AUDIO Toni Greblă a demisionat din funcţia de judecător al CCR

UPDATE Judecătorul Curţii Constituţionale, Toni Greblă a demisionat din funcţie.

Adăugat: 4 Februarie 2015
Ultima actualizare:4 Februarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Toni Greblă, judecător CCR
trimite pe mail

AUDIO  Declaraţie Toni Greblă.

Toni Greblă a comunicat plenului CCR, decizia sa.

"Am făcut acest lucru pentru că sunt un om responsabil, pentru că înţeleg ce dificultăţi ar interveni în perioada următoare dacă nu aş fi luat o astfel de decizie. Acuzaţiile aduse în spaţiul public înainte ca eu să le cunosc, din dosar, mi-au creat un prejudiciu de imagine, însă ţin să vă spun, cu toată responsabilitatea, că eu nu am devalizat banul public, nu sunt acuzat de prejudicii însemnate, nu am nicio contribuţie la intervenţia pe lângă vreo instituţie sau autoritate a statului, în favoarea cuiva pentru a obţine un folos material", a spus Grebla.

Comunicatul integral al CCR

Astăzi, 4 februarie 2015, domnul Toni GREBLĂ s-a prezentat la sediul Curţii Constituţionale şi a comunicat Plenului decizia de a demisiona din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale.

Plenul Curţii Constituţionale a luat act de decizia sa, iar Preşedintele Curţii Constituţionale a constatat, în temeiul art.67 alin.(1) lit.a) şi alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, încetarea mandatului de judecător al Curţii Constituţionale al domnului Toni GREBLĂ.

Curtea constată că actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instanţei constituţionale în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale prevăzute de Legea fundamentală.

În acest context, Curtea Constituţională subliniază necesitatea respectării prezumţiei de nevinovăţie, a respectării tuturor drepturilor şi garanţiilor procesuale în activitatea de urmărire penală, precum şi a respectării dreptului la imagine a persoanei, ca expresie a principiilor consacrate la art.1 alin.(3) şi art.23 alin.(11) din Constituţie, precizează comunicatul Curţii Constituţionale.

Ca urmare a demisiei din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, Toni Greblă nu mai are imunitate, astfel încât procurorii DNA nu vor mai avea nevoie de încuviinţarea Senatului pentru arestarea preventivă şi trimiterea în judecată a acestuia.

Amintim că, Toni Greblă a fost azi-dimineaţă , la Direcţia Naţională Anticorupţie.

La ieşirea de la sediul DNA,  Toni Greblă a declarat că a vrut să cunoască dosarul său şi acuzaţiile care i se aduc.

El a susţinut că nu se face vinovat de acuzaţiile din dosarul său, adăugând că este încrezător că va avea parte de o anchetă judiciară "imparţială".

Judecătorul CCR a mai afirmat că "actul  de justiţie trebuie să continue până când voi devedi că nu sunt vinovat de acuzele care mi s-au adus".

Greblă a mai spus că fiind o anchetă în curs  nu doreşte să aibă comentarii asupra acesteia şi că, fiind şi în concediu de odihnă, îşi va lua o perioadă de timp în care "va medita" la activitatea anterioară.

El a mai susţinut că ţine prea mult la activitatea şi prestigiul Curţii Constituţionale a României ca să contribuie şi el la "fragilizarea" acesteia.

AUDIO Declaraţia judecătorului CCR Toni Greblă

Ieri, procurorii DNA au trimis conducerii Senatului aviz pentru arestarea preventivă şi începerea urmării penale a lui Toni Greblă.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, în această dimineaţă, că solicitarea nu a ajuns deocamdată la Senat

Între timp, procurorii au extins acuzaţiile: judecătorul Curţii Constituţionale este acuzat de favorizarea infractorului şi folosirea de informaţii, care nu sunt destinate publicităţii, pentru a obţine foloase necuvenite.

Anterior Toni Greblă era anchetat pentru alte patru infracţiuni printre care şi trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat, transmite reporterul RRA, Mădălina Verman.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Mădălina Verman
Adăugat:
4 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza