Corlăţean: Solicitarea Crimeei de a intra în componenţa Rusiei, inadmisibilă şi ilegală

Decizia autorităţilor din Crimeea de a solicita alipirea la Federaţia Rusă şi supunerea acestei opţiuni unui referendum, fără acordul autorităţilor centrale de la Kiev, este inadmisibilă şi ilegală, spune ministrul român de externe, Titus Corlăţean.

Adăugat: 6 Martie 2014
Ultima actualizare:6 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean
trimite pe mail

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a apreciat joi că decizia autorităţilor din Crimeea de a solicita intrarea în componenţa Federaţiei Ruse şi organizarea unui referendum local pe această temă, fără acordul Kievului, este "inadmisibilă şi ilegală".
    
"Decizia de astăzi, 6 martie, a autorităţilor Republicii Autonome Crimeea de a solicita intrarea în componenţa Federaţiei Ruse şi supunerea acestei opţiuni unui referendum la nivel local, la 16 martie, fără acordul autorităţilor centrale de la Kiev, este inadmisibilă şi ilegală, reprezentând o ameninţare directă la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei", se arată într-o declaraţie de presă a ministrului Corlăţean.
    
Şeful diplomaţiei române a apreciat, totodată, că orice demers referitor la statutul Crimeei trebuie realizat în consultare şi cu acordul autorităţilor de la Kiev.
    
"Republica Autonomă Crimeea este parte integrantă a teritoriului suveran al Ucrainei independente, în interiorul frontierelor Ucrainei, recunoscute pe plan internaţional. Conform normelor de drept internaţional şi cadrului constituţional şi legal în vigoare al Ucrainei, orice demers cu privire la definirea statutului Republicii Autonome Crimeea trebuie să se realizeze în consultare şi cu acordul autorităţilor centrale de la Kiev", a punctat şeful diplomaţiei române.
    
Parlamentul pro-rus al Crimeei - republică autonomă din sudul Ucrainei - a votat joi în unanimitate pentru intrarea republicii în componenţa Federaţiei Ruse, relatează Reuters şi RIA Novosti.
    
Legislativul local din Crimeea, dominat de pro-ruşi, i-a cerut joi preşedintelui Vladimir Putin realipirea Crimeei la Rusia şi organizarea unui referendum la 16 martie cu privire la peninsulă pentru validare, a indicat pentru AFP un oficial local.Autor:
Radio România
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
6 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza