Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Traian Băsescu: Ponta s-a lansat în campania prezidențială

Președintele Traian Băsescu, a afirmat, într-o declarație de presă, că premierul Victor Ponta s-a lansat în campania prezidenţială acoperind, în mod incorect, campania pentru europarlamentare.

Traian Băsescu: Ponta s-a lansat în campania prezidențială

Articol de Luminiţa Apostolescu, 06 Mai 2014, 17:11

Politicaromanească.ro vă prezintă principalele declarații ale președintelui Traian Băsescu, în format LIVE TEXT:

"Conferinţa este destinată să clarifice poziţia mea în raport cu Ponta. Voi face aprecieri personale".

"În opinia mea, Victor Viorel Ponta s-a lansat în campania prezidenţială acoperind, în mod incorect, campania pentru europarlamentare".

"La începutul campaniei, am făcut o sugestie către partide și am enunțat o serie de teme de mare interes".

"Din păcate răspunsul premierului a fost lansarea într-o campanie prezidențiala, avem toți in minte imaginile unde se deplasează si întreabă: vreți să fiu președintele vostru? Și din sala i se raspunde da".

"Comportamentul său nu are nimic în comun cu democraţia, mai ales că se suprapune cu o proastă guvernare".

"Ce face Ponta anul acesta vom vedea în 2-3 ani, la sfârşitul perioadei de utilizare a fondurilor".

Îi voi fi un opozant lui Victor Ponta

"Comportamentul său mă obligă să-l anunţ că dacă nu va lăsa să se defăşoare campania euroarlamentară îi voi fi un opozant fără reţinere pentru toate operaţiunile făcute pentru a-şi asigura un avans în capmania prezidenţială".

"Poate că nu campania prezidenţială declanşată cu statul furat - asta ştie el să facă - dar consider că el nu trebuie să fie preşedintele României. Ar însemna ca ţara să intre într-un regres uriaş".

"Am obligaţia să informez românii de ce nu poate fi preşedinte, de aceea îi adresez public rugămintea să se domolească cu campania prezidenţială".

"În această încercare de a le explica românilr cine e Ponta voi folosi dreptul fundamental, de a vorbi liber. Acest drept, pentru cei care nu ştiu, e garantat şi preşedintelui României, nu numai premierului".

"Ca atare, premisa de la care plec este legată de faptele lui de până acum."

"Plec de la poziţiile publice pe care el, în calitate de premier, le are ori de câte ori un baron local din PSD sau o personalitate a PSD e anchetată pentru fraude sau condamnată".

"Un apărător al acestora şi un duşman al justiţiei".

"Întotdeauna a apărat pe Mazăre, Duicu, Cozma, pe oricine a fost chemat să ăspundă în faţa procurorilor".

România riscă să devină o țară condusă de baroni

"Fără o clarificare a modului în care Victor Viorel Ponta procedeaza există riscul ca, dacă acest prim ministru va ajunge președinte, România sa devină o țară condusă de baroni. Baroni si pușcăriabili".

"Acesta ar fi un prim motiv pentru care Ponta e un pericol dacă va ajunge președinte".

"Un alt motiv e acela că Ponta e dependent de foarte mulţi, nu e un om liber".

"El a fost ales în partidul săiu ca urmare a unor aranjamente cărora le este dator, aranjamente făcute de baroni pentru a-l alege ca preşedinte al PSD".

"De aceea, comportamentul său e unul de subordonare faţă de cei cărora le datorează funcţia de preşedinte PSD".

Ponta ar fi un președinte extrem de periculos

"Ponta, ca preşedinte ar fi extrem de periculos şi pentru că e dependent de proprietarii de trusturi media - Ghiţă, care şi-a făcut averea din contracte cu statul, Voiculescu, turnătotor, un om care e condamnat la un an de închisoare în primă instanţă, Mazăre, căruia îi dăm şi Portul, Dragnea, cu proces în derulare, Duicu, Cosma sau Constantinescu".

"Sunt oameni de care soarta lui Ponta depinde".

"Ponta e un politician corupt".

"Argumentez cu ordonanţa de urgenţă prin care a dat în administrare 2800 h teren la CJ Brăila".

"Vă reamintesc încercarea sa disperată de a obţine un aviz de la CSAT pe decizia de privatizare de la CFR Marfă. A avut inters ca Gruia Stoica să preia CFR Marfă"

"Ponta vroia să se acopere pentru rezultatul licitaţiei sub avizul CSAT-ului. Ştia şi el că Stoica a drenat resursele CFR Marfă ani de zile prin corupţie şi că nu are bani. Ponta e şi laş".

"N-am primit explicaţii de ce Ponta a acceptat reducerea datoriei Rompetrol la 200 mil dolari."

Ponta a preferat să mărească taxele pe combustibil

"Un alt element e legat de faptul că a preferat să mărească taxele pe combustibil pentru a crea resursă financiară pe care s-o dirijeze la Dragnea".

"Consider că e un profund element de corupţie faptul că a încercat în marţea neagră să treacă prin Parlament legea graţierii şi legea amnistiei".

"Intrau în obligaţiile pe care Ponta le are faţă de cei corupţi, care au intrat deja în vizorul institţiilor statului. Asta e corupţie prin legi".

Ponta, "laș și mincionos"

"Ponta e și un om laș. Laș și mincinos".

"Și nu spun ca un om politic nu poate greși, că atunci când sunt evidente că e altfel trebuie să recunoască. Eu am facut-o ori de câte ori am considerat ca am greșit".

"Vă aduc aminte disputa avută cu Antonescu legată de marţea neagră, în care Crin spune 'Viorel, ne-am înţeles să trecem legea amnisteie şi legea graţierii'.

"Ponta n-a avut curaj să-şi asume înţelegerea, ceea ce l-a făcut pe Crin să nu mai susţină legea amnistiei şi graţierii".

"Vă dau un alt element... Întâmplarea de duminică de la certeze unde s-a urcat pe scenă şi a crezut că e într-o sală închisă, cu membrii PSD. Dar acolo erau şi oameni liberi".

"A început să fie fluierat copios. Ce i-a dat prin cap? Vă citez din zicerile lui: 'Vreau să mulţumesc celor prezenţi. Preşedintele nu a putut să vină. M-a rugat să vă salut pe toţi'. Aş vrea să pună pubic când a vorbit cu mine şi când a primit mandat de la mine să-i salute. Continuă. 'Jud. Satu Mare are nevoie de investiţii, dezvoltare.'. Ăsta e un mitoman. E adevărat că în fază iniţială i-a păcălit puţin,când şi-au dat seama că minte, au fluierat şi mai tare".

"Ce încredere poţi avea în asemenea om care foloseşte orice tertipuri pentru a ieşi dintr-o situaţie".

"Când s-a dus la mitropolie la Cluj l-a fluierat lumea la intrare. La ieşire a spus că l-au fluierat pe mitropolit".

"Ăsta e laşul şi mincinosul".

"A creat ambiguitate asupra orientării strategice a României. Sunt un adept al bunei relaţii cu China, dar de aici până la a crea confuzie... ".

"Eu am construit această relaţie, acest parteneriat în timp. Dar toţi ştiu că mandatul meu se apropie de sfârşit şi nimeni nu are garanţia că el va continua linia".

"Un parteneriat strategic pentru sec. 21 cu SUA este, în opinia mea, a treia nare reuşită după intrarea în NATO şi UE".

"Să trecem şi peste acest al cincilea motiv pentru care nu trebuie să fie preşedinte".

Ponta încalcă Constituția

"Al şaselea - Ponta încalcă grosolan Constituţia. Art. 87, n-am făcut-o public pentru că nu am dorit să escaladăm discuţiile între Preşedinţie şi şeful Guvernului - preşedintele poate lua parte la şedinţele guvernului... Sunt 3 momente: politică externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice".

"De la instalare, nu a făcut nicio notificare că pe ordiea de zi s-ar afla vreuna din aceste teme. Azi a comis-o iar. Au discutat, chipurile, materialul despre Ucraina pentru care dorea CSAT - o informare în principal cu elemente care pot fi făcute şi publice".

"Vă pot spune că şi eu şi el primim informări mult mai complete şi la zi cu privire la situaţia de acolo de la alte structuri ale statului".

"Azi a încălcat grav Constituţia discutând o problemă de securitate naţională fără să notifice preşedintele României. Cu siguranţă n-ar mai fi avut nevoie de CSAT dacă eram acolo".

"Pentru că sunte la acest capitol, trebuie să remarc că e primul premier după Revoluţie care destructurează instituţii funcţionale ale statului şi îşi aduce în subordine structuri de forţă: DGIPI, Poliţia Română, SIE, SRI".

"Îmi imaginez ce ar face dacă s-ar afla pe scaunul de la Cotroceni".

"E avid de putere deşi nu are pregătirea să conducă structurile pe care şi le ia în subordine".

Ponta încearcă să-și atribuie responsabilități pe care nu le are

"Al şaptelea motiv - încercarea de a-şi atribui responsabilităţi pe care nu le are. E preocupat de MApN, de faptul că 'ne bate războiul la uşă, deci o să aveţi comenzi...' Un om care şi-a pierdut busola. I se pare că toate instituţiile sunt instituţii cu care se poate juca".

"Vreau să reamintesc câteva atribuţiuni. Art 91, al 1, din Constituţie: preşedintele e comandantul Forţelor armate - ce o fi căutat el la Armată, şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al CSAT" .

"Nu aveai ce căuta la armată, să stabileşti strategii pentru Ucraina. Armata nu începe în broul ministrului Apărării, ci cu şeful statului major al Armatei. Dacă vrei să afli ceva despre Ucraina, vii la preşedinte".

"Preşedintele poate declara mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate. Deci nu premierul. Responsabilitatea securităţii naţionale e a preşedintelui României".

"Am toată informaţia, ştiinţa şi asistenţa pentru a face lucrurile, dacă va fi cazul aşa cum trebuie. Securitatea naţională nu se aduce într-o bălăcăreală. Şi-a depăşit grosolan atribuţiunile".

"Ce face Ponta, încercând să aducă în mocirla în care a coborât dezbaterea publică a armatei şi siguranţa naţională, îl descalfică".

"Nu există niciun pericol la adresa României. Toată tevatura stârnită de el e de natură să-l descalifice ca politician, om şi premier. Nu poţi târî securitatea naţională şi CSAT în jocurile tale politice mărunte. A întrecut măsura".

"Cred că i-ar prinde foarte bine să se ocupe de creare de locuri de muncă, de absorbţia fondurilor europene, de tronsonul Nădlac-Pecica, de protecţia socială a celor care nu au posibilitatea să muncească. Constituţia ne-a împărţit responsabilităţile".

"Eu mi le fac, ştiu ce am de făcut. Premierul nu are dreptul să creeze confuzie".

"Este o declaraţie-avertisment la adresa premierului şi, în acelaşi timp, o invitaţie să-şi facă treaba lui, că eu mi-o fac pe a mea!".

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie
Știri 30 Aprilie 2024, 17:07

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că au crescut și încasările din contribuţii sociale cu 22% și că sunt bani pentru...

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie
Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"
Știri 26 Aprilie 2024, 14:51

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră se desfăşoară conform programului, a declarat...

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"
Pensiile vor fi plătite înainte de Paște
Știri 25 Aprilie 2024, 20:04

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște

Pensionarii îşi vor putea primi în avans drepturile înainte de sărbătorile pascale, a afirmat purtătorul de cuvânt al...

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște
Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
Știri 25 Aprilie 2024, 15:04

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990

Ministrul Justiţiei, Alina Ghorghiu, a declarat că speră că statul român îşi va achita această restanţă, Dosarul Mineriadei,...

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
Știri 25 Aprilie 2024, 09:00

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara

Propunerea ca şedinţa să se desfăşoare la Timişoara a venit din partea preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred...

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Știri 25 Aprilie 2024, 08:42

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei...

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală