Începe summit-ul NATO de la Bruxelles

Şefii de stat şi de guvern ai celor 28 de ţări membre NATO se reunesc astăzi la sediul Alianţei din Bruxelles, pentru al 27-lea summit de acest tip.

Adăugat: 25 Mai 2017
Ultima actualizare:25 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Corespondenţă de Nicu Popescu: Peste doar câteva ore, liderii NATO se vor întâlni aici, la Bruxelles, în noul sediu al Alianţei, pentru o reuniune extrem de importantă în circumstanţele actuale.

Două sunt temele principale de pe agenda întâlnirii: intensificarea rolului NATO în lupta împotrva terorismului şi împărţirea echitabilă a sancţiunilor în cadrul Alianţei, aşa-numitul Burden-Sharing.

Secretarul general Jens Stoltenberg spunea în această dimineaţă, când a venit la vechiul sediu al organizaţiei, că Alianţa face progrese pe ambele direcţii.

Astăzi se va adopta un plan de acţiune pentru a spori contribuţiile NATO la lupta împotriva terorismului în condiţiile în care organizaţia este angajată activ de ceva vreme, de mai mulţi ani, în această activitate, şi a dat ca exemplu Afganistanul, cei 13.000 de militari care continuă să antreneze trupele afgane, la fel, formarea trupelor în Irak sau informaţiile furnizate de avioanele AWACS coaliţiei globale de luptă, de înfrângere a organizaţiei teroriste islamiste ISIS.

Astăzi, se va decide extinderea sprijinului pentru această coaliţie şi aderarea NATO la ea, dar acest fapt nu înseamnă că NATO se va angaja în operaţiuni de luptă, sublinia domnul Stoltenberg.

În ceea ce priveşte partajarea mai echitabilă a sarcinilor, aşa cum s-a decis încă din 2014, este vorba de acel 2% din PIB pentru apărare, astăzi se vor decide măsuri pentru a menţine impulsul cum ar fi elaborarea de planuri naţionale în fiecare an.

Mizele sunt mari, spunea domnul Stoltenberg, adăugând că este vorba de securitatea noastră într-o lume mai nesigură.

Reuniunea în plen a liderilor NTAO va începe diseară, undeva în jurul orei 19:00, ora Bucureştiului.Autor:
Nicu Popescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
25 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza