Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Preşedintele Băsescu: Curtea de Conturi este independentă politic, de guvern, de preşedinţie

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat în discurul rostit vineri, că instituţia Curţii de Conturi "a devenit o autoritate constituţională cu rol de auditor extern", subliniind că această instituţie este printre primele înfiinţate în statul român modern.

Articol de Simona Mihăescu, 06 Iunie 2014, 06:39

Site-ul politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO evenimentul.

Declaraţiile AUDIO ale preşedintelui Traian Băsescu şi ale premierului Victor Ponta în playerul AUDIO pe prima pagină a site-ului

Traian Băsescu: Curtea de Conturi este independentă politic, de guvern, de preşedinţie

În discursul adresat conducerii şi participanţilor la evenimentul dedicat împlinirii a 150 de ani de activitate a Curţii de Conturi, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că această instituţie a fost una dintre primele infiinţate în statul român modern.

Şeful statului a făcut o trecere în revistă a istoriei Curţii de Conturi, amintind că cel care a pus bazele acestei instituţii a fost domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Alexandru Ioan Cuza, fondatorul Curţii de Conturi

"Dacă privim în istoria Curţii de Conturi a României, constatăm cu uşurinţă chiar evoluţia României. Prima Curte de Conturi înfiinţată în 1864, condusă de Alexandru Romalo, avea dimensiuni mici, ea era formată dintr-un preşedinte, 8 judecători, 8 referendari, un procuror şi un substitut de procuror. Misiunile ei erau importante, dar mult mai restrânse decât cele pe care astăzi le are Curtea de Conturi a României. Înfiinţată în 1864, a primit o mai mare autoritate în 1929, când pentru prima dată, prin noua lege a Curţii de Conturi, se introduce controlul preventiv la toate ministerele şi instituţiile publice. Soarta Curţii de Conturi a României a fost legată, aşa cum vă spuneam, de istoria României. În 1948, odată cu începerea instaurării regimului comunist în România, Curtea de Conturi este desfiinţată.(...) Dar până şi comuniştii au înţeles că fără controlul banului public este dificil şi în perioada 1973-1989 începe să funcţioneze şi funcţionează Curtea Superioară de Control Financiar", aminteşte preşedintele.

Traian Băsescu a mai spus că abia după revoluţia din '89 şi anume în 1993, Curtea de Conturi "a devenit o autoritate constituţională cu rol de auditor extern".

"Curtea de Conturi controlează formarea, administrarea şi utilizarea resurselor financiare ale statului şi a instituţiilor publice. Este misiunea fundamentală a Curţii de Conturi, aşa cum ea este proiectată prin Constituţia din 1991. Între timp, Curtea de Conturi a dobândit noi atribuţiuni, iar în 2002, Curtea de Conturi a României primeşte misiunea de a veghea, de a audita, nu numai banii bugetului de stat, dar şi fondurile de preaderare şi, pe urmă, fondurile alocate de Uniunea Europeană, României", a subliniat preşedintele.

Şeful statului a atras atenţia asupra faptul că au existat şi conflicte între Curtea de Conturi şi instituţiile controlate, subliniind că aceste conflicte "sunt inevitabile".

Despre activităţile Curţii de Conturi

În context, preşedintele a amintit o parte dintre activităţile pe care le are Curtea de Conturi.

"Curtea de Conturi întreprinde numeroase activităţi de cooperare bilaterală şi multilaterală, cooperarea, în special, la nivelul Uniunii Europene pentru a crea un sistem mai bun, cooperarea cu instituţii precum EUROSAI şi INTOSAI a contribuit atât la construcţia instituţională a Curţii de Conturi al României cât şi la mai buna pregătire a angajaţilor Curţii de Conturi. Colaborarea cu instituţii cu atribuţii similare din alte ţări, în primul rând ale statelor din UE pentru a împărtăşi experienţa şi a pune la punct standarde şi practici în vederea îmbunătăţirii activităţii a fost un alt element esenţial în perfecţionarea şi creşterea calităţii auditului Curţii de Conturi a României. De asemenea, o colaborare strânsă cu Comisia Europeană şi cu Curtea Europeană de Conturi are o importanţă majoră în definirea liniilor directoare de activitate a Curţii de Conturi în România în condiţiile independenţei sale instituţionale", a spus el.

Traian Băsescu a mai subliniat, în discursul său, faptul că această instituţie că independentă politic, de guvern, de preşedinte.

"Singurul care îi poate aprecia activitatea fiind Parlamentul României căreia anual Curtea de Conturi îi prezintă raportul de activitate", a precizat acesta.

Rolul în economia subterană

Preşedintele a mai dorit să sublinieze rolul Curţii de Conturi "în eliminarea economiei subterane, în utilizarea cu maximă eficienţă şi deplină transparenţă a banului public".

În acelaşi timp, Traian Băsescu a mai spus că trebuie să se ţină cont de recomandările acestei instituţii şi a recunoscut că pe vremea când deţinea funcţia de primar general al capitalei a "avut probele" la descărcarea de gestiune dată de Curtea de Conturi

Ca primar am avut probleme

"Ca primar am avut şi probleme. Trebuie să recunoaştem că nu întotdeauna reuşim să fim perfecţi în activitatea noastră, ca ordonatori de credite, dar mulumesc şi astăzi Curţii de Conturi pentru recomandările făcute şi care m-au ajutat să recuperez până la ultimul leu din banii care fuseseră cheltuiţi fără respectarea integrală a normelor de utilizare. Aş spune în încheiere că avem o Curte de Conturi competentă, utilă, care contribuie la îndreptarea erorilor din administraţie pentru că erorile sunt adesea inerente în instituţii mari, a afirmat el.

"În semn de respect pentru activitatea Curţii de Conturi a României, am decorat toată conducerea Curţii de Conturi, precum şi peste 120 de salariaţi ai acestei instituţii, salariaţi care trudesc cu responsabilitate la corecta utilizare a banului public. Mulţumesc Curţii de Conturi a României", şi-a încheiat preşedintele Băsescu, discursul rostit vineri.

Amintim că, în urmă cu o zi, şeful statului decorat mai mulţi reprezentanţi ai Curţii de Conturi.

Discursul premierului Victor Ponta

Victor Ponta: Activitatea mea se va desfăşura sub controlul unei Curţi de Conturi profesionistă

Prezent, de asemenea, la această manifestare, premierul Victor Ponta a adresat felicitări în numele guvernului şi a subliniat presitgiul de care se bucură această instituţie.

"Vreau să folosesc acest prilej şi pentru a-l felicita personal şi pe domnul preşedinte Nicolea Văcăroiu pentru activitatea sa, implicarea, profesionalismul şi echilibrul cu care-şi desfăşoară activitatea în fruntea Curţii de Conturi a României. Cu siguranţă nu am cum să greşesc numele domnului Văcăroiu pentru că domnia sa era preşedinte al Curţii de Conturi şi atunci câd am preluat mandatul de prim-ministru şi va fi preşedinte al Curţii de Conturi şi mult după ce nu voi mai fi prim-ministru. Aşa încât, activitatea mea la acest nivel se va desfăşura sub controlul unei Curţi de Conturi profesionistă, unei Curţi de Conturi care a avut în ultima perioadă rezultate remarcabile", a spus Ponta.

Despre Autoritatea de Audit

Premierul a subliniat momentul din 2013, care, în opinia sa a avut o mare importanţă şi anume "atribuţia şi procedurile prin care Curtea de Conturi a României prin Autoritatea de Audit reflectă modul în care România utilizează fondurile europene puse la dispoziţie în baza mecanismelor financiare multianuale".

El a amintit că în 2012 ţara noastră a trecut printr-o perioadă dificilă, în care rogramele operaţionale sectoriale erau suspendate din motive de "disfuncţionalităţi".

"Printr-un audit corect, profesionist al Autorităţii de Audit, astăzi România are practic operaţionale toate aceste programe şi România poate să recupereze anii şî fondurile pierdute în anii trecuţi, este un lucru excepţional pentru activitatea noastră ca ţară şi vreau să mulţumesc în mod special reprezentanţilor Autoritătii de Audit din cadrul Curţii de Conturi pentru modul în care au apreciat eforturile făcute la nivel guvernamental şi instituţional", a spus Ponta.

Utilizarea corectă a banului public

Premierul a adăugat că şi-ar dori ca această instituţie să sprijine "ultilizarea corectă a banului public" dar şi să sancţioneze pe cei ce încalcă legile.

"Este extrem de important să constatăm acolo unde s-au încălcat reguli, acolo unde bani publici au fost cheltuiţi în mod ilegal, însă în egală măsură este important să recuperăm aceste prejudicii pentru că dacă acestea rămân doar pe hârtie, din păcate paguba este produsă şi efectele sale negative le simţim cu toţi", a mai spus premierul Ponta, în discursul rostit la împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi.

Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu

De precizat că, în deschiderea reuniunii, a luat cuvântul preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, care a mulţumit participanţilor la acest eveniment.

De asemenea Nicolae Văcăroiu a prezentat invitaţii ărintre care preşedintele Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Înalt Presfinţia sa Ioan Robu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, vicepreşedinte al Senatului Cristian Dumitrescu. guvernatorul BNR, domnul Mugur Isărescu.

La acest eveniment au participat de asemenea senatori şi deputaţi, conducători ai instituţiilor şi autorităţilor centrale din România, ambasadori şi alţi membri ai corpului diplomatic acreditaţi în România, delegaţiile organisnmelor internaţionale, ale instituţiilor supreme de control şi audit din alte ţări, respectiv Organizaţia Internaţională a Instituţiilor Supreme de Audit.

Magistraţii ar urma să se pensioneze la 65 de ani
Știri 24 Aprilie 2025, 10:17

Magistraţii ar urma să se pensioneze la 65 de ani

Pensia de serviciu va fi calculată în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor...

Magistraţii ar urma să se pensioneze la 65 de ani
FMI a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în 2025
Știri 23 Aprilie 2025, 07:42

FMI a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în 2025

Înjumătăţirea prognozei economice a României are loc pe fondul scăderii economiei globale anticipată de FMI pentru acest an.

FMI a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în 2025
Ghidul privind etichetarea materialelor publicitare, politice și a celor de propagandă electorală
Știri 13 Aprilie 2025, 14:18

Ghidul privind etichetarea materialelor publicitare, politice și a celor de propagandă electorală

Ghidul precizează că actorii politici pot promova și distribui materiale publicitare politice doar pentru candidații proprii...

Ghidul privind etichetarea materialelor publicitare, politice și a celor de propagandă electorală
Autoritatea Electorală Permanentă îi îndeamnă pe cetățeni să se informeze doar din surse oficiale
Știri 11 Aprilie 2025, 18:51

Autoritatea Electorală Permanentă îi îndeamnă pe cetățeni să se informeze doar din surse oficiale

Demersul Autorității Electorale Permanente are ca scop informarea publicului cu privire la efectele nocive pe care le...

Autoritatea Electorală Permanentă îi îndeamnă pe cetățeni să se informeze doar din surse oficiale
Marcel Ciolacu: O nouă fabrică este anunţată în ţara noastră de un concern german
Știri 10 Aprilie 2025, 10:36

Marcel Ciolacu: O nouă fabrică este anunţată în ţara noastră de un concern german

Şeful Executivului a anunţat că un concern german furnizor pentru giganţii aeronauticii va deschide o fabrică nouă în România.

Marcel Ciolacu: O nouă fabrică este anunţată în ţara noastră de un concern german
România susţine continuarea negocierilor începute de UE cu SUA
Știri 09 Aprilie 2025, 08:38

România susţine continuarea negocierilor începute de UE cu SUA

Tarifele comerciale anunţate de Administraţia Statelor Unite ale Americii vor avea un efect negativ asupra economiei...

România susţine continuarea negocierilor începute de UE cu SUA
Guvernul modifică legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice
Știri 08 Aprilie 2025, 13:38

Guvernul modifică legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice

Guvernul va modifica, marți, într-o şedinţă specială, legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice pe...

Guvernul modifică legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice
NATO rămâne "garantul apărării noastre colective"
Știri 07 Aprilie 2025, 08:57

NATO rămâne "garantul apărării noastre colective"

În actualul context internaţional, apartenenţa la NATO constituie atât o garanţie de securitate, cât şi o bază solidă pentru...

NATO rămâne "garantul apărării noastre colective"