România "trebuie să accelereze ritmul accesării fondurilor europene"
Pentru a nu pierde 20 de miliarde de euro pe care le are la dispoziţie, ţara noastră trebuie să se grăbească să acceseze fondurile europene, ne-a transmis şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jefrrey Franks.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 28 Iulie 2010, 09:33
Şeful misiunii FMI în ţara noastrã, Jeffrey Franks, spune cã trebuie gãsite urgent modalitãţi de accelerare a mecanismului de accesare a acestor fonduri.
"Lucrãm cu experţii români pentru îmbunãtãţirea absorbţiei fondurilor europene. Provocarea pentru România este faptul cã existã o sumã foarte mare de bani la Bruxelles, dar trebuie sã faceţi proiecte şi toatã munca tehnicã necesarã pentru obţinerea acestor ban", a atras atenţia Franks.
Autoritãţile de la Bucureşti ştiu cã fondurile europene ar putea contribui la ieşirea din criza economicã în care ne aflãm, iar creşterea ritmului absorbţiei acestora este o prioritate a guvernului, după cum afirmă ministrul Finanţelor, Sebastian Vlãdescu.
"Trebuie sã gãsim soluţii în aşa fel încât România sã absoarbã bani europeni. Este în momentul de faţã, dupã ce am reuşit echilibrarea bugetului, este prioritatea 1 inclusiv pentru noi, în Ministerul Finanţelor, în paralel cu lupta contra evaziunii fiscale", susţine Vlădescu.
Problemele vin de la "firmele neserioase"
Autorităţile de la Bucureşti au explicat pentru Radio România Actualităţi de ce este atât de încet mecanismul de accesare a fondurilor europene nerambursabile.
Ministrul Turismului şi Dezvoltãrii, Elena Udrea, afirmă că problemele apar dupã ce ministerul semneazã contracte cu autoritãţile locale, iar acestea declanşeazã licitaţiile pe proiecte.
"Sunt firme neserioase. Vin cu preţuri foarte mici ca sã câştige licitaţia şi atunci, când vãd cã nu fac faţã, renunţã la contract, dar mie îmi creeazã o mare problemã pentru cã îmi blocheazã un proiect", a spus Elena Udrea la Postul Public de Radio.
România, în afara politicilor europene
Fostul negociator şef al României cu Uniunea Europeanã, Vasile Puşcaş, spune că avem o problemă şi că ţara noastrã, de fapt, nu se încadreazã în politicile europene.
"Aş putea sã adaug influenţa politicianistã, foarte-foarte acutã, care dãuneazã atât structurilor administrative cât şi capacitãţii acestora de a opera în concordanţã cu metodele şi bunele practici din Uniunea Europeanã", a adăugat Puşcaş.
Piedici: corupţie şi conflicte de interese
Purtãtorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, considerã cã accesarea redusã a fondurilor europene este cauzatã de lipsa de proiecte dar şi de corupţie şi de conflictele de interese.
"Problema politizãrii. Ei au schimbat de foarte multe ori criteriile, în aşa fel încât s-a ajuns la o bulversare îngrozitoare a punctajelor şi a ghidurilor şi aşa mai departe. Şi ar mai fi corupţia şi conflictele de interese pe acest subiect, ca şi în celelalte domenii", a spus Voicu.
Şeful misiunii FMI în ţara noastrã, Jeffrey Franks, şi-a arãtat îngrijorarea cu privire la accesarea de cãtre România a doar 5% din banii alocaţi de Uniunea Europeanã. El a avertizat că dacă România nu grăbeşte ritmul accelerării fondurilor europene va pierde cele 20 de miliarde de euro pe care le are la dispoziţie.
Misiunea FMI se va afla la Bucureşti pânã pe 4 august, iar de concluziile acestei evaluãri depinde eliberarea urmãtoarei tranşe de împrumut, în valoare de 900 de milioane de euro.