Update - Preşedintele Traian Bãsescu semnează declaraţia comună de la summitul AGRI
Proiectul AGRI valorificã atât resursele naturale ale Azerbaidjanului, cât şi poziţiile strategice ale celorlalte trei ţãri , oferind o alternativã pieţei de energie din Europa.
Articol de Simona Mihăescu, 13 Septembrie 2010, 10:35
Preşedintele României, Traian Bãsescu, va semna marţi, la Baku, declaraţia comunã de susţinere politicã a proiectului AGRI, care vizeazã tranzitul de gaze naturale din zona Mãrii Caspice în Europa.
La lucrãrile summitului organizat în Azerbaidjan participã alţi trei şefi de stat, cãrora li s-a alãturat premierul ungar, Viktor Orban.
Potrivit programului summitului, cei trei şefi de stat şi premierul Ungariei vor avea convorbiri oficiale, urmate de semnarea documentelor şi de declaraţii comune de presã.
Cei patru demnitari vor adopta şi semna declaraţia de la Baku, ce vizeazã susţinerea politicã a proiectului AGRI. Acesta valorificã atât resursele naturale ale Azerbaidjanului, cât şi poziţiile strategice ale Georgiei, României şi Ungariei.
Proiectul este destinat transportului gazelor naturale azere în România în stare lichefiatã şi apoi cãtre restul Europei, prin Ungaria, şi prevede totodatã construirea a douã terminale de gaz natural lichefiat, unul pe litoralul georgian al Mãrii Negre şi celãlalt la Constanţa.
Dupã cum preciza preşedintele Traian Bãsescu, la începutul acestei luni, AGRI nu este un proiect concurent cu Nabucco, ci, dimpotrivã, este o nouã alternativã la soluţia existentã.
Declaraţia comunã , care va fi semnată marţi ,de cei trei şefi de stat şi de premierul Ungariei , priveşte construirea unei cãi de transport a gazelor spre Europa, care nu va trece prin Rusia şi care va asigura, astfel, o mai mare diversificare a surselor de aprovizionare cu hidrocarburi.
Pentru realizarea proiectului este necesarã construirea unor terminale de gaze lichefiate la Constanţa, informează corespondentul RRA.
Preşedintele Traian Bãsescu participã de luni , la summitul AGRI, Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria, care are loc în capitala republicii Azerbaidjan, Baku.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la reuniune vor fi prezenţi preşedintele ţării gazdã,Ilham Aliyev , cel al Georgiei, Mihail Saakashvili ,precum şi premierul Ungariei,Viktor Orban
La summitul de la Baku vor mai participa presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarul pentre energie Gunther Oettinger.
Părţile participante vor semna o declaraţie la Baku privind rezultatele summitului.
Azerbaidjanul a găzduit, în data de 6 septembrie 2010, şi o reuniune a grupurilor de lucru, pentru coordonarea tuturor documentelor necesare.
Oficialii din Romania, Georgia si Azerbaidjan au decis înfiinţarea un grup trilateral de lucru, care este însarcinat cu crearea unui joint venture.
Procesul de înfiinţare a joint venture-ului se va încheia în această toamnă, în Romania.
Societatea formată va include reprezentanţi ai celor trei ţări care participă la proiect si va pregăti, în prima fază, un studiu de fezabilitate, dupa care va încerca sa obţină investiţii si să contruiască terminale în Georgia si România, precum si să construiască infrastructura în toate cele trei ţări participante.
Joint venture-ul urmeaza să anunţe în septembrie lansarea unei licitaţii pentru pregatirea studiului de fezabilitate.
În 13 aprilie 2010, ministrul roman al Economiei, Adriean Videanu, ministrul azer al Industriei si Energiei, Natig Aliyev, si ministrul georgian al Energiei, Alexander Khetaguri, au semnat „Memorandumul de Intelegere pentru realizarea proiectului AGRI (Azerbaidjan Georgia Romania Interconect)”, prin intermediul caruia vor fi transportate gaze naturale din Marea Caspica spre Europa, din Azerbaidjan prin Georgia si Romania, valoarea investitiei fiind estimata intre doua si patru miliarde de euro.
În baza memorandumului, părţile şi-au exprimat intenţia de a promova un coridor de tranzit energetic, ce va conecta regiunea caspica si Europa, în cadrul coridorului sudic.
România nu renunţă la Nabucco
România nu va balansa între Southstream si Nabucco, a declarat presedintele Traian Băsescu, prezent la un seminar al Universităţii de Vară ‘Tusvanyos’, de la Băile Tuşnad.
Traian Băsescu a adăugat că securitatea energetică este un proiect la care statele din centrul Europei pot lucra împreună.
Nabucco vs. South Stream
Proiectele Nabucco si South Stream sunt complementare, ele nu se exclud, iar zona Marii Negre este esentiala, intrucît uneşte zona Caspică de Europa, a declarat directorul general executiv al Eni, Paolo Scaroni, prezent la Black Sea Energy and Economic Forum, la Bucureşti, citat de agenţiile de presă.
La finalul reuniunii din capitala Azerbaidjanului , cei patru demnitari vor adopta si semna Declaraţia de la Baku privind realizarea Interconectorului Azerbaidjan-Georgia-Romania-Ungaria.
Proiectul AGRI valorifică atât resursele naturale ale Azerbaidjanului, cat si poziţiile strategice ale Georgiei, Romaniei şi Ungariei, oferind o alternativă pieţei de energie din Europa, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale
.