Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vladimir Putin este oficial, preşedintele Rusiei

Din datele centralizate a peste 99 la sută din voturi reiese că Vladimir Putin a obţinut un al treilea mandat la Preşedinţia Rusiei.

Vladimir Putin este oficial, preşedintele Rusiei

Articol de Radio România, 04 Martie 2012, 11:06

UPDATE După numărarea a peste 99% din voturi, Vladimir Putin conduce cu aproape 64% din sufragii.

El este urmat de Ghenadi Ziuganov, cu 17,2% şi de miliardarul Mihail Prohorov cu 7,9%.

Urmează ultra-naţionalistul Vladimir Jirinovski cu 6,23 de procente.

Opoziţia rusă a anunţat, pentru luni , un nou miting de protest, deoarece consideră alegerile incorecte.

Actualul preşedinte, Dimitri Medvedev, a dispus investigarea legalităţii sentinţelor de condamnare a unor persoane, pe care opoziţia le consideră deţinuţi politici.

Între ei se află şi magnatul Mihail Hodorovski, fostul patron al companiei petroliere Yukos, ne-a transmis corespondentul nostru la Radio România Actualităţi, Alexandru Beleavski.

Ora 20.00, ora Moscovei.

În Rusia, alegerile prezidenţiale sunt aproape de final.

Peste aproximativ o oră, adică la ora 21.00 ora Moscovei, se închid urnele de vot, iar autorităţile electorale au anunţat o rată de participare de 50% la ora 15:00.

Favoritul scrutinului este actualul prim-ministru, Vladimir Putin, care a mai fost preşedinte al Rusiei în perioada 2000-2008.

La Moscova se aşteaptă manifestaţii de protest după închiderea urnelor, iar forţele de ordine sunt în stare de alertă.

La ora 15.00 prezenţa la vot era de 47,6%

Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale din Rusia, conform datelor primite până la ora 15:00 (ora Moscovei), a fost de 47,6% - a anunţat adjunctul şefului Comisiei Electorale Centrale a Rusiei, Stanislav Vavilov.

"La alegerile prezidenţiale anterioare (din anul 2008), prezenţa la vot, până la ora 15:00, a fost de 42,83%. În ceea ce priveşte prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale actuale, aceasta este cu câteva procente mai mare" - a declarat Vavilov, în timpul unei întrevederi cu jurnaliştii la Centrul informaţional al Comisiei Electorale Centrale, transmite www.interfax.ru - 4 martie

Alegerile din Rusia se desfăşoară fără înregistrarea unor incidente serioase - anunţă Ministerul rus al Afacerilor Interne.

Nereguli au fost semnalate la unele secţii de votare, în special la Sankt Petersburg, unde a fost reţinută o femeie care a aruncat în urna de vot mai multe hârtii. Un cetăţean rus din oraşul Iakutsk avea asupra sa opt buletine de vot.

Acesta a explicat că a dorit să verifice vigilenţa poliţiei şi a comisiei electorale.

În câteva regiuni ale Rusiei au fost înregistrate cazuri când alegătorii încercau să voteze cu aprobări de detaşare eliberate pe numele altor cetăţeni.

La ora 13.00 prezenţa la vot, 30,1%

Peste 30% din electoratul rus şi-au exprimat deja votul până la ora 13:00, ora Moscovei.

Prezenţa la urne în timpul alegerilor prezidenţiale de duminică, din Rusia, era de 30,1%, la ora 13:00, ora Moscovei, a anunţat vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Leonid Ivlev.

"Comparativ cu alegerile prezidenţiale din 2008, de această dată prezenţa la urne este mai mare cu 4%", a precizat, duminică, Ivlev în declaraţia făcută pentru reprezentanţii presei aflaţi la Centrul Informaţuional al Comisiei Electorale Centrale din Rusia., potrivit www.echo.msk.ru , citat de Radio România.

Putin, favoritul sondajelor

Patru candidaţi s-au înscris în cursa prezidenţială alături de actualul prim-ministru, Vladimir Putin, trei dintre aceştia fiind învinşi de domnul Putin în alegeri anterioare.

Vladimir Putin a fost preşedinte al Rusiei în perioada 2000-2008, câştigând două mandate consecutive.

Principalul contra-candidat al premierului rus este comunistul Ghennadi Ziuganov, care candidează pentru a patra oară.

Ceilalţi pretendenţi la fotoliul prezidenţial sunt ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, miliardarul Mihail Prohorov, care candidează ca independent, şi fostul preşedinte al Camerei superioare a Parlamentului de la Moscova, Serghei Mironov, de centru-stânga.

Numelei candidaţilor sunt trecute în buletinele de vot în ordine alfabetică.

108.137. 957 de cetăţeni ruşi cu drept de vot sunt aşteptaţi, duminică, la urne, pentru a desemna noul lider de la Kremlin.

Primele secţii de votare care s-au deschis au fost cele din Extremul Orient al Rusiei.

Cele 95.000 de secţii de votare vor fi deschise în intervalul orar 8:00-20:00, ora locală.

De asemenea în 147 de state ale lumii au fost deschise 400 de secţii de votare,pentru a da posibilitatea celor 1,8 milioane de cetăţeni ruşi aflaţi în afara graniţelor ţării să-şi exercite acest drept.

Este cel mai mare număr de secţii de votare deschise în străinătate, în ultimii 20 ani.--fb1

Vor funcţiona secţii de votare în gările feroviare, aeroporturi, unităţi militare, spitale şi penitenciare.

În jur de 1.000 de secţii de votare au fost deschise special pentru cetăţenii care nu au un domiciliu stabil.

Scrutinul, monitorizat video

Scrutinul de duminică este unul fără precendent în Rusia, pentru prima dată el va fi monitorizat cu webcamere montate în secţiile de votare.

Fiecare doritor poate urmări desfăşurarea alegerilor în reţeaua de internet.

În Rusia a fost implementat un proiect global de montare a web-camerelor în majoritatea secţiilor de votare, 91.000 de secţii de votare dispun de aceste camere montate în termen record.

Experţii apreciază acest proiect ca fiind un fenomen electoral unic, pentru că nicăieri în lume secţiile de votare şi alegerile nu au fost monitorizae on-line.

6.000 de jurnalişti acreditaţi, 685 observatori străini

Alegerile de duminică din Rusia vor fi monitorizate de un număr important de observatori.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Vladimir Ciurov, a precizat: "au fost acreditaţi 685 de observatori străini, dintre care 219 sunt din partea Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), 232 din partea Comunităţii Statelor Independente (CSI), 44 - Adunarea Parlamentară a CSI, 36 din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, 9 din partea Adunării Parlamentare a OSCE, 19 din partea Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, 67 de reprezentanţi ai organelor electorale din peste 20 de state ale lumii, 56 de experţi ai diverselor organizaţii internaţionale".

Ciurov a precizat, totodată, că: "nimeni nu a fost refuzat în eliberarea de acreditări". De asemenea, la scrutin vor participa numeroşi observatori din partea formaţiunilor politice din Rusia.

6.000 de reprezentanţi ai presei vor reflecta alegerile prezidenţiale din Rusia.

Centrul Informaţional al Comisiei Electorale Centrale a creditat 2.800 de jurnalişti, dintre care majoritatea sunt ziarişti străini.

Rezultatul votului, la ora 21.00(19.00, ora României)

Pentru alegerile de duminică, au fost tipărite 2,6 milioane de aprobări de detaşare la alte secţii de votare pentru cetăţenii care vor să meargă să voteze la alte secţii de votare şi nu unde au domiciliul.

În cadrul alegerilor prezidenţiale din Rusia, care au debutat pe 18 februarie, 100.000 de alegători au reuşit să voteze până pe 4 martie.

Rezultatul acestui vot se va afla la ora 21:00, ora Moscovei, când în Rusia vor fi închise ultimele secţii de votare, cele din regiunea Kaliningrad. Atunci vor apare şi primele rezultate ale exit-poll-urilor.

Este pentru a şasea oară când au loc alegeri prezidenţiale, de la formarea statului rus.

În România se votează la Bucureşti şi Constanţa

Peste 350 de persoane au votat, duminică, pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, la cele două secţii de votare amenajate în Capitală şi la Constanţa pentru cetăţenii ruşi aflaţi în România.

La Secţia Consulară a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti au votat, până la ora 15.00, peste 300 de persoane.

Printre cei care au votat s-a aflat inclusiv ambasadorul rus la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malghinov.

Potrivit reprezentanţilor ruşi, 9 persoane au avut nevoie de deplasarea unei echipe de reprezentanţi ai circumscripţiei 5217, cu urna mobilă, la domiciliul acestora, întrucât sunt bolnave sau în vârstă.

De asemenea, nu au fost înregistrate probleme sau nereguli.

La Constanţa, peste 50 de persoane votaseră până la ora 14.00 la secţia de votare amenajată la Consulatul General al Federaţiei Ruse, informează Mediafax.

Etichete : rusia alegeri putin
Premierul Ciolacu anunţă că Austria este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România
Știri 10 Decembrie 2023, 11:53

Premierul Ciolacu anunţă că Austria este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România

Sâmbata seara, într-o postare pe Facebook, şeful executivului a explicat că acest lucru va însemna că românii nu vor mai sta...

Premierul Ciolacu anunţă că Austria este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România
Fostul premier Florin Cîţu, pus sub urmărire penală de DNA
Știri 07 Decembrie 2023, 09:14

Fostul premier Florin Cîţu, pus sub urmărire penală de DNA

Fostul premier, Florin Cîţu, nu a comentat acuzaţiile anchetatorilor, în ciuda insistenţelor ziariştilor şi a unui...

Fostul premier Florin Cîţu, pus sub urmărire penală de DNA
Parteneriatului strategic şi includerea României în Programul Viza Waiver, subiecte discutate de premierul Marcel Ciolacu în SUA
Știri 07 Decembrie 2023, 08:31

Parteneriatului strategic şi includerea României în Programul Viza Waiver, subiecte discutate de premierul Marcel Ciolacu în SUA

Dezvoltarea şi aprofundarea parteneriatului strategic cu Statele Unite, mai ales în domeniile apărării, securităţii,...

Parteneriatului strategic şi includerea României în Programul Viza Waiver, subiecte discutate de premierul Marcel Ciolacu în SUA
AUR cere finalizarea dezbaterilor la proiectul privind interzicerea reclamelor la jocurile de noroc
Știri 06 Decembrie 2023, 09:51

AUR cere finalizarea dezbaterilor la proiectul privind interzicerea reclamelor la jocurile de noroc

Liderul formaţiunii, George Simion, i-a acuzat pe deputaţii PSD şi PNL că ar bloca deliberat această iniţiativă în forurile...

AUR cere finalizarea dezbaterilor la proiectul privind interzicerea reclamelor la jocurile de noroc
Marcel Ciolacu la Washington: Parteneriatul Strategic cu SUA  rămâne unul dintre pilonii politicii externe şi de securitate a României
Știri 06 Decembrie 2023, 09:29

Marcel Ciolacu la Washington: Parteneriatul Strategic cu SUA rămâne unul dintre pilonii politicii externe şi de securitate a României

Discuţiile premierului Marcel Ciolacu cu congresmanii americani au vizat în principal dezvoltarea Parteneriatului Strategic...

Marcel Ciolacu la Washington: Parteneriatul Strategic cu SUA rămâne unul dintre pilonii politicii externe şi de securitate a României
Marcel Ciolacu: Așteptăm decizia Olandei în privinţa primirii Bulgariei în Schengen şi vom vedea cum va acţiona România
Știri 05 Decembrie 2023, 17:24

Marcel Ciolacu: Așteptăm decizia Olandei în privinţa primirii Bulgariei în Schengen şi vom vedea cum va acţiona România

Premierul Marcel Ciolacu este convins că la finalul lunii decembrie va avea loc o nouă reuniune a Consiliului Justiţie -...

Marcel Ciolacu: Așteptăm decizia Olandei în privinţa primirii Bulgariei în Schengen şi vom vedea cum va acţiona România
Legea audiovizualului a fost modificată privind posibilitatea de organizare a unor campanii de informare publică
Știri 04 Decembrie 2023, 21:38

Legea audiovizualului a fost modificată privind posibilitatea de organizare a unor campanii de informare publică

Deputaţii au adoptat modificările Legii audiovizualului privind posibilitatea de organizare a unor campanii de informare...

Legea audiovizualului a fost modificată privind posibilitatea de organizare a unor campanii de informare publică
Premierul Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Cimitirul Arlington
Știri 04 Decembrie 2023, 21:31

Premierul Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Cimitirul Arlington

19 salve de tun s-au auzit astăzi de la intrarea în Cimitirul Arlington până la locul unde delegaţia guvernamentală a fost...

Premierul Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Cimitirul Arlington