Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Roberta Anastase, motivul boicotului PSD-PNL

PSD şi PNL refuză să participe la lucrările plenului atâta timp cât acestea sunt conduse de preşedintele Camerei , Roberta Anastase, au declarat reprezentanţii liberalilor şi social-democraţilor.

Roberta Anastase,  motivul boicotului  PSD-PNL

Articol de Simona Mihăescu, 11 Octombrie 2010, 16:57

Lucrările plenului Camerei Deputaţilor continuă să fie boicotate de opoziţie.

Marţi, opoziţia a părăsit din nou , sala de şedinţă a plenului Camerei Deputaţilor menţinîndu-şi astfel poziţia de a nu participa la lucrări atîta timp cît acestea sunt conduse de preşedintele Camerei, Roberta Anastase.Şedinţa de marţi a început cu un schimb dur de replici între viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolaescu şi preşedintele Camerei Roberta Anastase.
Preşedintele Camerei a precizat, la începutul şedinţei, care a debutat cu peste 20 de minute întârziere, că 177 de deputaţi şi-au înregistrat prezenţa la lucrări.
După acest moment, liberalul Eugen Nicolăescu a anunţat că grupul PNL părăseşte sala de şedinţe în semn de protest faţă de faptul că Roberta Anastase conduce plenul, iar Sever Voinescu este secretar de şedinţă."Nu am crezut vreodată, din '90 încoace, că Parlamentul va putea funcţiona în absenţa opoziţiei. Puterea actuală asta doreşte. Dacă asta doreşte să fie o putere totalitară şi îi acordăm acest privilegiu, dar trebuie să se ducă în faţa poporului şi să spună de ce face asta - ca să fure bani publici, să fure voturi.

Pentru asta vrea să fie singur în sală, nicio problemă, dacă pentru asta a primit voturile electoratului, asta să aibă, dar nu cred că acesta este adevărul. Vă aduc aminte, doamnă Roberta Anastase, că există o decizie a grupului PNL că, atâta timp cât dumneavoastră nu recunoaşteţi că aţi furat la votul pe legea pensiilor, că atâta timp cât dumneavoastră furând voturi conduceţi lucrările Camerei Deputaţilor, grupul nostru parlamentar nu va participa la asemenea dezbateri dezastruoase", a spus Nicolăescu, citat de Agerpres.
El a subliniat că Roberta Anastase şi Sever Voinescu nu au "dreptul moral să conducă lucrările Camerei Deputaţilor până când nu se va afla adevărul privind votul la legea pensiilor".
În replică, Roberrta Anastase a spus că PNL a depăşit o limită maximă suportabilă şi a făcut "o precizare tehnică", arătând că liberalul Mihai Voicu a fost permanent în sală la votul asupra legii pensiilor.
După acest schimb de replici, liderul deputaţilor PSD+PC, Mircea Duşa, a anunţat că şi social-democraţii şi conservatorii părăsesc sala de plen."Noi nu mai participăm la şedinţă, nu puteţi să ne băgaţi pumnul în gură folosind abuziv majoritatea şi nerespectând principiile, spunându-ne că n-avem voie să intervenim pe procedură. Sunteţi chemată să faceţi în aşa fel ca Parlamentul să funcţioneze conform Regulamentului. Rămâneţi singuri şi puteţi să votaţi ce doriţi dumneavoastră", a spus Duşa.El a precizat că absentarea de la plen a PSD, reprezintă o formă de protest faţă de modul în care Roberta Anastase conduce lucrările Camerei Deputaţilor.Dezbaterile asupra proiectelor de lege înscrise pe ordinea de zi, se desfăşoară şi în cea de-a doua zi a săptămânii, doar cu participarea parlamentarilor puterii.Reprezentanţii opoziţiei au anunţat că deputaţii PSD şi PNL se retrag la nivelul grupului pentru a lucra asupra amendamentelor la legea pensiilor.


PSD-PNL boicotează plenul Camerei Deputaţilor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat luni, că decizia parlamentarilor opoziţiei de a boicota lucrările forului legislativ este opţiunea acestora, arătând că deputaţii sunt în Parlament "nu ca să se iubească, ci să-i reprezinte pe români"."Este opţiunea dumnealor (n.r. - a opoziţiei). Este foarte important că suntem în Parlament nu ca să ne iubim cu ceilalţi, ci ca să îi reprezentăm pe români. Contez pe responsabilitatea fiecăruia dintre noi şi cred că este important să ne gândim la misiunea pe care o avem în Parlamentul României şi nu despre cum ne place sau nu o anumită persoană", a afirmat Anastase, protrivit AgerpresEa a adăugat, referitor la decizia opoziţiei de a nu participa la şedinţa de plen nici când se va discuta legea pensiilor, că fiecare parlamentar PNL şi PSD trebuie să "dea seamă în faţa celor care i-au votat".Anastase a precizat că a făcut apel la parlamentari să vină la şedinţele din Camera Deputaţilor.

Liderul PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Teoader ameninţă cu sancţiuni


Liderul de grup al PDL, Mircea Toader, a afirmat că deşi lucrările se pot desfăşura şi fără liberali şi social-democraţi, opoziţia are un rol aparte în cadrul dezbaterilor şi a invitat liderii PNL şi PSD să renunţe la boicot. Cei care lipsesc de la lucrările de plen fie ei de la putere sau de la opoziţie, riscă să piardă indemnizaţia pentru ziua respectivă, a precizat deputatul PDL, Mircea Toader.


Săptămâna trecută PSD a depus o nouă plângere penală


PSD a anunţat marţi, că va depune o nouă plângere penală împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, acuzând faptul că s-a votat, în plen, cu cartela acesteia deşi democrat-liberala nu se afla în sală.
Anunţul a fost făcut, marţi, de purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, care a menţionat că social-democraţii vor depune la Parchet inclusiv lista cu votul electronic de marţi, înregistrat la secţiunea "vot final", unde apare că Roberta Anastase a votat.
Pe de altă parte, el a menţionat că Parchetul va fi în situaţia de a cerceta cazul, ceea ce va demonstra, prin martori, că Roberta Anastase nu se afla în sală în momentul în care s-a înregistrat votul electronic al acesteia.
În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat că intenţionează să o dea în judecată pentru calomnie pe Aura Vasile, viceliderul grupului parlamentar al PSD - PC.
Ea a susţinut că Roberta Anastase nu este prezentă la lucrări, deşi apare că a votat mai multe proiecte de legi.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, precizează că votul ei a fost acordat în mod regulamentar şi că a fost prezentă în sala de şedinţe.
Plângere penală pentru abuz în serviciu
PSD a anunţat, în 21 septembrie, că a depus o plângere penală împotriva preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, şi a secretarului Sever Voinescu, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi fals în declaraţii publice.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a spus atunci că social-democraţii consideră că Anastase şi Voinescu trebuie să plătească în Justiţie pentru ceea ce au făcut la dezbaterea Legii pensiilor, încercând să o treacă "furând votul".
"Ei au recunoscut acest furt, dar nu este de ajuns, ar trebui să plătească pentru comportamentul ilegal şi criminal, răspunzând penal în Justiţie", preciza Moldovan.
La rândul său, avocatul PSD, Camel Clementina, preciza că cei doi oficiali ai Camerei riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.
Războiul plângerilor penale
În aceeaşi zi, Roberta Anastase a anunţat că, împreună cu grupul parlamentar al PDL, va depune o plângere penală la adresa liderului PSD Victor Ponta, acuzându-l pe acesta că ar fi votat succesiv la Legea pensiilor, deşi nu se afla în sală.Controversa pe acest subiect a continuat, marţi, 5 octombrie, liderul deputaţilor PNL prezentând în plenul Camerei o cerere de înfiinţare a unei comisii de anchetă care să analizeze modul în care s-a dat votul final la Legea pensiilor, document semnat de mai mulţi parlamentari ai opoziţiei.
Călin Popescu Tăriceanu a înaintat lista cu semnături preşedintelui de şedinţă, Ioan Oltean, arătând că solicitarea ar fi trebuit să fie depusă la Biroul Permanent al Camerei cu o zi în urmă, însă şedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum.
Cererea a fost însă respinsă, pentru propunerea de înfiinţare a comisiei de anchetă votând 116 parlamentari, împotrivă alţi 109 în timp ce şapte s-au abţinut.
Marton Arpad, deputat UDMR, a arătat că propunerea PSD şi a PNL nu a obţinut majoritatea celor prezenţi, fiind nouă parlamentari care nu au votat.
După respingerea cererii în plen, urmată şi de un vot favorabil pentru alcătuirea grupului independenţilor, deputaţii PSD şi PNL au părăsit sala în care se desfăşura şedinţa.Agenda Parlamentului
Știri 25 Iunie 2024, 08:19

Agenda Parlamentului

Senatorii şi deputaţii au astăzi pe agendă mai multe proiecte importante. Unul dintre ele vizează majorarea pedepselor pentru...

Agenda Parlamentului
Marcel Ciolacu: Introducem azi salariul minim european în România
Știri 21 Iunie 2024, 10:49

Marcel Ciolacu: Introducem azi salariul minim european în România

În prezent, în România, valoarea salariului minim brut este de 3.300 de lei şi va creşte la 3.700 de lei începând cu 1 iulie.

Marcel Ciolacu: Introducem azi salariul minim european în România
Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până pe 30 septembrie
Știri 20 Iunie 2024, 09:26

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până pe 30 septembrie

Un proiect de hotărâre de guvern a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor.

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până pe 30 septembrie
PSD și PNL nu s-au înțeles pe data alegerilor prezidențiale
Știri 20 Iunie 2024, 09:21

PSD și PNL nu s-au înțeles pe data alegerilor prezidențiale

Reprezentanţii coaliţiei de guvernare nu au luat o decizie în legătură cu data alegerilor prezidenţiale.

PSD și PNL nu s-au înțeles pe data alegerilor prezidențiale
Rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European
Știri 19 Iunie 2024, 08:26

Rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European

Alianţa PSD-PNL este pe primul loc şi are 48,5% din voturi, urmată de AUR, cu puţin sub 15 procente, Alianţa Dreapta Unită -...

Rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European
Marcel Ciolacu şi Markus Soder vor coordona prima şedinţă comună de guvern România-Bavaria
Știri 18 Iunie 2024, 08:43

Marcel Ciolacu şi Markus Soder vor coordona prima şedinţă comună de guvern România-Bavaria

Bavaria este printre cei mai importanţi investitori şi parteneri economici ai României, cu schimburi comerciale de peste opt...

Marcel Ciolacu şi Markus Soder vor coordona prima şedinţă comună de guvern România-Bavaria
Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului
Știri 17 Iunie 2024, 08:41

Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului

Documentul urmează să transpună în legislaţia naţională directiva europeană conform căreia salariul minim dintr-o ţară...

Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului
BEC nu a reuşit să anunţe rezultatele finale ale alegerilor  din 9 iunie
Știri 17 Iunie 2024, 08:35

BEC nu a reuşit să anunţe rezultatele finale ale alegerilor din 9 iunie

Biroul Electoral Central a avut de analizat zeci de contestaţii la sfârşitul săptămânii şi mai sunt de centralizat procesele...

BEC nu a reuşit să anunţe rezultatele finale ale alegerilor din 9 iunie