Legea privind stabilirea datei alegerilor de către Parlament, constituțională

Legea care permite Parlamentului să stabilescă data alegerilor legislative este în acord cu Legea fundamentală, spune Curtea Constituţională.

Adăugat: 30 Septembrie 2020
Ultima actualizare:30 Septembrie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Legea care permite Parlamentului să stabilescă data alegerilor legislative este în acord cu Legea fundamentală,  au decis judecătorii Curţii Constituţionale, care au respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului pe această temă.

În acest moment, şeful statului poate, fie să trimită documentul în Parlament pentru reexaminare, fie să îl promulge în forma actuală.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, în dialog cu colega noastră Angela Matei.

Augustin Zegrean: Până când legea nu intră în vigoare, Parlamentul nu poate să dea o lege de stabilire a datei alegerilor. El nu a promulgat legea.

Reporter: Nu. Are zece zile termen acum în care o poate promulga.

Augustin Zegrean: Nu de astăzi, de la data la care va primi decizia Curţii motivată, că în ultim vreme preşedintele totdeauna aşa a făcut, săa şteptăm motivarea deciziei şi ed atunci el poate sa ceară Parlamentului reexaminarea legii. Acesta este singurul lucru pe care îl mai poate face şi numai după ce primeşte soluţia dată de Parlament de la examinare poate să promulge legea, de aceea nu cred că se va mai publica până la alegeri.

Până momentul în care legea care a trecut ieri de controlul de constituţionalitate nu este publicată în Monitorul Oficial, procesul electoral pentru alegerile parlamentare se desfăşoară conform legislaţiei în vigoare, care a permis Guvernului să stabilească pentru 6 decembrie ziua scrutinului legislativ.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
30 Septembrie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza