Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UPDATE Autostrada A1, deschisă traficului. A2 rămâne închisă

Circulaţia pe Autostrada A1 Bucureşti-Piteşti a fost deschisă pentru toate categoriile de vehicule. Autostrada A2, care trebuia să fie deschisă, la ora 17.00, a rămas închisă circulaţiei.

UPDATE Autostrada A1, deschisă traficului. A2 rămâne închisă

Articol de Radio România, 27 Ianuarie 2014, 15:22

UPDATE 3 Cele mai mari probleme sunt în judeţele Buzău, Vrancea, Tulcea, Constanţa şi Galaţi, transmit corespondenţii RRA.

Elicoptere SMURD şi ale Ministerului de Interne preiau cele mai grave cazuri medicale şi mii de poliţişti, pompieri şi jandarmi încearcă să îi ajute pe cei blocaţi în trafic sau în localităţi.

Reporter RRA, Cristina Moise: În cele două judeţe de la curbura Carpaţilor, rămân în atenţia echipelor mixte de intervenţie mai ales cazurile de urgenţă medico-sociale.

În judeţul Buzău spre exemplu, 50 de militari şi circa 20 de săteni au căutat un bărbat dat dispărut de 24 de ore în satul Odaia Hanului, comuna Sinteşti. Bărbatul nu a fost găsit nici până la această oră.

Dintr-o altă zonă a judeţului Buzău, de la Săgeata, autorităţile locale vorbesc despre câteva case situate pe malul râului Buzău, cum că ar fi acoperite, ca şi în 2012, în totalitate, de zăpadă.

98 de militari din diferite structuri ale Diviziei 2 Infanterie Getica Buzău îi ajută mai ales pe bătrânii satelor izolate să-şi deblocheze căile de acces.

În judeţul Vrancea, ziua de astăzi a fost una salvatoare, pentru zece persoane evacuate cu elicopterul, din zone izolate. Toate au fost duse la Spitalul Judeţean din Focşani.

În Vrancea sunt peste 38 de mii de oameni izolaţi, dar nu vorbim deocamdată despre probleme în aprovizionarea cu alimente de bază a acestora.

În judeţul Tulcea, sunt închise toate drumurile naţionale şi judeţene.

În schimb, în Constanţa circulaţia revine treptat la normal.

Reporter RRA, Mona Constatinescu. Două drumuri naţionale şi şapte judeţene, din Constanţa, sunt închise din cauza zăpezii, şi la această oră.

Tot din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, toate porturile maritime şi fluviale au fost închise aproape 72 de ore, însă luni s-a reluat activitatea doar în Portul Constanţa.

În această după-amiază, şase localităţi au rămas fără curent electric. Vremea rea a dat bătăi de cap şi Serviciului de Ambulanţă. Un caz deosebit a fost înregistrat în localitatea Săcele, unde o ambulanţă cu un pacient aflat în comă a ajuns după şase ore la spital, pentru că drumul spre Constanţa a fost paralizat din cauza unor maşini înzăpezite.

Situaţii similare se înregistrează şi în judeţul Tulcea, unde cinci drumuri naţionale, mai multe judeţene şi nouă comunale sunt închise. Pentru localităţile izolate din Delta Dunării, s-a cerut ajutorul Armatei, pentru aprovizionare. Zeci de persoane au rămas cu maşinile în zăpadă şi şi-au petrecut noaptea la localnici, iar ambulanţele ajung la pacienţi, doar însoţite de utilaje de deszăpezire. În momentul de faţă, sunt izolate 13 localităţi din judeţ, în care locuiesc aproximativ 2.500 de persoane

UPDATE 2 Meteorologii au ridicat Codul portocaliu emis anterior pentru judeţele Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Călăraşi şi Ialomiţa, acestea rămânând însă sub Cod galben.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni după-amiază, o avertizare Cod galben de ninsori viscolite valabilă până la ora 23,00 în 11 judeţe.

Potrivit ANM, luni, în intervalul orar 17,00 - 23,00, în estul Munteniei, în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei va continua să ningă în general slab, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 50 km/h, temporar viscolind sau spulberând zăpada.

UPDATE1 Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat la Comandamentul de iarnă de la Palatul Victoria că mai multe porţiuni de autostradă şi drumuri naţionale vor fi deschise în cursul după-amiezii, menţionând în acest sens relaţia Bucureşti-Constanţa, pe autostradă.

"Vreau să transmit câteva informaţii de interes public aşteptate. În ceea ce priveşte circulaţia pe principalele artere, relaţia Bucureşti-Constanţa, Bucureşti-Lehliu, pe autostradă, se deschide astăzi la ora 17.00. Bucureşti-Feteşti se va deschide în câteva ore după ce se termină viscolul. Pe Feteşti-Constanţa se circulă. În schimb avem două rute alternative, Bucureşti-Urziceni s-a deschis de la orele 12.00, Urziceni-Slobozia s-a deschis de la orele 12.00, Slobozia-Hârşova-Constanţa tot de la ora 12.00. Aici va fi traficul controlat cu convoi organizat de CNADNR şi Poliţia Rutieră", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Vicepremierul a precizat că a doua rută alternativă către Constanţa, Bucureşti-Lehliu, este funcţională deja de luni, ora 6.00.

"Lehliu-Drajna-Feteşti va fi deschisă circulaţiei de la ora 16.00, tot controlat, iar pe Cernavodă-Constanţa se circulă. S-a organizat convoi dinspre Centura Bucureşti către Constanţa, de la ora 12.00 iar, de asemenea, dinspre Constanţa către Centura Bucureşti se organizează convoi cu plecare la ora 16.00 de la Feteşti", a adpugat el.

Liviu Dragnea a mai spus că luni, la ora 22.00 se preconizează să se deschidă şi DN2 pe ruta Urziceni-Buzău-Râmnicu Sărat.

"Pe DN2, E 85 de fapt, Urziceni-Buzău-Râmnicu Sărat estimăm că la ora 22.00 deschidem traficul pentru 3,5 tone, iar mâine dimineaţă deschidem tot traficul. Focşani, limită judeţ Buzău, s-a deschis deja de la orele 9.30. DN23, Focşani, limită judeţ Buzău, la ora 13.00, se acţionează. DN1 D Ploieşti-Urziceni - astăzi la ora 18.00. DN24 D nu este un drum foarte important, dar se lucrează foarte intens la el, este viscol. În câteva ore după viscol îl deschidem. DN2 N este un drum din E85 către Jijia. La câteva ore după viscol se va redeschide. DN21 Călăraşi-Drajna-Bărăgan, care merge la Brăila, s-a deschis la ora 12.00. Pe DN2 B Buzău-Brăila, mâine după-amiază se redeschide traficul de până la 3,5 tone", a completat acesta, luni la videoconferinţa cu prefecţii.

CFR: 81 de trenuri, anulate

CFR a anunţat că două linii ferate sunt închise, 13 au trafic restricţionat şi 81 de trenuri sunt anulate din cauza viscolului.

Liniile de cale ferată Bucureşti Sud-Olteniţa şi Ploieşti Sud-Urziceni sunt închise. Nu sunt trenuri blocate sau oprite în gări, dar majoritatea au întârzieri cauzate de limitările de viteză.

Meteorologii au prelungit până la ora 17:00 Codul portocaliu pentru 8 judeţe din sudul şi sud-estul ţării,.

Judeţele menţionate sunt: Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.

Vântul va sufla cu 60-70 de km pe oră troienind zăpada, iar vizibilitatea va fi redusă.

Până la ora 23:00 va fi Cod galben în estul Munteniei, Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei.

Va continua să ningă, iar vântul va avea intensificări de aproape 50 de km pe oră.

Meteorologii susţin că că după expirarea codului portocaliu de viscol, condiţiile meteo vor înregistra o ameliorare, urmată însă de un alt episod de vreme rea, dar care va dura mai puţin.

Bucureşti şi Jud Ilfov

Ambulanţa Bucureşti - Ilfov a primit în ultimele 12 ore peste 450 de apeluri de la oameni care aveau nevoie de asistenţă medicală, un număr care se înscrie în parametrii unei zile normale.

275 au fost urgenţe, după cum declară directorul Serviciului, medicul Alis Grasu.

"Dintre urgenţe, şase sunt lipotimie în loc public. Au avut senzaţie de pierdere a stării de conştienţă, cinci persoane căzute în stradă, cinci persoane au prezentat traumatisme prin cădere, 13 persoane au solicitat pentru suspiciuni de luxaţie, entorse, fracturi şi 17 persoane au fost transportate la adăposturi, fiind oameni fără adăpost", a declarat postului public, medicul Alis Grasu.

AUR cere finalizarea dezbaterilor la proiectul privind interzicerea reclamelor la jocurile de noroc
Știri 06 Decembrie 2023, 09:51

AUR cere finalizarea dezbaterilor la proiectul privind interzicerea reclamelor la jocurile de noroc

Liderul formaţiunii, George Simion, i-a acuzat pe deputaţii PSD şi PNL că ar bloca deliberat această iniţiativă în forurile...

AUR cere finalizarea dezbaterilor la proiectul privind interzicerea reclamelor la jocurile de noroc
Marcel Ciolacu la Washington: Parteneriatul Strategic cu SUA  rămâne unul dintre pilonii politicii externe şi de securitate a României
Știri 06 Decembrie 2023, 09:29

Marcel Ciolacu la Washington: Parteneriatul Strategic cu SUA rămâne unul dintre pilonii politicii externe şi de securitate a României

Discuţiile premierului Marcel Ciolacu cu congresmanii americani au vizat în principal dezvoltarea Parteneriatului Strategic...

Marcel Ciolacu la Washington: Parteneriatul Strategic cu SUA rămâne unul dintre pilonii politicii externe şi de securitate a României
Marcel Ciolacu: Așteptăm decizia Olandei în privinţa primirii Bulgariei în Schengen şi vom vedea cum va acţiona România
Știri 05 Decembrie 2023, 17:24

Marcel Ciolacu: Așteptăm decizia Olandei în privinţa primirii Bulgariei în Schengen şi vom vedea cum va acţiona România

Premierul Marcel Ciolacu este convins că la finalul lunii decembrie va avea loc o nouă reuniune a Consiliului Justiţie -...

Marcel Ciolacu: Așteptăm decizia Olandei în privinţa primirii Bulgariei în Schengen şi vom vedea cum va acţiona România
Legea audiovizualului a fost modificată privind posibilitatea de organizare a unor campanii de informare publică
Știri 04 Decembrie 2023, 21:38

Legea audiovizualului a fost modificată privind posibilitatea de organizare a unor campanii de informare publică

Deputaţii au adoptat modificările Legii audiovizualului privind posibilitatea de organizare a unor campanii de informare...

Legea audiovizualului a fost modificată privind posibilitatea de organizare a unor campanii de informare publică
Premierul Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Cimitirul Arlington
Știri 04 Decembrie 2023, 21:31

Premierul Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Cimitirul Arlington

19 salve de tun s-au auzit astăzi de la intrarea în Cimitirul Arlington până la locul unde delegaţia guvernamentală a fost...

Premierul Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Cimitirul Arlington
Parlamentul a marcat  105 ani de la Marea Unire din 1918 printr-o ședință solemnă
Știri 04 Decembrie 2023, 21:13

Parlamentul a marcat 105 ani de la Marea Unire din 1918 printr-o ședință solemnă

În discursurile susţinute, reprezentanţii formaţiunilor politice au vorbit despre importanţa momentului de la 1 decembrie,...

Parlamentul a marcat 105 ani de la Marea Unire din 1918 printr-o ședință solemnă
VIDEO Ședință solemnă a Parlamentului pentru pentru marcarea Zilei Naţionale
Știri 04 Decembrie 2023, 08:23

VIDEO Ședință solemnă a Parlamentului pentru pentru marcarea Zilei Naţionale

La Bucureşti, Senatul şi Camera Deputaţilor încep săptămâna parlamentară cu o şedinţă comună solemnă pentru marcarea Zilei...

VIDEO Ședință solemnă a Parlamentului pentru pentru marcarea Zilei Naţionale
Premierul Marcel Ciolacu şi-a început vizita oficială în Statele Unite ale Americii
Știri 04 Decembrie 2023, 08:14

Premierul Marcel Ciolacu şi-a început vizita oficială în Statele Unite ale Americii

Premierul Marcel Ciolacu se află într-o vizită vizită oficială în Statele Unite împreună cu o delegaţie din care fac parte...

Premierul Marcel Ciolacu şi-a început vizita oficială în Statele Unite ale Americii