Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Radioul Public, 82 de ani de existenţă

La 1 noiembrie 2010, Societatea Română de Radiodifuziune împlineşte 82 de ani de la înfiinţare.

Articol de Agenţia de presă RADOR, 01 Noiembrie 2010, 10:14

La 82 de ani de la prima emisie în eter, porţile postului public de radio au fost deschise publicului, în intervalul 10:00 - 14:00, când au putut fi vizitate studiourile din care emit posturile Radio România, dar şi Sala Radio.

Pe data de 1 noiembrie 1928, a fost difuzată prima emisiune a Societăţii de Difunziune Radiotelefonică, aşa cum era denumit serviciul public de radiodifuziune, în actul oficial, de înfiinţare. Acum, Radio România emite pe mai multe posturi naţionale şi internaţionale, precum Radio România Actualităţi sau Radio România Cultural, Antena Satelor şi Radio România Internaţional.

La nivel regional, Radio România include opt studiouri şi un post dedicat exclusiv muzicii clasice. Postul public de radio se poate lăuda şi cu primul post din ţară, exclusiv online, Radio 3 Net "Florian Pittiş", şi Kids Radio, primul radio public online, din lume, dedicat copiilor.

www.politicaromanească.ro este unul dintre cele mai noi produse online ale Societăţii Române de Radiofuziune şi este cel mai complet şi complex site rezervat politicii din România.

Repere în istoria Radio România


- Înainte de 1928, exista o adevarată mişcare pro-radiofonie. Principalul protagonist al acesteia era profesorul Dragomir Hurmuzescu, un mare fizician român, cel care, în martie 1925, înfiinţase Asociaţia prietenilor radiofoniei. Prima întâlnire sub auspiciile Asociaţiei are loc în 8 noiembrie 1925.

Activitatea din cadrul asociaţiei, precum şi existenţa unor publicaţii (exemplu Radio Român, al carei prim număr apare la 13 septembrie 1925) care furnizau informaţii de specialitate au favorizat apariţia cadrului legal necesar desfăşurarii unei activiăţi radiofonice.

La 22 decembrie 1927, Jurnalul nr. 2915 al Consiliului de Miniştri, declara la art.2, constituită Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România.

Pe 17 ianuarie 1928 are loc Adunarea generală a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică. Cea mai mare parte a capitalului de participare aparţinea statului.

În martie 1928, se face înregistrarea oficială la tribunal. În acest mod, cadrul legal de funcţionare este complet îndeplinit.

1 noiembrie 1928 - primul semnal radiofonic

Pe data de 1 noiembrie 1928 este lansat în eter primul semnal radiofonic. Prima emisiune radio, oficială, a debutat prin cuvântul profesorului Dragomir Hurmuzescu, care, ulterior, a devenit preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică. Momentului inaugural i-a fost dedicată poezia "Un suflet nou", scrisă şi citită la microfon, cu acest prilej, de scriitorul Horia Furtună, ulterior realizator şi director de programe.

- La 18 decembrie 1928, este semnalată prima transmisiune umoristică.

- Orchestra Naţională Radio, primul ansamblu simfonic al Radiodifuziunii Române, a fost înfiinţată în anul 1928. De-a lungul timpului s-a afirmat că una dintre formaţiile valoroase existente în cadrul radiodifuziunilor lumii.
- În 12 ianuarie 1929, poate fi ascultată la radio prima emisiune pentru cei mici, Ora copiilor.
- Prima transmisiune de teatru cu poemul liric „O toamnă”, de Alfred Moşoiu, are loc pe 23 ianuarie 1929.
- În 1930 debutează Universitatea Radio, conţinând conferinţe ţinute de prestigioase personalităţi ale intelectualităţii româneşti, din perioada interbelică, precum şi emisiunile Ora sătenilor şi Ora şcolarilor.

Radioul public, "Universitate pentru toată lumea"

- La 11 februarie 1932, este inaugurat studioul mare, din strada General Berthelot. Cu acest prilej, Ministrul Lucrărilor Publice şi Comunicaţiilor a definit, în discursul său, rolul radioului public, astfel: "…un fel de Universitate pentru toată lumea, în care utilul şi instructivul trebuie să fie împletite în mod dibaci". De asemenea, mai afirma că "..,reţeaua radiofonică existentă este numai un început", iar "opera de educaţie sistemică a maselor cere o evoluţie de program şi o amplificare de mijloace. Statul este dator să înţeleagă acest proces". "Utilul şi instructivul" nu eliminau, însă, elementul de divertisment.

- În 1932, pe 20 octombrie, apare Legea pentru crearea unui fond necesar dezvoltării reţelei naţionale de radiodifuziune. Această le oferă cadrul legal pentru dezvoltarea tehnică a reţelei naţionale de radiodifuziune.
- La 11 iunie 1933 are loc prima transmisie a unui meci de fotbal internaţional: România-Iugoslavia.
- Pe 4 aprilie 1936, printr-o Lege de organizare şi funcţionare, Societatea de Difuziune Radiotelefonică devine Societatea Română de Radiodifuziune.
- Maria Tănase, neîntrecută reprezentantă a cântecului popular românesc, se lansează, la radio, pe 20 februarie 1937.
- Societatea Română de Radiodifuziune este trecută de la 31 decembrie 1937, în subordinea directă a Preşedinţiei Consiliului de Miniştri.

- Un Decret-lege promulgat de regele Carol al II-lea, la 28 august 1938, prevedea ca toate instituţiile publice, cu caracter propagandistic, să treacă sub directa supraveghere a Subsecretariatului de Stat al Presei şi Propagandei. Decretul viza, desigur, şi Societatea Română de Radiodifuziune.
- La 2 noiembrie 1941 şi-a început emisia Radio Moldova de la Iaşi.
- Pe 12 februarie 1939 a fost lansată o emisiune românească pentru America.
- Corul Radio ia fiinţă în anul 1941.

Programe fără întrerupere în condiţii de război

În condiţii de război, deşi evacuarea şi dispersarea componenţelor Societăţii de Radiodifuziune s-a produs începând cu data de 22 aprilie 1944, în clădiri închiriate pe Valea Prahovei, la Curtea de Argeş, Snagov şi Câmpulung Muscel, difuzarea programelor a fost asigurată fără întrerupere, chiar şi în momentele grele din august 1944.

Pe 23 august 1944 se difuzează mesajul regelui către ţară şi proclamaţia guvernului, iar o zi mai târziu, sediul Societăţii Române de Radiodifuziune este distrus de un bombardament german. Emisia a continuat din studiourile de ajutor din zona Bod – Braşov până la 28 august când un atac de 20 de avioane, care au aruncat 70 de tone de bombe, a scos din funcţiune postul Radio România. Emisia a continuat prin punerea în funcţiune a posturilor pe unde scurte Bucegi (Sinaia – vila generalului Ghe. Rasoviceanu), Carpaţi (Palatul Regal Peleş) şi Piatra (în spatele vilei lui Antonescu de la Predeal). Emisiunile erau lucrate şi transmise dintr-un studio improvizat aflat într-un local din Str. Gral Berthelot, nr. 71.

1952 - inaugurarea actualului sediu al Radioului

În perioada 1945 – 1955, are loc construirea sediului actual al Radiodifuziunii. Inaugurarea oficială a avut loc în 1952, însă ansamblul de clădiri a fost terminat abia în 1960, ultima fiind dată în folosinţă Sala de Concerte.

- Corul de Copii ia fiinţă în 1945.
- Big Band Radio şi Orchestra Populară Radio au fost create în 1949.
- Revista de programe a Radiodifuziunii apare la 10 noiembrie 1951.
- În 1954 încep să apară treptat, studiourile locale. Primul se deschide la Cluj (15 martie), Craiova (6 iunie 1954), apoi studiourile de la Timşoara în 1955 şi de la Tg. Mures, în 1958.
- În 1956 apare Televiziunea Română, cu care SRR fuzionează, formând împreună instituţia numită Radioteleviziunea Română.
- Sala de concerte "Mihail Jora” este inaugurată în anul 1961.
- Începând cu anul 1967 începe să funcţioneze pe litoral, Radio Vacanţa.
- În martie 1973, apare Programul III (pentru tineret).
- Anul 1985 este anul desfiinţării, din ordin prezidenţial, a studiourilor regionale.
- Decembrie 1989 a însemnat pentru Radiodifuziune şi pentru societatea românească, un moment de răscruce şi un examen pe care l-a trecut, încercând prin seriozitate, promptitudine şi obiectivitate să recâştige simpatia publicului ascultător, simpatie pierdută înainte de acest an.
- În 1990 a fost înfiinţat studioul regional Constanţa; în acelaşi an începe să emită Antena Bucureştilor.
1990 - se pun bazele Agenţiei de presă RADOR


- În martie 1990 începe să funcţioneze Centrul de Informare şi Sinteză, viitoarea Agenţie de presă RADOR.
- În 1992 începe să emită Antena Satelor, singurul post din Europa dedicat exclusiv mediului rural.
- În noiembrie 1993, Centrul de Informare şi Sinteză se transformă în Agenţia de presă Rador.
- Radiodifuziunea organizează în anul 1994 prima ediţie a Târgului de carte Gaudeamus-Carte de învăţătură, târg ce figurează în Catalogul Târgurilor de Carte de la Frankfurt.
- La 17 iunie 1994 apare Legea nr 41, privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune, care la capitolul 1, art. 1 prevede înfiinţarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune ca …"servicii publice autonome, de interes naţional, independente editorial…"
- În anul 1996, Consiliul de Administraţie a decis reorganizarea programelor de emisie, înfiinţând patru Canale Naţionale: România Actualităţi, România Cultural, România Tineret, 11 redacţii specializate şi un Departament al Posturilor Teritoriale şi Locale.
- În 1998, se înfiinţează Editura "Casa Radio", care îşi propune reintroducerea documentelor conservate în arhivele instituţiei, în circuitul mediatic naţional, paralel cu elaborarea unor instrumente de referinţă în domeniul radiofoniei.
- La 1 februarie 2001 a fost inaugurată Camera ştirilor, echipată la cel mai performant nivel tehnologic al momentului.

Radioul Public ţine pasul cu realităţile vieţii

- Din septembrie 2002 Radio Bucureşti şi Radio Constanţa încep să emită program propriu 24 / 24.
- Din 16 noiembrie 2004 Radio România Tineret se transformă în Radio3Net, emiţând exclusiv pe internet la www.radio3net.ro. După dispariţia prematură a fondatorului acestui canal, Florian Pittiş, programul Radio3Net adaugă numele acestuia în denumirea sa.
- La 5 iulie 2006, Agenţia de presă RADOR a organizat prima ediţie a Conferinţei internaţionale „Ziua agenţiilor de presă".
- În august 2006, la Radio România intră în funcţiune un nou sistem digital de producţie.
- La 9 noiembrie 2006, Revista pentru programe Radio îşi schimbă denumirea în Revista "Radio România".
- În mai 2007, Radio România devine membru al Comisiei Radio a Uniunii Europene de Radio şi Televiuziune.
- La 15 februarie 2007 se inaugurează postul de radio „Antena Sibiului”. În acelaşi an, Radio Cluj şi Radio Reşiţa trec la program propriu de emisie 24/ 24.
- În 2008 este elaborat şi aprobat documentul „Misiune, Viziune, Valori, Principii” – cartea de identitate a Radio România.
Noua identitate vizuală

- Din iulie 2008, Societatea Română de Radiodifuziune are o nouă identitate vizuală, atât la nivel de corporaţie, cât şi pentru 6 dintre posturile sale. Astfel, la 2 iulie 2008, Radio România şi posturile Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Antena Satelor, Radio România Internaţional şi Radio România Regional au adoptat noile logo-uri.
- La 15 octombrie 2008, are loc deschiderea Stagiunii teatrale 2008-2009, care sărbătoreşte cele 8 decenii ale Radio România. Nouăsprezece teatre ale capitalei îşi lansează stagiunile în faţa trecătorilor din Bucureşti, celebrând 80 de ani de radiofonie românească.
Tot cu acelaşi prilej, pe 28 octombrie 2008, BNR lansează moneda aniversară Radio România. Este confecţionată din argint şi cântăreşte 31 de grame.
-1 noiembrie 2008 începe emisia primul radio public on-line din lume dedicat copiilor – Kids Radio.

Recondiţionarea sălii de concerte

-În vara anului 2009, în pauza dintre stagiuni, Sala Radio – considerată din punct de vedere acustic cea mai bună sală de concerte simfonice din Bucureşti – şi orga – cea mai mare din România – au trecut printr-un amplu proces de renovare şi recondiţionare, prima de la inaugurarea sălii, în 1961.
-În septembrie 2009, odată cu lansarea grilelor de toamnă, Radio România a lansat stream-uri de muzică populară, de muzică de operă şi de teatru radiofonic, pe site-urile sale proprii, precum şi două noi site-uri: www.politicaromaneasca.ro şi www.e-teatru.ro – primul portal de teatru radiofonic din România. Tot atunci are loc lansarea noului site al Radio România Actualităţi (www.romania-actualitati.ro).

Digitalizarea Fonotecii de aur

-La 1 noiembrie 2009, cu ocazia celebrării a 81 de ani, Radio România a lansat in mod oficial procesul de digitalizare a Fonotecii de Aur, prin digitalizarea primului document din Arhivă: „Unităţi organice în viaţa statelor şi naţiunilor", discurs susţinut de Nicolae Iorga în data de 24 martie 1939, fragment al conferinţelor radiofonice "Sfaturi pe întunerec".

-La 16 martie 2010 are loc un concert prilejuit de reinaugurarea orgii din Sala Radio, aceasta fiind cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa (numără aproximativ 7300 de tuburi).

Documentar realizat de Agenţia de presă RADOR

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului
Știri 26 Septembrie 2023, 13:30

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului

Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni în această după-amiază în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pe...

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului
Partidele din opoziţie critică măsurile fiscal-bugetare
Știri 25 Septembrie 2023, 21:05

Partidele din opoziţie critică măsurile fiscal-bugetare

Partidele din opoziţie critică măsurile fiscal-bugetare şi încearcă să adune cele 117 semnături necesare pentru depunerea...

Partidele din opoziţie critică măsurile fiscal-bugetare
Guvernul a adoptat legea privind măsurile fiscal-bugetare
Știri 25 Septembrie 2023, 21:02

Guvernul a adoptat legea privind măsurile fiscal-bugetare

Guvernul a adoptat legea privind măsurile fiscal-bugetare pentru care-şi va asuma răspunderea în Parlament, urmând ca actul...

Guvernul a adoptat legea privind măsurile fiscal-bugetare
O echipă a Fondului Monetar Internaţional vine la Bucureşti
Știri 25 Septembrie 2023, 11:35

O echipă a Fondului Monetar Internaţional vine la Bucureşti

Astfel de consultări au loc periodic cu toate statele membre, cu scopul de a prezenta recomandări pentru asigurarea...

O echipă a Fondului Monetar Internaţional vine la Bucureşti
Pachetul de măsuri fiscale, la un pas adoptare
Știri 25 Septembrie 2023, 10:53

Pachetul de măsuri fiscale, la un pas adoptare

Executivul ar urma să definitiveze, după care să şi adopte astăzi pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului de...

Pachetul de măsuri fiscale, la un pas adoptare
Modificările de impozite care vizează microîntreprinderile intră în vigoare de la 1 ianuarie
Știri 22 Septembrie 2023, 09:13

Modificările de impozite care vizează microîntreprinderile intră în vigoare de la 1 ianuarie

Modificările de impozite care vizează microîntreprinderile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, nu de la 1...

Modificările de impozite care vizează microîntreprinderile intră în vigoare de la 1 ianuarie
Iohannis: Ucraina trebuie să câştige războiul declanşat de Federaţia Rusă
Știri 22 Septembrie 2023, 09:03

Iohannis: Ucraina trebuie să câştige războiul declanşat de Federaţia Rusă

Ucraina trebuie să câştige războiul declanşat de Federaţia Rusă, spus preşedintele Klaus Iohannis şi precizează că trebuie...

Iohannis: Ucraina trebuie să câştige războiul declanşat de Federaţia Rusă
România a depăşit 1000 de kilometri de autostradă şi drum expres
Știri 21 Septembrie 2023, 19:20

România a depăşit 1000 de kilometri de autostradă şi drum expres

România a depăşit astăzi 1000 de kilometri de autostradă. Este vorba despre tronsonul dintre Suplacu de Barcău şi Nuşfalău,...

România a depăşit 1000 de kilometri de autostradă şi drum expres