Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Traian Băsescu: Instituţiile rezistă presiunilor politice

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, luni, experţilor Comisiei de la Veneţia că instituţiile statului au demonstrat că rezistă la presiunile politice, punctând că Guvernul şi majoritatea parlamentară au făcut "un lanţ de abuzuri".

Traian Băsescu: Instituţiile rezistă presiunilor politice

Articol de Flori Doman, 10 Septembrie 2012, 15:16

Preşedintele Băsescu a declarat, la întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, că principala concluzie în urma evenimentelor politice din ultimele două luni este că instituţiile statului au rezistat presiunii politice, confirmând că România este un stat de drept.

"Din câte ştiu, vi s-a cerut de către Comisia Europeană să faceţi această analiză referitoare la activitatea constituţională din România, din ultimele două luni, şi la felul în care instituţiile din România respectă Constituţia. Suntem la dispoziţia dumneavoastră pentru orice informaţie doriţi sau pentru orice fel de discuţie cu privire la evenimentele din România", a spus Băsescu, în debutul întrevederii de la Palatul Cotroceni.

Experţii Comisiei de la Veneţia au spus că vizita la Bucureşti a fost bine pregătită de către autorităţile române, punctând că este o vizită cerută de secretarul general al Consiliului Europei.

"În fapt, suntem aici mai mult ca să ascultăm şi suntem foarte interesaţi să aflăm care este analiza dumneavoastră cu privire la situaţia din România", a afirmat Thomas Markert, şeful Secretariatului Comisiei de la Veneţia.

Băsescu: România are instituţii capabile să reziste presiunilor politice

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus oficialilor europeni că va începe cu concluziile referitoare la ce s-a întâmplat în România, urmând să ofere apoi detalii.

"Prima concluzie este că, într-un fel sau altul, instituţiile române rezistă la presiunile politice. În cele din urmă, instituţiile din România au reuşit să stea în interiorul misiunii fiecăreia, fie că vorbim de Curtea Constituţională sau de procurorul general sau de DNA. (...) Pe de altă parte, concluzia mea este că în acest moment România are instituţii capabile să reziste presiunilor politice. Aceste evenimente ne-au dat oportunitatea să vedem această realitate, fie că este o surpriză pentru mulţi oameni sau că este o confirmare a faptului că România este un stat de drept, în care instituţiile pot acţiona în cazul în care au loc abuzuri politice", a explicat preşedintele.

El a mai afirmat că o parte a instituţiilor politice din România, cum ar fi guvernul şi majoritatea parlamentară, au comis un "lanţ de abuzuri", dând drept exemplu emiterea unor ordonanţe de urgenţă menite să blocheze capacitatea CCR de a reacţiona la "abuzurile constituţionale" care au fost decise în Parlament.

"Astfel de acţiuni s-au întâmplat în perioada dintre 3 - 6 iulie şi parte dintre ele au fost corectate mai târziu de către diferite instituţii ale statului, inclusiv de către Curtea Constituţională", a completat Băsescu.

Preşedintele a mai afirmat că speră ca toate instituţiile româneşti să coopereze cu delegaţia Comisiei de la Veneţia pentru ca membrii acesteia să poată "avea concluzii corecte" la finalul documentării pe care o fac în aceste zile la Bucureşti.

CCR a discutat cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia despre modificarea Legii Curţii

Modificarea Legii Curţii Constituţionale prin abrogarea competenţei acesteia de a se pronunţa cu privire la constituţionalitatea hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, Senatului şi ale celor două Camere reunite ale Parlamentului a fost una dintre temele discutate la întâlnirea plenului CCR cu o delegaţie de experţi ai Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia).

La întrevedere a mai fost luată în discuţie competenţa Curţii Constituţionale de a emite un aviz consultativ referitor la propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui României - prezentare comparativă a situaţiilor din 2007 şi 2012.

"La finalul întâlnirii, membrii delegaţiei de experţi ai Comisiei de la Veneţia şi-au exprimat susţinerea acestui organism pentru activitatea Curţii Constituţionale a României, atât pentru perioada dificilă care a trecut, cât şi pentru perioada ulterioară", se arată într-un comunicat al CCR.

Delegaţia de experţi ai Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a fost condusă de Hanna Suchocka, vicepreşedinte, şi alcătuită din Sergio Bartole, Kaarlo Heikki Tuori, Schnutz Rudolf Dürr şi Thomas Markert.

Crin Antonescu: În ultima perioadă, recomandările Comisiei au fost deseori invocate

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, le-a spus reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia că recomandările comisiei au fost deseori invocate în România, în ultima perioadă, tensionată din punct de vedere politic.

"Activitatea, documentele, ideile comisiei dumneavoastră sunt, de multă vreme, pentru noi un subiect foarte important şi foarte interesant, dar întâmplarea face că în ultima perioadă - o perioadă tensionată din punct de vedere politic în România - instituţia dumneavoastră, recomandările ei au fost deseori invocate. Iată un motiv în plus pentru care socot această întâlnire cât se poate de binevenită", a spus Antonescu.

Antonescu le-a transmis membrilor Comisiei de la Veneţia că le stă la dispoziţie cu tot ce este important pentru acest for, legat de problematica vizată în cadrul întâlnirii.

Victor Ponta le-a transmis membrilor Comisiei că statul de drept nu a fost în pericol în România

Premierul Victor Ponta a susţinut la întâlnirea cu membrii Comisiei de la Veneţia faptul că "niciodată, în ultimele luni, statul de drept nu a fost în pericol în România", potrivit unui comunicat de presă.

"Prim-ministrul a susţinut, de asemenea, că România trebuie să aibă un rol important în UE şi să fie ferm angajată, prin instituţiile sale, în susţinerea valorilor democratice pe care se bazează proiectul european. (...) Prim-ministrul a anunţat intenţia Guvernului de a depăşi actuala criza politică, subliniind în acelaşi timp nevoia ca toate părţile implicate să respecte atât deciziile instituţiilor statului, dar să şi ţină cont de voinţa exprimată în mod democratic de români şi care transmite un semnal politic important", se arată în comunicatul citat.

Premierul a mai discutat cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia evoluţiile constituţionale din România din ultimii ani, vizita reprezentanţilor comisiei având loc în contextul pregătirii unei opinii privind situaţia constituţională de la Bucureşti.

CSM a prezentat progresele făcute de România în cadrul MCV

La întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au participat şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Ghica şi vicepreşedintele instituţiei, Oana Schmidt-Hăineală, care au prezentat experţilor din delegaţie evoluţiile din această vară şi impactul lor asupra sistemului judiciar.

Potrivit unui comunicat al CSM, experţii Comisiei au fost informaţi în legătură cu poziţia adoptată de CSM faţă de unele ingerinţe ale politicului la adresa autorităţii judecătoreşti.

"Au fost prezentate şi priorităţile pe termen mediu ale Consiliului, în marja recomandărilor adresate României în Raportul de progrese din cadrul MCV şi din perspectiva principiilor fundamentale ce guvernează statul de drept şi democraţia", se arată în comunicat.


Experţii Comisiei de la Veneţia discută situaţia constituţională din România

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia se află la Bucureşti, ca să-şi formeze o opinie în legatură cu situaţia constituţională din Romania şi a ordonanţelor de urgenţă adoptate de guvern privind modificarea Legii Curţii Constituţionale şi a Legii referendumului, potrivit site-ului oficial al Comisiei de la Veneţia.

Experţii au discuţii cu reprezentanţii Curţii Constituţionale, cu preşedintele Traian Băsescu, cu ministrul de externe Titus Corlăţean şi cu preşedintele Senatului Crin Antonescu.

Comisia pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, cunoscută sub numele "Comisia de la Veneţia", este, de fapt, un grup de experţi constituţionali. În România, au existat o serie de controverse vara aceasta, în care a fost implicată şi Comisia de la Veneţia.

Românii vor putea merge în Turcia fără paşaport
Știri 21 Mai 2024, 17:01

Românii vor putea merge în Turcia fără paşaport

Potrivit unui decret semnat de preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi apărut astăzi în Monitorul Oficial de la Ankara, intrarea...

Românii vor putea merge în Turcia fără paşaport
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România de la Oradea: Publicul nu ne-a dezamăgit!
Știri 20 Mai 2024, 10:00

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România de la Oradea: Publicul nu ne-a dezamăgit!

Ediția de anul acesta a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România de la Oradea a înregistrat mulţi vizitatori, iar vânzările...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România de la Oradea: Publicul nu ne-a dezamăgit!
Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare de 1,3 milioane de lei pentru familiile vulnerabile
Știri 17 Mai 2024, 10:43

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare de 1,3 milioane de lei pentru familiile vulnerabile

Ajutoarele vor merge către 300 de familii şi persoane singure vulnerabile care au locuinţele afectate sau se află în situaţii...

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare de 1,3 milioane de lei pentru familiile vulnerabile
Ordonatorii principali de credite ar putea fi obligaţi să disponibilizeze urgent 10% din valoarea fondurilor alocate
Știri 14 Mai 2024, 08:45

Ordonatorii principali de credite ar putea fi obligaţi să disponibilizeze urgent 10% din valoarea fondurilor alocate

Pe agenda executivului figurează un proiect de ordonanţă de urgenţă conform căruia ordonatorii principali de credite ar putea...

Ordonatorii principali de credite ar putea fi obligaţi să disponibilizeze urgent 10% din valoarea fondurilor alocate
Premierul Marcel Ciolacu susţine alocarea de  resurse financiare consistente către sectorul agricol european
Știri 13 Mai 2024, 21:38

Premierul Marcel Ciolacu susţine alocarea de resurse financiare consistente către sectorul agricol european

Premierul discutat la Palatul Victoria cu comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski despre viitorul...

Premierul Marcel Ciolacu susţine alocarea de resurse financiare consistente către sectorul agricol european
Toni Greblă, președintele AEP: Nu va exista nicio fisură importantă în organizarea alegerilor
Știri 13 Mai 2024, 11:44

Toni Greblă, președintele AEP: Nu va exista nicio fisură importantă în organizarea alegerilor

Invitat luni, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă,...

Toni Greblă, președintele AEP: Nu va exista nicio fisură importantă în organizarea alegerilor
915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare
Știri 12 Mai 2024, 13:49

915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare

MAE informează că la alegerile europarlamentare din 9 iunie va fi deschis un număr dublu de secții de vot față de alegerile...

915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare
Instituţiile europene avertizează cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării
Știri 09 Mai 2024, 14:01

Instituţiile europene avertizează cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării

Comisia Europeană a lansat un clip audio-video despre dezinformare care va fi difuzat pe canalele mass-media în toate statele...

Instituţiile europene avertizează cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării