Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Traian Băsescu: Consiliul European, un succes

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o conferinţă de presă, luni, la Palatul Cotroceni, în care a prezentat subiectele dezbătute în cadrul Consiliului European. El a afirmat că "la ultimul Consiliu European s-a înregistrat un succes".

LIVE TEXT Traian Băsescu: Consiliul European, un succes

Articol de Flori Doman, 26 Noiembrie 2012, 17:30

"E un bun moment să vorbim despre o instituţie europeană. Arareori UE a fost subiect de interes pentru presă".

"Contrar titrării de pe televiziuni, eu afirm că la ultimul Consiliu European s-a înregistrat un succes. Nu este vorba de niciun eşec al Consiliului. Nu o spun pentru că am ceva de apărat personal".

"Este bine să înţelegem mecanismele europene".

"Bugetul pentru 27 de state este de 933 miliarde de euro distribuiţi pe cele 6 capitole ale bugetului Uniunii".

"Acolo au fost 27 de state care au rezolvat două dispute formidabile anterioare Consiliului European".

"Prima a fost legată de cifra bugetului. "

"În cele două zile s-a juns la o cifră: 100. Deci bugetul care va fi distribuit celor 27 de stat este fixat în urma Consiliului. Acest buget este de 933 de miliarde de euro".

"Acesta a fost primul obiectiv care trebuia realizat".

"Avem o cifră clară care urmează să fie distribuită pe cele 6 capitole ale UE: 933 miliarde de euro".

"Cea de-a două dispută era legată de introducerea Tratatului Fiscal în concluziile Consiliului. Acesta a fost acceptat. Asta înseamnă că Consiliul Uniunii Europeane, la propunerea Comisiei Europene, aplică sancţiuni statelor care nu respectă parametrii economici".

"Sancţiunile pot fi legate de tăierea de fonduri, care trebuie să se aplice etapizat. Se pot face tăieri de fonduri de 50% până la 100% pe anul respectiv dar nu mai mult de 0.5 până la 1% din PIB".

"Dincolo de cifre şi de aceste dispute dintre state, fiecare stat a avut priorităţile lui. Noi avem nişte probleme".

"Pentru a nu mai fi în situaţia de a nu putea accesa fondurile europene, obiectivul nostru a fost să diminuăm presiunea pe bugetul de stat. În propunerea lui Rompuy, cofinanţarea UE era în proporţie de 75%. Pentru noi era de 85% şi obiectivul a fost atins".

"În propunerea lui Rompuy, TVA-ul nu e eligibil. Pentru noi e vital acest lucru, ca TVA-ul să fie eligibil şi plătibil din banii UE".

"Am mai avut şi un obiectiv parţial îndeplinit. Am obţinut prefinanţare de 4%, dar i-am spui şi domnului Van Rompuy că discuţia nu e încheiată".

"Plecând de la premiza că în momentul de faţă dorim să avem acord cu FMI, am cerut să se adauge 10% la cofinanţarea UE pentru statele membre aflate în acord de restructurare cu Fondul. Dacă între 2014 şi 2020 vom avea acord cu fondul, vom obţine 95% din partea UE".

"La Agricultură sunt doi piloni. Am cerut să se poată muta 15% de la dezvoltare rurală la plăţi directe către agricultor".

"Toată lumea se aştepta să spun veto şi mă întreba dacă vrem să ieşim din UE. Am primit mici înţepături faţă de cum e cu veto-ul României".

"În efortul de consolidare bugetară în statele membre, inclusiv reducerea deficitului bugetar, România este pe locul 3 în UE".

"Această situaţie ne-a permis să negociem credibil cele prezentate înainte, legate de cofinanţări. Pentru că s-a văzut că în România s-a făcut un efort major de reducere a deficitului bugetar, ceea ce o aşază într-o situaţie de stat cu perspectivă bună, dacă n-o stricăm între timp".

"Faptul că am avut o consolidare bugetară de succes ne-a ajutat în negocieri".

"Nu acelaşi lucru îl pot spune despre fondurile de coeziune. Chiar dacă am reuşit să scoatem acel articol 45 care ne era adresat, fiind un stat cu absorbţie de numai 9,27, ea rămâne o realitate pe care o stiu interlocutorii".

"Până în iunie trebuie să prezentăm la CEDO o lege care să stabilească nivelul de despăgubiri, ar atinge cifra de 17 miliarde euro. Dar despre această cifră se vorbeşte, poate e mai mică, sper să nu fie mare".

"România trebuie să ia o decizie ca în 10 ani să plătească despăgubiri. De la anul, România trebuie să înceapă să plătească pentru cei pe care, din diferite motive, nu i-a putut despăgubi".

"O a doua plată e cea a medicamentelor. Din luna martie suntem obligaţi să achităm facturile la medicamente la 60 de zile, în baza unei directive a CE. Deci nu mai putem sta ca pâna acum la 180 de zile".

"Aceşti doi factori vor însemna o reducere masivă a capacităţii noastre de asigurare a cofinaţării de la bugetul de stat".

"E atât de tehnic, că mă îngrozesc. Sunt convins că, dacă se uită atent, poate înţelege şi premierul".

"Mechel a închis deja 2 combinate şi urmează să supende producţia în alte 3".

"Ar fi bine ca domnul Ponta, care era şef al Corpului de Control, când au fost privatizate aceste combinate, să se uite la condiţiile de privatizare".

"Dacă nu, trebuie luate măsuri pentru creare de locuri de muncă, chestiune care ar trebui să fie în atenţia oamenilor din campanie, nu doar a Guvernului".

"Să dea soluţii pentru oamenii care sunt deja acasă de la Mechel, şi care vor fi acasă în decembrie. Sunt 5 întreprinderi privatizate în 2002, toate cu aceeaşi firmă".

"De asemenea, la Ford sunt probleme. Din fericire, Ford a găsit soluţii. Aş vrea să văd dezbateri între politicieni. Ce se întâmplă cu Craiova dacă Ford îşi reduce producţia?"

"Nu mai aduc aminte Oltchim, dar aş vrea să văd că nu îi mai mint pe oamenii ăştia".

"Cum poţi să spui că România are grad de absorbţie de 20%, când tu ai 9,27%? Nu inventam noi sisteme de calcul. Gradul de absorbţie se măsoară după plăţile făcute de CE, nu după iluzorii facturi".

"Ţin să remarc - şi totul are o limită în tratamentul pe care-l accept de la mincinoşi - am văzut interviuri în care domnul premier vorbeşte de lecţia pe care a învăţat-o în această vară şi cum îşi doreşte el coabitarea".

"Vreau să-i spun că cei care au luat interviul au primit şi declaraţiile de aici. Pentru presa externă, pentru a-ţi crea imaginea că ai invăţat lecţia verii pentru că ai nevoie de lecţia coabitarii - iar în ţară să-l foloseşti pe Băsescu în campanie şi-n minciuni, nu se poate".

"În această epocă nu poţi să spui una în ţară şi alta în străinătate. Doar Ceauşescu a crezut că poate păcăli lumea democratică. Îl invit pe premier să fie cinstit".

"Fac un apel în mod deosebit la liderii USL să înceteze atacurile la instituţiile statului. Şi ieri şi azi au fost atacate CSM şi ANI. Nu sunt instituţii perfecte, dar sunt instituţii care au misiunea lor. Când vorbim de CSM, vorbim de un proces de intimidare la adresa instituţiilor statului, la adresa altei puteri în stat".

"Cred că, mai degrabă, premierul aprecia prestaţia celor doi procurori decât să atace CSM că a organizat un circ".

"Cred ca CSM a fost mai trasparent decât Ministerul Justiţiei şi a vrut ca toata lumea să vadă calitatea celor care au candidat la funcţia de procuror şef şi de şef al DNA".

"Aud iar politiceni vorbind veseli de modificarea Constituţiei, şi aici sunt iarăşi mincinoşi. Nu văd pe nimeni spunând că printre cele modificate sunt şi cele cerute de referendumul din 2009: o singură Cameră şi maxim 300 de parlamentari".

"După aceste alegeri, numărul de parlamentari va ajunge la peste 500. Cum se justifică apărătorii poporului în nerespectarea unui referendum valid?"

"Aş face un apel la clasa politică să abordeze lucrurile importante pentru România. Fie că vorbim de revizuirea Constiuţiei, fie că vorbim de UE, de crearea de locuri de muncă, fie că vorbim de perspectiva bugetului, fie despre realitatea pe care nu o vorbeşte nimeni, ca în mult hulita lege a pensiilor exista obligativitatea indexarii pensiilor în 2013".

"Iar în aceste dezbateri din campanie nu am văzut decât abordări superficiale, cel mai adesea mincinoase".

"Mai sunt două săptamini şi să nu-şi imagineze cineva că se pot numi guverne pe poveşti".

"E un avertisment extrem de serios pe care-l fac public către partide că n-am văzut un buget pe 2013 care să justifice guvernarea".

"Îi chem pe politicieni să fie responsabili faţă de electoratul căruia îi cer votul".

"O spun pentru ultima dată: încetaţi să ma mai implicaţi în campanie, pentru că mă obligaţi să vă răspund".

Ultimele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu au avut loc vineri, când şeful statului a prezentat concluziile negocierilor de la Consiliul European.

Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
Știri 17 Aprilie 2024, 12:01

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar

Premierul Marcel Ciolacu, alături de şase miniştri ai cabinetului său, continuă vizita în Qatar, partener comercial important...

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
O treime dintre candidaţii propuşi  la alegerile europarlamentare sunt femei
Știri 16 Aprilie 2024, 08:34

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei

10 din 15 formaţiuni politice au inclus o femeie în primele trei locuri, arată un studiu realizat de organizaţia Expert Forum.

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei
Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Știri 15 Aprilie 2024, 09:25

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor

Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta,...

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"
Știri 14 Aprilie 2024, 10:10

Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"

SNSPA anunţă că va demara un amplu proces de cercetare legat de teme relevante aflate în dezbatere publică.

Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"
15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare
Știri 14 Aprilie 2024, 09:53

15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare

În competiţia electorală din 9 iunie intră toate partidele cunoscute pe scena politică românească.

15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare
Autorităţile locale vor putea finaliza proiectele cu bani europeni apelând şi la împrumuturi din Trezorerie
Știri 12 Aprilie 2024, 10:24

Autorităţile locale vor putea finaliza proiectele cu bani europeni apelând şi la împrumuturi din Trezorerie

Guvernul a aprobat mai multe ordonanțe care vin în sprijinul autorităților locale.

Autorităţile locale vor putea finaliza proiectele cu bani europeni apelând şi la împrumuturi din Trezorerie
Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă sprijinul pentru Ucraina în toate domeniile relevante
Știri 12 Aprilie 2024, 10:14

Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă sprijinul pentru Ucraina în toate domeniile relevante

România va continua să sprijine Ucraina pe toate palierele, atât timp cât va fi nevoie, a declarat preşedintele Klaus...

Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă sprijinul pentru Ucraina în toate domeniile relevante