Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Adrian Pană, ministru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii

Ministrul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană a explicat, într-un interviu, la RRA, ce vizează pachetul de servicii medicale de bază, aflat în dezbatere publică.

Adrian Pană, ministru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii

Articol de Eugen Rusu, 03 Octombrie 2013, 11:28

Realizator: Eugen Rusu - Proiectul pachetului de servicii medicale de bază a fost lansat de Ministerul Sănătăţii, se află în dezbatere publică până la 1 noiembrie. Structurat pe mai multe capitole, pachetul vizează medicina primară, de ambulatoriu şi de spital, dar şi asistenţa comunitară şi medicina dentară, stabilind serviciile de care beneficiază toţi cetăţenii. Noul pachet de bază al serviciilor medicale vizează, prin altele, optimizarea utilizării resurselor prin limitarea internărilor în spitalele publice pentru probleme ce pot fi rezolvate ambulatoriu şi prin reducerea investigaţiilor imagistice repetate conform iniţiatorilor. Încercăm să aflăm mai multe despre acest subiect de la domnul doctor Adrian Pană, ministru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Bună dimineaţa! Bine aţi venit la "Matinal".

Adrian Pană: Bună dimineaţa.Mulţumesc.

Realizator
: Aşadar, vorbim despre serviciile medicale de care vor beneficia toţi cetăţenii, indiferent de calitatea lor de asigurat sau nu.

Adrian Pană: E adevărat, pachetul de servicii medicale de bază este acordat cetăţenilor români şi noua abordare de acordare a serviciilor în acest pachet are la bază impactul pe care problemele de sănătate îl are asupra societăţii, în general, intenţionând să reducă povara îmbolnăvirii în rândul populaţiei cele mai vulnerabile şi să crească calitatea vieţii pentru aceştia, aceştia fiind, din păcate, persoanele cele mai expuse la risc şi persoanele care dezvoltă problemele de sănătate cele mai grave. Constituţia României garantează dreptul la sănătate şi abordarea ministerului nu poate fi decât una echitabilă.

Realizator: Nu va exista o anumită discriminare între cei care plătesc şi cei care nu plătesc asigurările obligatorii de sănătate, totuşi?

Adrian Pană:
Discriminarea eu cred că este redusă sau anulată prin faptul că statul în momentul de faţă contribuie cu o sumă importantă la ceea ce se oferă astăzi ca şi servicii. Cea mai mare parte din fonduri, bineînţeles, că vine de la Fondul naţional de asigurări de sănătate, dar o mare parte vine din bugetul de stat, buget de stat care propriu-zis putem spune că acoperă o parte din cheltuielile care nu pot fi efectuate de către o populaţie extrem de vulnerabilă.

Realizator
: Şi cu cât vine statul, în procente, să ne facem şi noi o idee.

Adrian Pană: În momentul de faţă cred că procentul deste de 20%.

AUDIO Interviul integral

Realizator :Bun, ce conţine pachetul de bază?

Adrian Pană: Filozofia acestui pachet este schimbată în sensul în care el este centrat sau construit pe baza dovezilor ştiinţifice şi a practicii medicale consistente, în sensul în care pachetul oferă servicii de prevenţie foarte bine structurate, un serviciu care în România a lipsit sau a scăzut cu desăvârşire şi anume asistenţa comunitară. Serviciul de bază de la temelie, de la fundaţia sistemului de sănătate, şi anume gândiţi-vă la serviciile oferite pentru ocrotirea mamei şi copilului, servicii oferite pentru vârstnici, servicii oferite pentru persoanele sau grupurile sociale foartre vulnerabile din punct de vedere medical. Persoanele, de exemplu, cu tuberculoză care trebuie monitorizate. Acestea ar fi, să spunem, servicii, oferite...servicii de educaţie pentru pacientul cu boli cronice. Ele pot fi oferite la nivelul comunităţii.

După aceea, urmează servicii care sunt oferite la nivelul medicului de familie.

Aici filozofia se schimbă în condiţiile în care medicul de familie oferă pentru cele mai frecvente boli cronice, cum ar fi hipertensiunea, alte probleme cardiovasculare, diabetul zaharat, probleme neurologice, cum ar fi accidentul vascular celebral, oferă sevicii structurate într-un mod ţintit prin care pacientul poate fi monitorizat foarte bine în aşa fel încât să nu trebuiască să mai acceseze servicii la un alt nivel, cum ar fi spitalul, să reducă o parte din serviciile care ajung să fie folosite la spital tocmai pentru că acum nu sunt, să spunem, furnizate fie deloc, fie nu sunt furnizate cum trebuie la nivelul medicului de familie.

Realizator:
Pe de altă parte, ca să furnizeze aceste servicii, nu ştiu, mă gândesc că ar putea avea nevoie de o specializare în plus sau, nu ştiu, să fie nişte specialişti. Avem..? Sau cum se face acest lucru?

Adrian Pană: Monitorizarea bolii cronice, vizavi de ce v-am spus, bolile respiratorii, boli cardiovasculare, este curricula şi există, intră în specialitatea medicului de familie. Monitorizarea complicaţiilor intră însă zicem, competenţa specialistului de ambulator şi a problemelor complexe în competenţa specialistului de spital. Deci, propriu-zis, noi ne dorim ca cea mai mare parte a problemelor minore sau a bolilor stabile cronic, care sunt într-un număr foarte mare, să fie rezolvate la nivelul medicului de familie pe un traseu foarte clar de data aceasta.

Realizator: Am văzut că sunt şi servicii de medicină dentară. Care ar fi acestea?

Adrian Pană: Serviciile de medicină dentară care le vom oferi în pachetul de bază sunt, să spunem, se referă la trei categorii de servicii. Oferim servicii preventive pentru copil. La nivelul acestei populaţii, copiii dezvoltă, să spunem, sau au tendinţa să dezvolte, mai ales în ultima perioadă datorită modului de alimentaţie modificat, carii dentare şi riscă ca dinţii pe care îi au chiar în dentiţia de lapte, dar mai ales în momentul în care dinţii se schimbă..

Realizator:Să se strice prematur.

Adrian Pană: Exact. Şi atunci procedura, una din procedurile cele mai folosite este sigilarea acelui dinte, aşa se numeşte procedura, deci o procedură prin care se aplică o anume substanţă pe dinte şi acel dinte nu se mai cariază o perioadă de timp. Ele s-au dovedit să fie, să spunem, cele mai cost-eficace servicii pentru prevenţie, pentru o grupă de vârstă la copii. După aceea, serviciile de urgenţă absolută se vor oferi din pachetul de urgenţă care este un pachet care nu se modifică, să spunem, aproape deloc. Pachetul de urgenţă implementat şi după cum bine ştiţi are o structură foarte bine coordonată.

Realizator:
Deci rămâne ca şi...

Adrian Pană: Exact, numai că acestea vor fi oferite în cadrul unităţilor de primiri urgenţe, pentru moment, urmând ca, să spunem, în măsura în care sistemul de urgenţă se dezvoltă în continuare şi la nivelul centrelor de primiri urgenţe, aceste servicii să poată fi oferite uniform pe întreg teritoriul ţării. Serviciile de urgenţă dentară.

Realizator:Da. Numărul consultaţiilor la medicul de familie şi medicul specialist va fi limitat? Numărul consultaţiilor?

Adrian Pană: Exact. Înainte de asta vreau să mai răspund la o întrebare anterioară pentru că cred că este esenţială. Avem o populaţie vârstnică care din păcate, să spunem, a pierdut o mare parte din dantură. Lucrul acesta antrenează alte probleme de sănătate. Şi atunci, pentru populaţia peste 65 de ani în pachetul de bază va exista prevederea pentru oferirea unei proteze acrilice care poate fi, să spunem, schimbată la cinci ani, dar revizuită în fiecare an.

Realizator:Şi asta va fi gratuit?

Adrian Pană: Aceasta va intra în pachetul de bază. Proteza acrilică.

Realizator:
Bun.

Adrian Pană: Consultaţiile, mă întrebaţi mai devreme...

Realizator:Da, numărul consultaţiilor la medicul de familie şi medicul specialist va fi limitat?

Adrian Pană: Pentru consultaţiile acute la nivelul medicului de familie nu există absolut nicio limită în sensul în care ai o problemă nouă, te adresezi, medicul te poate vedea pentru acea problemă fie odată, fie de două ori, fie posibil de maxim trei ori pentru anumite probleme. Dacă prin asta înţelegeţi o limitare, din perspectiva mea nu este o limitare pentru că majoritate a episoadelor acute durează extrem de puţin şi pot fi rezolvate în cele mai multe cazuri...

Realizator:Deci, maximum trei consultaţii pe aceeaşi problemă, dar dacă se iveşte în aceeaşi lună o altă problemă, pot să mă duc, nu?

Adrian Pană:
Exact, aveţi încă trei consultaţii.

Realizator:Pe altă problemă respectivă, am înţeles.

Adrian Pană: Exact, orice problemă acută sau orice problemă nouă de sănătate apărută, pentru problemele cronice, şi avem un pacient care are hipertensiune, este stabilă, nu are nicio complicaţie şi decât merge la medicul de familie pentru monitorizarea acestei afecţiuni, marea majoritate a ghidurilor consideră că două consultaţii cronice de monitorizare sunt suficiente; două pe an. La specialist avem o structură în care, pentru o problemă de sănătate nou apărută sau problemă acută, de asemenea, există posibilitatea efectuării unui set de una, două sau trei consultaţii şi pentru problemele cronice, de asemenea, există până la patru posibile monitorizări pe an. În afară de asta, există situaţii speciale, oncologia, psihiatria...

Realizator:Da, bineînţeles.

Adrian Pană: Situaţii în care pacienţii trebuie văzuţi mai frecvent. Bineînţeles că ele sunt nuanţate în funcţie de specificul fiecărei afecţiuni şi vreau să spun că dovezile care au stat la baza acestei construcţii nu sunt doar cele din practica internaţională, după care - să spunem - medicii din România se inspiră, pentru că marea majoritate a ghidurilor, acum, sunt preluate din societăţile europene, fie de cardiologie, fie de...

Realizator:Da, care funcţionează. Spuneţi-mi medicii de familie, pe final, vor fi dispuşi să asigure permanenţa în centrele de permanenţă, pentru că au mai fost dezbateri pe această temă şi în urmă cu un an, doi?

Adrian Pană: Eu cred că medicii de familie sunt, să spunem, responsabili pentru oferirea unui tip de servicii, atât în cadrul cabinetului, în timpul programului de lucru, cât şi în afara programului de lucru, pentru situaţiile urgente. Numai că acest lucru trebuie să fie foarte bine coordonat şi să se înţeleagă foarte clar - şi aici vom preciza - ce anume înseamnă o situaţie urgentă care poate fi rezolvată de către medicul de familie. Şi pot să vă spun, în condiţiile în care locuieşti într-o localitate rurală şi ai o problemă de sănătate care poate fi rezolvată de medicul de familie şi ea este o problemă - să spunem - urgentă, nu o eliberare de reţetă, nu faptul că nu am putut să merg la medic în timpul zilei şi îl sun pe medic la 22:00, seara, să îmi elibereze o reţetă medicală, nu ne referim la acest fel de probleme; ci, pur şi simplu, apare o problemă. Medicul de familie, cel care cunoaşte cel mai bine pacienţii din arealul în care el trăieşte, în special în cadrul populaţiei rurale, şi atunci, e mai simplu, acest lucru fiind coordonat tot prin 112, ca el să poată adresa acea problemă şi în cazul în care - să spunem - e nevoie de trimitere la specialist, să preia ambulanţa acest lucru.

Realizator:Exact, să preia ambulanţa. Am înţeles, acum...

Adrian Pană: Deci, nu numai în centrul de permanenţă, asta vreau să reţineţi sau să reţină cei care ascultă...

Realizator:Nu numai în centrele de permanenţă, şi acasă la pacient şi aşa mai departe, am înţeles. Domnule ministru, pe final, foarte scurt, pachetul ăsta de bază, din punctul meu de vedere, al asiguratului, îmi oferă mai multe sau tot la fel, dar structurate altfel?

Adrian Pană: Eu cred că pachetul vă oferă mai multe servicii mai aproape de dumneavoastră şi vă scade riscul de a face nişte complicaţii inutile, în condiţiile în care aţi sta inutil în spital.

Realizator:
Despre resursele umane am vorbit, de-a lungul timpului, să presupunem că le avem, dar finanţarea acestui pachet de bază, aţi descoperit şi locul de unde îl puteţi face, că asta e cel mai important?

Adrian Pană:
În condiţiile în care peste o treime din serviciile care se oferă în spital se pot oferi, cu siguranţă, în afara spitalului, gândiţi-vă că o parte din banii pe care i-ai lua din acele servicii şi i-ai elibera în afara spitalului, în servicii de ambulator, ar însemna că serviciile de ambulator sunt mult mai bine plătite decât acum şi vor deveni mult mai atractive pentru medici, ca să le ofere în ambulator.

Realizator:Am înţeles. Deci nu va fi o problemă cu finanţarea. Mulţumesc pentru prezenţă şi pentru comentariile dumneavoastră! Oricum, proiectul este în dezbatere publică până la 1 noiembrie, îl puteţi vedea şi dumneavoastră, doamnelor şi domnilor.


Monitorizare text: Agenţia de presă RADOR a Societăţii Române de Radiodifuziune

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an  mai complicat şi mai periculos decât 2023
Exclusivități Radio România 03 Ianuarie 2024, 09:55

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Alexandru Lăzescu, profesor universitar şi analist politic RADIO ROMÂNIA...

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023
Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Exclusivități Radio România 01 Noiembrie 2023, 09:29

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații

Mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis postului public de Radio cu prilejul împlinirii a 95 de ani de activitate.

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Exclusivități Radio România 06 Octombrie 2023, 10:43

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6...

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Exclusivități Radio România 05 Septembrie 2023, 16:44

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci...

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România