Obiectivele Guvernului
Premierul Emil Boc declară că dacă România nu ajustează cheltuielile publice FMI, datoria publică va creşte foarte mult
Articol de Politica Romaneasca, 10 Mai 2010, 10:07
Premierul Emil Boc a precizat, într-o declarație de presă susținută duminică la Palatul Victoria că Guvernul este nevoit să ia măsuri sporite de austeritate din cauza cheltuielilor mari cu salariile și pensiile începând din 2007.
Datoria publică a României va creşte de la sub 30% din PIB la un nivel exploziv şi greu de finanţat, de 62% din PIB în 2012, dacă Guvernul nu va reduce cheltuielile cu salariile şi pensiile, a declarat, duminică, premierul Emil Boc, la finalul negocierilor cu FMI.
Premierul a precizat că banii de la FMI au fost folosiţi în 2009 pentru acoperirea deficitului bugetar.
Emil Boc: "Câştigurile salariale şi pensiile au mers în direcţie ascendentă în timp ce productivitatea a scăzut.Fondul de salarii în sectorul public a crescut de la 33,7 miliarde de lei în 2007 la 45,6 miliarde de lei în 2008.Plătim faptul ca în anul electoral 2008 s-au produs deficite structurale.
El a menționat că Guvernul avea două alternative, pe de o parte creşterea TVA la 24%, a cotei unice la 20% şi o reducere a fondului de salarii cu 20% iar pe de altă parte varianta actuală de nemodificare a taxelor dar de reducere cu 25% a fondului de salarii şi de 15% a pensiilor.
În perioada de criză taxele şi impozitele nu trebuie mărite, a spus premierul care a adăugat că Guvernul a optat pentru nemajorarea taxelor dar pentru măsuri de austeritate în sectorul bugetar.
Boc a spus că nu vor fi afectate alocaţia pentru copii şi indemnizaţia pentru persoanele cu handicap.
Aceste măsuri ne vor permite să plătim datoriile de aproximativ 1 miliard de euro către firme, inclusiv către cele din sectorul medical, a afirmat Emil Boc.
Prmierul a adăugat că în aprilie şomajul a scăzut uşor faţă de martie.
Guvernul şi FMI au convenit asupra unei noi ţinte de deficit bugetar pentru acest an, de 6,8%, faţă de obiectivul anterior de 5,9%, şi estimează o creştere economică zero în 2010, după ce prognoza anterioară a fost redusă de la 1,3% la 0,8%.
Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a precizat că board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea tranşe a acordului cu România la finele lunii iunie, dacă Guvernul va lua până atunci măsurile la care s-a angajat, în caz contrar data urmând să fie amânată cu câteva săptămâni.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.
Surse oficiale declaraseră anterior pentru MEDIAFAX că deficitul bugetar ar putea fi ţinut sub 7% din PIB fără majorarea taxelor, prin reduceri drastice de cheltuieli şi personal.