Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului pentru Resurse Juridice

"Legislativul ar trebui să-şi ia treaba în serios şi să facă legi care să fie uşor de înţeles, care să nu provoace discuţii şi cu atât mai puţin, să ajungă la Curtea Constituţională".

Adăugat: 10 Februarie 2017
Ultima actualizare:10 Februarie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Georgiana Iorgulescu, directorul executiv al Centrului pentru resurse Juridice
trimite pe mail

Protestele au continuat aseară, pentru a zecea zi consecutiv, şi după demisia ministrului justiţiei, Florin Iordache.

Între timp, Curtea Constituţională a respins sesizarea Avocatului Poporului pe Ordonanţa 13, care a scos sute de mii de oameni pe stradă, ca fiind inadminisibilă.

Teoretic, controversa Ordonanţei 13 este în acest moment rezolvată, ea a fost abrogată şi nu îşi va produce efectele.

Există, însă, voci care se declară, în continuare, îngrijorate de faptul că actul normativ controversat ar putea produce efecte.

Şefa DNA, Codruţa Kovesi, se declară îngrijorată, într-un interviu pentru cotidianul italian La Repubblica, de soluţia găsită de guvern: "Ordonanţa de abrogare conţine formulări declarate neconstituţionale. În această cauză, abrogarea ordonanţei ar putea fi declarată neconstituţională, invalidă".

Discutăm la "Apel matinal" despre acest subiect împreună cu directorul executiv al Centrului pentru resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu. Bună dimineaţa.

Georgiana Iorgulescu: Bună dimineaţa.

Realizator: În primul rând, spuneţi-mi ce rezolvă demisia ministrului justiţiei de ieri?

Georgiana Iorgulescu: Se pare că nu rezolvă nimic. Am putea spune că ar trebui să rezolve onoarea Guvernului, pe de-o parte, pentru că dumnealui a iniţiat această ordonanţă de urgenţă. Pe de altă parte, dacă vorbim de cei care se află în stradă, iată că se află în continuare. Deci, în fine, se pare că şi-a dat un fel de demisie de onoare sau a trebuit să-şi dea demisia, a fost forţat, dar se pare că, într-un final, nu rezolvă neapărat problema acestui guvern, cel puţin pentru un număr de oameni care se află în stradă.

Realizator: Spuneţi-mi cum este afectată imaginea României de această demisie a ministrului de justiţie, dar şi de această Odonanţă 13 extrem de contestată şi controversată?

Georgiana Iorgulescu: Imaginea României... e foarte greu de spus. Depinde care sunt pârghiile de comunicare. După cum vedeţi, DNA-ul deţine pârghii foarte importante de comunicare în exterior şi, atunci, se pare că imaginea României are de suferit datorită acestor interviuri. Cei care se află la putere acum au pârghii de comunicare în exterior extrem de puţine şi, atunci, dacă mesajele ajung unilateral, putem spune că am ieşit puţin şifonaţi din această poveste internă.

Realizator: Ziceam la început că există voci care se declară în continuare îngrijorate de faptul că actul normativ controversat ar putea produce efecte, pentru că ordonanţa de abrogare conţine formulări declarate neconstituţionale. Care sunt acestea şi ce efecte ar putea genera, dacă ne puteţi explica pe înţelesul tuturor celor care nu au cunoştinţe juridice.

Georgiana Iorgulescu: Nu ştiu ce a spus... Doamna Kovesi a spus, în acel interviu, că sunt formulări neconstituţionale. Dumneai ne-a explicat, eu nu ştiu la ce s-a referit când a spus lucrurile astea, mai ales în exteriorul ţării. Ce vreau să spun este că nu trebuie să lăsăm teoria conspiraţiei să funcţioneze, aşa mai departe. Deci, ordonanţa este abrogată. Punct.

Realizator: Deci aici se pune punctul şi atunci avem încredere că aşa va fi.

Georgiana Iorgulescu: Nu e vorba de încredere, este vorba că e un act abrogat. Nu putem vorbi despre ce efecte produce un act abrogat, pentru că el fiind abrogat, nu produce efecte.

Realizator: Cum putem face să avem, atunci, un sistem de justiţie pe înţelesul tuturor, clar, corect, independent şi cu legi explicite?

Georgiana Iorgulescu: Legislativul ar trebui să-şi ia treaba în serios şi să facă legi care să fie uşor de înţeles, care să nu provoace discuţii şi cu atât mai puţin să ajungă la Curtea Constituţională şi, în general, cred că ar trebui ca fiecare dintre noi, în orice situaţie ne-am găsi, să respectăm legile, pentru că atunci vom trăi într-o societate pe care ne-am dori-o, dar nu ştim cum să facem s-o avem. De pildă, când mergem pe stradă, dacă n-am încălca regulile de circulaţie în fiecare zi, cred că am trăi într-o lume mai bună, aşa, la modul ăsta micuţ de zi cu zi.

Realizator: Deci, fiecare în parte să respecte ce are de respectat. De la noi să pornească binele, nu?, asta vreţi să ne sugeraţi.

Georgiana Iorgulescu: De la fiecare dintre noi. Noi toţi adunaţi formăm această ară.

Realizator: Este necesar ca legile din justiţie pentru modificarea Codurilor Penale să fie puse înd ezbatere împreună cu reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi cu specialişti de la Consiliul Europei, ce credeţi?

Georgiana Iorgulescu: Cred că cu cât este o dezbatere mai largă este cu atât mai bine. Cei de la Consiliu, Europei, dacă vă referiţi la Comisia de la Veneţia, sunt unele dintre cele mai importante minţi din sistemele judicare europene. Cu cât se dezbate mai mult, cu atât este mai bine. Dar să ştiţi că nu este vorba numai de câteva articole care trebuie puse de acord cu deciziile Curţii Constituţionale. În opinia mea, trebuie s-o luăm de la capăt, pentru că în 2009 s-a comis o mare greşeală şi Codurile au fost asumate prin răspundere guvernamentală. Trebuie să vedem ce fel de politică penală dorim să avem.
 Autor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
10 Februarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza