Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mii de oameni au ieșit, din nou, în stradă

Mii de oameni protestează miercuri seara în Bucureşti, pentru a doua zi consecutiv, cerând adoptarea unor măsuri dure împotriva corupţiei.

Articol de Radio România, 04 Noiembrie 2015, 18:19

UPDATE 7 Protestatarii încep să plece spre case (ora 23.45).

Oamenii adunaţi în Piaţa Universităţii încep să plece spre case. A doua zi a protestelor din capitală se apropie de sfârşit. - See more at: http://www.romania-actualitati.ro/foto_mii_de_bucuresteni_au_iesit_din_nou_in_piata_universitatii-82858#sthash.2ZPlK6pl.dpuf

UPDATE 6 Proteste au loc şi în marile oraşe ale ţării: la Timişoara, Iaşi, Cluj, Constanţa, Craiova, Bacău şi Târgu Jiu.

Peste 3.000 de manifestanţi au ieşit în această seară şi pe străzile din Sibiu.

UPDATE 5 Zeci de mii de oameni sunt în stradă în capitală şi în numeroase oraşe din ţară, în cea de-a doua zi de proteste după tragedia de la clubul Colectiv.

Corespondență de Alex Buzică - Piaţa Universităţii din Bucureşti.

Oamenii protestează pentru că nu le sunt de ajuns aceste trei demisii care au avut loc (ora 22.30).

Ei vor mai mult, vor schimbarea sistemului încă de la rădăcini, după cum spunea majoritatea dintre ei.

Văd că este foarte multă lume în continuare aici.

Sunt la mijlocul străzii dintre Piaţa Unirii şi Universitate, deci spre Cocor se merge pe jos, circulaţia este blocată.

Pleacă protestatari din Piaţa Universităţii spre Piaţa Unirii, se merge pe mijlocul străzii în aceste momente, văd o mulţime de oameni care vin, pleacă, sunt nişte drone care zboară pe aici, am impresia că una dintre ele a căzut, nu ştiu dacă a rănit pe cineva, nu vreau să vă dau informaţii eronate, însă în aceste momente chiar mă uit în faţa magazinului Cocor, mai am foarte puţin şi ajung, văd că vine o mulţime de oameni spre Universitate, într-adevăr cred că o să se unească grupurile.

Sunt mii de protestatari din ce văd eu acum, sunt chiar în mijlocul lor, deocamdată este linişte aici, în Piaţa Unirii.

"Să arătăm clasei politice că e toată coruptă şi că vrem o schimbare. Vrem ca următoarea clasă politică pe care sperăm să o implementăm la guvern să nu mai repete greşelile pe care le-au repetat de atâtea ori guvernele din ultimii 25 de ani. Sperăm să tragem un semnal de alarmă şi o provocare pentru toată clasa politică, să nu mai repete greşelile pe care le-au făcut până acum şi să ia seama la vocea străzii", spune un protestatar.

UPDATE 4 În jur de 15.000 de bucureşteni sunt în Piaţa Universităţii şi scandează lozinci împotriva întregii clase politice (ora 21.00).

În Piaţa Constituţiei s-a format deja un grup de manifestanţi care, din sursele pe care le avem, vor porni în marş din Piaţa Constituţiei spre Unirii, mai apoi în Piaţa Universităţii.

Ei s-au strâns acolo, au protestat în faţa Parlamentului, transmite redactorul RRA, Alex Buzică.

Avem unele surse care ne spun că unii dintre aceştia ar vrea să meargă la Palatul Cotroceni, strigau, scandau mai devreme.

Și studenţii s-au alăturat acestui protest.

Uniunea Studenţilor spunea: "Studenţii sunt cu voi, studenţii sunt cu voi".

UPDATE 3 Mii de oameni protestează şi la Constanţa.

Scandează în primul rând "demisia", dar nu spun care şi a cui demisie o cer.

"Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!", "Nu staţi la balcoane că muriţi de foame!" - acestea sunt lozincile pe care le scandează tinerii.

Trebuie să vă spun că au trecut câteva maşini de ambulanţă pe lângă coloana de manifestanţi, aproximativ 3000 de tineri care au aplaudat în momentul în care au trecut cei de la ambulanţă, transmite corespondentul RRA, Mona Constantinescu.

Foto: Protest Constanța. Sursa: captură TV

UPDATE 2 Un protest similar cu cel din București are loc la această oră (ora 20.00) şi în Cluj-Napoca, de unde avem informaţii de la corespondentul RRA, Claudiu Pădurean.

La Cluj-Napoca peste 1.000 de oameni s-au strâns în Piaţa Unirii.

La început ei au aprins lumânări în faţa statuii Regelui Matia Corvin şi spun că au făcut acest gest în semn de solidaritate cu victimele tragediei produse în Clubul "Colectiv".

Oamenii au pornit apoi în marş în centrul oraşului, pe Bdul Eroilor, pe la Prefectură şi s-au întors spre Piaţa Unirii, pe strada 21 Decembrie. Cei mai mulţi participanţi la protest sunt studenţi.

Ei spun că au ieşit în stradă pentru a cere reformarea clasei politice şi au scandat "Ghinion, ghinion, Clujul s-a trezit din somn!" şi "Toate partidele aceeaşi mizerie!" Deocamdată atât de la Cluj.

UPDATE 1 Peste 10.000 de bucureşteni au ieşit, din nou, în stradă, în această seară (ora 20.00) şi au blocat circulaţia în zona Pieţei Universităţii.

Sunt mitinguri şi în marile oraşe din ţară.

Peste tot, oamenii cer schimbarea întregii clase politice.

ALEX BUZICĂ transmite din Piața Universității: Sunt chiar în faţa Crucii Eroilor Revoluţiei Române, aici unde pe o pancartă mare scrie "Afară cu agitatorii. Ne-am săturat, de aia ne-am adunat".

Încă este un protest al mesajelor de această dată. Un protest paşnic.

Este un protest, de ce nu, cultural, pentru că oamenii aceştia au venit cu mesajele lor de acasă. "De 26 de ani încercaţi numai voi, de acum ne implicăm noi, unde nu aţi reuşit voi". Foarte multe pancarte văd astăzi, oameni de toate vârstele, chiar copii.

Şi se pare că în momentul de faţă protestul se îndreaptă contra preşedintelui, o parte din el, iar cealaltă parte contra Patriarhului Daniel.

"Patriarhul mafiot face parte din complot". Sunt doar câteva dintre mesajele pe care le scandează cei prezenţi în Piaţa Universităţii în aceste momente.

FOTO: Miting în Piața Universității. Sursa: Facebook

Dar mai multe o să aflăm chiar de la cei care sunt aici.

"Să arătăm clasei politice că este toată coruptă şi că vrem o schimbare".

"Vrem ca următoarea clasă politică pe care sperăm să o implementăm la guvern să nu mai repete greşelile pe care le-au repetat de atâtea ori toate guvernele din ultimii 25 de ani. Sperăm să tragem un semnal de alarmă şi o provocare pentru toată clasa politică, să nu mai repete greşelile pe care le-au făcut până acum şi să ia seama de vocea străzii".

"Cred că este vorba de ultima picătură care a umplut paharul. Până la urmă nu este vorba doar de o vinovăţie, vinovăţia pentru toate morţile astea, este vorba de răspundere, inclusiv răspunderea politică" - acestea sunt mesajele unora dintre protestatari, în număr de peste 10.000.

FOTO: Miting în Piața Universității. Sursa: Facebook

Traficul dinspre Piaţa Unirii spre Piaţa Universităţii este blocat.

Deci, nu se mai circulă dinspre Piaţa Universităţii spre Bd Magheru, Universitate, aici unde este în continuare blocat, se pare că vor să plece şi într-un marş, încă nu vă spun din nişte surse sigure, dar cu siguranţă o să revenim.

UPDATE Mii de bucureştenii, au ieşit din nou în Piaţa Universităţii (ora 19.00) după demisiile premierului Victor Ponta şi a primarului sectorului 4, Cătălin Popescu Piedone.

Acum, protestatarii cer o schimbare reală şi adoptarea unor măsuri dure împotriva corupţiei.

Protestele de aseră, la care au luat parte aproximativ 25.000 de persoane, s-au soldat cu demisia Guvernului şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

CORESPONDENȚĂ DE ALEX BUZICA: Într-adevăr iată a doua zi de protest. Bulevardul Magheru, în Piaţa Universităţii este blocaj, nu mai circulă nici o maşină, carosabilul este luat cu asalt de protestatarii care au venit şi astăzi în număr foarte mare.

Sunt mii până la această oră (ora 19.00). O văd lângă mine pe o doamnă cu o pancartă. Scrie "Au ars copiii pentru a lua foc ţara".

FOTO: Alex Buzică

Într-adevăr o nouă revoluţie, cum o numesc cei prezenţi aici. Fac scandări împotriva sistemului. Nu le este de ajuns protestatarilor demisiile de astăzi, se pare că vor mai mult şi încep să vină din ce în ce mai mulţi, mii de bucureşteni, la acest protest pentru că ei vor o schimbare de la rădăcini, aşa cum au declarat unii dintre ei.

Se scandează în acelaşi momente "Toate partidele, aceeaşi mizerie".

Protestele s-au mutat iarăşi în stradă. Este a doua zi de protest aici. Cu siguranţă în orele viitoare şi în următoarele radiojurnale o să auziţi şi vocile protestatarilor, dar şi ce scandează aceştia. Se scandează "Colectiv" în aceste momente. Se scandează "Colectiv".

FOTO: Alex Buzică. Miting în Piața Universității.
Marcel Ciolacu: O colaborare cu PNL în plan local sau naţional poate fi posibilă pentru proiecte concrete
Știri 02 Octombrie 2023, 20:31

Marcel Ciolacu: O colaborare cu PNL în plan local sau naţional poate fi posibilă pentru proiecte concrete

Într-o conferinţă de presă la Timişoara, Marcel Ciolacu spunea că o colaborare cu PNL în plan local sau naţional poate fi...

Marcel Ciolacu: O colaborare cu PNL în plan local sau naţional poate fi posibilă pentru proiecte concrete
Marcel Ciolacu: Legea privind măsurile fiscal-bugetare este destul de  stufoasă, nu aş vrea să pun niciun fel de presiune pe judecătorii  CCR
Știri 02 Octombrie 2023, 16:22

Marcel Ciolacu: Legea privind măsurile fiscal-bugetare este destul de stufoasă, nu aş vrea să pun niciun fel de presiune pe judecătorii CCR

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că nu vrea să pună niciun fel de presiune pe judecătorii Curţii Constituţionale în...

Marcel Ciolacu: Legea privind măsurile fiscal-bugetare este destul de stufoasă, nu aş vrea să pun niciun fel de presiune pe judecătorii CCR
Jocurile de noroc și combaterea traficului de droguri, pe masa parlamentarilor
Știri 02 Octombrie 2023, 08:40

Jocurile de noroc și combaterea traficului de droguri, pe masa parlamentarilor

Amplasarea sălilor de jocuri de noroc în afara oraşelor si măsurile de combatere a traficului ilegal de droguri se află pe...

Jocurile de noroc și combaterea traficului de droguri, pe masa parlamentarilor
Casa Francofoniei, inaugurată în prezența președintelui Klaus Iohannis
Știri 02 Octombrie 2023, 08:31

Casa Francofoniei, inaugurată în prezența președintelui Klaus Iohannis

Instituţia a fost construită în timp record, de un an, şi va putea găzdui 300 de studenţi şi cercetători care participă la...

Casa Francofoniei, inaugurată în prezența președintelui Klaus Iohannis
Ajutor financiar pentru Complexul Energetic Hunedoara
Știri 29 Septembrie 2023, 08:06

Ajutor financiar pentru Complexul Energetic Hunedoara

Ajutorul financiar va fi acordat la începutul săptămânii viitoare, în cadrul unei şedinţe extraordinare a executivului, a...

Ajutor financiar pentru Complexul Energetic Hunedoara
Românii vor beneficia de subvenții la gaze și energie electrică încă un an și jumătate
Știri 29 Septembrie 2023, 07:56

Românii vor beneficia de subvenții la gaze și energie electrică încă un an și jumătate

Preţurile la gazele naturale şi energie electrică vor rămâne plafonate până la sfârşitul lunii martie 2025, a precizat...

Românii vor beneficia de subvenții la gaze și energie electrică încă un an și jumătate
Legea privind măsurile fiscal-bugetare va fi  verificată de CCR
Știri 29 Septembrie 2023, 07:36

Legea privind măsurile fiscal-bugetare va fi verificată de CCR

Legea cu măsurile fiscal-bugetare, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea marţi, urmează să fie verificată de CCR.

Legea privind măsurile fiscal-bugetare va fi verificată de CCR
Marcel Ciolacu: Măsurile fiscal-bugetare asumate de Executiv sunt esenţiale pentru obţinerea banilor europeni
Știri 28 Septembrie 2023, 08:21

Marcel Ciolacu: Măsurile fiscal-bugetare asumate de Executiv sunt esenţiale pentru obţinerea banilor europeni

Premierul Marcel Ciolacu declară că, fără a pune în practică noile măsuri fiscale din legea pentru care şi-a asumat...

Marcel Ciolacu: Măsurile fiscal-bugetare asumate de Executiv sunt esenţiale pentru obţinerea banilor europeni