Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită în România

Toate instituţiile de cultură din România sărbătoresc Ziua Culturii Naţionale, iar Radio România Actualităţi are un program special rezervat acestei zile.

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită în  România

Articol de Luminiţa Apostolescu, 15 Ianuarie 2013, 11:04

Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită marţi, când se împlinesc şi 163 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.

Toate instituţiile de cultură din ţară organizează o serie de evenimente, în timp ce serviciile publice de radio şi televiziune difuzează programe speciale, potrivit legii adoptate în 2010, prin care data de 15 ianuarie a fost declarată Ziua Culturii Naţionale.

Radio România Actualităţi are un program special, cu emisiuni dedicate Zilei Naţionale a Culturii.

Un recital susţinut de Alexandru Tomescu, un concert la Filarmonica "George Enescu" şi Gala Tinerilor Scriitori se numară printre manifestările organizate astăzi în capitală.

O sesiune festivă dedicată zilei lui Mihai Eminescu - Ziua Culturii Naţionale, organizată de Secţia de Filologie şi Literatură şi Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Române, va avea loc, marţi, în Aula acestui for de cultură.

Minsitrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, pentru Radio România Actualităţi că nu s-a creat încă o tradiţie a acestei zile şi că este vorba mai degrabă de "un apel la memorie".

"S-a încercat în urmă cu doi ani, în 2010, creerea unei tradiţii, a unui reper care să focalizeze spre 15 ianuarie, sigur, zi simbolică legată de figura lui Eminescu, în această zi, câteva manifestări care să nu fie neapărat de o pondere sau de o substanţă artistică sau culturală excepţională, dar care să semnalizeze importanţa demersului cultural, a moştenirii culturale, pe de altă parte, în construcţia identităţii noastre europene astăzi. Suntem adesea, ca să folosesc o veche distincţie germană, prea preocupaţi de chestiunile de civilizaţie, adică de cele materiale, imediate, şi relativ puţin atenţi la ceea ce, pe termen lung şi în mod colectiv, ne face să avem ceva pe care să-l putem numi al nostru. Şi rostul acestei zile, repet, nu are încă o tradiţie, sper să o aibă peste 50-100 de ani, de-abia a început, e sarcina generaţiilor care sunt active astăzi să transforme ziua într-un eveniment semnificativ. E vorba, mai degrabă, de un apel la memorie, de o interpelare a inteligenţei fiecăruia dintre noi", a afirmat Daniel Barbu, într-un interviu acordat redactorului RRA, Mihaela Helmis.

AUDIO Interviul acordat de ministrul Culturii, Daniel Barbu, pentru Radio România Actualităţi

"Dor de Eminescu" la Ialomiţa

Biblioteca Judeţeană Ialomiţa organizează începând cu orele 13:00, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, cea de-a 7-a ediţie a manifestarii "Dor de Eminescu".

Programul acţiunii cuprinde o expoziţie de carte, o alta de desene, un moment artistic susţinut de preşcolarii Grădiniţei "Junior" din Slobozia, două dezbateri ,"Eminescu şi lumea copilăriei'" şi "Eminescu şi contemporanii", ce vor fi conduse de Crina Bocşan şi Mircea Colosenco, membri ai Uniunii Scriitorilor din România.

Muzeul Judeţean Ialomiţa va găzdui, la ora 15;00, o lansare de carte "Balta Ialomiţei. Contribuţii istorice", semnată de profesorul Mihai Iorga, transmite corespondentul RRA, Gheorghe Zavelea.

Bastonul lui Eminescu, expus la Piteşti

De ziua marelui Eminescu, la Piteşti, va fi expus bastonul lui Mihai Eminescu, dăruit acestuia de Societatea Junimea din Iaşi.

Astfel, timp de o lună acesta poate fi admirat de marti până duminică, între orele 9:00 - 17:00, intrarea fiind liberă.

Acţiunea face parte din seria de manifestări intitulate "Exponatul lunii".

Bastonul marelui poet se află în patrimoniul Muzeului Judeţean Argeş.

Dăruit lui Eminescu în 1876 de Societatea Junimea din Iaşi, bastonul este realizat într-un atelier românesc de la mijlocul sec. al XIX-lea, din materiale exotice (fildeş, bambus), metal preţios (argint) şi iele.

Are sculptată în basorelief monograma poetului ("M. E."), încadrată într-un decor floral, transmite corespondentul RRA, Constantin Paşol.

Expoziţie de grafică la Slatina

Muzeul Judeţean Olt sărbătoreşte anul acesta Ziua Culturii Naţionale printr-o serie de manifestări dedicate poetului naţional Mihai Eminescu.

Evenimentele debutează la ora 11:00 şi vor consta într-o expoziţie de grafică, formată din desene în tuş cu peniţa semnate de Spiru Vergulescu şi ilustraţiile semnate de Nicolae Truţă la grandiosul volum de poezii al lui Eminescu, apărut la editura 'Scribul' din Slatina; proiecţia filmului documentar 'Eminescu', poezii în lectura copiilor de la Şcoala gimnazială 'Vlaicu Vodă' din Slatina, transmite corespondentul RRA, Laura Stoican.

Flori la Statuia la Eminescu din Cluj-Napoca

Ziua Culturii Naţionale şi împlinirea a 163 de la naşterea celui mai mare poet român, Mihai Eminescu, sunt marcate la Cluj-Napoca prin evenimente organizate, marţi, de Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Editura Eikon şi Biblioteca Judeţeană 'Octavian Goga'.

La statuia lui Mihai Eminescu din faţa Teatrului Naţional, vor fi depuse buchete de flori.

La sediul la sediul Filialei Cluj a USR, de la ora 12.00, actriţa Ileana Negru va susţine momentul dedicat "poetului nepereche", după care vor fi lansate şase volume apărute la Editurile Eikon şi Casa Cărţii de Ştiinţă.

Celei mai importante voci poetice a literaturii române îi este dedicată, de asemenea, manifestarea "Actualitatea lui Eminescu", organizată de Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga", şi un concurs de fotografie cu tema "Fără soţ - Gând pentru Eminescu", informează Radio Cluj.

Colecţia "Emminescu", lansată la Reşiţa

Prezentarea colecţiei "Eminescu" a editurii TIM din municipiul Reşiţa, precum şi lansarea celui de-al 13-lea volum "Mihai Eminescu în fondurile Bibliotecii orăşeneşti din Bocşa", semnat Gabriela Şerban, vor avea loc marţi, 15 ianuarie la Librăria "Semn de carte" din municipiul de pe Bârzava.

Manifestarea este organizată cu prilejul Zilei culturii româneşti, a celor 130 de ani de la apariţia poemului "Luceafărul" şi celor 163 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.

Evenimentul este coordonat de Direcţia pentru cultură şi patrimoniu national Caraş-Severin, Biblioteca judeţeană "Paul Iorgovici" şi Biblioteca orăşenească Bocşa, precum şi Librăria "Semn de carte" din Reşiţa, informează Radio Reşiţa.

Gorghiu: Vocea profesorilor a fost auzită în întreaga societate
Știri 30 Mai 2023, 15:30

Gorghiu: Vocea profesorilor a fost auzită în întreaga societate

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, spune că vocea dascălilor a fost auzită şi în Guvern, şi în Parlament.

Gorghiu: Vocea profesorilor a fost auzită în întreaga societate
Angajaţii din învățământ protestează  la Palatul Cotroceni
Știri 30 Mai 2023, 15:21

Angajaţii din învățământ protestează la Palatul Cotroceni

De dimineaţă, protestatarii au avut o nouă rundă de negocieri şi cu premierul şi cu responsabili din Guvern. Apoi au...

Angajaţii din învățământ protestează la Palatul Cotroceni
Mii de angajați din Educație au protestat în stradă
Știri 29 Mai 2023, 17:57

Mii de angajați din Educație au protestat în stradă

Pe fondul protestelor a avut loc o nouă discuţie între reprezentanţii angajaţilor şi miniştrii Muncii şi Educaţiei, în cadrul...

Mii de angajați din Educație au protestat în stradă
Ligia Deca: Nu se pune problema amânării examenelor
Știri 29 Mai 2023, 17:50

Ligia Deca: Nu se pune problema amânării examenelor

Nu se pune problema amânării examenelor de final de gimnaziu şi de liceu deocamdată, a spus ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Ligia Deca: Nu se pune problema amânării examenelor
Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru câştigarea alegerilor
Știri 29 Mai 2023, 12:51

Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru câştigarea alegerilor

Șeful statului român a subliniat că aşteaptă cu nerăbdare continuarea cooperării strânse, bazată pe parteneriatul strategic...

Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru câştigarea alegerilor
Greva din învăţământ continuă
Știri 29 Mai 2023, 09:11

Greva din învăţământ continuă

Sindicatele sunt nemulțumite că Guvernul a prezentat aceeași ofertă ca la negocierile precedente.

Greva din învăţământ continuă
Pot fi depuse amendamente la Legea pensiilor speciale
Știri 29 Mai 2023, 08:27

Pot fi depuse amendamente la Legea pensiilor speciale

Noi amendamente la legea pensiilor ar urma să fie depuse în această săptămână în Camera Deputaţilor.

Pot fi depuse amendamente la Legea pensiilor speciale
Greva generală din învăţământ continuă şi săptămâna viitoare
Știri 26 Mai 2023, 18:28

Greva generală din învăţământ continuă şi săptămâna viitoare

Liderii sindicali din educaţie pregătesc un mare miting marţi în faţa Palatului Cotroceni.

Greva generală din învăţământ continuă şi săptămâna viitoare