2019 - Referendum naţional. Ştiri

Pe 26 mai, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare va avea loc referendumul naţional iniţiat prin decret de preşedintele Klaus Iohannis.

Adăugat: 24 Mai 2019
Ultima actualizare:24 Mai 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin vot cu "DA" sau "NU" la două întrebări, prima: "Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?", iar a doua întrebare: "Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, al pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?". Preşedintele Klaus Iohannis a participat la mitingul electoral organizat de PNL în Piaţa Victoriei din Capitală. Şeful statului a declarat că îi aşteaptă pe români să voteze la referendumul din 26 mai şi a precizat că acest vot va fi pentru viitorul ţării.
Klaus Iohannis: Dragii mei, poftiţi la vot! Daţi un răspuns ferm, clar, puternic acestei guvernări pesediste eşuate. Eliberaţi România! Vă aştept pe toţi la vot pe 26 mai, pentru România, pentru viitorul României, la vot!
Realizator: A consemnat reporterul Radio România Actualităţi, Oana Bâlă.
*
Realizator: Liberalii susţin demersul şefului statului şi vor acţiona astfel încât să asigure succesul acestui referendum. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, declara că românii trebuie să ştie că votul lor este esenţial pentru viitorul justiţiei în România. Ludovic Orban i-a îndemnat pe cetăţeni să se prezinte la urne şi să răspundă cu Da la întrebările de pe cele două buletine de vot, ne-a informat redactorul nostru Alexandra Cristea.
*
Realizator: ALDE va boicota referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis. Liderii formaţiunii susţin că este doar un demers electoral şi că şeful statului se pregăteşte de campania pentru prezidenţiale. Vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosganian, declara, la Bistriţa, că acest referendum nu va rezolva situaţia din justiţie, ci va radicaliza opiniile pe acest subiect:
Varujan Vosganian: Nu se refera pe fond la justiţie, ci încearcă să radicalizeze pe români, să creeze ţinte de carton şi să alimenteze fanatismul şi, mai mult decât atât, întrebările, după părerea mea, sunt şi prost puse. Nu poţi să ceri românilor să se pronunţe cu privire la amnistia şi graţierea privind faptele de corupţie când tradiţia juridică românească interzice amnistia şi graţierea pentru un număr de zeci de fapte penale.
Realizator: Declaraţie consemnată de redactorul nostru Cristiana Sabău.
*
Realizator: Şi PNŢCD va boicota referendumul convocat de Klaus Iohannis, a anunţat liderul formaţiunii, Aurelian Pavelescu. El spunea că această consultare publică a fost iniţiată doar în interes electoral, în condiţiile în care, în toamna acestui an, în România vor fi organizate alegeri prezidenţiale, ne-a informat redactorul nostru Alina Bordeiaşu.
 Autor:
Andrei Şerban
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
24 Mai 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza