Acord de interconectare a reţelelor de gaze România - Bulgaria - Ungaria - Slovacia

Acordul de interconectare afirmă sprijinul ţărilor semnatare pentru realizarea interconectării sistemelor de transport al gazelor naturale în flux bidirecţional şi pentru diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu energie.

Adăugat: 22 Mai 2015
Ultima actualizare:22 Mai 2015

Politica Romaneasca
Foto: Semnarea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a Declaraţiei comune România - Bulgaria –Ungaria - Slovacia. Sursa: MAE
trimite pe mail

România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia au semnat astăzi un acord de interconectare a reţelelor lor de gaze naturale, potrivit unui anunţ făcut cu puţin timp în urmă pe Twitter de ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Ieri şeful diplomaţiei ungare preciza că acordul urmăreşte să sporească securitatea aprovizionării cu energie a tuturor celor patru ţări.

Documentul a fost încheiat de miniştrii de externe din cele patru state la Riga, unde astăzi este ultima zi a summit-ului Parteneriatului Estic.

Documentul a fost iniţiat în contextul eforturilor întreprinse la nivel european şi regional pentru consolidarea securităţii energetice, scrie MAE într-un comunicat de presă.

Declaraţia afirmă sprijinul ţărilor semnatare pentru realizarea interconectării sistemelor de transport al gazelor naturale în flux bi-direcţional şi pentru diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu energie.

Demersul este o confirmare a angajamentului statelor semnatare pentru concretizarea Uniunii Energetice, dar și o platformă de promovare a proiectelor de infrastructură energetică din Europa Centrală şi de Est, finanțabile cu fonduri europene pe baza principiilor și regulilor Uniunii Europene.

Informaţii suplimentare

Unul dintre proiectele prioritare susținute de România este realizarea coridorului BRUA pentru transportul gazelor naturale pe traseul Bulgaria - România - Ungaria - Austria.

România promovează cu consecvență pe plan european şi regional principiul de diversificare a aprovizionării cu energie, atât ca resurse, cât şi în privința rutelor de transport.

Ţara noastră susţine acele proiecte - bazate pe surse indigene sau pe livrări ale partenerilor externi - care sunt viabile din punct de vedere comercial, respectă regulile pieţei interne ale UE şi contribuie la întărirea securităţii naţionale şi regionale, notează MAE.

 Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
22 Mai 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza