David Lidington: De la anul Marea Britanie va ridica restricţiile de muncă

Ministrul britanic pentru Europa, David Lidington, a dat asigurări, la Bucureşti că ţara sa va ridica, de anul viitor, restricţiile pe piaţa muncii, pentru români şi nu va adopta măsuri discriminatorii în cadrul reformei sistemului de asigurări sociale.

Adăugat: 13 Martie 2013
Ultima actualizare:13 Martie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut, miercuri, o întâlnire oficială, cu ministrul pentru Europa al Regatului Unit, David Lidington.

Discuţiile au vizat atât relaţia bilaterală, cât şi agenda europeană şi internaţională.

Ministrul Titus Corlăţean a evocat relaţia privilegiată dintre România şi Regatul Unit şi comunitatea de interese la nivel european şi global, se precizează în comunicatul emis de MAE.

Cei doi oficiali au subliniat interesul pentru valorificarea cât mai eficientă a oportunităţilor de cooperare oferite de Parteneriatul Strategic dintre România şi Regatul Unit, inclusiv în cadrul Uniunii Europene.

Ministrul LDavid Lidington a reconfirmat angajamentul ferm al Regatului Unit de a liberaliza complet piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014.

"Unul dintre principiile de bază totuşi constă în faptul că britanicii, în cea mai mare parte, îi întâmpină cu bunăvoinţă pe cei care vin şi care muncesc din greu, îşi plătesc taxele, se integrează în societatea în care vin să lucreze şi să trăiască. (...) Oamenii respectă acest lucru, dar au şi îngrijorări - uneori justificate, alteori nu neapărat - cu privire la riscurile că serviciile publice plătite din taxele britanicilor sunt abuzate", a spus David Lidington.

În acest context, oficialul britanic a asigurat că reforma preconizată a sistemului de asigurări sociale din Regatul Unit va viza, în mod nediscriminatoriu, toţi cetăţenii europeni, inclusiv pe cei britanici.

Corlăţean solicită formatorilor britanici de opinie abţinerea de la măsuri discriminatorii

La rândul său, ministrul de externe Titus Corlăţean a declarat că nu se îndoieşte că Marea Britanie îşi va respecta cuvântul şi a amintit că există Tratate ale Uniunii care stabilesc nişte termene care trebuie respectate de toate părţile.

"Suntem convinşi de respectarea de către Marea Britanie a obligaţiilor rezultând din Tratatele fundamentale ale UE şi din cel de aderare a României la UE. Acesta din urmă stabileşte fără echivoc că dată limită până la care se pot menţine restricţii pe piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari este 1 ianuarie 2014", a spus ministrul de externe român.

Corlăţean a făcut un apel la formatorii britanici de opinie, să se abţină de la formule de genul "turism de beneficii sociale", când se referă la români.

"Orice măsuri care afectează acest domeniu trebuie să fie conforme dreptului UE şi să nu fie discriminatorii faţă de unii din cetăţenii UE. Respectăm, în acelaşi timp, ceea ce înseamnă competenţa naţională în adoptarea anumitor măsuri, bineînţeles atâta vreme cât se aplică tuturor cetăţenilor europeni şi respectă bineînţeles cadrul UE", a declarat Titus Corlăţean, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul britanic pentru Europa, David Livington, aflat în vizită la Bucureşti.

De asemenea, au fost abordate subiecte de actualitate aflate pe agenda europeană, precum viitorul Uniunii Europene, extinderea și politica de vecinătate a UE, cu accent pe statele din Balcanii de Vest și Republica Moldova, cei doi miniştri subliniind sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, se mai precizează în comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Carmen Gavrilă
Adăugat:
13 Martie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza