Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alegeri parlamentare 2020. Știri electorale

Radio România Actualități vă prezintă zilnic știri din activitatea candidaților înscriși în campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Alegeri parlamentare 2020. Știri electorale

Articol de Amalia Bojescu, 30 Noiembrie 2020, 11:45

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 noiembrie, ora 17:00) - Realizator: Bun găsit! Sunt Alina Bordeiaşu.

La alegerile parlamentare, PMP trebuie să obţină 10% - spune președintele de onoare al formaţiunii, eurodeputatul Traian Băsescu. El adaugă că votul din 6 decembrie trebuie să fie unul masiv, pentru ca stânga să nu mai ajungă la putere.

Traian Băsescu: Dacă PNL, PMP, UDMR-ul, să spunem, nu vor face 50%, guvernul va fi PSD-USR. Ori, măcar activul PMP şi simpatizanţii PMP au obligaţia să-i invite să meargă la vot pe toţi cei pe care îi cunosc. Este nevoie nu numai de un partid liberal cu circa 30%, dar şi un PMP cu un 9-10%, pentru că altfel nu ieşim la 50%, oameni buni. (A consemnat Alexandra Cristea).

*

Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, candidat PNL la parlamentare, s-a aflat, astăzi, în judeţul Timiş şi a discutat cu reprezentanţii mediului economic. El a anunţat o parte din măsurile financiare impuse de criza sanitară.

Florin Cîţu: Partidul Naţional Liberal nu introduce taxe. Pe partea de venituri, la şedinţa de guvern de săptămâna aceasta, vom aproba şi ordonanţa care va fundamenta introducerea facrurii electronice în România. Factura electronică va elimina evaziunea fiscală instant. Italia este ţara unde am văzut cele mai bune rezultate. Introducerea facturii electronice a dus la venituri la buget mai mari cu 2% aproape, asta înseamnă pentru noi 20 de miliarde de lei care vor veni la buget cu introducerea acestui sistem. (Declaraţie consemnată de corespondenta RRA, Alina Bujancă).

*

Ionuț Moșteanu, candidatul Alianței USR-PLUS în Argeș, susţine că vechile partide nu au făcut opoziție puternică la PSD în județele din sudul țării.

De aceea, USR PLUS vine cu o viziune diferită.

Ionuț Moșteanu: Dacă noi vom sta ca până acum, deoparte, nu se va schimba nimic în România şi le mulțumesc foarte mult colegilor mei, alături de care am construit pas cu pas în aceşti patru ani o filială puternică și am arătat pentru prima dată ce înseamnă opoziție, pentru că vechile partide doar au mârâit la PSD în județele din sudul țării, cumva, au conviețuit plăcut cu ei și i-au lăsat în pace. Ei bine, lucrul ăsta s-a terminat când noi am început să creștem filială cu filială.

*

"Pe 6 decembrie trebuie să votăm proiecte şi oameni competenţi", afirma, la Târgovişte, într-o conferinţă de presă, candidatul PSD pentru Camera Deputaţilor, Ioan Vulpescu.


Ioan Vulpescu: Noi am prezentat recent, în cadrul unei reuniuni, planul de guvernare pentru următorii patru ani. Este un plan de guvernare bine articulat pe segmentele societății, rezultat în urma deschiderii către specialiști, departamentele partidului au lucrat la elaborarea acestui plan şi eu cred că pe 6 decembrie, în primul rând trebuie să votăm proiecte şi oameni competenți care le prezintă și care le încarnează şi PSD-ul, atunci când a fost la guvernare, a demonstrat că știe să guverneze. (A consemnat Anda Ştefan).

*

Preşedintele PRO România, Victor Ponta, candidat pentru un mandat de deputat de Bucureşti, are câteva condiţii pentru a susţine viitorul executiv:

Victor Ponta: Vom susține un guvern care păstrează salariile și pensiile românilor, salvează firmele românești, dă înapoi onoarea militarilor și rezerviștilor din România, nu vinde companiile de stat și dă o speranță că ceea ce a fost bun şi s-a dezvoltat în România atât în 2004-2008, cât şi în 2012-2015 va fi salvat în perioada următoare.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, atrage atenţia că efectele pandemiei vor fi de lungă durată.

El spune că viitorul guvern trebuie să fie preocupat de sănătatea cetăţenilor, de starea economiei şi de menţinerea locurilor de muncă.


Kelemen Hunor: /.../ viaţa noastră, vor fi de lungă durată, indiferent cine va guverna în anii care urmează. Atât în sănătate, cât și în relațiile sociale, în economie, vor fi consecințe care trebuie foarte bine văzute, trebuie tratate și trebuie să se găsească răspunsuri adecvate, rapide și bine argumentate din punct de vedere profesional și politic de către cei care vor guverna.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 noiembrie, ora 11:00)

Este ultima săptămână de campanie înainte de scrutinul de duminică, 6 decembrie, când vor fi aleși senatorii și deputații pentru un mandat de patru ani.

*

Social-democrații sunt încrezători că vor câștiga alegerile parlamentare - afirmă prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu, care susține că PSD este cel mai pregatit partid să își asume guvernarea.


Sorin Grindeanu: Vom propune un guvern de specialiști, de profesioniști, respectați în domeniile lor, și suntem singurul partid care venim cu un program și cu un plan de măsuri anti-COVID coerent și logic, gata de aplicat din prima zi de guvernare. Este în interesul României ca echipa care are cele mai bune soluții să preia administrarea țării.

Sorin Grindeanu deschide lista PSD pentru Camera Deputaților în Timiș, transmite redactorul Alina Stănuță.

*

Medicul Raluca Ioan deschide lista candidaților PNL pentru Senat în Vrancea.

Ea spune că preocuparea sa, ca viitor parlamentar, se îndreaptă către zona sanitară: sprijinirea construcției noului spital județean și a programelor naționale de prevenție.

Raluca Ioan: Voi susține cu tot ceea ce pot eu și în calitate de senator toate demersurile pentru construirea spitalului județean care, uite, din ce în ce mai mult se vede că avem nevoie de el. De asemenea, voi sprijini foarte mult programele de prevenție. În programul național al Partidului Național Liberal există această prevedere pentru stimularea programelor naționale de prevenție a cancerului. (Declarație transmisă de corespondentul Gabriel Sava).

*

Cristina Prună, candidat al alianței USR PLUS în București susține că implicarea cetățenilor aduce în mod cert schimbarea de care este nevoie.

În opinia ei, sărăcia din România este rezultatul unei economii defectuoase, iar taxele pe salarii, care sunt foarte mari, îi determină pe români să muncească în străinătate.

Cristina Prună: M-am întâlnit cu foarte mulți români, foarte mulți oameni pregătiți, profesioniști, care ce fac? Ei bine, profesionalismul și expertiza lor, aceea o duc în firmele de acolo și contribuie la dezvoltarea economiei din alte țări. Ei bine, eu cred că trebuie să dăm un semnal și faptul că noi am intrat în Parlament și au fost vocea oamenilor cred că este un semnal pentru acei oameni ca măcar parte dintre ei se poate întoarce și se pot implica aici. (Declarație consemnată de redactorul Petruța Obrejan).

*

PMP susţine redeschiderea pieţelor în interior, pe fondul răcirii accentuate a vremii.

Candidatul PMP pentru un mandat de senator, Doru Lefter, consideră că autorităţile aplică o dublă măsură, iar producătorii care vând în pieţe sunt defavorizaţi.

Doru Lefter: Vrem să le spunem celor care au decis închiderea pieţelor că vine iarna. Ei au mare nevoie ca aceste venituri extrem de mici să fie completate vânzând în piaţă ceea ce produc un an de zile. Oameni din zona rurală, eu medic veterinar fiind, încă lucrez şi foarte mulţi oameni cer exact asta: daţi-ne drumul din nou să vindem în condiţii relativ onorabile, pentru că riscul de contaminare într-un supermarket este egal cu riscul de contaminare din piaţă. (Declaraţie consemnată de reporterul Alexandra Cristea).

*

Candidatul UDMR la Camera Deputaţilor în judeţul Satu Mare, Magyar Loránd, cere să fie sprijinite întreprinderile mici şi gospodăriile familiale din agricultură.

El consideră că statul favorizează marile întreprinderi agricole, iar UDMR se opune acestui principiu.

Candidatul UDMR atrage atenţia că dacă nu se va reuşi un sistem de protejare pentru micile întreprinderi şi gospodăriile familiale din agricultură acestea vor dispărea, iar satele vor pierde din locuitori, precizează un comunicat primit la redacţie.

*

Parteneriatul dintre om şi natură este principiul după care se ghidează Partidul Ecologist Român, formaţiune care consideră că agenda politicului este departe de cetăţean.

Didi Dumitru, candidat al partidului pentru un mandat de senator, susţine că imediat după alegeri priorităţile clasei politice trebuie să fie educaţia şi sănătatea.


Didi Dumitru:România noastră frumoasă şi bogată a fost îmbolnăvită. Românii, oamni cu bun simţ, harnici şi credincioşi, au fost conduşi de personaje care au avut o agendă alta decât cea a noastră, a României şi a românilor. Neputinţa politică şi administrativă şi-a arătat limitele. România are astăzi nevoie urgent de un proiect de ţară, 2020-2040. Concret, acest proiect trebuie să fie prioritatea zero a tuturor politicienilor. Cred cu tărie că există o linie roşie, dincolo de care politicul nu are voie să treacă: educaţia şi sănătatea! (Declaraţie transmisă de reporterul Daniela Georgescu).

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Știri 19 Aprilie 2024, 13:16

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a depus la Parlament, săptămâna aceasta, raportul de activitate pe anul...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare