Bugetul pe 2017, pe masa Guvernului

Şedinţa de guvern, care trebuia să înceapă inițial la ora 12.00, a fost amânată mai multe ore.

Adăugat: 27 Ianuarie 2017
Ultima actualizare:27 Ianuarie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Sorin Grindeanu, premierul României
trimite pe mail

UPDATE Ședinţa Guvernului în care va fi adoptat bugetul nu a început nici  la ora 16.00, după ce a fost   amânată de la ora 13.00 la ora 14.00.

Iniţial proiectul trebuia definitivat în 25 ianuarie, însă termenul a fost decalat şi multe fonduri au fost redistribuite la solicitarea liderului PSD şi a primului ministru.

Potrivit reporterului RRA, şedinţa de astăzi este o şedinţă dedicată adoptării proiectului bugetar pentru acest an, un proiect care trebuie să ţină cont de o creştere economică de 5,2%, de un deficit bugetar până în 3%, să acorde Apărării 2% din PIB, un proiect care să susţină, aşa cum spunea şi premierul Sorin Grindeanu, 100% programul de guvernare.

Până la această oră se ştie că cei mai mulţi bani se vor îndrepta spre Transporturi, Agricultură, Sănătate şi IMM-uri şi ICCJ, Ministerul Public şi CSM vor avea bugete mai mari, în timp ce Autoritatea Electorală Permanentă îşi va menţine bugetul la nivelul primit anul trecut.

Se pare că serviciile speciale, inclusiv SRI ar avea o diminuare a bugetului 15%, dar şi Administraţia prezidenţială cu 10% mai puţin. La fel şi Camera Deputaţilor cu 13,05% şi Senatul cu 16,17%. Deci bani mai puţin prin noul proiect bugetar, un proiect care tot astăzi va ajunge la Parlament.

Pe ordinea de zi a şedinţei se află şi o serie de proiecte de acte normative care vin fie în sprijinul înfiinţării IMM-urilor, fie vizează acordarea unei mese calde sau unui pachet alimentar preşcolarilor şi elevilor din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar.

De asemenea, se va decide prin două hotărâri şi asupra organizării şi funcţionării ministerelor Sănătăţii şi Comunicaţiilor.   

Amintim că Preşedinţia a atras ieri atenţia că bugetele pentru domeniul securităţii naţionale trebuie să primească şi avizul CSAT înainte de a fi aprobate de Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, într-o scrisoare către premier, intenţia Guvernului de a reduce aceste fonduri.

"Ar fi o gravă eroare, pentru că este vorba despre siguranţa cetăţenilor şi despre securitatea României", a afirmat Klaus Iohannis.
 Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
27 Ianuarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza