Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE UPDATES Wilfried Martens, reales preşedintele celui mai mare partid european

Congresul PPE de la Bucureşti, la care participă lideri importanţi ai UE, printre care Angela Merkel şi Jose Manuel Barroso, şefi de guvern, dar şi preşedintele Traian Băsescu, l-a reales ca şef al PPE, pe Wilfried Martens.

LIVE UPDATES Wilfried Martens, reales preşedintele celui mai mare partid european

Articol de Luminiţa Apostolescu, 17 Octombrie 2012, 09:24

UPDATES Reuniunea se va încheia, joi, cu alegerea celor zece vicepreşedinţi. Din partea României, candidează fostul europarlamentar PDL Anca Boagiu.

20:35Wilfried Martens a fost reales în funcţia de preşedinte al PPE

Ora 20:14 Preşedintele Traian Băsescu preia cuvântul

"Sunt încântat că Bucureştiul este gazda unui eveniment atât de important. Am convingerea că acest congres va întări solidaritatea şi coeziunea membrilor săi. Avem nevoie de un cod al muncii la nivelul Uniunii Europene. Mai multă Europă înseamnă o piaţă unică".

"Mecanismele de guvernanţă stabilite de tratatele europene nu sunt suficiente pentru gestionarea crizei actuale. În opinia noastră, e nevoie de mai multă Europă, dar şi o mai bună Europă, respectiv integrarea în ritm accelerat".

"Criza nu pune în discuţie obiectivul integrării, ci îndeamnă la reflecţie pe următoarea întrebare: e acesta momentul unui salt înainte sau e prefrerabilă avansarea graduală, cu paşi mărunţi?"

"Singura soluţie pentru garantarea prosperităţii cetăţenilor noştri este o integrare profundă şi accelerată şi ea se poate realiza prin intermediul Statelor Unite ale Europei"

"Salut ambiţia PPE de a iniţia o reformă fundamentală a construcţiei UE în următorii ani astfel încât în viitorul, sper nu foarte îndepărtat, să beneficiem de un guvern al UE şi de alegerea prin vot direct a Preşedintelui Comisiei Europene"

"Piaţa unică e unul din cele mai importante avantaje competitive de căre UE dispune. Există cel puţin trei domenii în care piaţa unică e flagrant discontinuă".

"România nu îşi doreşte crearea unui club de categoria a doua în Europa, format din state care nu sunt în Zona euro".

"Nu dorim o Europă cu mai multe viteze", a mai spus Băsescu.

Ora 19:58 Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

"Uniunea Europeană este foarte importantă pentru România şi România este foarte importantă pentru Uniunea Europeană. Europa traversează cea mai grea perioadă din istora sa. Facem progrese, dar nu suficiente. Democraţia europeană trebuie aprofundată. Avem nevoie de o integrare mai solidară în zona euro. În următoarele luni, trebuie să luăm decizii pe mai multe domenii".

Ora 19:44 Vorbeşte cancelarul Germaniei, Angela Merkel

"PPE are, peste tot în Europa, câştig de cauză, are responsabilitate, iar noi ne vom asigura că acest lucru se va întâmpla în continuare. Trebuie să facem puţtină ordine în Europa, trebuie să acţionăm cu partenerii noştri".

"Preşedintelui României nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor, chiar dacă aceste acţiuni nu sunt întodeauna nişte acţiuni populare. Aşadar, pe viitor, trebuie să ştim să rămânem uniţi. Acest lucru este deosebit de important. O relaţie de prietenie veritabilă se recunoaşte în perioadele ce criză".

Ora 19:39 Premierul polonez, Donald Tusk

"Mă uit la acest edificiu şi mă gândesc că şi lui Nicolae Ceauşescu îi plăcea să ţină discursuri deosebit de lungi în acest loc. Îi făcea probabil pe oameni să fie deosebit de iritaţi din acest motiv şi vă aduc aminte că a avut un final trist al carierei lui politice, dar şi al lui personal. De aceea, eu vreau să fiu foarte scurt".

Ora 19:23 Liderul actual al PPE, Wilfried Martens, se înscrie la cuvânt.

"Vrem să scoatem Europa din această criză. Deja am realizat acest lucru. Europa e mai bine decât acum un an sau doi".

Ora 19:12 Premierul Spaniei, Mariano Rajoy: "Sunt mândru că aparţin acestei mari familii şi anume PPE. Uniunea Europeană este într-un impas. Aceasta ameninţă realizările din ultimii 60 de ani".

Ora 19:08 Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, preia cuvântul.

"Europa este politica agricolă comună, politica de dezvoltare regională şi, bineînţeles, Schengen. Este Erasmus, împreună cu cei 2 milioane de studenţi ai săi. Europa este extindere. Este politica de vecinătate, prin care creăm o zonă de parteneriat, prosperitate şi pace".

Ora 18:49 Premierul grec Antonis Samaras: "Grecia se schimbă, schimbă direcţia şi jocul. Cu speranţă putem să trecem peste greutăţi".

Ora 18:44 Vorbeşte premierul Bulgariei, Boyko Borisov.

Ora 18:23 Primul ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, preia cuvântul.

"Ţara mea traversează un proces de schimbare. Dorim să ne asigurăm că generaţia viitoare se va bucura de oportunităţi sporite, de libertate şi prosperitate. Obiectivul nostru constant este să reconstruim Moldova ca o democraţie modernă central-europeană, bazată pe o piaţă liberă şi pe democraţie. Construim Moldova pentru cetăţenii noştri".

UPDATE 11 Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, nu a mai ajuns la Congresul PPE, deşi sosirea sa fusese anunţată iniţial de către organizatori.

UPDATE 10 Potrivit unor surse oficiale, cancelarul german Angela Merkel va avea o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu, în marja Congresului PPE de la Palatul Parlamentului.

UPDATE 9 Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au ajuns la Palatul Parlamentului, unde se desfăşoară Congresul Partidului Popular European. Oficialii europeni au fost întâmpinaţi de preşedinţii PDL şi UDMR, Vasile Blaga şi, respectiv, Hunor Kelemen.

UPDATE 8 Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Palatul Parlamentului, unde se desfăşoară Congresul Partidului Popular European. Administraţia Prezidenţială a precizat că Traian Băsescu participă la Congresul PPE în calitate de invitat.

UPDATE 7 Lucrările Congresului PPE se reiau în jurul orei 15:00, cu discursurile liderilor politici.

UPDATE 6 Evghenia Timoşenko, fiica fostului prim-ministru al Ucrainei Iulia Timoşenko, a sosit la Congresul PPE. Ea a fost întâmpinată de fiica preşedintelui Traian Băsescu, europarlamentarul PDL Elena Băsescu, care a condus-o spre sala în care se ţine Congresul.

UPDATE 5 Vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbey, a declarat că participarea preşedintelui Traian Băsescu la Congresul PPE nu excede constituţia României.

UPDATE 4 Johannes Hahn, comisar european pentru politică regională susţine că, din pacate, criza creează în continuare dificultăţi, dar "în domeniul integrării am evoluat mai mult decât ne-am fi gândit cu doi ani în urmă".

"Nici regiunile bogate nu pot avea garanţia că vor rămane o regiune bogată", a spus Hahn.

UPDATE 3 Preşedintele PDL, Vasile Blaga declară, în deschiderea Congresului PPE, că tema Congresului Partidului Popular European, "Mai multă Europă", înseamnă o Europă complet integrată, în care estul şi vestul sunt egale şi lucrează împreună pentru cetăţeni.

Blaga susţine că deciziile luate la Bucureşti vor fi cruciale pentru viitorul European comun.

Vasile Blaga a mai spus că în această "lungă vară antidemocratică", Uniunea Europeană a fost alături de Romania şi a vegheat asupra bunului mers al democraţiei, demonstrând astfel că nu este numai un proiect sau o sumă de discursuri, este alături de membrii ei.

Blaga le-a mulţumit popularilor europeni pentru sprijinul acordat în vară, în timpul crizei politice dintre PDL şi USL, criza care a culminat cu referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Basescu.

Vasile Blaga spunea că în România dreapta este cea care a apărat valorile democratice în timpul crizei politice.

El susţine ca acest succes al PDL se datoreaza şi sprijinului pe care popularii l-au dat prin declaraţiile şi acţiunile din interiorul UE.

UPDATE 2 Presedintele UDMR, Kelemen Hunor a spus că într-o perioadă de criză, care tinde să se agraveze, există anumite manifestări politicie de tip populist sau extremist care se dezvoltă mai rapid şi trebuie gasite rapid soluţii pentru ca ţara noastra să revină pe un făgaş normal.

UPDATE 1 Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens a spus în deschiderea lucrărilor, că Congresul PPE de la Bucureşti poate fi o piatră de hotar pentru viitoarele politici de pe continent.

"Pentru toate familiile ideologice, politicile de coeziune sunt o investiţie care asigură dezvoltarea. Acestea sunt un instrument cheie pentru creşterea economică. De asemenea, coeziunea ajută la eliminarea discrepanţelor economice şi sociale între diversele regiuni europene. Şi este una din ideile esenţiale ale integrării europene", a spus Martens.

Şase şefi de guvern şi peste 2.000 de delegaţi din ţările membre ale Uniunii Europene participă, la Bucureşti, la Congresul Partidului Popular European.

Pe agendă figurează un nou program politic şi 33 de rezoluţii legate de viaţa socială şi economică în spaţiul european.

Cu o zi înaintea Congresului, secretarul general al PPE, Antonio López, spunea la Bucureşti că deciziile care vor fi luate în cele două zile ale Congresului vor influenţa imediat politicile Uniunii.

"Una din consecinţe este următoarea: la Congresul PPE vor fi luate anumite decizii, iar cei 16 şefi de guverne care participă la congres vor prezenta apoi aceste puncte de vedere la Consiliul European de joi, de la Bruxelles", a spus Lopez.

După 20 de ani popularii decid să-şi schimbe programul politic.

Democrat-liberalii români spun că este o onoare pentru ei ca acest lucru să se întâmple tocmai la Bucureşti.

"Suntem într-o perioadă în care avem nevoie de o reaşezare, o întărire a politicilor la nivel european. Prin noul program politic pe care noi îl adoptăm şi îl dezbatem nu facem altceva decât să dăm răspunsul la întrebarea: ce se întâmplă în Europa? Şi răspunsul nostru este "Mai multă Europă"", a spus Boagiu.

Cea de-a doua parte a congresului o reprezintă alegerile interne pentru preşedinte, secretar general şi 10 vicepreşedinţi. Din partea PDL, Anca Boagiu candidează pentru un post de vicepreşedinte.

Zeci de persoane au protestat aseară în faţa restaurantului unde liderii populari europeni au luat cina. Demonstranţii au scandat lozinci împotriva liderilor europeni şi a preşedintelui Traian Băsescu, manifestându-şi dezacordul faţă de măsurile de austeritate.

Programul zilei de miercuri--fb1

Intervenţia cancelarului german Angela Merkel este programată pentru miercuri după amiază, prima zi a Congresului.

Broşura Congresului

Tot miercuri după amiază mai sunt programate intervenţii ale preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, al presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, a actualului lider al PPE, Wilfried Martens, a liderului grupului PPE de la Parlamentul European Joseph Daul, precum şi cea a preşedintelui Traian Băsescu şi preşedintelui PDL, Vasile Blaga.

Miercuri dimineaţa este programat un seminar comun al PPE împreună cu grupul parlamentar din Parlamentul European, în a cărei sesiune de deschidere vor lua cuvântul Martens şi Daul, precum şi Vasile Blaga şi liderul UDMR, Hunor Kelemen, dar şi Theodor Stolojan, liderul delegaţiei de europarlamentari PDL.

Ulterior, vor avea loc o şedinta a preşedintiei PPE, alegerea noului preşedinte al popularilor europeni, precum şi sesiunea plenară, în care vor fi sustinute discursurile şefilor de stat şi de guverne membri ai PPE.

Miercuri mai sunt prevăzute intervenţii ale preşedintelui APCE Jean-Claude Mignon, premierului spaniol Mariano Rajoy, premierului polonez Donald Tusk, dar şi premierului moldovean Vlad Filat.

Liderii PPE, primiţi cu proteste

Câteva zeci de persoane au protestat marţi seara în faţa restaurantului unde liderii populari europeni au luat cina.

Demonstranţii au scandat lozinci împotriva liderilor europeni şi a preşedintelui Traian Băsescu, manifestându-şi dezacordul faţă de măsurile de austeritate.

Gorghiu: Vocea profesorilor a fost auzită în întreaga societate
Știri 30 Mai 2023, 15:30

Gorghiu: Vocea profesorilor a fost auzită în întreaga societate

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, spune că vocea dascălilor a fost auzită şi în Guvern, şi în Parlament.

Gorghiu: Vocea profesorilor a fost auzită în întreaga societate
Angajaţii din învățământ protestează  la Palatul Cotroceni
Știri 30 Mai 2023, 15:21

Angajaţii din învățământ protestează la Palatul Cotroceni

De dimineaţă, protestatarii au avut o nouă rundă de negocieri şi cu premierul şi cu responsabili din Guvern. Apoi au...

Angajaţii din învățământ protestează la Palatul Cotroceni
Mii de angajați din Educație au protestat în stradă
Știri 29 Mai 2023, 17:57

Mii de angajați din Educație au protestat în stradă

Pe fondul protestelor a avut loc o nouă discuţie între reprezentanţii angajaţilor şi miniştrii Muncii şi Educaţiei, în cadrul...

Mii de angajați din Educație au protestat în stradă
Ligia Deca: Nu se pune problema amânării examenelor
Știri 29 Mai 2023, 17:50

Ligia Deca: Nu se pune problema amânării examenelor

Nu se pune problema amânării examenelor de final de gimnaziu şi de liceu deocamdată, a spus ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Ligia Deca: Nu se pune problema amânării examenelor
Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru câştigarea alegerilor
Știri 29 Mai 2023, 12:51

Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru câştigarea alegerilor

Șeful statului român a subliniat că aşteaptă cu nerăbdare continuarea cooperării strânse, bazată pe parteneriatul strategic...

Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru câştigarea alegerilor
Greva din învăţământ continuă
Știri 29 Mai 2023, 09:11

Greva din învăţământ continuă

Sindicatele sunt nemulțumite că Guvernul a prezentat aceeași ofertă ca la negocierile precedente.

Greva din învăţământ continuă
Pot fi depuse amendamente la Legea pensiilor speciale
Știri 29 Mai 2023, 08:27

Pot fi depuse amendamente la Legea pensiilor speciale

Noi amendamente la legea pensiilor ar urma să fie depuse în această săptămână în Camera Deputaţilor.

Pot fi depuse amendamente la Legea pensiilor speciale
Greva generală din învăţământ continuă şi săptămâna viitoare
Știri 26 Mai 2023, 18:28

Greva generală din învăţământ continuă şi săptămâna viitoare

Liderii sindicali din educaţie pregătesc un mare miting marţi în faţa Palatului Cotroceni.

Greva generală din învăţământ continuă şi săptămâna viitoare