Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Reducerea cheltuielilor trebuie să continue şi în 2011"

Preşedintele Traian Băsescu este de părere că anul viitor, este necesară "o ajustare fină" a angajaţilor de la stat, în funcţie de necesităţile fiecărui sector. Foto: Agerpres

"Reducerea cheltuielilor trebuie să continue şi în 2011"

Articol de Cristina Ghioca, 14 Decembrie 2010, 19:06

Şeful statului a prezentat marţi, concluziile discuţiilor cu partidele politice în ceea ce priveşte, bugetul pe 2011, legea educaţiei şi aderarea la spaţiul Schengen.

Referindu-se la bugetul de stat pe 2011, Traian Băsescu a afirmat că proiectul pentru anul viitor vizează consolidarea fiscală, urmând să continue politica de reducere a cheltuieilor, iar dacă în 2010 s-a făcut o ajustare "destul de brută" a numărului de salariaţi, în 2011 trebuie să se treacă la o ajustare fină având în vedere nevoile din fiecare sector de activitate.

El a explicat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că Sănătatea are nevoie de personal în plus, în timp ce unele instituţii au mai mulţi angajaţi în raport cu activitatea pe care o desfăşoară, dând ca exemplu ministerele de Finanţe şi Interne.

Potrivit preşedintelui, procesele de restructurare din aceste instituţii trebuie declanşate în această lună şi implementate la începutul anului viitor.


România nu mai poate face împrumuturi pentru consum

Traian Băsescu a reiterat ideea potrivit căreia, în 2011, România nu îşi mai poate permite să facă împrumuturi pentru consum şi a menţionat că a cerut partidelor politice să nu facă "achiziţii de mobilier, plasme sau maşini".

Şeful statului a susţinut că bugetul pe 2011 trebuie să fie orientat către" eficienţă şi competivitate".

În acest sens, el a făcut apel la prudenţă în ceea ce priveşte evaluarea veniturilor, afirmând că reuşita acestui proces depinde şi de eficentizarea activităţii ANAF: "Îmi permit să sper că printr-o modernizare a activităţii ANAF, poate creşte eficienţa în colectarea veniturilor".

Codul Muncii trebuie schimbat

Referindu-se la Codul Muncii, Traian Băsescu a declarat că acesta trebuie schimbat rapid, întrucât actuala legislaţie duce la inflexibilizarea pieţii muncii.

Şeful statului a afirmat că, la consultările cu partidele, a atras atenţia asupra importanţei modificării Codului muncii, adăugând că trebuie intervenit prompt, în condiţiile în care creşterea economică va fi reluată lent, iar forţa de muncă nu va putea fi absorbită rapid.

El şi-a argumentat cererea, făcând referire la o analiză sociologică potrivit căreia, peste un milion 600 de oameni muncesc, fără însă a figura în câmpul muncii.

"Singura explicaţie pe care o putem da acestui nivel uriaş de muncă la negru este inflexibilitatea Codului Muncii, care îl pune în situaţie foarte dificilă pe angajator, în cazul în care trebuie să reducă forţa de muncă la un moment dat. Marea drama este că aceşti oameni nu au nici asigurările sociale plătite, nici asigurările de sănătate, şi asta îi pune pe ei în situaţie dificlă", a afirmat preşedintele României.

Potrivit şefului statului, este o "obligaţie a politicului să flexibilizeze Codul muncii, în aşa fel încât aceşti oameni să nu mai fie supuşi riscului social de a nu li se plăti pensiile, contribuţiile şi de a ajunge la bătrâneţe cu o pensie mică".

Reforma educaţională '97-'98 "este un eşec"

Un alt subiect abordat de preşedintele Traian Băsescu în conferinţa de la Cotroceni, a fost legea educaţiei.

Şeful statului s-a declarat un susţinător al adoptării legii educaţiei, până la sfârşitul anului.

În opinia sa, "reforma din anii '97 - '98 este un mare eşec", întrucât "s-au creat universităţile care dau diplome pe bandă rulantă, s-au creat sisteme de învăţământ care nu creează competenţe, s-a ajuns la o depreciere masivă a sistemului de educaţie românesc şi la o totală desprindere a lui de realităţile economice ale României şi ale Uniunii Europene."

Traian Băsescu şi-a argumentat afirmaţia, citând un studiu recent potrivit căruia, elevii români se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ve priveşte performanţele educaţionale în domenii ca matematică, ştiinţă sau lectură.

Astfel, preşedintele a afirmat că oricâte argumente s-ar aduce împotriva legii educaţiei, "ea nu poate avea rezultate mai proaste decât actuala Lege a educaţiei".

În acest context, şeful statului şi-a exprimat convingerea potrivit căreia "educaţia este cea mai mare resursă de dezvoltare, a unei ţări, în următorii 50 de ani."

"Sunt ţări care cuplează accesul în Schengen de ineficienţa justiţiei"

Referindu-se la aderarea la spaţiul Schengen, şeful statului a declarat că România va avea un raport bun din punctul de vedere al pregătirilor pentru aderare, însă există în continuare state care condiţionează procesul de situaţia din justiţie.

"România va avea un raport bun, din punct de vedere al pregătirii tehnice pe Schengen. Sunt, însă, ţări care cuplează accesul în Schengen de ineficienţa sistemului de justiţie din România şi, trebuie să o spun, fără să fac neapărat o critică, ci o constatare, că exact inima sistemului de justiţie, CSM-ul, este în situaţia cea mai dificilă", susţine Traian Băsescu.

În acest context, preşedintele a afirmat că CSM este responsabil de decredibilizarea sistemului de justiţie din România.

"Nu există niciun sistem de justiţie în interiorul UE care să fi făcut atâta rău vreunei ţări cât rău a făcut românilor şi României. Au făcut-o din nepăsare, din dispreţ şi pentru interesul naţional, din dispreţ şi pentru interesul românilor de a trăi într-o ţară în care sunt protejaţi de lege. Consider că CSM-ul nu a funcţionat corespunzător în mandatul trecut şi a adus România acolo unde a adus-o din punctul de vedere al credibilităţii", a declarat şeful statului.

Potrivit preşedintelui, în raportul intermediar al Comisiei Europene care va fi publicat la cererea sa de reevaluare, toate instituţiile statului, cu excepţia CSM, vor fi cotate pozitiv.

"Este greu de înţeles cum o instituţie formată din judecători face atâta rău din punctul de vedere al credibilităţii unei ţări. La judecători te aşteptaţi la mult mai mult. Dar asta este! Avem o justiţie independentă care consideră că ei i se cuvine tot, iar de români nu-i pasă. Asta în condiţiile în care sunt foarte mulţi judecători dedicaţi meseriei lor, gata să-şi facă datoria, dar din păcate în vârful lor este o structură care reprezintă justiţia şi care face mult rău românilor şi României. Oricât s-ar supăra şi doamna Pivniceru şi doamna cu soţul arestat, doamna Costiniu. Le place, nu le place, acesta este adevărul", a spus Băsescu.

În acest context, Traian Băsescu le-a cerut parlamentarilior să dea un vot pozitiv justiţiei, în cele două cazuri aflate pe ordinea de zi pentru a nu contribui şi mai mult la o apreciere negativă asupra justiţiei.

"Profit de ocazie să fac un ultim apel la parlamentarii din arcul guvernamental şi din PDL, în mod special- votul pentru cele două cazuri aflate pe ordinea de zi a Parlamentului trebuie să fie în favoarea justiţiei. N-aş vrea să contribuie, şi ei, la o apreciere proastă pe justiţie, atunci când raportul intermediar va fi făcut public. Marea problemă, cel puţin aşa cum se prefigurează acum, este legată de CSM, unde s-a sperat că va respectată legea, în mod deosebit în ceea ce priveşte alegerile în noul CSM. Din păcate, s-au făcut nişte interpretări discutabile, care pun sub semnul întrebării legitimitatea câtorva membri ai CSM," a conchis Traian Băsescu.Rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European
Știri 19 Iunie 2024, 08:26

Rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European

Alianţa PSD-PNL este pe primul loc şi are 48,5% din voturi, urmată de AUR, cu puţin sub 15 procente, Alianţa Dreapta Unită -...

Rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European
Marcel Ciolacu şi Markus Soder vor coordona prima şedinţă comună de guvern România-Bavaria
Știri 18 Iunie 2024, 08:43

Marcel Ciolacu şi Markus Soder vor coordona prima şedinţă comună de guvern România-Bavaria

Bavaria este printre cei mai importanţi investitori şi parteneri economici ai României, cu schimburi comerciale de peste opt...

Marcel Ciolacu şi Markus Soder vor coordona prima şedinţă comună de guvern România-Bavaria
Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului
Știri 17 Iunie 2024, 08:41

Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului

Documentul urmează să transpună în legislaţia naţională directiva europeană conform căreia salariul minim dintr-o ţară...

Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului
BEC nu a reuşit să anunţe rezultatele finale ale alegerilor  din 9 iunie
Știri 17 Iunie 2024, 08:35

BEC nu a reuşit să anunţe rezultatele finale ale alegerilor din 9 iunie

Biroul Electoral Central a avut de analizat zeci de contestaţii la sfârşitul săptămânii şi mai sunt de centralizat procesele...

BEC nu a reuşit să anunţe rezultatele finale ale alegerilor din 9 iunie
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, și-a dat demisia. Dominic Fritz îşi asumă candidatura pentru preşedinţia USR
Știri 10 Iunie 2024, 19:54

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, și-a dat demisia. Dominic Fritz îşi asumă candidatura pentru preşedinţia USR

Cătălin Drulă a spus că îşi asumă rezultatul alegerilor din 9 iunie.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, și-a dat demisia. Dominic Fritz îşi asumă candidatura pentru preşedinţia USR
PSD se declară câştigătorul celor două scrutine. PNL rămâne principala forţă de dreapta a României
Știri 10 Iunie 2024, 19:54

PSD se declară câştigătorul celor două scrutine. PNL rămâne principala forţă de dreapta a României

Partidele analizează deja rezultatele provenite din numărarea paralelă a voturilor, conform datelor din procesele verbale de...

PSD se declară câştigătorul celor două scrutine. PNL rămâne principala forţă de dreapta a României
Care sunt cele mai mai grupuri politice din Parlamentul European, după alegeri
Știri 10 Iunie 2024, 19:42

Care sunt cele mai mai grupuri politice din Parlamentul European, după alegeri

Cele mari grupuri politice rămân creştin-democraţii din Partidul Popular European, social-democraţii şi liberalii din Renew.

Care sunt cele mai mai grupuri politice din Parlamentul European, după alegeri
PSD se declară câştigătorul alegerilor locale și europarlamentare
Știri 10 Iunie 2024, 19:36

PSD se declară câştigătorul alegerilor locale și europarlamentare

La europarlamentare, PSD se bazează pe scorul foarte bun al alianţei electorale pe care a format-o cu PNL, alături de care a...

PSD se declară câştigătorul alegerilor locale și europarlamentare