Unde puteți vota la alegerile prezidențiale din 4 mai
În România, votarea începe duminică, 4 mai, la ora 7:00 și se încheie în toate secțiile la ora 21:00, ora locală a României. La secțiile organizate în afara granițelor țării, votarea se va desfășura și vineri și sâmbătă, între orele locale 7:00-21:00.

Articol de Cătălin Purcaru, 01 Mai 2025, 12:29
Duminică sunteți așteptați în secțiile de votare organizate în țară și în străinătate pentru alegerea președintelui României.
Votarea începe la ora 7:00 și se încheie în toate secțiile la ora 21:00, ora locală a României.
Există posibilitatea prelungirii votului până la ora 23:59, dacă președintele secției de votare constată că se află alegători în incintă sau la rând în exterior.
La secțiile organizate în afara granițelor țării, votarea se va desfășura și vineri și sâmbătă, între orele locale 7:00-21:00.
Votul se exercită la secția pe raza căreia alegătorul este arondat, cu domiciliul sau cu reședința.
În Capitală, se poate vota doar în sectorul în care aveți domiciliul sau reședința.
Informații privind secția de vota de care aparțineți pot fi aflate pe internet, la adresa registrulelectoral.ro.
Dacă vă aflați în altă localitate, puteți să vă exprimați opțiunea electorală la orice secție de votare, pe listele suplimentare.
Alegătorii care se află în străinătate pot vota la orice secție organizată în afara granițelor țării. Votul se exercită în baza unui act de identitate valabil, emis de autoritățile române.
Fiecare alegător va primi un singur buletin de vot pentru alegerea președintelui României.
Pentru ca votul să fie valabil, ștampila cu mențiunea "votat" trebuie aplicată pe un singur patrulater din buletinul de vot. Alegătorul va împături buletinul de vot, astfel încât se vadă în exterior ștampila de control a secției de votare și îl va introduce în urnă.
Dacă buletinul de vot se deschide astfel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează și se dă alegătorului doar o singură dată un nou buletin de vot.
Dacă un alegător, din motive întemeiate constatate de președintele secției de votare nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme un însoțitor.
Însoțitorul nu poate fi din rândul observatorilor, membrilor secției de votare sau candidaților.
Urna specială se folosește pentru alegătorii care nu se pot deplasa la secția de votare din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, pentru cei internați într-o unitate medicală publică sau privată sau pentru persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale.
Alegătorii cu mobilitate redusă pot vota la orice secție care asigură accesibilitatea.
La alegerile prezidențiale din 4 mai se utilizează Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Sistemul are rolul de a verifica dacă alegătorul are vârsta de 18 ani, dacă are drept de vot, dacă a mai votat în altă secție sau dacă este arondat la secția de votare respectivă.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (1 mai, ora 12:05) - "Alegeri prezidențiale 2025. Tehnica votării" - Realizator: Cătălin Purcaru