Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sănătatea şi Educaţia au primit bani mai mulţi în buget

Comisiile parlamentare au avut discuţii-maraton pe proiectul bugetului de stat care urmează să intre marţi în dezbaterea plenului.

Sănătatea şi Educaţia au primit bani mai mulţi în buget

Articol de Flori Doman, 01 Februarie 2013, 11:05

Bugetul pe 2013 intră, marţi, în dezbaterea plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, după ce a fost adoptat, aseară, de comisiile de buget finanţe.

Bugetul prevede, pentru acest an, o creştere economică de 1,6%, un deficit bugetar de 13 miliarde de lei şi cheltuieli suplimentare de 15 miliarde.

Totodată, este prevăzută majorarea salariilor bugetarilor cu 7,2% şi indexarea pensiilor cu 4%.

Proiectul de buget adoptat de comisii a fost criticat de reprezentanţii opoziţiei, nemulţumiţi că niciunul dintre miile de amendamente pe care le-au propus nu a fost acceptat.

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au adoptat vineri, cu 19 voturi pentru şi şase împotrivă, bugetul Ministerului Fondurilor Europene pentru anul 2013, fără amendamente.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, în cadrul dezbaterilor generale, că anul 2013 este unul vital pentru a atinge ţinta de absorbţie de 6,5 miliarde de euro, în caz contrar România pierzând finanţarea.

"Este un an vital. Este o alocare venită din anii trecuţi şi este o sumă care va trebui să însemne, la final de 2013, facturi în valoare de 6,5 miliarde euro trimise la CE. Tot ceea ce este în minus înseamnă dezangajare automată, deci pierderea acestei finanţări de către România. Cofinanţarea pentru 2013 este o ţintă de 6,5 miliarde euro pe care va trebui să o atingem, în caz contrar fondurile sunt pierdute", a explicat ministrul.

Marţi, senatorii şi deputaţii din Comisiile pentru afaceri europene reunite au avizat favorabil, fără amendamente, bugetul Ministerului Fondurilor Europene pe anul 2013, în valoare de 184,092 milioane de lei, în creştere cu 379,24% faţă de anul trecut.

Bugetul Ministerului Sănătăţii, suplimentat

Bugetul Ministerului Sănătăţii pe anul 2013 a fost aprobat de Comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o suplimentare de 5.000.000 de lei, pentru finalizarea lucrărilor la Spitalul Clinic de Urgenţă "Louis Ţurcanu" din Timişoara.

Bugetul MS a fost aprobat cu 26 de voturi favorabile, şase împotrivă şi două abţineri.

Amendamentul privind suplimentarea bugetului ministerului cu suma de 5.000.000 de lei a fost formulat de deputatul PSD Vasile Bleotu, pentru finalizarea lucrărilor la Spitalul clinic de urgenţă pentru copii "Louis Ţurcanu", sursa de finanţare indicată fiind bugetul Ministerului Finanţelor.

Amendamentul a fost susţinut de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, şi aprobat de parlamentari cu 28 de voturi pentru şi un vot împotrivă.

Şi deputatul PSD Octavian Petric a formulat un amendament, care a vizat redistribuirea sumei de 4.000.000 de lei din bugetul MS pentru majorarea capitalului social la SC UNIFARM SA.

Amendamentul a fost aprobat cu 31 de voturi favorabile şi un vot împotrivă.

Proiectul de buget alocat MADR putea să fie "mai bun"

Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat, vineri, bugetul alocat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2013 în forma propusă de Guvern, cu 27 voturi favorabile, cinci împotrivă şi două abţineri.

Parlamentarii nu au susţinut în timpul dezbaterilor niciunul dintre amendamentele depuse la bugetul MADR.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat, în cadrul dezbaterilor, că proiectul de buget alocat MADR putea să fie "mai bun", însă cu puţin efort pot fi îndeplinite obiectivele pentru 2013.

Acesta a subliniat că în 2013 sumele alocate pentru cofinanţarea fondurilor europene sunt mai bune decât anul trecut, ceea ce va permite absorbţia unei sume de cel puţin 2,8 miliarde de euro.

Şeful MADR a mai adăugat că şi-ar fi dorit un buget mai bun pe zona de bunuri şi servicii de capital, unde ar fi fost necesare investiţii la unităţile subordonate din Minister.

Bugetul Ministerului Agriculturii pentru anul 2013 se cifrează la 5,562 miliarde lei, în creştere cu 0,84% faţă de execuţia preliminată a anului 2012 de 5,516 miliarde lei. Cheltuielile de personal însumează 343,32 milioane de lei, în creştere cu 11,06% faţă de 2012.

Sumele alocate pentru subvenţii sunt de 1,364 miliarde euro, mai mici cu 31,89% faţă de anul precedent, iar fondurile pentru susţinerea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile se ridică la 2,297 miliarde lei, în scădere cu 7,3% faţă de 2012.

La capitolul bunuri şi servicii, MADR are prevăzute 129,54 milioane lei, un plus de patru procente, iar la dobânzi 600.000 lei, cu 47,78% mai mult decât anul trecut.

Bugetul total al MADR, inclusiv fondurile europene, pentru 2013 se ridică la 17,28 miliarde lei, în creştere cu 3,55% faţă de execuţia preliminată a anului 2012 de 16,68 miliarde lei. Fondurile puse la dispoziţie din bugetul de stat reprezintă 32,19% din total, fonduri externe nerambursabile circa 67,70%, iar veniturile proprii 0,11%.

Bugetul ANI, în scădere faţă de suma cheltuită de instituţie în 2012

Deputaţii şi senatorii din Comisiile de buget au aprobat vineri bugetul alocat pentru anul 2013 Agenţiei Naţionale pentru Integritate, în forma propusă de Executiv.

Raportul favorabil întocmit de cele două comisii a fost aprobat cu 33 de voturi pentru, fără să fie exprimate voturi împotrivă.

În timpul dezbaterilor, preşedintele ANI, Horia Georgescu, a susţinut că bugetul alocat Agenţiei asigură buna funcţionare a instituţiei în anul 2013.

"ANI susţine bugetul propus de iniţiator, care ne asigură toate resursele necesare funcţionării optime şi eficiente în anul 2013. O mare parte din bugetul pe anul 2013 reprezintă un proiect finanţat din fonduri structurale, care şi-a început implementarea în 2012 şi va urma să fie finalizat în anul în curs", a spus el.

Georgescu s-a referit şi la faptul că, potrivit proiectului de buget al ANI, există o creştere la cheltuieli de personal cu 60,67%, precizând că această creştere salarială se referă doar la inspectorii de integritate.

Totodată, el subliniat că în ce priveşte creşterea salarială amintită nu au existat nici un fel de presiuni.

Agenţia Naţională de Integritate va avea un buget de 25,19 milioane lei, în scădere cu 17,36% faţă de suma cheltuită de instituţie în anul 2012, şi anume 30,48 milioane lei. Defalcat, 6 milioane lei reprezintă cheltuieli de personal, 9 milioane lei pentru bunuri şi servicii şi 9,2 milioane lei pentru proiectele cu finanţare externă.

Buget mai mare la Educaţie

Bugetul alocat Ministerului Educaţiei Naţionale pentru acest an este, în procente, mai mare decât cel anul trecut, a declarat ministrul de resort, Remus Pricopie.

El a susţinut că există fonduri alocate pentru toate domeniile de activitate, printre care: finanţarea învăţământului pentru elevii minoritari, microbuze şcolare, reabilitarea unităţilor de învăţământ sau construcţia de grădiniţe noi.

"Bugetul de anul acesta este între bugetul lui 2008 şi 2009 în valoare absolută. Procentual nu ne aflăm în aceeaşi situaţie, dar este mai mare decât în 2011 când bugetul a fost 3% din PIB, 2012 când bugetul a fost 3,19% din PIB şi 2013 când bugetul este 3,22% din PIB. Discuţiile care au avut loc în Guvern, împreună cu Ministerul de Finanţe au vizat creşterea progresivă a bugetului Ministerului Educaţiei spre 6% în anii următori cu precădere utilizând fondurile structurale", a spus ministrul, citat de redactorul RRA, Alina Stănuţă.

Mai mulţi bani pentru Televiziunea Română

Comisiile de buget finanţe ale Parlamentului au aprobat vineri bugetul Societăţii Române de Televiziune (SRTV) pentru anul 2013 cu aprobarea unui amendament menit să susţină financiar redresarea economică a televiziunii publice.

Amendamentul adoptat prevede ca activele nefinanciare de la capitolul Cheltuieli de capital să fie suplimentate de la 770.000 lei până la 6, 256 milioane de lei pentru a putea fi respectat memorandumul încheiat între SRTV şi Guvern pentru redresarea economică a televiziunii publice. Sursa de finanţare pentru susţinerea amendamentului propus de deputatul PNL Gheorghe Dragomir o constituie realocarea unor fonduri de către Ministerul Finanţelor.

Preşedintele director general al SRTv, Claudiu Săftoiu, a subliniat că alocările financiare de la stat pentru televiziunea publică reprezintă un pilon important în ceea ce priveşte sustenabilitatea implementării proiectului a redresării economice a SRTV.

Răspunzând unor întrebări ale parlamentarilor opoziţiei, Săftoiu a menţionat că restructurarea de personal în SRTV a fost încheiată în urmă cu câteva zile şi şi-a exprimat speranţa ca procesele generate de restructurări să nu existe pentru că "s-a respectat legalitatea restructurării".

Buget mai mare pentru Ministerul Economiei

Bugetul ministerului Economiei pentru anul 2013, în valoare de 1,264 miliarde lei, mai mare cu 4,2% faţă de anul 2012, a fost aprobat de Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe, vineri, în forma propusă de iniţiator.

"Noi nu mai stimulăm economia din bani bugetari. Ei intră pe pârghii active ale statului, cum ar fi ajutorul de stat, investiţiile publice, parteneriatul public privat, sume alocate pentru IMM, stimularea exporturilor. Competitivitatea poate crea convergenţă reală. Este sensul intrării noastre în Uniunea Europeană", a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Creşterea totală a bugetului de 4,2% pentru 2013 nu a ajuns pentru nimeni, potrivit ministrului delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini.

Senatorii şi deputaţii au avizat favorabil bugetele destinate Agenţiei Naţionale de Integritate , Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Sănătăţii

Joi au fost adoptate bugetele a 26 de ordonatori de credite.

Cu excepţia ministerului Dezvoltării, care a primit în plus 7 milioane de lei pentru drumuri, ministerului de justiţie, unde sumele alocate au crescut cu 10 milioane pentru aplicarea noului Cod de Procedură Civilă, şi Serviciului de Informaţii Externe, care a mai primit două milioane de lei, toate celelalte bugete analizate au fost votate în forma propusă de guvern.

Opoziţia nu a reuşit să-şi impună niciun amendament.

Toate propunerile respinse de comisii vor fi însă supuse aprobării plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, care va începe de marţi, 5 februarie, dezbaterile asupra proiectului bugetului de stat şi al asigurărilor sociale.

Vânzarea băuturilor energizante către minori va fi sancţionată
Știri 20 Februarie 2024, 14:17

Vânzarea băuturilor energizante către minori va fi sancţionată

Camera Deputaţilor a dat votul final pe două proiecte de lege vizând vânzarea băuturilor energizante către minori şi măsurile...

Vânzarea băuturilor energizante către minori va fi sancţionată
Reuniune a social-democraţilor europeni la București
Știri 20 Februarie 2024, 14:16

Reuniune a social-democraţilor europeni la București

Alegerile europene de anul acesta vor fi despre principii, apărarea valorilor statului de drept, dar în primul rând despre...

Reuniune a social-democraţilor europeni la București
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, în vizită oficială la Madrid
Știri 19 Februarie 2024, 11:43

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, în vizită oficială la Madrid

Cooperarea bilaterală la nivel parlamentar, situaţia românilor din Spania, dar şi contextul geopolitic actual sunt tema care...

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, în vizită oficială la Madrid
România și Italia vor coopera în Apărare și Justiție
Știri 16 Februarie 2024, 09:45

România și Italia vor coopera în Apărare și Justiție

Italia este acum al doilea partener comercial al României, iar premierul Marcel Ciolacu i-a invitat pe oamenii de afaceri din...

România și Italia vor coopera în Apărare și Justiție
Ședință comună de guvern România - Italia, la Roma
Știri 15 Februarie 2024, 09:52

Ședință comună de guvern România - Italia, la Roma

Cele două ţări au atins anul trecut un nivel record al comerţului bilateral de peste 20 de miliarde de euro, cea mai mare...

Ședință comună de guvern România - Italia, la Roma
Ședinţă comună a guvernelor României şi Italiei
Știri 14 Februarie 2024, 10:21

Ședinţă comună a guvernelor României şi Italiei

O delegaţie guvernamentală condusă de premierul Marcel Ciolacu ajunge miercuri la Roma pentru o vizită de lucru de două zile,...

Ședinţă comună a guvernelor României şi Italiei
Liderii coaliției nu au căzut de acord pe tema comasării alegerilor
Știri 13 Februarie 2024, 11:27

Liderii coaliției nu au căzut de acord pe tema comasării alegerilor

Potrivit unor surse politice, nu s-a adoptat nicio decizie concretă privind comasarea alegerilor şi nu este exclusă...

Liderii coaliției nu au căzut de acord pe tema comasării alegerilor
Ziua Mondială a Radioului. "Radio: un secol de informare, divertisment şi educaţie".
Știri 13 Februarie 2024, 10:30

Ziua Mondială a Radioului. "Radio: un secol de informare, divertisment şi educaţie".

 Astăzi este Ziua Mondială a Radioului, iar tema ediţiei din acest an este "Radio: un secol de informare,...

Ziua Mondială a Radioului. "Radio: un secol de informare, divertisment şi educaţie".