Ascultă Radio România Actualitaţi Live

VIDEO Jefrrey Franks: Guvernul are şase luni pentru Legea sănătăţii

LIVE TEXT Şeful FMI, Jeffrey Franks, a fost invitatul unei ediţii speciale la Radio România Actualităţi.

VIDEO  Jefrrey Franks: Guvernul are şase luni pentru Legea sănătăţii

Articol de Luminiţa Apostolescu, 07 Februarie 2012, 11:02

"Când am început să lucrez cu România am venit aici şi vorbesc franceză, vorbesc spaniolă, înţelegeam română. Am luat nişte cursuri, un an, dacă fac practică, pot să dau declaraţii în română. Eu cred că e o limbă frumoasă şi a fost o mare plăcere să o învăţ. Aş fi dorit să pot să vorbesc mai bine".

Deficit

"Doi la sută e sustenabil, unu e sustenabil, zero e sustenabil. De îndată ce deficitul a scăzut vine momentul să spui: în fiecare an va fi o sumă limitată generată de creşterea economică. Cum vrei s-o cheltuim? Reduceri de impozite, creşteri de salarii? Nu mai e decizia FMI-ului, e decizia Guvernului".

"România poate merge cu deficite onorabile. Nu ne putem duce la cinci la sută deficit cu o creştere de opt la sută cum a fost în 2008, nu putem ajunge la acest lucru".

"Deficitul, în mod cert trebuie să fie sub trei la sută în 2012, ăsta e angajamentul faţă de Europa".

TVA

"Sper să găsim spaţiu în viitor pentru a scădea impozitele şi taxele, nu numai TVA , ci şi la contribuţiile sociale, şi acestea trebuie să scadă".

"Pachetul a fost necesar pentru a rezolva problemele dezechilibrelor, pentru ca România să nu fie în poziţia Greciei. A fost o măsuri dureroasă".

"Creşterea TVA - la momentul pe care am discutat acest lucru cu Guvernul ştiam că trebuiau luate măsuri extrem de serioase pentru a rezolva problema legată de defiticul bugetar. O opţiune a fost a Guvernului care implica tăieri de cheltuieli mult mai puternice. Parţial a fost respinsă de Curtea Constituţională aşa ca s-au întors la această măsură de creştere a TVA".

Fonduri europene

"Este stimulul cheie pe care îl văd pentru bugetul pe 2012".

"Absorbţia fondurilor europene este stimulul economic unic cel mai puternic pe care România îl poate capta la acest moment".

"Pe măsură ce Banca României reduce ratele de dobândă, riscul României descreşte şi duce la o dobândă mai mică şi la băncile comerciale. Creditarea începe să-şi revină".

"Cea mai bună cale depinde de a avea stabilitate în economie. Întâi trebuie să faci stabilizarea şi apoi să mergi către stimularea consumului".

"Au fost unele măsuri de stimulare a acitvităţii economice în domeniul public. Programul "Prima Casă" a avut succes".

Contractele din energie

"Prin nerezolvarea problemei, condamnăm aceste companii să valoreze mai puţin decât în mod normal".

"Dacă vrei să vinzi acţiuni dintr-o companie ca Hidroelectrica care produce energie la costuri foarte reduse, e o companie care ar trebui să fie foarte profitabilă. Când investitori potenţiali văd nivelul actual al veniturilor vor plăti mult mai puţin pe acţiunile companiei".

"Vom continua să împingem Guvernul în această direcţie".

"Nu e accetabil să fie un contract secret, nimeni nu ştie cât e preţul şi când săpăm un pic ne dăm seama că veniturile care ajung la Hidroelectrica sunt mult mai mici decât ar trebuie să fie pentru electricitatea furnizată. Eu le vreau oprite pe cele secrete".

"Vreau ca toată lumea să vadă dacă Hidroelectrica plăteşte un preţ corect pentru energia pe care o dă companiei x, y, z".

"Nu obiectez ca unele companii să aibă contracte bilaterale cu furnizori de electricitate. Obiectez la contractele secrete sub preţul pieţei. E o modalitate de a băga banii populaţiei româniei în buzunarele unor companii. Vreau să fie transparenţă. "

"Sperăm ca şi Guvernul să aibă o mai bună operaţiune la nivelul administraţiei. Cu ministerele Finanţelor, Economiei, Sănătăţii".

"Câteva contracte mici, bilaterale au fost anulate. Termenii şi condiţiile altora au fost făcute publice, unele dintre condiţii au fost publicate. Există încă contracte în funcţiune care nu au fost anulate şi vreau ca Guvernul să anuleze aceste contracte secrete".

"Există o monitorizare strictă a resurselor pe care noi le furnizăm, dacă banii sunt cheltuiţi eficienţi. E nevoie de o reformă profundă a structurii Guvernului".

Investiţii

"Îţi pui întrebarea unde sunt banii? E foarte bine că România are o sumă mare din investiţii, dar s-o facem de-o manieră ca populaţia să vadă rezultatele".

"Dacă ne uităm la cifre, bugetele de investiţii ale ţărilor din UE, România are procentajul cel mai înalt ca venituri în economie pentru investiţii. Dacă ne uităm la infrastructura de electricitate, drumuri, nu vedem că s-au cules fructele. România vine din urmă".

"Este deci, un privilegiu imens pentru România să fie membru al UE şi trebuie să obţinem avantajele".

Investiţii cu bani europeni

"Ministrul Orban a stabilit o prioritate a celor mai importante 100 de proiecte cu bani europeni şi a pus un ţel de a aduce în ţară 6 miliarde de euro anul ăsta".

"Cofinanţarea proiectelor europene e în bugetul de investiţii".

"Prioritatea nr. 1 trebuie să fie proiectele europene. Pentru fiecare leu pe care România îl cheltuie primim alţi 20 înapoi".

"Guvernul să elaboreze o listă de priorităţi şi se ţină de ea".

Sănătate

"Am discutat de şase luni pentru pregătirea noii legislaţii".

"România are mai multe paturi de spital decât media europeană şi e vorba de cheltuieli care trebuie să fie mai eficiente".

"Există măsuri cum ar fi taxa clawback. Am cerut mici ajustări".

"Guvernul are şase luni pentru a avea sprijin popular, care dau timp pentru discuţii cu societatea civilă".

"Sistemul de sănătate are nevoie de o reformă fundamentală".

Sectorul de sănătate, cheltuielile de sănătate sunt unele dintre cele mai mici din Europe. Trebuie să creşti banii disponibili pentru sistem. Trebuie să nu mai existe scurgeri".

"Sistemul de sănătate este stricat. Serviciile pe care le furnizează nu sunt adecvate, nu se potrivesc cu veniturile. Trebuie să facem ca sistemul să livreze servicii mai bune".

"Una din cauzele cheie al deficitului bugetar era colectarea fiscală care nu era destul de bună. Sistemul de pensii necesita o reformă. Fondul de salariu se ridicase prea mult".

"Am făcut acordurile să se reducă numărul de anagajaţi la stat".

"Pe partea de resurse umane Guvernul a făcut reforme serioase".

"România are nevoie de investiţii în sănătate, în energie, în transporturi care vor fi cruciale pentru a putea genera creştere în economie".

"Încă trebuie să mai creăm multe locuri de muncă în România. Noul program merge pentru a pune pe picioare acele politici care încurajează creşteri".

Salarii şi pensii

"A fost mai rău în România decât la alţii".

"Aş spune cetăţenilor români că România suferit foarte puternic de pe urma ultimei crize globale".

"Nu ştiu dacă va fi spaţiu bugetar pentru alte măsuri suplimentare".

"E prea devreme să spunem ceva privind creşterea salariilor. Foarte bună a fost colectarea impozitelor, aşa că această creştere mai scăzută e balansată de o mai bună colectare a veniturilor".

"România va creşte mai rapid în 2012 decât media europeană".

"Noi, la FMI am prevăzut că zona euro va intre în revizuire în 2012".

"Indicatorii din România sunt mai buni decât ne-am aşteptat".

"Când am fost aici şi când am discutat bugetul a avut o prognoză de 1,8 - 2,2 la sută. Am scăzut uşor acest interval şi ne aşteptăm la 1,5 până în 2. Deci am revizuit-o în jos, datorită situaţiei din Europa".

"Guvernul va avea decizia (de mărire a salariilor şi pensiilor) dacă va dori să folosească spaţiul bugetar respectiv".

"Trebuie tăiat deficitul. Trebuie să ne uităm dacă apar venituri bugetare, dacă se creează un spaţiu bugetar. E o decizie a României creşterea salariilor şi a pensiilor, nu va fi impusă de FMI".

"Ştim că deficitul trebuie să scadă, avem o performanţă bugetară bună, obiectivul propus e 1,9 la sută deficit în PIB în 2012"

"Când discutam bugetul pe 2012, am fost de acord la misiunea din aprilie, mai, ne vom uita atunci la buget, să vedem dacă sunt ajustări necesare"

Schimbarea Guvernului

"Nu aştept ca indiferent de schimbările de cabinet să existe schimbări radicale în privinţa politicilor economice, există un sprijin larg pentru acordul cu FMI, BM şi UE".

"Nu e o problemă pentru noi, ne reîntoarcem oricum".

"Cred că trebuie să aşteptăm procesul de confirmare a noului cabinet pentru a ne întâlni cu el."

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
Știri 25 Aprilie 2024, 15:04

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990

Ministrul Justiţiei, Alina Ghorghiu, a declarat că speră că statul român îşi va achita această restanţă, Dosarul Mineriadei,...

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
Știri 25 Aprilie 2024, 09:00

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara

Propunerea ca şedinţa să se desfăşoare la Timişoara a venit din partea preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred...

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Știri 25 Aprilie 2024, 08:42

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei...

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră