Ascultă Radio România Actualitaţi Live

USL vrea scrutin majoritar şi 318 parlamentari

Liderul PSD Victor Ponta a naunşat că propunerea USL vizează reducerea numărului de parlamentari la 318,scrutin majoritar dintr-un singur tur şi pierderea mandatului de către cel care candidează sub culorile unui partid şi apoi îşi schimbă partidul.

USL vrea scrutin majoritar şi 318 parlamentari

Articol de Simona Mihăescu, 13 Aprilie 2012, 11:34

Vineri, într-o conferinţă de presă, liderul PSD a anunţat că poziţia Uniunii Social Liberale în legătură cu legea electorală, este identică cu propunerea USL depusă în urmă cu an de zile, la Parlamentul României.

Ponta a amintit că propunerea este semnată de cei doi copreşedinţi ai USL şi ea prevede trei puncte:--fb2

►Reducerea numărului de parlamentari la 318, conform normei de reprezentare
►Alegerea parlamentarilor prin scrutin majoritar dintr-un singur tur
►Pierderea mandatului de către deputatul sau senatorul, care candidează sub culorile unui partid politic şi care, după aceea, îşi schimbă apartenenţa politică.

Liderul PSD a susţinut că nu există tipul de " alegere uninominal pur" ci doar "scrutin majoritar dintr-un singur".

"Alegerea parlamentarilor prin scrutin majoritar dintr-un singur tur, adică oamenii mai inculţi juridic cum este şi domnul Băsescu numesc acest tip de alegere uninominal pur şi, în al treilea rând, pierderea mandatului de către deputatul sau senatorul, începând, evident, din luna noiembrie pentru că nu mai putem să acţionăm retroactiv, pierderea mandatului de către deputatul şi senatorul care candidează sub culorile unui partid politic fie că e vorba de USL, PDL, UDMR sau orice altceva şi după aceea, îşi schimbă apartenenţa politică pe un sistem absolut identic cu cel care se aplică în cazul aleşilor locali, primari, consilieri judeţeni sau consilieri locali" a explicat Ponta.

Ponta: Sulfina Barbu a minţit

Copreşedintele USL a acuzat-o pe deputatul PDL Sulfina Barbu că a minţit când a afirmat că PDL a sprijinit alături de USL, votul uninominal şi i-a acuzat de democrat-liberali de duplicitate.

"Am simţit nevoia să fac această precizare pentru că doamna Sulfina Barbu, în calitatea domniei sale de PDL-istă, ca orice PDL-ist, a minţit în aceste zile şi nu vreau să rămână înainte de Paşte o minciună pentru care doamna Barbu să nu se căiască. A venit şi a spus că, în comisia specială, creată la solicitarea noastră - cei de la PDL şi din majoritatea actuală nu aveau niciun gând - la solicitarea noastră, a spus doamna Barbu că USL şi PDL au sprijinit votul uninominal, dar nu s-a putut adopta o asemenea soluţie din cauza UDMR şi minorităţi" a susţinut Ponta.

El a afirmat că au fost o serie de minciuni succesive precizînd că doar USL a susţinut legea privind alegerea parlamentarilor prin scrutin majoritar dintr-un singur tur.

"Aici sunt trei minciuni pe care vreau să le reţineţi. În primul rând, doar USL a susţinut legea privind alegerea parlamentarilor prin scrutin majoritar dintr-un singur tur. De la PDL, în stilul duplicitar, clar şi obişnuit al PDL-ului - unul dintre reprezentanţi pentru că fiecare partid are doi reprezentanţi în comisie - unul dintre reprezentanţi a votat contra, iar doamna Barbu a votat pentru.(...) În felul acesta, au fost şapte voturi: şase ale PSD, PNL şi PC şi doamna Barbu, care trebuia să iasă la televizor şi să vă păcălească pe dumneavoastră că PDL-ul susţine votul uninominal. Celălalt reprezentant al PDL-ului a votat contra2 a susţinut copreşedintele USL.

Victor Ponta a afirmat că "o minciună foarte gravă" este aceea că Legea electorală are nevoie de două treimi.

El a explicat că, de fapt, procedeul prin care se adoptă Legea electorală prevede votul majorităţii la Senat ca primă Cameră sesizată şi apoi a deputaţilor.

El a mai susţinut că este nevoie doar de votul PDL ca legea să treacă şi să poată fi aplicată chiar la alegerile parlamentare din acest an.

"Este suficient ca PDL-ul să voteze alături de noi, chiar dacă, repet, UDMR şi minorităţile se opun. Pentru că nu e nevoie de două treimi. Două treimi sunt necesare doar pentru modificarea Constituţiei. Pentru alegerea deputaţilor şi senatorilor, lege organică, se votează cu majoritatea deputaţilor şi senatorilor", a subliniat el.

USL nu doreşte păstrarea actualul sistem electoral


Ponta a mai arătat că actualul sistem de vot uninominal " a generat nedreptăţi şi traseism politic" şi a susţinut că legea electorală depusă de USL este blocată de preşedintele Comisiei Juridice, democrat-liberalul Daniel Buda.

"Repet, această lege depusă de un an de zile, blocată de un preşedinte al Comisiei Juridice, domnul Buda, care este zootehnist şi care ca orice zootehnist, când vine vorba de lucruri juridice, le aplică aşa cum a învăţat domnia sa, la Zootehnie. Această lege important este să ajungă în Plenul Senatului. Noi o vom vota şi în Senat, având majoritate, o vom adopta" a promis el.

Ponta a amintit că la Camera Deputaţilor, Opoziţia va face presiuni pentru schimbarea Robertei Anastase de la şefia Camerei şi a adăugat că speră ca UNPR să-şi menţină promisiunea de a vota alături de USL pentru votul majoritar într-un singur tur.

"Am luat act de declaraţiile publice ale celor de la UNPR, care au spus foarte clar că şi ei votează acest proiect de lege, deci practic s-ar putea să nu mai fie nevoie nici de PDL. Dacă UNPR-ul votează alături de USL, vom putea să avem scrutin uninominal pur, adică majoritar într-un singur tur, deja de la următoarele alegeri, din noiembrie" a mai spus Ponta.

Din 17 aprilie, Opoziţia se întoarce la Senat

Preşedintele PSD, a mai anunţat că marţi, 17 aprilie, senatorii Opoziţiei se întorc la Senat, pentru a constata şi în mod oficial "reluarea majorităţii" în această Cameră legislativă.

"Marţi, vom avea întâlnirea cu grupurile comune de la Senat pentru a constata şi în mod oficial reluarea majorităţii în cadrul Senatului şi pentru a stabili strategia USL în faţa acestei noi situaţii în cadrul Senatului", a spus Victor Ponta.

De asemenea, el a arătat că miercuri cei doi lideri ai USL vor avea o întâlnire cu grupurile de la Camera Deputaţilor "pentru a vedea în ce măsură acolo, dincolo de fraudările doamnei Anastase, mai există cu adevărat o majoritate".

23-28 aprilie,moţiunea de cenzură

Liderul PSD a estimat că moţiunea de cenzură se va vota în săptămâna 23-28 aprilie, după finalizarea consultărilor.

"În urma acestor consultări depunem moţiunea de cenzură şi, cel mai probabil, conform termenelor constituţionale, în săptămâna 23-28 aprilie vom vota moţiunea de cenzură", a spus el

Întrebat dacă parlamentarii USL ar putea reveni în Parlament nu numai pentru adoptarea noii legi electorale, Ponta a spus că acest lucru nu se va întâmpla în cazul Camerei Deputaţilor din cauza faptului că "ne fură Anastase".

Revizuirea Constituţiei, după alegerile din noiembrie

Victor Ponta a declarat USL va discuta cu toate forţele politice, mai puţin cu PDL, ca după alegeri noul Parlament să "pornească procesul real" de revizuire a Constituţiei.

El a susţinut că este vorba despre despre o "lipsă de respect" modul în care deputatul PDL Daniel Buda, împreună "cu trei prieteni" au scris proiectul de revizuire a Constituţiei

"Uniunea Social Liberală va discuta cu toate forţele politice, mai puţin sigur cu PDL, pentru ca imediat după alegeri noul Parlament să pornească un proces real, serios, nu simulat, nu mincinos, nu demagogic de revizuire a Constituţiei României în 2013, iar în 2014 să avem referendumul pentru ratificarea de către populaţia României a modificării revizuirii Constituţiei'', a precizat, vineri, preşedintele PSD la o conferinţă de presă.

Etichete : vot alegeri scrutin usl
Premierul Marcel Ciolacu susţine alocarea de  resurse financiare consistente către sectorul agricol european
Știri 13 Mai 2024, 21:38

Premierul Marcel Ciolacu susţine alocarea de resurse financiare consistente către sectorul agricol european

Premierul discutat la Palatul Victoria cu comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski despre viitorul...

Premierul Marcel Ciolacu susţine alocarea de resurse financiare consistente către sectorul agricol european
Toni Greblă, președintele AEP: Nu va exista nicio fisură importantă în organizarea alegerilor
Știri 13 Mai 2024, 11:44

Toni Greblă, președintele AEP: Nu va exista nicio fisură importantă în organizarea alegerilor

Invitat luni, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă,...

Toni Greblă, președintele AEP: Nu va exista nicio fisură importantă în organizarea alegerilor
915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare
Știri 12 Mai 2024, 13:49

915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare

MAE informează că la alegerile europarlamentare din 9 iunie va fi deschis un număr dublu de secții de vot față de alegerile...

915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare
Instituţiile europene avertizează cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării
Știri 09 Mai 2024, 14:01

Instituţiile europene avertizează cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării

Comisia Europeană a lansat un clip audio-video despre dezinformare care va fi difuzat pe canalele mass-media în toate statele...

Instituţiile europene avertizează cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării
Joe Biden, mesaj pentru România: Aţi depăşit orice aşteptări, vreau să ştiţi că Statele Unite stau ferm alături de voi
Știri 08 Mai 2024, 07:51

Joe Biden, mesaj pentru România: Aţi depăşit orice aşteptări, vreau să ştiţi că Statele Unite stau ferm alături de voi

"Nu cred că există parteneri NATO care au un angajament mai puternic faţă de Alianţa Euro-Atlantică decât România şi Statele...

Joe Biden, mesaj pentru România: Aţi depăşit orice aşteptări, vreau să ştiţi că Statele Unite stau ferm alături de voi
VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis,  primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden
Știri 07 Mai 2024, 22:42

VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden

Pe agenda discuţiilor s-au aflat situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, dar şi consolidarea securităţii în spaţiul...

VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden
Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030
Știri 07 Mai 2024, 20:08

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030

Maia Sandu a declarat că responsabilii de la Chişinău lucrează pentru a reintegra Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă...

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030
Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden
Știri 07 Mai 2024, 09:47

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden

Cei doi lideri vor celebra cei 20 de ani de când România a devenit membră a NATO, iar preşedintele Biden îi va mulţumi...

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden