Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Topul parlamentarilor trimişi în judecată

În ultimii ani, procurorii au anchetat mai mulţi parlamentari pentru fapte de corupţie, iar unii au fost trimişi chiar şi în judecată.

Articol de Alina Dobrinescu, 21 Martie 2012, 09:57

Unul dintre parlamentarii anchetaţi de DNA este social democratul Adrian Năstase, care va afla peste 10 zile sentinţa magistraţilor în dosarul Zambaccian.

Deputatul Adrian Năstase, fost preşedinte al PSD şi premier, este judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a încheiat judecarea dosarului Zambaccian, în care este acuzat alături de soţia sa, Daniela Năstase, şi de fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu.

Instanţa supremă a anunţat că va amâna pronunţarea, stabilind data de 30 martie, pentru a da o hotărâre.

DNA a cerut pedeapsa cu închisoarea cu executare pentru Adrian Năstase şi pentru ceilalţi inculpaţi.

În ultimul cuvânt, Adrian Năstase a declarat că este nevinovat şi că tot dosarul este făcut la comandă politică.

Mihail Boldea, cercetat pentru înşelăciune

Parlamentarii au votat marţi în favoarea ridicării imunităţii deputatului Mihai Boldea, anchetat de DIICOT sub acuzaţiile de fals şi înşelăciune.

Mihai Boldea este cercetat alături de alte 21 de persoane, de procurorii DIICOT, pentru formarea unui grup infracţional, care era specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Ei identificau terenuri şi imobile situate în zone centrale ale municipiului Galaţi, proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, o parte din imobile fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în cauze penale, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului.

Prejudiciul se ridică la aproximativ un milion euro.

În acest dosar, şase persoane au primit mandate de arestare pentru 29 de zile, iar alte două, Aurora Luchiniuc, fost subprefect de Galaţi şi Mihaela Bolboceanu, avocat în cabinetul de avocatură al lui Mihail Boldea, au interdicţia de a părăsi localitatea.



Senatorul PSD, Cătălin Voicu, judecat pentru trafic de influenţă

Un alt membru al PSD, senatorul Cătălin Voicu, este şi el judecat în libertate pentru trafic de influenţă, după ce a stat aproape o jumătate de an în arest preventiv.

Senatorul PSD, Cătălin Voicu, judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri, Costel Căşuneanu şi Marius Locic, au fost trimişi în judecată de DNA, pentru mai multe fapte de corupţie.

Procurorii au stabilit că în anul 2009, Catalin Voicu a pretins de la Costel Căşuneanu, în mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani totalizând 260.000 de euro, din care a primit 200.000 de euro, promiţând ca în schimb va interveni pe lânga magistraţii Secţiei Contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie investiţi cu soluţionarea unui dosar având ca obiect litigiul dintre SC PA&CO Internaţional SRL Bacau şi CNADNR şi-i va determina pe aceştia să adopte o soluţie favorabila societaţii comerciale la care Costel Căşuneanu era asociat.

"În perioada iulie - noiembrie 2009, în schimbul foloaselor materiale reprezentând suma de 200.000 euro (pretinsă şi primită de Cătălin Voicu de la Căşuneanu Costel), inculpatul Florin Costiniu l-a sprijinit pe inculpatul Cătălin Voicu să intervină pe lângă magistraţii Secţiei Contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a-i determina să adopte o soluţie în favoarea societăţii la care Costel Caşuneanu era asociat", potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Monica Iacob-Ridzi, acuzată că a organizat licitaţii suspecte

În trecut, fostul ministru al tineretului, care era şi deputat PDL, Monica Iacob-Ridzi a fost acuzată de DNA că a organizat licitaţii suspecte pentru Ziua Naţională a Tineretului de pe 2 mai 2009.

Ridzi este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie şi uz de fals, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, participaţie improprie la infracţiunea de a modifica, şterge sau deteriora date informatice, fără drept.

Alături de Monica Iacob Ridzi au mai fost trimise în judecată alte 11 persoane.

Potrivit DNA, în mai 2009, fostul ministru, în calitate de ordonator principal de credite, a atribuit ilegal unor firme private contracte de prestări servicii sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional, dedicate Zilei Naţionale a Tineretului.

Prejudiciul a fost estimat la 650.000 de euro.

Pentru recuperarea banilor s-a instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri ale Monicăi Iacob Ridzi, asupra unor conturi bancare şi a peste un milion de lei din contul unor firme.



Deputatul PDL, Dan Păsat, este acuzat de şantaj

Un alt deputat PDL, Dan Păsat, este acuzat de şantaj şi de efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia.

Alături de acesta, vor mai fi judecaţi de instanţa supremă alţi doi inculpaţ, şi anume Constantin Marin, un apropiat al deputatului Păsat, pentru două infracţiuni de şantaj, precum şi Vasile Preda, primarul comunei Vărăşti, judeţul Giurgiu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de mărturie mincinoasă.

Totodată, procurorii au instituit sechestru asupra bunurilor aparţinând lui Dan Păsat, pentru a se recupera paguba cauzată prin infracţiuni.

Prejudiciul estimat se ridică la 1,8 milioane de euro.

În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupţie arată că, în perioada octombrie - noiembrie 2009, deputatul Dan Păsat, sprijinit de Constantin Marin, i-a ameninţat verbal şi fizic, în mai multe rânduri, iar la data de 29 octombrie 2009, a exercitat acte de violenţă asupra a doi reprezentanţi ai firmei SC AGRO CLAS SRL Teleorman.



Vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu

Vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În 2006, firmele lui Relu Fenechiu - SC La Rocca SRL şi Fene Grup SA - ar fi cumparat cu 20 de miliarde de lei vechi zeci de trasformatoare pe care le-ar fi revândut societăţii Electrica Moldova cu o sută de miliarde de lei vechi.

Alături de Fenechiu, în acest dosar este cercetat şi fostul ministru al educaţiei, Cristian Adomniţei.

Astfel, la licitaţia pentru transformatoare ar fi participat o firmă a lui Adomniţei.

Relu Fenechiu menţiona că afacerea în legătură cu care este cercetat şi despre care s-a vorbit, în contextul "Afacerii Transformatorul", s-a desfăşurat în perioada 1996 - 2000.

El preciza că "toate afacerile SC Fene Grup SA s-au desfăşurat în condiţii de transparenţă şi cu respectarea legislaţiei în vigoare".

Deputatul a dat în judecată anul trecut partidul din care face parte pentru că nu şi-a achitat datoria pentru furnizarea de materiale electorale.

Magistraţii Tribunalului Iaşi au decis, pe 7 februarie, să respingă acţiunea lui Relu Fenechiu în procesul cu PNL.

Ulterior, Relu Fenechiu a declarat că a ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii PNL.

"S-a ajuns la o soluţie de compromis, o înţelegere amiabilă privind plata datoriilor către firmă", a precizat Relu Fenechiu pentru un cotidian local.



Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie
Știri 30 Aprilie 2024, 17:07

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că au crescut și încasările din contribuţii sociale cu 22% și că sunt bani pentru...

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie
Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"
Știri 26 Aprilie 2024, 14:51

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră se desfăşoară conform programului, a declarat...

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"
Pensiile vor fi plătite înainte de Paște
Știri 25 Aprilie 2024, 20:04

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște

Pensionarii îşi vor putea primi în avans drepturile înainte de sărbătorile pascale, a afirmat purtătorul de cuvânt al...

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște
Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
Știri 25 Aprilie 2024, 15:04

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990

Ministrul Justiţiei, Alina Ghorghiu, a declarat că speră că statul român îşi va achita această restanţă, Dosarul Mineriadei,...

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
Știri 25 Aprilie 2024, 09:00

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara

Propunerea ca şedinţa să se desfăşoare la Timişoara a venit din partea preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred...

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Știri 25 Aprilie 2024, 08:42

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei...

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală