Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Băsescu: Negocierea FMI-Guvern, de proastă calitate

Preşedintele Traian Băsescu susţine că negocierile recente dintre Guvern şi FMI sunt "de proastă calitate" şi face un apel la Executiv să analizeze posibilitatea de a renegocia obligaţiile pe care şi le-a asumat cu FMI, CE şi BM.

LIVE TEXT Băsescu: Negocierea FMI-Guvern, de proastă calitate

Articol de Flori Doman, 08 Noiembrie 2013, 16:53

Preşedintele Traian Băsescu a ieşit vineri cu declaraţii de presă la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a vorbit despre scandalul de amploare care-l vizează: scandalul cu Sorin Roşca Stănescu.

Totodată, preşedintele Băsescu a vorbit despre terenul de 291 de hectare cumpărat de fiica sa, Ioana Băsescu, în Călăraşi, cu un credit bancar de un milion jumătate de euro, despre negocierile dintre Guvern şi FMI, dar şi despre Televiziunea si Radioul public.

►Am zis că, dacă tot e efervescenţă politică, n-o să încurc pe nimeni prea tare dacă voi rezerva o scurtă declaraţie unor avertismente şi unor precizări.

►În primul rând, avertismentul - este legat de ceea ce eu înţeleg că se petrece cu privire la audiovizual.

►Aşa cum multe dintre posturile de televiziune au semnalat şi cum am semnalat şi eu de la acest pupitru, a fost o ordonanţă de urgenţă legată de insolvenţă, care viza un regim special pentru televiziunile aflate în dificultate financiară şi vă reamintesc încetarea emisiilor - fie că e vorba de televiziune sau de radiouri - până la aprobarea în instanţă a planului de reorganizare, ceea ce ar fi fost catastrofal.

►Toate acestea ar fi devenit extrem de independente de Guvern, de administraţiile locale, de cei care puteau să le dea soluţiile de încetare a emisiilor sau ca urmare a deciziilor CNA şi a aplicării Odonanţei de urgenţă.

►Slavă Domnului, acea ordonanţă de urgenţă a fost atacată la CCR şi CCR-ul a declarat-o neconstituţională.

►Jocul puterii nu se opreşte aici. Săptămâna trecută am întors la Parlament o lege care modifica Legea 41/1995, care este Legea de funcţionare şi organizare a Societăţii Române de Radio şi a Societăţii Române de Televiziune.

►În cuprinsul acestei legi, la articolul 43 se dădeau trei soluţii pentru Radioul şi pentru Televiziunea publică, în mod deosebit.

►Aceste soluţii erau: SRR şi SRTV pot înfiinţa o persoană juridică de drept privat. Nimic suspect.

►A doua variantă pentru Radioul şi pentru Televiziunea publică erau că pot dobândi calitate de asociaţi în cadrul unei persoane juridice de drept privat deja existentă. Interesant.

►Cel mai interesant este punctul trei al articolului 43, care spune că SRR şi SRTV pot achiziţiona părţi sociale sau acţiuni în cadrul unor societăţi comerciale existente.

►Toate acestea, în mod deosebit punctul doi şi trei, mă fac să suspectez Guvernul, majoritatea parlamentară, că ţinta este Televiziunea Română şi Radioul.

Băsescu: Situaţia economică a Radioului şi a Televiziunii Publice, dificilă

►Este foarte clar că situaţia economică a Radioului şi a Televiziunii Publice, dar în mod deosebit a Televiziunii publice este dificilă. Că la TVR se fac achiziţii absolut nesăbuite de mijloace de transport, sume uriaşe în condiţiile în care televiziunea are dificultăţi financiare deosebite.

►În baza modificării legii de funcţionare, un post mai puternic financiar, unul care mai tăieşte şi mai face bani ba din achiziţii de terenuri supraevaluate pe la ICA, ba din contracte de arendă cu ADS-ul. Deci sunt televiziuni care au în spate resurse financiare care ar putea să facă din TVR o anexă a unui grup media deja existent.

Băsescu: Se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual

►De aici şi furia domnului Voiculescu şi a televiziunii dânsului din ultimele săptămâni, după ce am întors înapoi, la Parlament, legea de modificare a legii de funcţionare a Televiziunii şi a Radioului român.

►Această lege are o ţină şi ţinta este legată de servirea unor interese, de punere sub control total, în interes de partid, a Televiziunii publice şi, eventual, şi a Radioului.

►De aceea am întors înapoi, la Parlament, acest proiect de lege.

►Sper ca Parlamentul să ţină cont de observaţiile pe care le-am făcut şi să dea un statut clar pentru Radioul şi Televiziunea Română.

►Deci acesta este un avertisment pe care îl fac public, că se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual; monopol care să includă şi Televiziunea Română.

Despre Sorin Roşca Stănescu

►Al doilea subiect pe care aş dori să-l abordez este legat de întâmplarea cu senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu.

►Îmi menţin integral caracterizarea pe care i-am făcut-o ieri seară.

►Lucurile nu sunt doar la acest nivel. Aici a fost un joc mult mai larg, un joc care, din păcate pentru SRS şi pentru cei cu care l-a făcut, l-am înţeles din prima clipă, dar am fost curios să văd până unde merge şi el şi marii gânditori de la Antena 3 în fiecare seară.

►Deci nu este un atac, să nu vă supăraţi, este doar o observaţie.

►Cred că nu se simte oprimat trustul că îmi permit să mă refer la el, cu atât mai mult cu cât frecvenţa de rostire a numelui meu sau a familiei mele acolo e foarte mare.

►Nu pun presiune, doar observ.

►Promovarea acestei minciuni nu a fost una întâmplătoare. O fundaţie care ţine de domnul Voiculescu a depus aceste documente încă din luna februarie şi ele au fost investigate de Poliţie şi trimise la un Parchet.

►Sigur că nimeni nu putea să dea vreo soluţie favorabilă pe tentei fundaţii a domnului Voiculescu pe asemenea documente, însă ieşirea publică a domnului Sorin Roşca Stănescu a fost una precipitată.

►A preluat el documentele aruncte de fundaţie la Poliţie, în luna februarie, pentru că intrase în dificultate.

►Anterior făcuse o declaraţie că, printre alţii şi eu aş avea conturi. Fiind un om laş, şi-a dat seama că neavând acoperire parlamentară, trebuie să schimbe repede registrul şi la numai două zile la afirmaţia că aş avea bani depuşi, a făcut declaraţia în Parlament, la fel de mincinoasă, dar de adata aceasta aducând-o în zona dreptului şi libertăţii oricărui parlamentar de a spune tot ce-i trece prin cap în Parlament.

Sorin Roşca Stănescu, chemat de preşedinte în instanţă

►Eu i-am intentat o acţiune în instanţă pentru declaraţia iniţială.

►Aş vrea să vă clarific povestea acestor documente pe care le-a scos domnul Stănescu şi le-a distribuit în presă, cu afirmaţii mincinoase legate de spălare de bani în campania din 2004.

►Ştiu ce am cerut eu preşedintelui Ciprului: deschiderea comisiei rogatorii între România şi Cipru pentru ca procurorii români şi ofiţerii investigatori să aibă acces la informaţii cu privire la mişcări de bani făcute de societăţi înregistrate în Cipru de către cetăţeni români.

►Am avut probleme mari, pentru că solicitarea la nivelul Parchetelor nu a primit un răspuns pozitiv şi atunci a trebuit să existe implicare la cel mai înalt nivel.

►Ghinionul lui SRS, dar şi a lui SOV, şi neinspiraţia de a utiliza asemenea falsuri este subliniată şi de faptul că prin această firmă s-au virat bani domnului Popa de la FNI, care se afla în Indonezia.

►Este un lucru pe care îl ştiu pentru că a trebuit să fac intervenţii repetate şi discuţii repetate, şi scrisori către preşedintele Indoneziei pentru ca România să primească acces la aceste informaţii.

►Aş spune că oamenii au fost neinspiraţi. Să-l implici pe preşedinte, în mod fals, într-o activitate de spălare de bani cu firme despre care preşedintele ştia foarte bine cu ce s-au ocupat, este un adevărat ghinion.

►Asta explică şi reacţia pripită de aseară a lui SOV, pentru că SOV este parte a acestei manopere.

►Vreau să-i avertizez că voi fi preşedinte până în ultima zi a mandatului meu şi voi proteja justiţia - procurori şi judecători - de influenţa politicului până la capăt.

►Aici nu va exista un pas înapoi în ceea ce mă priveşte şi îi avertizez că sunt foarte hotărât.

►Fie că vorbim de domnul Voiculescu, fie că vorbim de domnul Vântu, fie că vorbim de domnul Ponta, de Crin Antonescu, de Roşca Stănescu, este bine să nu aibă nicio speranţă, că-n ultimele 12-13 luni ale mandatului voi fi mai puţin vigilent în a apăra justiţia de interferenţa politicului.

►Repet, soluţionarea şi culegerea de informaţii pe spălarea de bani, făcută de SOV, prin Cipru, a necesitat intervenţii la cel mai înalt nivel în Cipru şi în Indonezia.

►Pentru că domnul preşedinte al Senatului, Crin Antonescu, vrea să facă şi o comisie parlamentară "cum a spălat preşedintele bani"... Ridicol.

►Dacă tot se întrunesc la grupul parlamentar, public, îl rog pe domnul Crin Antonescu să-l întrebe pe Roşca Stănescu dacă pe data de 3.02.2004 i s-au virat în cont exact de la firma cipriotă care era în documente suma de 299.672 de dolari?Şi să-l mai întrebe de pe o altă dată, tot din 2004, adică 30.12.2004 dacă i s-a virat suma de 486.000 de euro şi contra căror servicii? Poate îi spune lui Crin Antonescu.

Băsescu: Premierul s-a opus în CSAT desecretizării ultimei părţi din arhiva Dunărea

►O ultimă informaţie. Pentru că am văzut solicitarea verişoarei domnului Voiculescu, cea care a fost turnată de turnătorul Voiculescu când trăia în România. Am văzut solicitarea de desecretizare a arhivei Dunărea operativă.

►În CSAT, în 1 octombrie am iniţiat o hotărâre a CSAT de desecretizare a ultimei părţi a arhivei Dunărea, aşa-numită Dunărea operativ.

►Solicitarea a fost respinsă ca urmare a poziţiei domnului prim-ministru care n-a fost de acord, deşi arhivele fostei securităţi vizează perioada până la Revoluţie, nu după Revoluţie.

Despre negocierile dintre Guvern şi FMI

►Pentru că am început cu un semnal, vreau să termin cu un semnal. Sunt în posesia proiectului de scrisoare care a rezultat în urma negocierilor dintre Guvern şi FMI.

►Este o negociere de proastă calitate care nu dă şanse de relansare economiei româneşti.

►Este o negociere care îi va face pe cei care vor primi o brumă de bani să piardă prin creşterile de preţuri mult mai mult decât primesc.

►Dar cel mai grav lucru este că măsurile la care Guvernul s-a angajat nu sunt nici în scrisoare foarte clar definite, lasă loc la mult arbitrariu şi în mod categoric vor fi o frână pentru evoluţia economică a României.

►Public, rog Guvernul să analizeze posibilitatea de a renegocia obligaţiile pe care şi le-a asumat cu FMI, UE şi BM.

►Dacă au nevoie de experienţa mea, le-o pun la dispoziţie cu certitudine. Sunt soluţii şi să îi ajutăm şi pe cei cu cele mai slabe venituri şi să indexăm pensiile, pentru că este în lege, dar şi să lăsăm economia să-i dăm o şansă să-şi reia creşterea consistentă.

►Creşterile de 1-2% sunt creşteri care seamănă mult mai mult a stagnare, decât a creştere. Creşterea de anul acesta ne-o dă agricultura.

Despre "business-ul agricol din familia Băsescu"

►Vreau să vă spun că tot ce a dat Ioana, fiica mea, în comunicatul de ieri este absolut corect.

►Vreau să confirm că eu am convins-o să facă acest lucru, pentru că mi-am dorit eu să cumpărăm pământ.

►Creditul cu care s-a cumpărat pământul este luat de Ioana pentru că am încercat să-l iau eu, şi, datorită veniturilor, banca nu mă putea finanţa la o asemenea sumă.

►Singura din familie care a avut veniturile care să permită finanţarea a fost Ioana, datorită veniturilor ca notar, care a fost chiar la limită pentru a putea obţine un credit pe 30 de ani, un credit ipotecar.

►Creditul este garantat cu proprietatea, cu pământul, care a fost evaluat la un preţ mai mare de experţii băncii, decât preţul care s-a plătit. De aceea banca n-a avut nevoie de niciun fel de garanţii colaterale.

►Este credit ipotecar pentru agricultură.

►Îmi doresc mult ca în foarte scurt timp să reuşesc să-l trec pe numele meu, pentru că eu vreau să fiu fermierul. V-am anunţat de multă vreme că-mi doresc acest lucru şi nu văd nimic rău.

►O precizare. Am înţeles că se vorbeşte de tot soiul de oameni care au probleme cu legea, care ar fi lucrat pământul. Nu este adevărat.

►Lucrările s-au făcut pe un contract cu o firmă extrem de puternică care nu-i din sudul ţării.

►Cu salariul unui preşedinte nu poţi să obţii un credit cu care să cumperi 291 de hectare de pământ. Nu poţi.

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
Știri 25 Aprilie 2024, 15:04

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990

Ministrul Justiţiei, Alina Ghorghiu, a declarat că speră că statul român îşi va achita această restanţă, Dosarul Mineriadei,...

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
Știri 25 Aprilie 2024, 09:00

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara

Propunerea ca şedinţa să se desfăşoare la Timişoara a venit din partea preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred...

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Știri 25 Aprilie 2024, 08:42

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei...

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră