Guvernul Grecie, în dezacord cu programul de austeritate impus de FMI; BM şi CE

Noul guvern grec respinge programul de austeritate impus de troica instituţiilor creditoare, a anunţat ministrul de finanţe, Yanis Varoufakis.

Adăugat: 31 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:31 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

De altfel, acesta a catalogat troica drept o comisie cu logică antieuropeană, în cadrul unei conferinţe de presă comune, pe care a susţinut-o în capitala Greciei cu preşedintele Eurogroup.

Programul de finanţare în schimbul aplicării politicilor de austeritate nu poate fi acceptat, în primul rând pentru că majoritatea grecilor, respectiv cei care au votat acest guvern, îl respinge, a subliniat ministrul grec de finanţe, iar rezultatele de până acum nu îl justifică, informează corespondentul RRA la Atena.

Pe de altă parte, troica instituţiilor creditoare, a spus apăsat Varoufakis, este "o comisie mandatată, care nu face altceva decât să execute, fără a avea o percepţie clară asupra realităţii".

Yanis Varoufakis a adăugat că a discutat cu preşedintele Eurogropului despre calendarul consultărilor imediate.

În legătură cu propunerile concrete pe care le-a prezentat oficialului european, a menţionat laconic câteva elemente: reforme profunde, absolut necesare, fără temeri şi accente patetice, care să sporească competitivitatea, în primul rând.

Varoufakis a spus că garantează poporului grec şi partenerilor europeni, mai apoi, că noul guvern va reuşi să asigure bugete echilibrate şi excedente primare mici, dar constante.

La începutul conferinţei de presă, preşedintele Eurogroupului a declarat ca a avut discuţii fructuoase cu premierul Alexis Tsipras şi cu echipa economică a noului executiv de la Atena.

"Am vrut să ascult intenţiile guvernului şi să explic care sunt obligaţiile sale. Există posibile soluţii. Avem interese comune", a subliniat Jeroen Dijsselbloem.

Acesta a adăugat că este bine că noul cabinet de la Atena îşi declină voinţa de a menţine Grecia în Zona Euro.Autor:
Monica Chihaia
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
31 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza