Băsescu: Semnarea Acordului de asociere cu UE, un gest de încurajare pentru Ucraina

Preşedintele Traian Băsescu a spus că semnarea părţii politice a acordului de asociere cu Ucraina reprezintă un gest de încurajare a Uniunii Europene pentru această ţară.

Adăugat: 21 Martie 2014
Ultima actualizare:21 Martie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, vineri, la Bruxelles, că semnarea componentei politice a Acordului de asociere şi a celui de liber schimb între Ucraina şi Uniunea Europeană reprezintă un gest de încurajare pentru Kiev, urmând ca acordul integral să fie semnat după alegerile europarlamentare din 25 mai.
    
"Consiliul European susţine aspiraţiile Ucrainei pentru a-şi decide singură viitorul, şi nu influenţată de ţări vecine, puteri regionale sau globale. (...) Prioritatea pe care Consiliul consideră că o are este legată de sprijinirea restabilirii echilibrelor macroeconomice ale Ucrainei. Aici trebuie spus foarte clar, şi s-a discutat în Consiliu, situaţia economică în care a ajuns Ucraina se datorează unei guvernări relativ îndelungate şi de proastă calitate şi corupţiei extrem de ridicate", a declarat şeful statului, într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, în marja reuniunii şefilor de stat şi de guvern din 20 şi 21 martie.

Băsescu: UE poate da astăzi 1,6 miliarde de euro Ucrainei

Traian Băsescu precizat că Uniunea Europeană poate pune la dispoziţia Ucrainei astăzi 1,6 miliarde de euro bani lichizi, urmând ca în final să poată pune la dispoziţie, prin contribuţia BEI şi BERD, 11,5 miliarde de euro.
    
"Condiţia ca această sumă de 1,6 miliarde de euro să fie pusă la dispoziţie este încheierea unui acord cu FMI. Deci UE va fi partenerul FMI în tentativa de salvare de la încetare de plăţi a Ucrainei şi ulterior în încercarea de restabilire a echilibrelor macronomice ale economiei ţării", a subliniat preşedintele Băsescu.
    
Potrivit acestuia, Guvernul Ucrainei este chemat să asigure în structura lui reprezentarea tuturor regiunilor şi opţiunilor.

Băsescu: Numărul demnitarilor ruşi cărora li se blochează averile în UE a ajuns la 33  

Preşedintele Traian Băsescu a mai vorbit despre decizia Consiliului European de a mări lista demnitarilor ruşi cărora li se vor bloca averile pe teritoriul Uniunii Europene, de la 21 la 33 de persoane, "extrem de importante".
    
"Astfel, lista de înalţi demnitari ai Federaţiei Ruse, ai Ucrainei şi din Crimeea precum şi înalţi ofiţeri, comandanţi, a fost completată cu încă 12 nume, şi s-a convenit să nu fie făcută publică până nu se comunică oficial, de către Comisia Europeană, în această după-amiază", a spus Băsescu.
    
El a precizat că, de asemenea, averile şi conturile acestor 33 de persoane vor fi blocate peste tot în Uniunea Europeană, activele pe care le deţin pe teritoriul Uniunii vor fi blocate.
    
Dintre sancţiunile decise în cadrul Consiliului, preşedintele Traian Băsescu a menţionat şi anularea summit-ului UE-Federaţia Rusă, dar şi anularea tuturor întâlnirilor bilaterale cu această ţară.
    
"S-a cerut tuturor şefilor de stat şi de guvern să nu desfăşoare niciun fel de întâlniri bilaterale, la nivel de şefi de stat sau la nivel de şefi de Guvern, cu Federaţia Rusă", a spus Traian Băsescu.
    
Potrivit şefului statului, Consiliul atenţionează Federaţia Rusă că orice escaladare a actualei situaţii duce la intrarea în etapa a treia, care cuprinde măsuri largi de ordin economic şi a tranzacţiilor cu armament.
    
Traian Băsescu a precizat că aceste măsuri se referă la îngheţări de active ale oamenilor de afaceri ruşi pe tot terioriul Uniunii Europene, precum şi încetarea oricărei cooperări bancare, financiare, restrucţionarea importurilor de energie şi interzicea importurilor de armament.
    
UE nu recunoaşte rezultatul "referendumului ilegal şi neconstituţional"

    
Nu în ultimul rând, a arătat şeful statului român, Uniunea Europeană rămâne angajată în continuare, prin Consiliul European, să susţină  independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi, totodată, Uniunea nu recunoaşte rezultatul "referendumului ilegal şi neconstituţional" care s-a desfăşurat pe 16 martie în Crimeea.
    
În consecinţă, a adăugat preşedintele Băsescu, se consideră ilegală anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă.
    
"În cel mai scurt timp, Comisia trebuie să facă propuneri către toate statele membre cu privire la măsuri şi restricţii împotriva relaţiilor comerciale, a relaţiilor economice şi financiare cu Crimeea", a mai adăugat Traian Băsescu.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
21 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza