Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vasile Blaga câştigă şefia PDL. Udrea contestă rezultatul

La Convenţia Naţională a PDL, Vasile Blaga a câştigat preşedinţia partidului din primul tur, învingând-o pe Elena Udrea. Aceasta contestă rezultatul votului şi cere organizarea turului doi.

Articol de Luminiţa Apostolescu, 23 Martie 2013, 09:29

LIVE UPDATES ora 21.45 Deputatul Mircea Toader, preşedintele Comisiei de numărare a voturilor de la Convenţia PDL, a prezentat documentele întocmite sâmbătă în cursul votării şi numărării şi a declarat că diferenţa între Vasile Blaga şi Elena Udrea este de "exact 330 de voturi".

"Am auzit de 30 sau 40 diferenţa la doamna Udrea. Diferenţa este exact de 330 de voturi, aceasta este, indiferent cum am lua-o", a afirmat Toader, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PDL din Aleea Modrogan.

Mircea Toader a declarat că a fost soluţionată constestaţia grupării Elena Udrea.

ora 19.42 Elena Udrea anunţă contestarea rezultatelor

"Motivul contestaţiei este că la începutul Convenţiei s-au anunţat 4200 de persoane prezente. Înainte de vot s-a anunţat o prezenţă de 4.359 persoane".

"Aflăm că au votat 4632 persoane. Domnul Blaga nu a intrat în turul doi. Diferenţa e de 44 de voturi".

"Cei de la comisia de organizare nu au luat în vedere contestaţia noastră, au anunţat rezultatul fără a rezolva contestaţia".

"Am cerut să ni se prezinte listele de la intrare, listele de la vot şi renumărarea voturilor".

"O să discutăm cu cei de la comisie, vom merge în Modrogan să vedem cum se va soluţiona contestaţia, diferenţa e foarte mică între dl. Blaga (50,54%) şi mine. Lucrurile nu pot rămâne aşa. Cer organizarea turului doi".

"Nu aş vrea să mă gândesc la scindarea PDL".

ora 19.15Vasile Blaga după anunţarea rezultatelor:Lucrurile se termină aici. Bătălia e cu USL

"Dragi prieteni, e greu uneori să pierzi, pot înţelege azi, dar niciodată nu mi-am pus la îndoială corectitudinea colegilor care au numărat".

"Există viaţă şi după 23 martie, iar treba noastră e să venim în faţa CNC care să decidă o echipă puternică care să se bată cu USL".

"Lucrurile se încheie aici, bătălia e cu USL-ul".

"Încerc să fiu calm. Eu nu am umblat azi-noapte prin hoteluri, nu am venit să vă dau de mâncare şi cazare gratis".

"Aştept o echipă unită la conducerea partidului".

"Eu nu am fost membru PSD, nici în PNL. Am fost numai în partidul asta şi de aici o să plec acasă. Nu accept ca cineva să-mi pună la îndoială loialitatea în PDL, după ce te-ai plimbat prin alt partid".

ora 19.19Tabără Elena Udrea contestă rezultatul votului. "Anunţarea rezultatelor nu e corectă".

ora 19.04Vasile Blaga câştigă preşedinţia PDL cu 2344 voturi.

Vasile Blaga a fost anunţat oficial câştigător al funcţiei de preşedinte al PDL, el obţinând 2344 voturi din totalul celor 4567 valabil exprimate de delegaţii la Convenţie, în timp ce Elena Udrea a întrunit 2014 voturi, iar Monica Macovei - 209, potrivit rezultatelor prezentate de Mircea Toader.

Voturile valabil exprimate pentru cele trei moţiuni sunt, potrivit rezultatelor anunţate: "Reformiştii" - 209, "Noul Partid Democrat Liberal. O nouă Românie" - 2014, "România dreaptă. Politica dincolo de lozinci" - 2344.

ora 18.45Staff-ul Elenei Udrea cere renumărarea voturilor

Susţinătorii Elenei Udrea sunt nemulţumiţi de rezultatul votului, surse din tabăra acestui candidat la şefia PDL susţinând că există o diferenţă de 265 de voturi între numărul de votanţi anunţat iniţial şi rezultate.

Potrivit acestor surse, au fost anunţate iniţial că votează 4359 de persoane, dar în urma votului au rezultat 4611.

Sursele citate au mai spus că numărătoarea arăta că Vasile Blaga avea 2349 voturi, iar Elena Udrea 2006.

ora 16.30Mircea Toader a anunţat încheierea procedurii de vot, specificând că există câţiva delegaţi care nu au votat.

În următoarele două ore Comisia de Numărare şi Validare va contoriza voturile valabil exprimate.

Pentru ca un buletin de vot să fie valabil este necesar ca acesta să nu prezinte ştersături, tăieturi sau ştampile multiple.

ora 16.10 Deputatul PDL Elena Udrea, candidat la şefia PDL, a afirmat că au fost mai multe probleme în cazul exercitării votului de către delegaţii la Convenţia Naţională Extraordinară, unii dintre ei neregăsindu-se pe liste, iar în cazul altora nefiindu-le trecut corect numele.

ora 13.50Începe procedura de vot

Delegaţii au la dispoziţie buletine de vot separate, atât pentru alegerea noului lider al formaţiunii, cât şi pentru alegerea preşedinţilor pentru Comisia Naţională de Integritate, Statut şi Litigii, precum şi pentru Comisia Naţională pentru Revizie şi Control. Delegaţii pot vota timp de două ore.

ora 13.23Gheorghe Flutur, susţinător Vasile Blaga

"PDL trebuie să fie principalul partid, să facă o opoziţie agresivă şi fără compromisuri".

"Reconstrucţia dreptei trebuie făcută în jurul PDL. PDL trebuie să devină un partid capabil să genereze soluţii şi să pună în aplicare soluţiile".

"Vasile Blaga e un bun organizator şi iubeşte şi ţine partidul, atât la putere, cât şi în opoziţie. Trebuie să reconstruim partidul de jos în sus. PDL trebuie să fie un partid al comunităţilor locale".

ora 13.15Theodor Stolojan, susţinător Vasile Blaga

"Discutăm despre cel care este cel mai capabil să facă lucrurile să se întâmple. Vasile Blaga are această capacitate".

"Nu cred că poate fi cineva care să pună la îndoială loialitatea lui Vasile Blaga faţă de PDL. Nu cred că cineva a simţit că Vasile Blaga stă cu mâna pe clanţa uşii şi dacă nu e ales preşedinte PDL nu ştie ce face. Pe el îl veţi găsi acolo unde colegii şi alegătorii vor să fie".

ora 12.53 Vasile Blagaîşi prezintă moţiunea "România Dreaptă - Politici dincolo de lozinci"

"Vin cu un triplu angajament: unul faţă de dvs., membri şi simpatizanţi, unul faţă de colegii europeni şi unul faţă de români".

"Angajament faţă de români -o viaţă mai bună".

"Trebuie să avem un PDL unit. Va trebui să reconstruim de la firul ierbii. Voi fi preşedintele unui PDL unit, unde au loc toţi".

"Vreau un PDL al soluţiilor. Cât am fost la putere partidul nu a mai condus guvernul, ci guvernul a condus partidul, asta nu mai trebuie să se întâmple".

"Ne propunem să câştigăm alegerile din 2016. Nu am spus că facem imediat alianţă cu PNL. Dar cu cine să facem? Chiar ţinem partidul închis şi refuzăm un dialog cu toţi"?

ora 12.36Elena Udrea îşi susţine moţiunea "Noul PDL. O nouă Românie".

"PDL e azi faţă în faţă cu propriul lui destin. Vin din partea celor care cred că PDL are în continuare un drum de succes".

"Orice pol politic de dreapta trebuie să pornească de la PDL. Guvernarea USL e construită pe o minciună pe care noi nu am avut puterea să o demascăm. Trebuie să pornim o opoziţie puternică".

"PDL poate deschide o nouă etapă de glorie. E nevoie ca toată energia, toată voinţa s-o punem laolaltă. E nevoie de o schimbare de atitudine la vârful partidului".

"E nevoie de o conducere care să deschidă comunicarea. Să lăsăm oamenii valoroşi să meargă în faţă".

"Să redeschidem dialogul cu electoratul".

ora 12.25Emil Boc, susţinător al Elenei Udrea

"Să facem o opoziţie la baionetă înpotriva USL"

"Obiectivele noastre: să recâştigăm electoratul de dreapta, să păstrăm parteneriatul cu preşedintele Traian Băsescu, să revenim la guvernare în 2016".

"E o greşeală să spui că nu mai ai nevoie de preşedinte, când electoratul său se suprapune cu electoratul nostru".

"Adversarii noştri sunt la USL. Colegii noştri sunt aici".

ora 12.20Gheorghe Ştefan, susţinător al Elenei Udrea

"Nu trebuie să ne dăm autogol azi".

"Elena Udrea este un politician care vrea, care poate, e un politician puternic, o luptătoare şi am convingerea că poate schimba soarta PDL".

"Şi sunt sigur că vom ajunge la guvernare cu ea în frunte. Elena Udrea reprezintă un pericol pentru USL. Avem datoria ca astăzi să facem o schimbare".

ora 12.11 Theodor Paleologu, susţinător al Elenei Udrea

"O voi vota pe Elena Udrea, dar nu-i voi da un CEC în alb".

"Principala provocare pentru PDL o reprezintă alegerile europarlamentare. Cu Vasile Blaga sigur va apărea altă listă şi vom pierde locuri".

ora 11.52Monica Macovei îşi susţine moţiunea "Reformiştii"

"Sunt convinsă că acest partid trebuie să aibă un viitor".

"Nu vom fi votaţi pentru vorbe, ci pentru fapte".

"Trebuie să redevenim partidul celor care nu fac blaturi".

"Sunt cea mai credibilă dintre candidaţi".

"Vă propunem sa redevenim marele partid al dreptei, al României şi al Europei. Nu ne aliem cu PNL şi nu vom sta nici lângă PSD, partid condus de un plagiator".

"Cel mai important este să redechidem partidul, să-i atragem pe cei care sunt competenţi. Să arătam că promovarea se face pe competenţă, nu pe clientelism".

ora 11.30Cristian Preda, susţinător Monica Macovei

"Sunt convins că avem forţa să ieşim din impas".

"Cum arată PDL? Nu prea bine. Am pierdut între locale şi generale, mai mult decât a pierdut orice alt partid. Dezertările sunt un fenomen larg răspândit. Suntem mai dezbinaţi. Conducerea e în derută".

"S-a creat o prăpastie între gândirea bazei partidului şi acţiunea celor de la vârf. Principala provocare e reforma Constituţională. Trebuie să propunem o constituţie pentru cetăţeni. E nevoie de reindustrializarea României, crearea de locuri de muncă durabile"

"Reformiştii reprezinţă resurse însemnate ale partidului, nu oponenţi ai celorlalţi. La Bruxelles şi Strassbourg Monica Macovei e văzută foarte bine".

ora 11.15Teodor Baconschi, susţinător al Monicări Macovei

"Avem trei moţiuni în joc. Astăzi puneţi în vot nu nişte nume, ci daţi în afara PDL un semnal de anchiloză, de laşitate sau un mesaj de angajare hotărâtă într-o luptă sistematică cu puterea USL".

"Putem crea un eveniment naţional, putem redeştepta speranţele românilor sau putem dezamăgi în continuare. Să faceţi alegerea corectă".

"Vă propuns ă devenim un partid al reformiştilor".

ora 11.16 Sulfina Barbu prezintă mesajul cancelarului german Angela Merkel adresat Convenţiei Naţionale a PDL.

ora 11.06 Mesajul preşedintelui PPE, Wilfred Martins.

ora 10.25 Preşedintele Traian Băsescu urcă pe scenă pentru a adresa un discurs. Delegaţii aplaudă şi scandează "Băsescu, Băsescu"!.

Mesajul preşedintelui Băsescu:

"Am venit cu sufletul la voi. Vă vorbesc în calitate de preşedinte al României şi nu de membru al PDL".

"Opţiunile mele sunt cunoscute, nu voi vorbi în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi".

"Sunteţi într-un moment de cumpănă , văd nevoia unui partid consolidat pe dreapta eşicherului politic şi pentru că în momentul de faţă nu există o structură politică de dreapta care să ducă Românie spre progres".

"Cel mai important obiectiv este continuarea şi accelerarea procesului de integrare în UE. Asta înseamnă acces în Schengen, în euro-zonă şi o economie competitivă. Pe această direcţie parteneriatul nostru poate fi dezvoltat".

"Al doilea obiectiv: tineretul.Crearea de locuri de muncă pentru tineri este o prioritate. PDL, pentru a-mi fi partener, trebuie să se bată pentru a asigura resursă financiară".

"Un alt obiectiv: crearea de condiţii în ţară ca Românie să fie apărată în interiorul UE. Nu poţi să spui 'Vreau în Schengen' când ai miniştri cu dosare penale în ţară. România nu poate face paşi înapoi".

"Absorbţia fondurilor de la Uniunnea Europeană, un alt obiectiv".

Foto: Traian Băsescu la Convenţia Naţională a PDL. Fotografie de Mugur Mihăiţă

"Aţi avut o contribuţie extraordinară la modernizarea României şi pentru acest lucru, eu, preşedintele României, vă mulţumesc".

"Dacă aţi pierdut, aţi pierdut pentru că aţi salvat ţara într-un moment de mare dificultate".

"Puteţi sta cu fruntea sus că într-un moment de dificultate, aţi făcut ce a trebuit. Vă reporşez un singur lucru: puteaţi să obţineţi procente mai multe la legislative. N-aţi dat impresia că vă bateţi".

"Masa la care mă aşez după ce termin mandatul, o stabilesc eu şi nimeni altcineva"

"Astăzi, vă doresc să vă găsiţi soluţia corectă".

Preşedintele Traian Băsescu părăseşte sala Romexpo în aplauzele şi uralele delegaţilor şi congres.

ora 10.24 Preşedintele Traian Băsescu intră în sala Romexpo în aplauzele delegaţilor la Congres, însoţit de mai mulţi membri si simpatizanţi PDL care poartă pancarte pe care scrie "LOVE BĂSE". Se intonează Imnul Naţional al României.

ora 10.20 Preşedintele Traian Băsescu ajunge la sala Romexpo, pentru a participa, în calitate de invitat, la Convenţia Naţională a PDL.

ora 10.10 Începe Convenţia Naţională a PDL cu intonarea imnului partidului "Apa trece, pietrele rămân".

4200 de delegaţi participă la Congres, fiind îndeplinite condiţiile statutare pentru desfăşurarea Convenţiei.

Reporterul Radio România Actualităţi, Ioana Tănase, a surprins atmosfera înaintea începerii şedinţei:

La sosire, actualul preşedinte al PDL, Vasile Blaga, candidat pentru un nou mandat, a afirmat că preşedintele Traian Băsescu va avea un mesaj favorabil pentru democrat-liberali, şi nu unul de susţinere pentru un candidat anume.

Elena Udrea a afirmat că este un moment important pentru partid şi s-a arătat încrezătoare în şansele sale de a câştiga preşedinţia PDL.

Fiica cea mică a preşedintelui Traian Băsescu, europarlamentarul Elena Băsescu a afirmat că Elena Udrea a avut o prestaţie extraordinar de bună în campanie şi că a fost o plăcere să fie alături de ea în această perioadă.

Fostul Premier, Emil Boc, a susţinut că prezenţa unui fost preşedinte de partid, în speţă Traian Băsescu, este binevenită.

Protest PSD în faţa Sălii Romexpo

În jurul orei 9.30, în faţa Romexpo s-a adunat un grup de 60 de tineri din organizaţia Tinerilor Social Democraţi care au protestat paşnic împotriva politicilor duse de europarlamentarii PDL la Bruxelles.

Ei afirmă că Monica Macovei şi Cristian Preda nu apără interesul Naţional.

Deputatul PSD, Mihai Sturzu, a înmânat scrisori, atât Elenei Udrea, cât şi Elenei Băsescu, cerându-i celei din urmă să dea mai departe scrisoarea. În replică, Elena Băsescu, i-a cerut să le transmită liderilor USL să obţină un buget mai mare pentru România.

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030
Știri 07 Mai 2024, 20:08

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030

Maia Sandu a declarat că responsabilii de la Chişinău lucrează pentru a reintegra Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă...

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030
Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden
Știri 07 Mai 2024, 09:47

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden

Cei doi lideri vor celebra cei 20 de ani de când România a devenit membră a NATO, iar preşedintele Biden îi va mulţumi...

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden
Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council
Știri 02 Mai 2024, 18:27

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council

Ceremonia acordării premiilor Consiliului Atlantic 2024, denumite de mass-media 'Oscarurile Washingtonului', va avea loc în...

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council
Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii
Știri 01 Mai 2024, 16:06

Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii

Intrăm într-o perioadă în care este ușor să cădem victime pericolelor extremismului, manipulării și a cercetărilor...

Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii
Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie
Știri 30 Aprilie 2024, 17:07

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că au crescut și încasările din contribuţii sociale cu 22% și că sunt bani pentru...

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie
Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"
Știri 26 Aprilie 2024, 14:51

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră se desfăşoară conform programului, a declarat...

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"
Pensiile vor fi plătite înainte de Paște
Știri 25 Aprilie 2024, 20:04

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște

Pensionarii îşi vor putea primi în avans drepturile înainte de sărbătorile pascale, a afirmat purtătorul de cuvânt al...

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște
Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
Știri 25 Aprilie 2024, 15:04

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990

Ministrul Justiţiei, Alina Ghorghiu, a declarat că speră că statul român îşi va achita această restanţă, Dosarul Mineriadei,...

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990