UPDATE Statutul judecătorilor şi procurorilor, la a patra amânare
Comisia Juridică a Senatului a amânat, astăzi, pentru a patra oară, dezbaterea propunerii de modificare a legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor referitoare la modalitatea de numire a conducerilor Curţii Supreme şi a parchetelor.
Articol de Radiojurnal, 02 Mai 2017, 09:40
Senatorii jurişti spun că au primit noi amendamentele de la Consiliul Superior al Magistraturii şi au nevoie de timp pentru a le studia.
În consecinţă, actul normativ va fi discutat pe 9 mai, precizează redactorul RRA, Cătălin Purcaru.
Printre modificările solicitate de CSM se numără şi excluderea preşedintelui din procedura de numire a procurorilor şefi.
Şi magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au transmis un set de amendamente, diferite, pe care ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a promis că le va prezenta, astăzi, presei.
Discutarea actului normativ, iniţiat de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost amânată de trei ori până acum.
Senatorii din Comisia Juridică au solicitat noi puncte de vedere de la Consiliul Superior al Magistraturii şi de la Ministerul Justiţiei referitoare la modalitatea de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a şefilor de parchete.
Ca atare, preşedintele Comisiei, senatorul PSD Şerban Nicoale, i-a cerut reprezentantului Ministerului Public ca pachetul legislativ să ajungă cât mai repede în Parlament.
"Poate ajung şi la Parlament propunerile aşa cum sunt făcute, ca să avem o imagine, totuşi, asupra a ceea ce se poate şi a ceea ce nu se poate lua în discutie", a spus Şerban Nicolae.
Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Mariana Moţ, a precizat, la rândul său, că propunerile venite de la CSM se află în procedură de analiză.
"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis Ministerului Justiţiei un alt set de propuneri. Toate aceste propuneri sunt în curs de analiză la Ministerul Justiţiei, urmând ca proiectul privind modificarea legilor justiţiei să fie elaborată în cel mai scurt termen", a sustinut Mariana Moţ.
CSM a transmis, la sfârşitul săptămânii trecute, amendamentele sale la acest document, printre care se numără şi cea privind imposibilitatea Preşedintelui României de a refuza propunerile Consiliului pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar şi de procurori şefi ai parchetelor.