Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Referendum 2012. Unde, când şi cu ce votăm?

Românii sunt chemaţi duminică să-şi exprime opţiunea în legătură cu demiterea sau nu a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu.

Articol de Luminiţa Apostolescu, 28 Iulie 2012, 13:33

Cetăţenii României sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot, în cadrul unui referendum naţional pentru demiterea Preşedintelui României.

Secţiile de votare se deschid duminică la ora 7:00 şi se închid la ora 23:00, interval orar în care cetăţenii îşi pot exprima dreptul de vot.

Documentele de vot sunt cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate, pentru cetăţenii care votează în România, iar pentru cei care votează în afara graniţelor, documentele de vot sunt paşaportul simplu, pașaportul de serviciu, paşaportul diplomatic sau cartea de identitate.

Actele de idenititate trebuie să fie valabile.

Potrivit Biroului Electoral Central, numărul alegătorilor înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente este de 18.292.514 persoane.

Pentru ca referendumul să fie validat este nevoie ca la vot să fie prezenţi 50% plus 1 dintre alegători, adică 9.146.258 de electori.

Autorităţile au organizat 18.548 secţii de votare, din care 306 sunt în străinătate, iar în municipiul Bucureşti 1.235.

Autorităţile avertizează că votul fraudulos la referendumul de duminică se pedepseşte, conform legii, cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Ce întrebare va fi pe buletinul de vot ?

"Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?"

La această întrebare, cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin:

"DA", dacă sunt de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu sau

"NU", dacă nu sunt de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu

prin aplicarea ştampilei cu menţiunea „VOTAT 2012 RDPR” în patrulaterul corespunzător opţiunii alese.

Unde votezi dacă te afli în localitatea de domiciliu?


Cetăţenii care se află în localitatea de domiciliu trebuie să voteze la secţiile de votare la care sunt arondaţi, conform domiciliului înscris în actul de identitate.

Unde votezi dacă te afli în altă localitate?

Cetăţenii români care în ziua referendumului se află în altă localitate decât cea în care sunt înscrişi în lista electorală permanentă pot vota la orice secţie de votare din această localitate, urmând a fi înscrişi într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare respective, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.

Unde pot vota cetăţenii români din străinătate?

În străinătate, alegătorii pot vota la orice secţie de votare, fiind înscrişi în listele suplimentare.

Află unde votezi

Cine votează cu urna specială?

►alegătorii netransportabili din cauză de boală sau de invaliditate;

►persoanele care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate şi care nu au fost lipsite de drepturile electorale;

►persoanele aflate în arest preventiv.

Cum se procedează la votarea cu urna specială?--fb1

Persoanele netransportabile din cauză de boală sau de invaliditate, care nu se află în instituţii sanitare sau de ocrotire socială şi care doresc să voteze prin intermediul urnei speciale, întocmesc o cerere.

Cererile persoanelor netransportabile din cauză de boală sau de invaliditate, care nu se află în instituţii sanitare sau de ocrotire socială, pot fi depuse de orice persoană, inclusiv în ziua votării.
Pentru persoanele netransportabile din cauză de boală sau de invaliditate, aflate în instituţii sanitare sau de ocrotire socială care doresc să voteze prin intermediul urnei speciale, organele de conducere ale acestor instituţii întocmesc un tabel centralizator cuprinzând numele şi prenumele, codurile numerice personale, seriile şi numerele actelor de identitate, precum şi domiciliile acestora.

Organele de conducere ale instituţiilor sanitare sau de ocrotire socială asigură depunerea tabelului centralizator la biroul electoral al celei mai apropiate secţii de votare, între orele 18.00 – 20.00, în data de 28 iulie 2012.

În ziua votării, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare se asigură că echipa formată din doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, însoţită de pază, se deplasează numai la adresele unde s-a solicitat urna specială.

Odată ajunşi la adresa unde se află alegătorul/alegătorii netransportabili, membrii echipei vor solicita alegătorului să-şi prezinte actul de identitate şi se vor asigura că alegătorul netransportabil semnează în formularul de listă electorală suplimentară în dreptul datelor privind identitatea sa.

După realizarea acestor activităţi, membrii echipei înmânează alegătorului un buletin de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT 2012 RDPR” şi tuşiera. Echipa care se deplasează cu urna specială are obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea secretului votului.

Care sunt actele cu care se poate vota?

În ţară, alegătorii votează numai în baza cărţii de identitate, a cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate.

Cetăţenii români cu domiciliul în România nu pot vota la una din secţiile de votare din ţară pe baza paşaportului.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota în ţară şi în baza paşaportului simplu cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate.

În străinătate, alegătorii votează în baza paşaportului simplu, a pașaportului de serviciu, a paşaportului diplomatic sau a cărţii de identitate.

Elevii din şcolile militare votează în baza carnetului de serviciu militar.

Cum procedăm în secţia de votare?

Accesul participanţilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor.

Fiecare participant va prezenta biroului electoral al secţiei de votare actul de identitate sau adeverinţa care ţine loc de act de identitate. Biroul electoral, după verificarea înscrierii în lista electorală permanentă sau după înscrierea în lista electorală suplimentară, va înmâna alegătorului buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT 2012 RDPR”.

Alegătorul îşi va exprima voinţa în mod individual, într-o cabină închisă şi va aplica ştampila numai în unul dintre cele două pătrate ale buletinului de vot, corespunzător opţiunii sale.

După ce a votat, alegătorul va îndoi buletinul de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară. După aceea va introduce buletinul de vot în urnă având grijă să nu se deschidă.

ATENŢIE!

Verificaţi dacă la înmânarea buletinului de vot acesta are aplicată pe verso ştampila de control a secţiei de votare.
Îndoirea greşită a buletinului de vot NU ATRAGE NULITATEA VOTULUI, DACĂ SECRETUL VOTULUI ESTE ASIGURAT.

Dacă ştampila depăşeşete laturile pătratului, însă opţiunea este evidentă, buletinul de vot NU VA FI SOCOTIT NUL .

Ştampila încredinţată pentru votare se restituie preşedintelui secţiei de votare care va aplica pe actele de identitate ştampila de control a secţiei de votare sau timbrul autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data referendumului naţional.

ATENŢIE!


Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot în afara celei care votează este interzisă.

Participantul la referendum care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, în scopul de a-l ajuta.

Preşedintele secţiei de votare poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească în mod nejustificat.

Plenul Camerei Deputaţilor a decis reintroducerea cotelor de vânătoare la urşi
Știri 16 Iulie 2024, 08:06

Plenul Camerei Deputaţilor a decis reintroducerea cotelor de vânătoare la urşi

Actul normativ prevede, între altele, recoltarea unui număr de maxim 426 de exemplare pe an la nivel naţional ca măsură de...

Plenul Camerei Deputaţilor a decis reintroducerea cotelor de vânătoare la urşi
Sebastian Burduja: Sistemul Energetic Naţional funcţionează la parametri normali
Știri 16 Iulie 2024, 07:55

Sebastian Burduja: Sistemul Energetic Naţional funcţionează la parametri normali

A fost crescută producţia internă cu 400 de megawaţi, iar importurile de energie sunt un factor de stabilizare a pieţei, a...

Sebastian Burduja: Sistemul Energetic Naţional funcţionează la parametri normali
Deputații, chemați din vacanță pentru modificări legislative în privinţa urşilor
Știri 15 Iulie 2024, 12:53

Deputații, chemați din vacanță pentru modificări legislative în privinţa urşilor

Problema înmulţirii urşilor şi a prezenţei tot mai dese a acestora în zonele locuite a revenit în atenţie după tragedia...

Deputații, chemați din vacanță pentru modificări legislative în privinţa urşilor
Comitetul ministerial pentru sectorul energetic,  convocat de ministrul Energiei
Știri 15 Iulie 2024, 12:43

Comitetul ministerial pentru sectorul energetic, convocat de ministrul Energiei

Pe agendă se află o analiză a situaţiei din sistemul energetic naţional, impactul condiţiilor meteorologice şi măsurile...

Comitetul ministerial pentru sectorul energetic, convocat de ministrul Energiei
Elena Lasconi salută înţelegerea PSD şi PNL privind  calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare
Știri 04 Iulie 2024, 17:49

Elena Lasconi salută înţelegerea PSD şi PNL privind calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare

Liderul USR, Elena Lasconi, salută înţelegerea PSD şi PNL pe calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.

Elena Lasconi salută înţelegerea PSD şi PNL privind calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare
S-a stabilit data alegerilor. Românii vor vota președintele pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarii pe 1 decembrie
Știri 04 Iulie 2024, 17:43

S-a stabilit data alegerilor. Românii vor vota președintele pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarii pe 1 decembrie

Decizia privind desfășurarea alegerilor a fost luată astăzi de coaliţia de guvernare şi adoptată prin Horătâre de guvern.

S-a stabilit data alegerilor. Românii vor vota președintele pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarii pe 1 decembrie
O nouă reuniune a coaliției privind data alegerilor prezidențiale
Știri 03 Iulie 2024, 21:54

O nouă reuniune a coaliției privind data alegerilor prezidențiale

Coaliţia de guvernare se va reuni pentru a lua o decizie asupra calendarului pentru alegerile prezidenţiale

O nouă reuniune a coaliției privind data alegerilor prezidențiale
Marcel Ciolacu: Ca prim-ministru, trebuie să am o discuţie cu toate partidele politice privind calendarul alegerilor
Știri 27 Iunie 2024, 16:51

Marcel Ciolacu: Ca prim-ministru, trebuie să am o discuţie cu toate partidele politice privind calendarul alegerilor

Liderii coaliţiei PSD-PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere în privinţa datei alegerilor prezidenţiale.

Marcel Ciolacu: Ca prim-ministru, trebuie să am o discuţie cu toate partidele politice privind calendarul alegerilor