Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Preşedintele Băsescu, "ferm pe poziţiile apărării principiilor europene, democraţiei"

Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări că va rămâne "ferm pe poziţiile apărării principilor europene, democraţiei", şi că militează în continuare pentru independenţa Justiţiei şi a lupte anticorupţie.

Preşedintele Băsescu, "ferm pe poziţiile apărării principiilor europene, democraţiei"

Articol de Simona Mihăescu, 15 Ianuarie 2014, 13:24

Şeful statului a mai spus, miercuri, la reuniunea anuală a ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, că ţara noastră doreşte creşterea investiţiilor americane, subliniind că acest lucru nu este posibil fără angajamentului ferm al României pentru consolidarea statului de drept şi fără independenţa Justiţiei.

"România doreşte creşterea investiţiilor americane, Parteneriatul Strategic oferind cadrul optim pentru extinderea relaţiilor economice, comerciale şi de investiţii. O asemenea evoluţie ar fi în linie cu evoluţia constant crescătoare a schimburilor comerciale bilaterale şi ar susţine eforturile de restructurare şi modernizare a economiei româneşti. Fireşte că acest lucru este imposibil, repet, este imposibil şi în acest sens am primit mesajul emisarului Statelor Unite zilele trecute. Deci, este imposibil ca aceste obiective să fie atinse în afara menţinerii angajamentului ferm al României pentru consolidarea statului de drept, a independenţei Justiţiei şi a luptei anticorupţie", a declarat Traian Băsescu

El a mai spus că va folosi toate "instrumentele constituţionale" pentru a realiza acest lucru.

Relaţiile cu SUA au cunoscut o creştere constantă şi substanţială, a apreciat Băsescu şi a adăugat că unul dintre obiectivele României rămâne consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA.

"Consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA, consacrat de declaraţia comună privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI dintre România şi SUA, adoptat la 13 septembrie 2011 la Washington, rămâne în continuare unul dintre obiectivele prioritare de politică externă ale României. Nivelul nostru de ambiţie trebuie să vizeze în anul 2014 aducerea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic, mai ales cea economică, la nivelul de excelenţă al cooperării în domeniul politico-militar şi de securitate", a susţinut acesta.

Şeful statului a mai spus că începerea lucrărilor de la Deveselu au reprezentant "premisele pentru avansarea substanţială a cooperării bilaterale în ceea ce priveşte desfăşurarea pe teritoriul României a unor componente ale sistemului american de apărare antirachetă".

Despre programul Visa Waiver

Preşedintele a adus în discuţie şi programul Visa Waiver afirmând că se pronunţă pentru
accederea "cât mai rapidă" în programul Visa Waiver.

Traian Băsescu a menţionat că "pentru prima dată" există un optimism în legătură cu eliminarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români.

"Pentru prima dată în ultimii ani există un orizont de optimism privind eliminarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români în viitorul apropiat. Anul trecut, rata de refuz a cunoscut cea mai puternică scădere, de la 17% la 11,2% , condiţionat desigur de adoptarea de către Congresul Statelor Unite a legislaţiei care modifică criteriile de acces în programul Visa Waiver", a afirmat el.

Despre ridicarea restricţiilor pentru români

În mesajul adresat ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, şeful statului le-a adus acestora la cunoştiinţă poziţia României faţă de modul în care a fost gândită întâmpinarea ridicării restricţiilor de pe pieţele naţionale a forţei de muncă produsă la 1 ianuarie 2014.

În opinia preeşdintelui României a existat o atitudine "necorespunzătoare" faţă de cetăţenii români şi bulgari.

"Suntem în mod particular îngrijoraţi de modul în care a fost şi este gândită întâmpinarea ridicării restricţiilor de pe pieţele naţionale a forţei de muncă produsă la 1 ianuarie. Unele state europene au imaginat măsuri de protejare a sistemului de securitate socială care stabileşte diferenţieri între cetăţenii europeni. Asemenea măsuri reflectă o întoarcere către naţionalism ca factor de discriminare, ceea ce poate fi îngrijorător pentru o comunitate ca Uniunea Europeană", a spus Băsescu.

El a spus că, pe fondul şomajului în creştere şi a recesiunii din economia europeană, există pericolul creşterii unei "frustrări" a populaţiei şi accensiunea partidelor naţionaliste.

"Recesiunea prelungită a economiei europene, nivelurile record ale şomajului în anumite state europene au generat o anume frustrare a populaţiei, care s-ar putea transforma într-un vot masiv de natură eurosceptică. Pe acest fond, alegerile europene pot conduce la întărirea ponderii formaţiunilor politice naţionaliste sau ultranaţionaliste, tot mai populare în unele state membre, ceea ce poate afecta serios coeziunea Uniunii Europene din cauza politicilor xenofobe şi eurosceptice pe care le promovează aceste formaţiuni. Discursul neonaţionalist al acestora a provocat deja o atitudine necorespunzătoare faţă de cetăţenii români şi bulgari în unele state membre, odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii la 1 ianuarie 2014", a afirmat Băsescu.

În opinia preşedintelui, românii devin victime ale abordărilor naţionaliste care se manifestă în unele state membre UE.

"O astfel de mutaţie nu face decât să alimenteze tendinţele eurosceptice tot mai conturate în societăţile europene, o dovadă clară în acest sens fiind câştigurile electorale substanţiale ale formaţiunilor populiste, care la rândul lor ar putea alimenta retorici de genul celor care susţin repatrierea competenţelor sau pur şi simplu nerespectarea legislaţiei europene. România a aderat la o Uniune Europeană pe care dorim în continuare să o dezvoltăm, iar pe de altă parte cetăţenii români devin victime ale abordărilor naţionaliste care se manifestă în unele state membre", a mai spus şeful statului.

Despre aderarea la Schengen

La întâlnirea anuală cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu s-a referit şi la tratatul de aderare a României la Spaţiul Schengen despre care a afirmat că nu prezintă condiţionări legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

"Împiedicarea aderării României la Schengen începe să fie percepută în unele segmente ale societăţii drept o expresie a disponibilităţii unor state membre de a ignora reguli consemnate în Tratate. Tratatul de aderare a României, care a fost ratificat de toate statele membre, nu prezintă condiţionări legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare în perspectiva aderării la spaţiul Schengen. România a acceptat un timp aceste condiţionări, dar este timpul să ne apropiem de un capăt - aşa cum liberalizarea pieţei muncii la nivelul Uniunii Europene, şi accesul în spaţiul Schengen este un element puternic de integrare a României în Uniunea Europeană", a atras atenţia preşedintele.

În opinia lui Traian Băsescu, România a fost mereu partizanul organizării societăţii internaţionale după reguli, dar, cu toate acestea "în faţa unor astfel de agresiuni din partea unor parteneri europeni, devine dificil de susţinut că limitele acţiunilor noastre politice există şi că ele sunt consacrate juridic".

"Personal, cred în continuare că nu există niciun stat membru care să se dezică de drumul parcurs până în prezent în procesul de integrare europeană. România doreşte să rămână parte dintr-o comunitate bazată pe reguli cât mai clare, în care realitatea de fapt să redevină realitatea de drept stabilită prin tratate", a mai spus şeful statului, la întîlnirea anuală cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti.


Premierul Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Cimitirul Arlington
Știri 04 Decembrie 2023, 21:31

Premierul Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Cimitirul Arlington

19 salve de tun s-au auzit astăzi de la intrarea în Cimitirul Arlington până la locul unde delegaţia guvernamentală a fost...

Premierul Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Cimitirul Arlington
Parlamentul a marcat  105 ani de la Marea Unire din 1918 printr-o ședință solemnă
Știri 04 Decembrie 2023, 21:13

Parlamentul a marcat 105 ani de la Marea Unire din 1918 printr-o ședință solemnă

În discursurile susţinute, reprezentanţii formaţiunilor politice au vorbit despre importanţa momentului de la 1 decembrie,...

Parlamentul a marcat 105 ani de la Marea Unire din 1918 printr-o ședință solemnă
VIDEO Ședință solemnă a Parlamentului pentru pentru marcarea Zilei Naţionale
Știri 04 Decembrie 2023, 08:23

VIDEO Ședință solemnă a Parlamentului pentru pentru marcarea Zilei Naţionale

La Bucureşti, Senatul şi Camera Deputaţilor încep săptămâna parlamentară cu o şedinţă comună solemnă pentru marcarea Zilei...

VIDEO Ședință solemnă a Parlamentului pentru pentru marcarea Zilei Naţionale
Premierul Marcel Ciolacu şi-a început vizita oficială în Statele Unite ale Americii
Știri 04 Decembrie 2023, 08:14

Premierul Marcel Ciolacu şi-a început vizita oficială în Statele Unite ale Americii

Premierul Marcel Ciolacu se află într-o vizită vizită oficială în Statele Unite împreună cu o delegaţie din care fac parte...

Premierul Marcel Ciolacu şi-a început vizita oficială în Statele Unite ale Americii
Marcel Ciolacu: În lipsa măsurilor fiscale, România ar fi rămas fără fonduri europene
Știri 02 Decembrie 2023, 12:57

Marcel Ciolacu: În lipsa măsurilor fiscale, România ar fi rămas fără fonduri europene

Premierul Marcel Ciolacu declară că în lipsa măsurilor fiscale, România ar fi rămas, la 1 martie anul viitor, fără fonduri...

Marcel Ciolacu: În lipsa măsurilor fiscale, România ar fi rămas fără fonduri europene
LIVE VIDEO: Parada Militară Națională de la București
Știri 01 Decembrie 2023, 11:14

LIVE VIDEO: Parada Militară Națională de la București

Peste 2.400 de militari și specialiști din structurile de apărare și ordine publică participă la parada de la Arcul de Triumf...

LIVE VIDEO: Parada Militară Națională de la București
Senatorii au votat pentru urmăririea penală a fostului premier Florin Cîţu
Știri 29 Noiembrie 2023, 17:17

Senatorii au votat pentru urmăririea penală a fostului premier Florin Cîţu

Florin Cîţu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor anti-COVID-19, alături de foştii miniştri...

Senatorii au votat pentru urmăririea penală a fostului premier Florin Cîţu
Guvernul vrea să adopte măsuri pentru creşterea gradului de colectare a impozitelor şi taxelor
Știri 29 Noiembrie 2023, 09:39

Guvernul vrea să adopte măsuri pentru creşterea gradului de colectare a impozitelor şi taxelor

Cel mai important document vizează digitalizarea şi reorganizarea ANAF, fără de care autorităţile nu pot şti exact unde se...

Guvernul vrea să adopte măsuri pentru creşterea gradului de colectare a impozitelor şi taxelor