Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Iohannis, Vanghelie şi Stolojan, "pe lista neagră" a ANI

ANI îi acuză pe Theodor Stolojan de fals în declaraţii, pe Marian Vanghelie pentru diferenţe între venituri şi avere, pe Klaus Iohannis, Aristotel Căncescu şi pe Nicuşor Constantinescu de incompatibilitate, iar pe Florin Popescu de conflict de interese.

Iohannis, Vanghelie şi Stolojan, "pe lista neagră" a ANI

Articol de Flori Doman, 24 Aprilie 2013, 16:17

Agenţia Naţională de Integritate acuză şase politicieni că şi-au dat contracte la propriile firme, nu şi-au trecut veniturile sau acţiunile în declaraţia de avere sau au cheltuit mai mult decât au produs.

Klaus Iohannis,Theodor Stolojan, Marian Vanghelie, Aristotel Căncescu, Nicuşor Constantinescu, Florin Popescu sunt cele şase nume care se află pe "lista neagră" a Agenţiei Naţionale de Integritate.

Potrivit ANI, acuzaţia primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie, este cea mai gravă. El nu poate justifica aproximativ 180.000 de euro.

Agenţia de Integritate precizează într-un comunicat că, în urma evaluărilor efectuate, s-a constatat o diferenţă de 787.246 lei între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu familia, în perioada 2008 - 2011, de către Marian Vanghelie.

Agenţia susţine că în perioada evaluată, 2008-2011, social-democratul a realizat venituri salariale în cuantum de 253.199 lei iar, modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 1.040.445 lei, rezultând o diferenţă nejustificată de 787.246 lei.

În acest caz, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de primar.

ANI precizează că l-a înştiinţat pe acesta despre declanşarea procedurii de evaluare, însă acesta nu a depus la dosar un punct de vedere.

Marian Vanghelie exercită, în prezent, cel de-al patrulea mandat succesiv de Primar al Sectorului 5, Bucureşti.

Klaus Iohannis, primar şi reprezentant în societăţile Apă Canal Sibiu şi Pieţe


Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost declarat în stare de incompatibilitate de ANI, deoarece deţine simultan funcţia de primar al Sibiului şi reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul a două societăţi comerciale.

"În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Iohannis Klaus-Werner se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine, simultan, atât funcţia de primar al municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu (începând cu 30.04.2009 şi până în prezent) şi SC Pieţe SA (începând cu 05.08.2010 şi până în prezent), încălcând dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003", se precizează într-un comunicat al Agenţiei.

Klaus Iohannis exercită, în prezent, al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu.

Conform dispoziţiilor art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003, "funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional".

Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Stolojan, acuzat de fals în declaraţii

Europarlamentarul Theodor Stolojan este acuzat de fals în declaraţii, întrucât anul trecut nu menţionat acţiunile deţinute la "TRANSGAZ" Mediaş, în valoare de aproape 94.000 euro. În acest caz, Parchetul General va trebui să facă verificări.

"În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii de către Theodor Dumitru Stolojan, întrucât nu a menţionat în declaraţiile de avere şi de interese, completate la data de 25 mai 2012, acţiunile deţinute la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaş, a căror valoare la data completării declaraţiilor era de aproximativ 94.000 euro, încălcând astfel prevederile art. 292 din Codul Penal al României", este precizat în documentul ANI.

Theodor Stolojan a fost ales în funcţia de deputat în Parlamentul European la data de 12 iunie 2009, mai menţionează Agenţia.

Începând cu 13 aprilie 2012, Stolojan deţine calitatea de acţionar în cadrul Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaş.

ANI susţine că, la 14 mai 2012, data de înregistrare pentru plata dividendelor, Stolojan deţinea un număr de 2.356 acţiuni, pentru care a încasat în anul 2012 un dividend net în valoare de 58.896,23 lei.

Potrivit declaraţiei de avere din 2012, Theodor Stolojan avea împreună cu soţia patru terenuri în comuna Răzvad din judeţul Dâmboviţa, cu o suprafaţă cumulată de peste 10.000 mp, un apartament în Bucureşti de 218 mp, un autoturism Matiz cumpărat în anul 2006, 10 conturi bancare cu peste 110.000 euro, 14.000 lei şi 20.0000 USD şi acţiuni la BRD, SIF Banat Crişana, SIF Moldova, Fondul Proprietatea, Banca Transilvania, Petrom, Contor Grup Arad, Teraplast, Strategic Consulting SRL şi a împrumutat cu suma de 1,1 milioane lei SC Pav Crib Predeal SRL.

Nicuşor Constantinescu, "incompatibil"


Agenţia Naţională de Integritate îl acuză pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, că a încălcat legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor.

În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2008 – 23 martie 2009, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, cât şi calitatea de reprezentant al Judeţului Constanţa în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC RAJA SA Constanţa.

Nicuşor Constantinescu exercită, în prezent, al treilea mandat consecutiv de Preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.

De asemenea, el a deţinut funcţia de reprezentant al Judeţului Constanţa în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul S.C. RAJA S.A. Constanţa în perioada 27 martie 2007 – 23 martie 2009.

La data de 20 iunie 2008, acesta a fost validat în funcţia de Preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, pentru mandatul 2008 – 2012.

Florin Popescu, acuzat conflict de interese

Un alt nume care se află pe "lista neagră" a ANI este fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu.

El este acuzat de conflict de interese după ce, în calitate de şef al instituţiei, a semnat un contract de proiectare şi execuţie lucrări, precum şi şapte acte adiţionale la un contract de lucrări din 2008.

Înţelegerea a fost parafată între CJ Dâmboviţa şi S.C. Procor SA, societate unde Popescu a deţinut calitatea de asociat până în luna iunie 2008.

De asemenea, Popescu a deţinut în cadrul PROCOR calitatea de asociat (în perioada 17 iunie 1991 – 14 iulie 2008) şi funcţia de administrator, membru în consiliul de administraţie în perioada 28 iunie 1999 – 08 iulie 2003.

Totodată, ANI susţine că Popescu a semnat, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, un alt contract de lucrări, în 2010, în valoare de 201.541 de lei, între CJ Dâmboviţa şi Procor SA.

În aceste condiţii, inspectorii au dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti cu privire la posibila săvârşire de către deputat a infracţiunii de conflict de interese.

Popescu a fost validat în funcţia de preşedinte al CJ Dâmboviţa la data de 18.06.2008 pentru mandatul 2008 – 2012.

Aristotel Căncescu, "baron" şi reprezentant la Apă Canal Sibiu

Cel de-al şaselea politician luat în vizor de ani este preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu.

Inspectorii ANI susţin că s-ar afla în stare de incompatibilitate. Potrivit raportului Agenţiei, începând cu data de 29 mai 2009, acesta deţinea, simultan, atât funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, cât şi calitatea de reprezentant al Judeţului Braşov în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul S.C. Apă Canal S.A. Sibiu.

Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Braşov nr. 121/29 mai 2009 s-a aprobat participarea Judeţului Braşov, prin Consiliul Judeţean Braşov, cu capital la S.C. Apă Canal S.A. Sibiu, persoană juridică română înfiinţată ca societate comercială pe acţiuni, de interes local.

De asemenea, prin hotărârile C.J. Braşov nr. 121/29 mai 2009 şi nr. 152/29 octombrie 2012 se aprobă numirea lui Aristotel Căncescu, ca reprezentant al Judeţului Braşov în Adunarea Generală a Acţionarilor a S.C. Apă Canal S.A. Sibiu.

Aristotel Căncescu exercită în prezent al doilea mandat consecutiv de Preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov.

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Știri 19 Aprilie 2024, 13:16

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a depus la Parlament, săptămâna aceasta, raportul de activitate pe anul...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare