Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Summitul UE a decis: Zona Euro va avea buget propriu

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, că la Consiliul de toamnă de la Bruxelles s-a decis ca pentru ţările din zona euro să fie creat un buget special.

Summitul UE a decis: Zona Euro va avea buget propriu

Articol de Simona Mihăescu, 19 Octombrie 2012, 13:44

Traian Băsescu, a subliniat, vineri, la conferinţa de presă cu jurnaliştii români, de la finalul summitului UE, că bugetul noul buget pe zona euro, nu va afecta bugetul întregii Uniuni Europene.

Şeful statului a spus că la reuniunea de la Bruxelles s-a ajuns la concluzia că nu Uniunea nu poate depăşi criza economică, fără o integrare rapidă şi că România şi-a propus să aibă acces la Uniunea Bancară.

"E clar că statele membre ale Zonei Euro au ajuns la concluzia că, fără o integrare rapidă, UE nu poate depăşi criza.Ne-am propus să avem acces la Uniunea Bancară. Asta s-a întâmplat prin concluziile de astăzi.BNR nu funcţionează în afara sistemelor bancare europene, este membru al Autorităţii Bancare Europene, a subliniat Băsescu.

Referindu-se la crearea unui buget pentru Zona Euro, şeful statului a explicat că s-a luat această decizie pentru că în multe state care au moneda euro este nevoie de reforme structurale care trebuie finanţate.

"Tot în concluziile summitului s-a stabilit crearea unui buget al Zonei Euro. Este altceva şi nu afectează bugetul UE. De ce s-a simţit această nevoie? Pentru că foarte multe din statele membre ale Zonei Euro au nevoie de reforme structurale care trebuie să fie uneori finanţate. Banii pot proveni de exemplu din taxele pe tranzacţiile bancare, spre exemplu", a spus acesta.

România riscă să rămână decuplată de Zona Euro

Băsescu a mai atras atenţia că România riscă să rămână "decuplată" de ceea ce se întâmplă în Zona Euro.

"Ne-am obişnuit ca abordările politice să fie partizane. Am ajuns acum la o limită. Prin abordările pe care le-am avut reprezentând România am înţeles că a rămâne decuplat de ce se întâmplă în interiorul Zona Euro e un risc major de decuplare a României. Trebuie să existe corelare între ce vrem şi ce angajăm aici şi acţiunea nostră de acasă" a subliniat preşedintele.

Traian Băsescu a mai declarat că în funcţie de cât de bine se folosesc fondurile structurale, România va fi mai aproape sau mai departe de statele membre ale Zonei Euro.

"În ceea ce priveşte dezvoltarea regională. Vorbesc de toate guvernele aici. Cu cât vom întârzia în utilizarea fondurilor structurale, cu atât distanţa între noi şi statele membre ale Zonei Euro creşte. Va trebui să ne concentrăm pe corelarea abordării politice de la Consiliu cu abordarea similară în acţiune la noi acasă", a spus preşedintele.

Băsescu a reproşat "abordarea foarte incorectă legată de cât de supuşi suntem Bruxelles-ului" despre care a afirmat că este "o copilărie"

" Există un câine de pază care se numeşte Comisie Europeană care reacţionează când nu se respectă tratatul. Am văzut supărare că suntem admonestaţi de la Bruxelles. Aduceţi-vă aminte ce s-a întâmplat cu Italia şi comunitatea rroma. Nimeni nu este scutit, a amintit acesta.

Priorităţile României: ridicarea restricţiilor de muncă

Traian Băsescu a mai spus, vineri, la finalul Consiliului de Toamnă a UE, că este un obiectiv major ca să nu mai existe restricţii pe piaţa unică de muncă a UE.

"Un obiectiv al perioadei următoare e aprofundarea pieţei unice. România are observaţia ei. Încă avem 9 state membre cu restricţii pentru forţa de muncă din România.(...)Tot în pactul de Creştere şi Creare de locuri de muncă se vizează alocarea celor 120 de miliarde pentru crearea de locuri de muncă şi depinde de guverne care vor prezenta proiecte finanţabile de către BEI. În trei ani se mai pun la dispoziţie încă 130 de miliarde de euro, după capitalizarea băncii. Piaţa unică digitală, un alt obiectiv al Pactului, trebuie încheiată până la sfârşitul anului 2015", a atras atenţia preşedintele.

Ineficienţa energetică ne scoate din competiţie

Traian Băsescu a mai spus că o altă problemă a României ţine de eficienţa energetică subliniind că "ineficienţa energetică ne scoate din competiţie".

"România o mare problemă cu pierderile de energie prin neizolarea termică a clădirilor. Încurajez orice proiect în acest sens. Alt exemplu: sunt rafinării care au conducte izolate şi distanţe de transport foarte mare. Trebuie să dăm atenţie acestor lucruri, pentru că ineficienţa energetică ne scoate din competiţie", a spus Băsescu.

El a mai amintit şi problema "deosebită cu eficienţa energetică a clădirilor" şi a precizat că "încurajez orice program de izolare termică a blocurilor din România".

Îndeplinirea criteriilor de a fi membru performant al UE nu ţine de vorbe, ţine de fapte, a subliniat şeful statului.

Orice întârzierre de intrare în zona euro e o pierdere pentru România

Traian Băsescu a mai sugerat că poate fi făcută o comisie care să analizeze impactul pe care l-ar avea România pentru întrarea în Zona Euro.

"Poate fi făcută o comisie care să analizeze impactul intrării în zona euro. Am primit o derogare de la termenul de adoptare a monedei euro. E temporară. Orice întârzierre de intrare în zona euro e o pierdere pentru România şi este o nerespectare a unui tratat. Aşa cum pe noi ne încurcă crizele din zona euro, la fel şi faptul că 10 state încă nu sunt în zona euro, îi încurcă pe cei din zona euro. E şi o competiţie neloială. Tu îţi poţi deprecia moneda la nevoie, în timp ce cei din zona euro nu o pot face", a explicat preşedintele.

Totodată, şeful statului consideră că România a făcut progrese în privinţa Justiţiei, dar a reproşat voalat USL-ului că liderii UE au fost "fluieraţi în cor, pe stadion" cu ocazia mitingului de lansare a candidaţilor USL.

"În privinţa justiţiei, România a făcut progrese, dar prin atitudinea din această vară, am făcut paşi înapoi. Vă rog să-mi spuneţi în ce situaţie sunt eu la Consiliu acum, când acum două zile, pe stadion, liderii UE erau fluieraţi în cor. Din cauza unor lideri şi a majorităţii parlamentare, poziţia noastră este şubredă în interiorul UE. Cât s-a lucrat pentru Schengen în ultiam vreme? S-a lucrat împotriva intrării în Schengen" a susţinut Traian Băsescu.

Băsescu: Îl deleg pe domnul Ponta (să ridice premierul Nobel)

Întrebat dacă merge la Oslo, la decernarea Premiului Nobel pentru Pace, câştigat de Uniunea Europeană, preşedintele României a replicat:

"Vreţi să mă împopoţonez cu un titlu pe care... Ce-am făcut eu pentru Premiul Nobel? Cred că îl deleg pe domnul Ponta".

Agenda Parlamentului
Știri 26 Februarie 2024, 08:02

Agenda Parlamentului

Prim-ministrul Marcel Ciolacu este invitat la 'Ora prim-ministrului' pentru a da explicaţii privind încetinirea ritmului de...

Agenda Parlamentului
Opoziţia contestă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare
Știri 22 Februarie 2024, 10:21

Opoziţia contestă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare

Alianţa Dreapta Unită, formată din USR, Forţa Dreptei şi PMP, a anunţat că va ataca în justiţie toate actele normative legate...

Opoziţia contestă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare
Vânzarea băuturilor energizante către minori va fi sancţionată
Știri 20 Februarie 2024, 14:17

Vânzarea băuturilor energizante către minori va fi sancţionată

Camera Deputaţilor a dat votul final pe două proiecte de lege vizând vânzarea băuturilor energizante către minori şi măsurile...

Vânzarea băuturilor energizante către minori va fi sancţionată
Reuniune a social-democraţilor europeni la București
Știri 20 Februarie 2024, 14:16

Reuniune a social-democraţilor europeni la București

Alegerile europene de anul acesta vor fi despre principii, apărarea valorilor statului de drept, dar în primul rând despre...

Reuniune a social-democraţilor europeni la București
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, în vizită oficială la Madrid
Știri 19 Februarie 2024, 11:43

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, în vizită oficială la Madrid

Cooperarea bilaterală la nivel parlamentar, situaţia românilor din Spania, dar şi contextul geopolitic actual sunt tema care...

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, în vizită oficială la Madrid
România și Italia vor coopera în Apărare și Justiție
Știri 16 Februarie 2024, 09:45

România și Italia vor coopera în Apărare și Justiție

Italia este acum al doilea partener comercial al României, iar premierul Marcel Ciolacu i-a invitat pe oamenii de afaceri din...

România și Italia vor coopera în Apărare și Justiție
Ședință comună de guvern România - Italia, la Roma
Știri 15 Februarie 2024, 09:52

Ședință comună de guvern România - Italia, la Roma

Cele două ţări au atins anul trecut un nivel record al comerţului bilateral de peste 20 de miliarde de euro, cea mai mare...

Ședință comună de guvern România - Italia, la Roma
Ședinţă comună a guvernelor României şi Italiei
Știri 14 Februarie 2024, 10:21

Ședinţă comună a guvernelor României şi Italiei

O delegaţie guvernamentală condusă de premierul Marcel Ciolacu ajunge miercuri la Roma pentru o vizită de lucru de două zile,...

Ședinţă comună a guvernelor României şi Italiei