Ieftinirea medicamentelor întârzie

Prețurile medicamentor se vor ieftini cu 20% abia după sărbătorile de Paște, potrivit ministrului Sănătății.

Adăugat: 12 Martie 2015
Ultima actualizare:12 Martie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ieftinirea medicamentelor promisă de Guvern mai întârzie, iar ministrul Sănătăţii estimează că preţurile vor scădea cu 20%, dar abia după sărbătorile de Paşte.

Producătorii, cu care Guvernul trebuie să negocieze această chestiune, sunt nemulţumiţi, iar farmaciştii avertizează că vor avea dificultăţi financiare, care pot îi duce la faliment.

Preşedintele Colegiului Farmaciştior din România, Dumitru Lupuleasa, a explicat la Radio Cluj că este greu de gestionat o astfel de situaţie.

"De regulă, noi suntem obişnuiţi să fim planificaţi, să ştim cum ne aranjăm planul de afaceri astfel încât să avem o viabilitate pentru farmacie. Nu ne deranjează că se micşorează preţurile, dar asta înseamnă că vor fi cantităţi din ce în ce mai mari de medicamente care vor fi reexportate din România în altă parte şi atunci degeaba medicamentul are un preţ mic, dacă nu îl găsesc în România şi, în mod obişnuit, preţurile se stabilesc printr-o negociere între producătorul de medicamente şi Ministerul Sănătăţii", a spus Lupuleasa.

Ministerul Sănătăţii a început de luni,  verificările pentru a vedea dacă preţurile comunicate de producătorii de medicamente respectă ordinul 75 din 2009, potrivit căruia acestea trebuie să fie la minimul european.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, la sfârşitul lunii trecute, producătorilor li s-a solicitat să îşi actualizeze, până pe 10 martie, toate preţurile la medicamentele de uz uman.

"Unii dintre ei au cerut o prelungire a termenului, care poate fi acordată, nu avem o problemă de încă o săptămână sau 10 zile în plus, însă de săptămâna aceasta Ministerul Sănătăţii începe să facă verificările să vedem dacă preţurile pe care ei ni le comunică sunt conform ordinului la minimul european", a spus ministrul Sănătății, citat de reporterul RRA, Adriana Turea.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
12 Martie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza