Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UPDATE Premierul Ponta: Miercuri, zi de doliu naţional

Premierul Victor Ponta, care a preluat şefia celulei de criză, în cazul accidentului rutier din Muntenegru, a anunţat că ziua de miercuri va fi declarată zi de doliu naţional.

UPDATE Premierul Ponta: Miercuri, zi de doliu naţional

Articol de Radio România, 24 Iunie 2013, 18:03

UPDATE 3 Guvernul a decis marţi, ca ziua de miercuri să fie decretată zi de doliu naţional în memoria celor 18 români, care şi-au pierdut viaţa în accidentul de duminică din Muntenegru.

Drapelul naţional va fi arborat în bernă, iar posturile de radio şi de televiziune îşi vor adapta programele în mod corespunzător.

Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta după şedinţa de guvern, acesta precizând şi că au fost identificate toate persoanele care au decedat în accidentul rutier din Muntenegru.

"Am fost informat că acum s-a încheiat de către autorităţile din Muntenegru identificarea persoanelor decedate. Deci putem trece la procedurile legale privind anunţarea familiilor. Pe măsură ce procuratura din Muntenegru va da avizul necesar, avem pregătit la Podgorica avionul pentru transportarea către Bucureşti a trupurilor neînsufleţite", a spus Ponta.

El a precizat că, după îndeplinirea procedurilor necesare la Institutul de Medicină Legală, autorităţile de la Bucureşti vor asigura transportul către oraşele şi comunele de origine ale victimelor.

UPDATE 2 Premierul Victor Ponta, a anunţat luni seara, că trupurile celor 18 români care şi-au pierdut viaţa în accidentul rutier din Muntenegru vor fi transportate marţi de la Podgorica la Bucureşti.

Premierul a făcut anunţul de la sediul MAE, unde, acesta a preluat şefia celulei de criză, instituită în urma tragediei din Muntenegru.

"În ceea ce priveşte măsurile logistice, dincolo de avionul care s-a deplasat astăzi, (luni,n.r.) împreună cu domnul Arafat, la Podgorica şi care, în cursul zilei de mâine, imediat ce se încheie de către autorităţile din Muntenegru toate procedurile legale va transporta la Bucureşti persoanele decedate, cele 18 persoane decedate. De asemenea, avem pregătite şi mâine dimineaţă, la prima oră Ministerul Apărării a luat toate măsurile în acest sens şi îi mulţumesc ministrului şi personalului Ministerului Apărării, mâine dimineaţă, la prima oră, vor pleca încă două avioane cu toate facilităţile medicale pentru a putea să transportăm la Bucureşti toate cele 22 de persoane aflate în diverse stadii, mai puţin grave, dar inclusiv dacă se ia decizia de către personalul medical, de către domnul Arafat şi personalul medical din Muntenegru de a-i transporta şi pe cei şapte aflaţi la terapie intensivă, numai în măsura în care, evident, transportul chiar şi în aceste condiţii, avion pregătit cu toate instalaţiile medicale necesare, dar repet, doar dacă această decizie este luată de către medici", a declarat premierul.

Victor Ponta: Ziua de miercuri, ar putea fi declarată zi de doliu naţional

"Miercuri ar urma să fie declarată zi de doliu naţional, în memoria victimelor accidentului produs în Muntenegru, în care au murit 18 români. Guvernul se va reuni marţi dimineaţă în şedinţă, iar această propunere va fi luată în discuţie", a mai anunţat premierul.

În declaraţia de presă, susţinută luni, la MAE, şeful celulei de criză, premierul Victor Ponta a explicat şi cauza pentru care se întârzie identificarea victimelor din accidentul tragic de duminică seara, de la Muntenegru.

Identificarea întârziată din cauza documentele aflate în epava autocarului

"Identificarea victimelor accidentului rutier din Muntenegru este întârziată de faptul că documentele acestora au rămas în epava autocarului prăbuşit în prăpastie", a arătat premierul.

"Am discutat şi cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi cu Raed Arafat. Problema principală care întârzie identificarea este dată de o situaţie până la urmă de înţeles - victimele nu aveau la momentul transportării la spital documente asupra lor. Documentele se află în epava autobuzului, care probabil că în aceste momente se fac eforturi pentru a fi recuperată din acea prăpastie. Împreună cu toţi reprezentanţii statului român se fac toate eforturile pentru a identifica cu certitudine, sută la sută, atât persoanele decedate, cât şi cele rănite", a mai spus Ponta.

Premierul Victor Ponta cere iertare familiilor victimelor pentru furnizarea informaţiilor cu întârziere.

"Vreau de asemenea să spun eu şi să cer iertare familiilor victimelor - imediat ce vom avea informaţii confirmate le vom transmite noi. Nu cred şi nu ar fi în niciun fel scuzabil să înştiinţăm familiile - fie acolo unde e vorba de persoane decedate, fie acolo unde e vorba de persoane doar rănite - înainte de a avea confirmarea foarte clară referitoare la identitatea acestora", a explicat Victor Ponta.

Şeful Guvernului a confirmat că 18 persoane au decedat, 22 sunt rănite în diverse stadii şi şapte se află la terapie intensivă "cu precauţia absolut normală referitoare la situaţia finală".

Ponta s-a referit şi la secretarul de stat, Raed Arafat, aflat deja în Muntenegru, despre care a afirmat că este "cel mai profesionist şi cel bine pregătit pentru asemenea situaţii reprezentant al autorităţilor române, doctorul Raed Arafat" se află la Podgorica şi lucrează cu autorităţile muntenegrene, ca să participe la deciziile referitoare la momentul în care persoanele aflate sub terapie vor putea fi transportate în România.

"Sunt decizii medicale dificile. Am încredere că domnul Arafat are cea mai mare competenţă în acest sens şi, împreună cu medicii din Muntenegru, va putea lua deciziile privind transportarea răniţilor în ţară", a completat Victor Ponta.

UPDATE 1 Primul ministru Victor Ponta a ajuns luni seara la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde va conduce şedinţa celulei de criză organizată la nivelul instituţiei diplomaţiei ca urmare a tragicului accident survenit duminică în Muntenegru.

Victor Ponta a transmis întreaga sa compasiune familiile românilor decedaţi în urma tragicului accident şi asigură că autorităţile române iau, în prezent, toate măsurile necesare pentru sprijinirea celor răniţi.

"Regret enorm cele întâmplate în Muntenegru şi doresc să transmit condoleanţe şi întreaga mea compasiune familiilor îndoliate, care trec acum prin nişte momente extraordinar de dificile. Vreau să dau asigurări că Guvernul va face tot ce îi stă în puteri pentru a oferi ajutorul necesar depăşirii acestui moment, atât familiilor, cât şi autorităţilor implicate. O asemenea tragedie este o grea încercare pentru toţi românii, iar, în astfel de clipe, cel mai important este să fim uniţi şi solidari", spune premierul într-un comunicat de presă al Guvernului, remis luni dimineaţă.

Purtătorului MAE, Brânduşa Predescu a declarat că este posibil ca marţi să fie aduşi în ţară toţi cei care au fost răniţi în acest accident.

"Secretarul de stat, doctorul Raed Arafat, ne-a informat că se intenţionează ca, mâine, în principiu, să fie aduşi în ţară toţi cei care au fost răniţi în acest accident. Se pare că sunt câteva cazuri, puţine, asupra cărora se va decide, pe baza consultării medicale. Este pregătit şi un al doilea avion, pus de asemenea, la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale", a anunţat Brânduşa Predescu, potrivit redactorului RRA.

Guvernul a mai anunţat că va face toate verificările necesare pentru a se constata dacă firma implicată în organizarea transportului a respectat toate prevederile legale de siguranţă.

Directorul firmei de transport Gregory Tour, Ştefan Grigore, care opera autocarul prăbuşit duminică, a declarat pentru Mediafax că autovehiculul avea toate verificările tehnice la zi, iar şoferii aveau experienţă de cel puţin zece ani, fără niciun incident până acum.

România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032
Știri 29 Februarie 2024, 09:07

România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032

În decurs de un an, Guvernul ar urma să aprobe perimetrele eoliene din zona Mării Negre, iar ulterior Ministerul Energiei va...

România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032
Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi
Știri 28 Februarie 2024, 17:45

Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi

Guvernul a promis pensionarilor că le va recalcula pensiile anul acesta, cu scopul de a le majora în mod echitabil.

Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă
Știri 28 Februarie 2024, 11:15

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă

Primarul a încălcat dispoziţiile din legea referitoare la incompatibilităţile persoanelor cu funcţii publice şi ordonanţa...

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă
Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani
Știri 28 Februarie 2024, 10:33

Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani

Senatul a adoptat o propunere legislativă, potrivit căreia valabilitatea permiselor de conducere creşte de la 10 la 15 ani.

Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani
EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 
Știri 27 Februarie 2024, 11:37

EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 

Bogdan Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a spus la Radio România Actualități, că printr-o...

EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 
România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor
Știri 27 Februarie 2024, 11:27

România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor

Ministrul Finanțelor a declarat că toate alegerile din acest an ar fi costat statul român aproximativ patru miliarde de lei,...

România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor
Agenda Parlamentului
Știri 26 Februarie 2024, 08:02

Agenda Parlamentului

Prim-ministrul Marcel Ciolacu este invitat la 'Ora prim-ministrului' pentru a da explicaţii privind încetinirea ritmului de...

Agenda Parlamentului
Opoziţia contestă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare
Știri 22 Februarie 2024, 10:21

Opoziţia contestă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare

Alianţa Dreapta Unită, formată din USR, Forţa Dreptei şi PMP, a anunţat că va ataca în justiţie toate actele normative legate...

Opoziţia contestă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare