45% - prezența la vot la alegerile din R.Moldova

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a precizat că rata de participare este mai mare faţă de alegerile parlamentare din 2014.

Adăugat: 24 Februarie 2019
Ultima actualizare:24 Februarie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Radio Chișinău
trimite pe mail

Aproape 45% la sută dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat la vot până la această oră în cadrul alegerilor parlamentare.

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a precizat că rata de participare este mai mare faţă de alegerile parlamentare din 2014.

Cetăţenii sunt aşteptaţi să voteze până la ora 21:00.

Datele Comisiei Electorale Centrale prezentate în regim online arată că cei mai activi sunt alegătorii cu vârsta cuprinsă între 56 şi 70 de ani, aproximativ 34% dintre care care s-au prezentat la vot până la această oră.

Tinerii de până la 25 de ani sunt cei mai pasivi, de altfel, ca şi la celelalte scrutine.

Mai puţin de 8% dintre aceştia şi-au exprimat dreptul la vot.

Cea mai mare rată de participare la vot se atestă în nordul Republicii Moldova, în raionul Ocniţa, peste 45%, iar cea mai mică în Cantemir, în sudul Republicii Moldova - 35%.

În Chişinău au votat peste 270.000 de alegători sau peste 42%.

Opoziţia susţine că procesul electoral din Republica Moldova este fraudat.

Liderii Blocului ACUM, Andrei Năstase şi Maia Sandu, acuză că partidul de guvernare şi pe alţi concurenţi că ar corupe alegătorii.

Ei au făcut apel către partenerii externi, în special Uniunea Europeană, România şi Statele Unite să evalueze şi să se pronunţe cu privire la situaţia alegerilor din Republica Moldova.

Cei doi lideri ai opoziţiei pro-europene au spus că nu vor recunoaşte rezultatele alegerilor din cele două circumscripţii deschise pentru cetăţenii din regiunea transnistreană.

Ei susţin că acolo alegătorii ar fi aduşi la vot în mod organizat şi că li s-ar propune bani contra voturilor.

La secţiile deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană au votat aproximativ 30.000 de cetăţeni, un număr aproape dublu faţă de cel înregistrat la scrutinul prezidenţial din noiembrie 2016, când au votat 17.000 de persoane.

În premieră, în Republica Moldova, 51 de deputaţi din cei 101 sunt aleşi în circumscripţii uninominale. Concomitent cu alegerile parlamentare are loc şi un referendum consultativ privind reducerea numărului de deputaţi şi posibilitatea de a li se retrage mandatul.Autor:
Mariana Vasilache, Radio Chișinău
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
24 Februarie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza