Ascultă Radio România Actualitaţi Live

VIDEO Traian Băsescu: Vilniusul va fi un eşec pentru UE dar un succes pentru România şi R Moldova

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat la Radio România Actualităţi că Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius de la Vilnius va fi un succes pentru R. Moldova în contextul în care se va semna acordul de asociere cu UE.

Articol de Simona Mihăescu, 25 Noiembrie 2013, 10:51

Prezent în studioul RRA, şeful statului a afirmat, luni, că reuniunea de la sfârşitul lunii care va avea loc la Vilnius va reprezenta un eşec pentru Uniunea Europeană din cauza renunţării Ucrainei de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Despre summitul de la Vilnius

"Vilniusul va fi un eşec pentru UE dar un succes pentru România şi Republica Moldova. Ratarea semnării unui acord al Ucrainei cu UE este un eşec al UE", a spus Traian Băsescu.

Pe de altă parte, summitul de la Vilnius va fi o oportunitate pentru Republica Moldova , ca prin semnarea acordului cu UE să se apropie de Uniune şi să se desprindă de fosta zonă de influenţă a Uniunii Sovietice.

"Rezultatul este că se marchează tendinţa R Moldova de a se apropia de UE şi de a se desprinde de fosta zonă de influenţă a Uniunii Sovietice", a spus preşedintele.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a atras atenţia că "Vilniusul nu este o garanţie pentru intrarea în UE a R Moldova".

"Vilniusul este un pas, pentru că însăşi UE nu consideră parafarea celor două acorduri de către Republica Moldova ca fiind o invitaţie la aderare, este doar o şansă la aderare şi nimeni la această oră nu se angajează. Sigur, România s-ar angaja, dar nu poate, în interiorul sistemului instituţional al UE nu se poate", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele consideră că "rateul" pe care l-a avut UE din cauza deciziei Ucrainei de a renunţa la acordul de asociere cu UE este cauzat de poziţia de intransigenţă pe care a avut-o faţă de situaţia fostului premier Timoşenko dar şi pentru că UE solicita un set de legi pe aceeaşi temă care nu au fost votate de parlamentul ucrainean.

UE să nu trateze cu aroganţă R. Moldova

Refererindu-se la R. Moldova, Traian Băsescu a spus că riscul ar fi ca Uniunea Europeană să trateze cu aroganţă această ţară şi să nu ţină cont de realităţile electorale din această ţară explicând că o eventuală ajungere la putere a comuniştilor ar putea complica întreaga situaţie.

"Adică în Republica Moldova vor fi alegeri, în anul 2014 toamnă - iarnă sau, din câte ştiu, constituţional pot să le împingă până în februarie - martie 2015, iar dacă în acest interval nu se produce liberalizarea vizelor şi nu semnează şi ratifică, de către Chişinău, cele două acorduri care vor fi parafate la Vilnius, în eventualitatea revenirii la putere a comuniştilor, mă tem că se pot produce răstunări de situaţii. Deci, Uniunea Europeană şi noi vom pleda extrem de ferm pentru acest lucru. Trebuie să ţină cont de realităţile Republicii Moldova. Că dacă vor veni tot soiul de politicieni să spună: da, dar să mai introducem nişte condiţii adiţionale pentru liberalizarea vizelor. Da, dar să mai dăm o listă, un check-list Republicii Moldova să se schimbe peste noapte. Se va rata obiectivul", a explicat preşedintele.

Traian Băsescu a mai spus că va transmite şi va explica "aceste mesaje" Consiliului European, inclusiv, probabil, în Summitul de la Vilnius".

Despre Forumul Economic şi Comercial China- Europa Centrală şi de Est

Întrebat despre importanţa vizitei pe care premierul Chinei o face în România şi despre urmările Forumului care începe marţi, şeful statului a spus că "trebuie privite lucrurile cu prudenţă, dar mai ales cu profesionalism".

"Din câte ştiu, pentru întreg acest spaţiu, China ar avea disponibilitatea de a investi circa 10 miliarde de dolari în perioada următoare, deci nimeni nu-ţi dă aceste informaţii precis, dar cam asta este ceea ce eu ştiu. Sigur, am auzit şi veselia că 8,5 miliarde vor fi investite în România, nu ştiu ce se va întâmpla. Nu e aşa. Trebuie privite lucrurile cu prudenţă, dar mai ales cu profesionalism", a spus el.

Preşedintele a amintit că acest Forum se află deja la a traia ediţie şi că se desfăşoară la Bucureşti, pe principiul "rotaţiei capitalelor", admiţând, totuşi, că România, ca ţară gazdă, este avantajată.

"România, ca şi ţară gazdă, este avantajată, pentru că în afară de perioada summitului premierul chinez are o zi în care discută cu autorităţile române cum se poate coopera. Summitul cu companiile este deja altceva şi se va adresa tuturor celor 15 ţări participante. După mine, ca o concluzie, summitul trebuie privit cu profesionalism, summitul este o şansă pentru România şi dacă la nivelul guvernului şi al tehnicienilor, proiectele care vor fi prezentate vor fi realiste şi convingătoare, România nu poate decât să câştige".

El a amintit şi de mesajul pe care l-au transmis oficialii de la Bruxelles de a nu se ieşi "din linia negociată de UE".

Despre respingerea bugetului

Întrebat de ce intenţionează să retrimită Parlamentului bugetul pe 2014, în cazul în care nu se renunţă la acciza pe combustibil, în condiţiile în care actualul for legislativ are circa 70 la sută de parlamentari de partea guvernului, preşedintele Traian Băsescu a răspuns că are o obligaţie să facă acest lucru, explicând că se poate renunţa "cu uşurinţă" la această acciză.

"Sunt 53 de bani cu care creşte preţul la benzină şi motorină.(...) Pe litru. Pe fiecare litru. Ceea ce duce la o colectare suplimentară de 2,28 miliarde de lei în bugetul de stat, pe care îi regăsim, fără să afectăm banii alocaţi autostrăzilor, creşterilor de care am vorbit mai înainte. Îi regăsim în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, care a dobândit o creştere explozivă, cu 1,22 miliarde, faţă de anul trecut. Şi îi mai regăsim şi pe la umflarea costurilor cu serviciul datoriei. Aceste două suplimentări de buget dau 2 miliarde. Deci se poate renunţa cu uşurinţă la acciza la combustibil", a explicat Băsescu.

Preşedintele a adăugat că a avut experienţa creşterii de taxe şi "că nu i se pare corect să facem ce am făcut şi în 2008".

"Care e marea problemă? Că această creştere de acciză la combustibil va mânca, prin inflaţie şi prin creşteri de preţuri, tot ceea ce guvernul spune că dă în plus în momentul de faţă", a susţinut el.

Despre Legea descentralizării

Cât priveşte Legea descentralizării, şeful statului a afirmat la RRA, că nu se poate pronunţa înaintea Curţii Constituţionale, dar a făcut remarca, potrivit căreia, "s-a înlocuit reorganizarea administrativă cu o descentralizare către baroni, cel puţin aşa se vede deocamdată".

Preşedintele i-ar fi dat lui Ponta "sfaturi bune"

Traian Băsescu a mai spus că, în opinia sa, dacă ar fi funcţionat pactul de coabitare cu premierul Ponta, ar fi trebuit să se consulte şi pe tema bugetului, a proiectului Roşia Montană şi a datoriei Rompetrol şi l-a asigurat pe Ponta că i-ar fi dat sfaturi bune.

"Putea să mă întrebe: "Cum facem cu datoria Rompetrolului, ca să luăm cât mai mult?" I-aş fi dat un sfat bun, nu l-aş fi sfătuit să încerce să îşi ascundă o renunţare la patru sute de milioane de dolari printr-o lege.Dacă m-ar fi întrebat de acciză, i-aş fi dat un sfat bun: nu face asta, pentru că vei continua să inhibi consumul (...) dacă m-ar fi întrebat dacă e bine să fie de acord să bage o asemenea acciză în negocierile cu Fondul, l-aş fi sfătuit să n-o facă", a mai spus preşedintele Băsescu, în exclusivitate, în emisiunea Alexandrei Andon, la RRA.

Înregistrare video cu Preşedintele României Traian Băsescu - Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi - 25.11.2013 / Realizator: Alexandra Andon


Românii vor putea merge în Turcia fără paşaport
Știri 21 Mai 2024, 17:01

Românii vor putea merge în Turcia fără paşaport

Potrivit unui decret semnat de preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi apărut astăzi în Monitorul Oficial de la Ankara, intrarea...

Românii vor putea merge în Turcia fără paşaport
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România de la Oradea: Publicul nu ne-a dezamăgit!
Știri 20 Mai 2024, 10:00

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România de la Oradea: Publicul nu ne-a dezamăgit!

Ediția de anul acesta a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România de la Oradea a înregistrat mulţi vizitatori, iar vânzările...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România de la Oradea: Publicul nu ne-a dezamăgit!
Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare de 1,3 milioane de lei pentru familiile vulnerabile
Știri 17 Mai 2024, 10:43

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare de 1,3 milioane de lei pentru familiile vulnerabile

Ajutoarele vor merge către 300 de familii şi persoane singure vulnerabile care au locuinţele afectate sau se află în situaţii...

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare de 1,3 milioane de lei pentru familiile vulnerabile
Ordonatorii principali de credite ar putea fi obligaţi să disponibilizeze urgent 10% din valoarea fondurilor alocate
Știri 14 Mai 2024, 08:45

Ordonatorii principali de credite ar putea fi obligaţi să disponibilizeze urgent 10% din valoarea fondurilor alocate

Pe agenda executivului figurează un proiect de ordonanţă de urgenţă conform căruia ordonatorii principali de credite ar putea...

Ordonatorii principali de credite ar putea fi obligaţi să disponibilizeze urgent 10% din valoarea fondurilor alocate
Premierul Marcel Ciolacu susţine alocarea de  resurse financiare consistente către sectorul agricol european
Știri 13 Mai 2024, 21:38

Premierul Marcel Ciolacu susţine alocarea de resurse financiare consistente către sectorul agricol european

Premierul discutat la Palatul Victoria cu comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski despre viitorul...

Premierul Marcel Ciolacu susţine alocarea de resurse financiare consistente către sectorul agricol european
Toni Greblă, președintele AEP: Nu va exista nicio fisură importantă în organizarea alegerilor
Știri 13 Mai 2024, 11:44

Toni Greblă, președintele AEP: Nu va exista nicio fisură importantă în organizarea alegerilor

Invitat luni, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă,...

Toni Greblă, președintele AEP: Nu va exista nicio fisură importantă în organizarea alegerilor
915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare
Știri 12 Mai 2024, 13:49

915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare

MAE informează că la alegerile europarlamentare din 9 iunie va fi deschis un număr dublu de secții de vot față de alegerile...

915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare
Instituţiile europene avertizează cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării
Știri 09 Mai 2024, 14:01

Instituţiile europene avertizează cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării

Comisia Europeană a lansat un clip audio-video despre dezinformare care va fi difuzat pe canalele mass-media în toate statele...

Instituţiile europene avertizează cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării