Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sudul ţării, sub cod portocaliu de ninsori şi viscol

ANM a emis un Cod Portocaliu de viscol pentru 18 judeţe din sudul ţării şi Capitala, până duminică la ora 22.00 Această avertizare se adaugă altor două, emise vineri, de ANM.

Sudul ţării, sub cod portocaliu de ninsori şi viscol

Articol de Radio România, 25 Ianuarie 2014, 08:17

UPDATE 10 Unul dintre judeţele cele mai afectate de viscol este Argeşul, unde mai multe drumuri sunt blocate şi zeci de mii de persoane au rămas fără curent electric.

În judeţul Argeş, circulaţia este blocată pe DN 7, între Piteşti şi Râmnicu Vâlcea, pe raza localităţii Drăganu.

Cauza o constituie derapajul unor camioane de mare tonaj, iar cozile se întind pe câţiva kilometri.

Peste 22.000 de consumatori din 15 localităţi sunt lipsiţi de alimentarea cu energie electrică.

UPDATE 9 Toate cele trei autostrăzi din sudul ţării au fost închise din cauza viscolului şi a vizibilităţii reduse. Totodată, nu se circulă pe opt drumuri naţionale şi judeţene.

"La această oră (ora 14.00 n.r.), traficul rutier este întrerupt pe următoarele artere rutiere: Autostrada A1 Bucureşti-Piteşti, Autostrada Soarelui Bucureşti-Constanţa, tronsonul până la Feteşti, la kilometrul 144 şi Autostrada A3 Bucureşti-Ploieşti, iar în ceea ce priveşte drumurile naţionale, vorbim despre DN 2 Urziceni - Focşani, despre trei drumuri din judeţul Buzău, DN 22, DN 2C şi DN 2B. În Vrancea, DN 23B şi DN 2N, iar în judeţul Gorj, DN 67C Novaci - Rânca", a spus inspector Adrian Creangă de la Centrul Infotrafic.

Mai multe trenuri sunt anulate, iar pe unele relaţii este limitare de viteză, anunţă CFR Călători.

Patru curse aeriene sunt anulate.

Potrivit corespondenţilor RRA, toate porturile maritime şi fluviale sunt închise, iar traficul pe Canalul Dunăre-Marea Neagră este restricţionat.

Totodată, peste o sută de localităţi sunt fără curent electric.

UPDATE 8 Pe Autostrada Soarelui A2 a avut loc un accident în lanţ în care au fost implicate 12 maşini.

Aflat la ieşirea din Bucureşti spre A2 , reporterul RRA, Alexandru Lancuzov transmite că este apropae imposibil să stai în picioare.

Vântul suflă cu putere. Pe bordul maşinii cu care circulă reporterul RRA sunt minus opt grade şi maşina se balansează.

Poliţiştii rutieri care au efectuat un flitru îi redirecţionează pe şoferi spre Căţelu.

Practic, după închiderea şi a tronsonului dintre Drajna şi Feteşti se poate ajunge la Constanţa pe două rute: DN 3 Bucureşti-Lehliu. Totuşi, date fiind condiţiile vitrege, şoferii sunt sfătuiţi să nu plece la drum pentru că este posibil ca şi pe aceste şosele să urmeze noi restricţii, iar cealaltă variantă încă deschisă este DN 2 Bucureşti-Urziceni şi apoi DN 2A Slobozia-Constanţa.

UPDATE 7 Toate cele trei autostrăzi sunt închise la această oră din cauza vântului extrem de puternic şi a vizibilităţii reduse sub 50 de metri.

Nu se circulă nici pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene.

"La această oră (ora 13.00 n.r.), traficul rutier este întrerupt pe următoarele artere rutiere: Autostrada A1 Bucureşti - Piteşti, Autostrada Soarelui Bucureşti - Constanţa, tronsonul până la Feteşti, la kilomatrul 144 şi Autostrada A3 Bucureşti - Ploieşti, iar în ceea ce priveşte drumurile naţionale, vorbim despre DN 2 Urziceni - Focşani, despre trei drumuri din judeţul Buzău, DN 22, DN 2C şi DN 2 B. În Vrancea, DN23B şi DN 2N, iar în judeţul Gorj, DN67C Novaci - Rânca", a spus Adrian Creangă, de la Centrul Infotrafic.

UPDATE 6 CNADNR anunţă că, din cauza viscolului, circulaţia rutieră a fost închisă pe ambele sensuri de deplasare şi pe Autostrada A2, sectorul cuprins între Bucureşti şi Drajna.

De asemenea, Poliţia Prahova a închis circulaţia pe DN1D, între localităţile Albeşti şi Urziceni pentru toate categoriile de autovehicule şi a restricţionat traficul pe DN71 Sinaia - Târgovişte pentru autovehiculele cu

UPDATE 5 Ninsoarea viscolită perturbă traficul rutier, feroviar şi naval. Autorităţile au reuşit însă să redeschidă Autostrada A1 Bucureşti - Piteşti, însă au fost închise alte două drumuri naţionale

Zeci de localităţi din judeţele Giurgiu, Teleorman şi Argeş sunt fără curent electric.

UPDATE 4 Meteorologii au extins, cu puţin timp în urmă, avertizarea cu cod portocaliu de viscol. Sunt vizate18 judeţe din sudul ţării şi Capitala.

UPDATE 3 În Bucureşti viscolul s-a intensificat, iar Primăria Generală a convocat Comandamentul de Iarnă.

"Obiectivele: staţiile de tramvai deblocate şi în acelaşi timp material antiderapant. Ştiu foarte bine că acţionăm în condiţii de viscol. Operatorii manuali să treacă la marginile de trotuare şi să degajeze cât este zăpada afânată", a spus primarul general, Sorin Oprescu.

UPDATE 2 Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la ora 7:00 traficul rutier era închis pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti (vizibilitate redusă sub 20 de metri), pe DN22 Râmnicu Sărat - Brăila (în judeţul Buzău) şi pe DN67C Novaci - Rânca, între kilometrii 16 şi 34+800 de metri (în judeţul Gorj).

UPDATE1 Pe drumurile din ţară au început deja să apară probleme din cauza zăpezii şi a viscolului.

Traficul rutier este blocat pe mai multe artere, iar pe altele se circulă cu dificultate.

"La această oră (ora 7.00 n.r.), traficul rutier este întrerupt pe DN 67 C Novaci-Rânca, pe autostrada A 1 Bucureşti-Piteşti şi pe DN 22 Râmnicu Sărat-Brăila, în judeţul Buzău din cauza vremii. Recomandăm ca în cazul în care călătoriile cu automobilul nu sunt urgente să nu se pornească la drum în zonele aflate sub incidenţa codurilor meteorologice. Dacă însă deplasările nu pot fi amânate, o condiţie obligatorie pentru a le efectua este echiparea corespunzătoare a autovehiculelor pentru circulaţia în condiţii de iarnă. De asemenea sfătuim conducătorii auto ca înaintea începerii deplasării să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi situaţia meteorologică prognozată", a spus inspectorul Adrian Creangă, de la Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.

Trenuri anulate

Traficul feroviar este perturbat.

Trei trenuri de călători, care circulau pe relaţia Bucureşti Obor - Constanţa şi Ciulniţa - Bucureşti Obor sunt anulate.

Pe mai multe linii este limitare de viteză la 50 kilometri pe oră, iar pe secţia Bucureşti Băneasa - Lehliu - Feteşti trenurile sunt tractate cu locomotive.

Traficul în Bucureşti

În Capitală traficul se desfăşoară cu dificultate, din cauza zăpezii şi a vântului puternic.

Pe majoritatea bulevardelor mari traficul se desfăşoară în condiţii normale de iarnă.

Problema rămâne pe străzile adiacente, unde maşinile de deszăpezire nu prea au ajuns.

Nici pe trotuare nu se circulă mai bine. Zăpada nu a fost curăţată, lucru ce îngreunează deplasarea pietonilor, transmite redactorul RRA, Alice Georgescu.

Curse aeriene anulate

Pe Aeroporturile Internaţionale "Henri Coandă" şi Bucureşti Băneasa "Aurel Vlaicu", traficul aerian se desfăşoară normal, însă se înregistrează întârzieri de aproximativ 30-40 de minute, determinate de necesitatea degivrării aeronavelor.

Două curse au fost anulate în cursul nopţii, a precizat pentru RRA, directorul de comunicare al Aeroportului Henri Coandă, Valentin Iordache.

El îi sfătuieşte pe pasageri să se informeze înaintea călătoriilor şi să vină la aeroport la timp.

"Pe parcursul nopţii, două curse aeriene care veneau de la Frankfurt, respectiv München, nu au aterizat la Otopeni. Am fost anunţaţi că, din cauza condiţiilor meteo de aici, cursele au aterizat la Budapesta şi după aceea aeronavele au revenit la aeroporturile de origine", a spus Valentin Iordache.

Viscol şi zăpadă depusă pe toate arterele din Prahova

Traficul rutier se desfăşoară, sâmbătă, cu dificultate în tot judeţul, în condiţiile în care ninge viscolit, iar stratul de zăpadă frământată care s-a depus pe carosabil măsoară până la patru centimetri.

Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, ninge viscolit în tot judeţul, stratul de zăpadă frământată de pe carosabil fiind de trei-patru centimetri în zona Cheia şi de până la doi centimetri pe celelalte artere.

Autorităţile acţionează cu utilaje de deszăpezire.

Ninsori şi viscol

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis sâmbătă dimineaţa o avertizare nowcasting Cod Portocaliu de viscol pentru jumătatea nordică a judeţului Olt, inclusiv municipiul Slatina, valabilă în următoarele trei ore.

Potrivit meteorologilor, între orele 5,20 şi 11,20, în jumătatea nordică a judeţului Olt, inclusiv municipiul Slatina, va fi viscol, iar viteza vântului la rafală va atinge şi depăşi 70-75 km/h.

Vineri, ANM a emis avertizări Cod Galben şi Cod Portocaliu de ninsori abundente şi viscol, valabile până duminică seară, în 27 de judeţe din sudul şi sud-estul ţării, inclusiv în Municipiul Bucureşti, iar judeţul Olt se afla sub Cod Galben.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore.

Prefecţii, consemnaţi la datorie

Vicepremierul Gabriel Oprea le-a cerut prefecţilor şi celorlalte autorităţi locale să informeze din timp populaţia asupra condiţiilor meteo, inclusiv să-i sfătuiască pe cei care intenţionează, totuşi, să plece, să-şi echipeze corespunzător maşinile sau să-şi amâne călătoria pentru altă perioadă.

În plus, vicepremierul le-a cerut autorităţilor prezenţă 24 din 24, cooperare inclusiv la nivel interjudeţean, lucru în echipă şi dialog permanent.

"Nici un prefect nu pleacă nicăieri în această perioadă, nici în concediu, nici la conferinţe, nici la simpozioane. Este o problemă de urgenţă, trebuie să vină la Bucureşti, trimiteţi subprefectul. Asiguraţi-vă că aveţi materiale antiderapante, combustibil şi piese de schimb, necesare utilajelor de deszăpezire. Avertizările se pot înrăutăţi de la o oră la alta şi pentru a şti ce urmează acordaţi toată atenţia informărilor în timp real pentru evoluţia vremii. Vreau, de asemenea, să faceţi ca această informare să ajungă la întreaga populaţie", a spus ministrul.

Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului
Știri 17 Iunie 2024, 08:41

Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului

Documentul urmează să transpună în legislaţia naţională directiva europeană conform căreia salariul minim dintr-o ţară...

Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului
BEC nu a reuşit să anunţe rezultatele finale ale alegerilor  din 9 iunie
Știri 17 Iunie 2024, 08:35

BEC nu a reuşit să anunţe rezultatele finale ale alegerilor din 9 iunie

Biroul Electoral Central a avut de analizat zeci de contestaţii la sfârşitul săptămânii şi mai sunt de centralizat procesele...

BEC nu a reuşit să anunţe rezultatele finale ale alegerilor din 9 iunie
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, și-a dat demisia. Dominic Fritz îşi asumă candidatura pentru preşedinţia USR
Știri 10 Iunie 2024, 19:54

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, și-a dat demisia. Dominic Fritz îşi asumă candidatura pentru preşedinţia USR

Cătălin Drulă a spus că îşi asumă rezultatul alegerilor din 9 iunie.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, și-a dat demisia. Dominic Fritz îşi asumă candidatura pentru preşedinţia USR
PSD se declară câştigătorul celor două scrutine. PNL rămâne principala forţă de dreapta a României
Știri 10 Iunie 2024, 19:54

PSD se declară câştigătorul celor două scrutine. PNL rămâne principala forţă de dreapta a României

Partidele analizează deja rezultatele provenite din numărarea paralelă a voturilor, conform datelor din procesele verbale de...

PSD se declară câştigătorul celor două scrutine. PNL rămâne principala forţă de dreapta a României
Care sunt cele mai mai grupuri politice din Parlamentul European, după alegeri
Știri 10 Iunie 2024, 19:42

Care sunt cele mai mai grupuri politice din Parlamentul European, după alegeri

Cele mari grupuri politice rămân creştin-democraţii din Partidul Popular European, social-democraţii şi liberalii din Renew.

Care sunt cele mai mai grupuri politice din Parlamentul European, după alegeri
PSD se declară câştigătorul alegerilor locale și europarlamentare
Știri 10 Iunie 2024, 19:36

PSD se declară câştigătorul alegerilor locale și europarlamentare

La europarlamentare, PSD se bazează pe scorul foarte bun al alianţei electorale pe care a format-o cu PNL, alături de care a...

PSD se declară câştigătorul alegerilor locale și europarlamentare
Peste 9,4 milioane de români au votat la scrutinul pentru Parlamentul European
Știri 10 Iunie 2024, 08:25

Peste 9,4 milioane de români au votat la scrutinul pentru Parlamentul European

Peste 9,4 milioane de români au votat, duminică, 9 iunie, la scrutinul pentru Parlamentul European şi cu 400.000 mai puţini...

Peste 9,4 milioane de români au votat la scrutinul pentru Parlamentul European
Declarațiile oamenilor politici după anunțarea rezultatelor exit-poll-ului
Știri 10 Iunie 2024, 08:10

Declarațiile oamenilor politici după anunțarea rezultatelor exit-poll-ului

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a mulţumit românilor pentru votul şi încrederea acordate şi a subliniat că...

Declarațiile oamenilor politici după anunțarea rezultatelor exit-poll-ului