Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Statutul PNL, adoptat de Congresul extraordinar

Congresul extraordinar al PNL a adoptat, vineri, modificări la Statutul partidului, noi prevederi referindu-se la înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte şi majorarea numărului de vicepreşedinţi la 31.

Articol de Amalia Bojescu, 22 Februarie 2013, 12:03

UPDATE Statutul PNL a fost adoptat cu 1.424 de voturi favorabile şi trei împotrivă.

Cele două amendamente propuse vineri de Călin Popescu Tăriceanu nu au fost supuse votului Congresului de către preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Potrivit noilor prevederi, la nivel naţional, PNL va avea trei organisme de conducere: Congresul (Adunarea Generală a delegaţilor membrilor partidului), Delegaţia Permanentă şi Biroul Politic Naţional.

Biroul Politic Naţional al partidului este compus, conform Statutului formaţiunii, din membri aleşi de Congresul PNL - preşedintele partidului, prim-vicepreşedinte, secretar general şi 31 de vicepreşedinţi (15 cu atribuţii speciale şi 16 cu atribuţii generale) şi membri de drept - premier, miniştri, preşedinţii filialelor teritoriale, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului membri ai PNL, liderii grupurilor parlamentare ale liberalilor din PE, Camera Deputaţilor şi Senat, membrii Birourilor Permanente, preşedinţii comisiilor parlamentare, ai CJ, municipiilor reşedinţă de judeţ, TNL, OFL, CSL şi LAL, primari, foşti preşedinţi ai partidului şi trezorierul.

Pentru funcţia de preşedinte al partidului şi-a anunţat candidatura numai actualul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, iar pentru cea de prim-vicepreşedinte va candida primarul Sibiului, Klaus Iohannis.

Citeşte aici Statutul PNL

Antonescu: Câştigul a venit la PNL şi va rămâne

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat la Congresul partidului că optează pentru soluţia "eficientă" în cazul modificării Statutului, şi nu pentru cea "comodă", a alegerilor uninominale.

"Dacă aş fi ales soluţia comodă, dacă nu aş fi înţeles, nu aş fi crezut ceea ce cred până la capăt, că liderii unor partide în special sunt oamenii capabili să asume raţional şi responsabil riscuri. Nu am făcut asta, mi-am luat riscul atunci ca persoană de a dispărea, nu doar din fruntea partidului, ci din viaţa politică, şi deşi ştiam câţi suntem, cum suntem, ce putere avem la acea bătălie. Eu personal am pierdut-o, PNL a câştigat-o", a spus Antonescu, făcând astfel referire indirectă la Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul liberal a precizat că în situaţia în care opta pentru comoditate nu ar fi avut curajul să vină în faţa PNL să vorbească despre "cea mai mare grozăvie", şi anume o alianţă oficială, cu acte în regulă, cu PSD.

"Câştigul a venit la PNL şi el va rămâne la PNL şi atunci când USL îşi va încheia misiunea, fie că Antonescu va fi preşedinte al României, fie că nu", a susţint Antonescu.

El a mai spus că nu mai cere încrederea PNL pentru că deja o are.

"Eu nu am de această dată nevoie să mai cer încrederea dvs. Nu am nevoie să o mai cer, pentru că ştiu că o am. Cu această încredere în spate am dus şi vom duce toate bătăliile", a subliniat liderul liberal.

Crin Antonescu i-a răspuns în acest fel fostului preşedinte al PNL Călin Popescu-Tăriceanu care a propus un scrutin intern în PNL pentru desemnarea candidatului la Preşedinţia României.

Dobre: Funcţia de prim-vicepreşedinte PNL a mai existat, dar nu a funcţionat

Deputatul PNL Victor Paul Dobre consideră că nu este necesară introducerea funcţiei de prim-vicepreşedinte în Statutul PNL, motivând că aceasta "a mai existat, dar nu a funcţionat".

El a precizat că va vota totuşi în favoarea statutului, "pentru că este un pachet".

Victor Paul Dobre a apreciat drept "un lucru bun" faptul că, "în condiţiile noului statut, Crin Antonescu va fi reales sâmbătă preşedintele PNL".

"Domnule preşedinte, fac un apel, să rămâneţi preşedintele tuturor liberalilor, chiar şi al celor care vă critică, chiar şi al celor care nu se pricep să laude. Este un exerciţiu benefic pentru atunci când veţi ajunge preşedintele tuturor românilor, aşa cum ne dorim cu toţii", a spus Dobre.

Crin Antonescu i-a replicat că nu îşi doreşte să fie şi preşedintele celor "din grupul infracţional organizat".

Călin Popescu Tăriceanu pledează pentru vot uninominal

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu nu este de acord cu modificările de statut propuse şi pledează pentru vot uninominal şi alegerea candidatului la funcţia de preşedinte al României în urma unor alegeri interne.

"Cred că structura Biroului Permanent Naţional, aşa cum este ea propusă în actualul statut, poate să fie bună, poate să fie mai puţin bună. Nu mă interesează chestiunile de formă. Mă interesează ca în partid să funcţioneze nişte principii sănătoase, care să dea imaginea clară a unui partid liberal şi democrat", a spus Tăriceanu.

Fostul premier a adăugat că votul uninominal ar putea da şansa fiecărui liberal de a-şi testa forţele politice şi totodată ar putea să evite scenariul potrivit căruia PNL s-ar confrunta cu un "vid de lideri".

"Dar numai prin acest sistem putem să transmitem fiecărui coleg de-al nostru că este parte la luarea deciziilor şi fiind o competiţie deschisă vom vedea oameni care poate, la început cu timiditate, îşi vor testa forţele. Dar, dacă nu le vom da această posibilitate, să nu ne mirăm că peste un timp se va crea un vid de lideri în PNL", a mai spus liberalul.

Călin Popescu-Tăriceanu a reluat, de la tribuna Congresului PNL, acele amendamente pe care le-a propus, împreună cu mai mulţi colegi, Statutului formaţiunii şi care însă au fost respinse în Delegaţia Permanentă a partidului.

La rândul său, vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, un apropiat al actualului lider liberal, Crin Antonescu, susţine însă că sistemul de vot pe listă pentru noua conducere a Partidului este cel mai potrivit.

"Acest statut are o caracteristică de bază şi această caracteristică este eficienţa. Noi trebuie să fim un partid eficient şi asta nu se poate face decât în condiţiile în care la congresul de mâine vom vota o echipă, o echipă care să îl aibă în frunte pe cel pe care l-am propus şi îl vom susţine în continuare pentru preşedinţia României, o echipă care să ştie că nu va face altceva decât va lucra într-un sistem unitar pentru a ne atinge obiectivul", susţine Fenechiu.

Hunor Kelemen i-a oferit lui Crin Antonescu un steag secuiesc

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, invitat la Congresul PNL, i-a oferit în dar liderului liberal, Crin Antonescu, un steag secuiesc.

Kelemen Hunor a precizat că gestul său înseamnă faptul că liderii UDMR sunt gata să pună capăt "pseudo-conflictului" privind acest subiect.

Preşedintele Uniunii i-a spus liderului Crin Antonescu că steagul are aceeaşi cromatică cu cea a însemnelor PNL - galben şi albastru - şi că este un gest simbolic.

"Nu am venit cu mâna goală, fiind oaspetele dumneavoastră am adus un dar simbolic, la propriu şi la figurat. Dacă mă uit aşa în jurul meu darul meu ca şi cromatică se aseamănă foarte mult cu culorile PNL. Este un dar simbolic şi un gest simbolic prin care aş vrea să transmitem un mesaj puternic pentru toată lumea. Suntem gata să stopăm acest pseudo-conflict al steagului secuiesc, să transmitem prin gestul nostru un semnal că suntem cu toţii oameni normali şi nu credem că societatea noastră ar avea ceva de câştigat din dezbinare", a spus Hunor.

Crin Antonescu a luat steagul, l-a arătat sălii, însă nu l-a desfăcut şi a afirmat că steagul este binevenit atât timp cât nu stă pe instituţiile oficiale ale statului român.

Victor Ponta: Uniţi suntem mai puternici decât fiecare partid luat în parte

Cele mai importante momente din discursul susținut de premierul Victor Ponta la reuniunea PNL:

"Vă invidiez că aveţi un nou coleg ca domnul Iohannis, cred că e un mare câştig pentru PNL, dar şi pentru USL".

"Ultimul gând este cine din PSD ia locul cuiva din PNL sau invers".

"Am reuşit împreună să luăm sute, mii de decizii importante şi vă mulţumesc tuturor celor care aţi crezut în ideea USL. Faptul că toată lumea a mers unită în aceste bătălii e cel mai important".

"Sunt prim-ministru al Guvernului USL, vreau să conduc un Guvern al USL. N-aş vrea să vă imaginaţi cum aş arăta la guvernare cu Dan Diaconescu sau dvs. cu domnul Blaga sau cu doamna Udrea".

"Mulţumesc tuturor colegilor dvs. care fac poarte din echipa guvernamentală, voi încerca să fiu un prim-ministru al USL, nu doar al PSD, să dovedesc solidaritate".

"Sunt foarte mândru de apartenenţa la PSD, cer din partea dvs. şi vă rog să ne respectaţi ca aliaţi".

"Voi face ce ţine de mine pentru ca colegii social-democraţi să vă respecte".

"USL va continua să conducă România".

"Îl consider pe Antonescu, nu doar partener, ci un prieten".

"Obiectivul USL este în perioada următoare, pe lângă problemele legate de guvernare, câştigarea fotoliului de Preşedinte al României".

"Crin Antonescu va fi un preşedinte foarte bun al României cu care nu o să am nevoie să semnez un acord de coabitare".

Congresul extraordinar al PNL a început, vineri, în prezenţa a 1.303 de delegaţi şi a invitaţilor din partea partidelor guvernamentale, a reprezentanţilor UDMR, a minorităţilor naţionale şi a liderilor liberalilor europeni, principalul subiect al reuniunii vizând modificarea Statutului PNL.

Reuniunea PNL a fost deschisă de intonarea Imnului Naţional, urmând cuvântul de primire al preşedintelui PNL, Crin Antonescu.

Foto: Mugur Mihăiţă

Conducerea PNL va fi aleasă pe liste

Principalele modificari aduse statutului PNL au în vedere înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte şi suplimentarea numărului de vicepreşedinţi la 31.

Delegaţia Permanentă a liberalilor va propune Congresului ca alegerea conducerii PNL să se faca pe baza de listă.

Congresul Extraordinar pentru votarea statutului se desfaşoară pe fondul acuzaţiilor lui Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman şi Ludovic Orban, care susţin că toată puterea este concentrată în mâinile liderului PNL, Crin Antonescu.

De altfel, cei trei ei au propus zece amendamente la statutul partidului, care au fost însă, respinse de membrii Delegaţiei Permanente.

Ei propuneau, între altele, ca noua conducere a PNL să fie aleasa prin vot uninominal, iar candidatul partidului pentru funcţia de preşedinte al României să fie ales prin votul tuturor liberalilor.

Liderul PNL,Crin Antonescu, a respins acuzaţiile celor trei liberali şi spune ca propunerea de statut este una eficientă şi perfect democartică şi afirmă că nu poate fi vorba de deficit de democraţie în acest document.

La Congresul PNL se va decide şi poziţia deţinută de proaspătul membru al formaţiunii, Klaus Iohannis, candidat pentru postul de prim-vicepreşedinte, pe lista susţinută de liderul PNL, Crin Antonescu.

AUR  consideră că autorităţile trebuie să declare starea de urgenţă în agricultură
Știri 23 Iulie 2024, 09:31

AUR consideră că autorităţile trebuie să declare starea de urgenţă în agricultură

Reprezentanţii AUR afirmă că România este ţara cea mai afectată de secetă din Uniunea Europeană şi acuză guvernul PSD-PNL de...

AUR consideră că autorităţile trebuie să declare starea de urgenţă în agricultură
Încep lucrările Universităţii de Vară Tusványos de la Băile Tuşnad. Premierul Ungariei, așteptat să participe
Știri 23 Iulie 2024, 09:19

Încep lucrările Universităţii de Vară Tusványos de la Băile Tuşnad. Premierul Ungariei, așteptat să participe

Timp de o săptămână, aici vor avea loc circa 500 de programe cu diverse tematici, precum şi concerte susţinute de formaţii...

Încep lucrările Universităţii de Vară Tusványos de la Băile Tuşnad. Premierul Ungariei, așteptat să participe
Luminița Odobescu: Este foarte important să ajutăm Ucraina să-și  protejeze infrastructura energetică
Știri 23 Iulie 2024, 08:53

Luminița Odobescu: Este foarte important să ajutăm Ucraina să-și protejeze infrastructura energetică

Ministrul de externe, Luminiţa Odobescu, a subliniat din nou sprijinul României pentru Ucraina.

Luminița Odobescu: Este foarte important să ajutăm Ucraina să-și protejeze infrastructura energetică
Guvernul suplimentează fondurile pentru combaterea traficului de droguri. "Sunt măsuri fără precedent"
Știri 22 Iulie 2024, 11:28

Guvernul suplimentează fondurile pentru combaterea traficului de droguri. "Sunt măsuri fără precedent"

Expertul antidrog Cătălin Ţone a subliniat, la Radio România Actualităţi, că sunt măsuri luate de Guvern sunt fără precedent...

Guvernul suplimentează fondurile pentru combaterea traficului de droguri. "Sunt măsuri fără precedent"
Preşedintele american Joe Biden s-a retras din cursa prezidenţială
Știri 22 Iulie 2024, 08:19

Preşedintele american Joe Biden s-a retras din cursa prezidenţială

Preşedintele american Joe Biden s-a retras din cursa prezidenţială şi şi-a anunţat sprijinul pentru candidatura...

Preşedintele american Joe Biden s-a retras din cursa prezidenţială
Guvernul pregăteşte un plan cu măsuri imediate pentru asigurarea energiei necesare consumului
Știri 19 Iulie 2024, 16:41

Guvernul pregăteşte un plan cu măsuri imediate pentru asigurarea energiei necesare consumului

Executivul pregăteşte un plan cu măsuri pentru asigurarea energiei electrice indiferent de condiţiile meteo.

Guvernul pregăteşte un plan cu măsuri imediate pentru asigurarea energiei necesare consumului
Iohannis către sportivii români: Sunt convins că întreaga ţară vă este alături şi aşteaptă ca imnul României să răsune de multe ori la Paris
Știri 18 Iulie 2024, 09:08

Iohannis către sportivii români: Sunt convins că întreaga ţară vă este alături şi aşteaptă ca imnul României să răsune de multe ori la Paris

Performanţa de nivel olimpic se construieşte prin muncă asiduă, cu multă hotărâre, disciplină şi pasiune, a spus şeful...

Iohannis către sportivii români: Sunt convins că întreaga ţară vă este alături şi aşteaptă ca imnul României să răsune de multe ori la Paris
Plenul Camerei Deputaţilor a decis reintroducerea cotelor de vânătoare la urşi
Știri 16 Iulie 2024, 08:06

Plenul Camerei Deputaţilor a decis reintroducerea cotelor de vânătoare la urşi

Actul normativ prevede, între altele, recoltarea unui număr de maxim 426 de exemplare pe an la nivel naţional ca măsură de...

Plenul Camerei Deputaţilor a decis reintroducerea cotelor de vânătoare la urşi