Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Victor Ponta: Fiecare român, dator cu 2.500 de euro

Primul ministru Victor Ponta a prezentat "starea naţiunii", respectiv situaţia datoriilor acumulate, banii din bugetul pe 2013 şi proiectele care se vor putea duce la îndeplinire în următorii patru ani, în baza alocărilor bugetare multianuale.

LIVE TEXT Victor Ponta: Fiecare român, dator cu 2.500 de euro

Articol de Flori Doman, 10 Ianuarie 2013, 16:25

Şeful Executivului, Victor Ponta, a susţinut, joi, la ora 18:00, la Palatul Victoria, o conferinţă de presă privind elemente din bugetul pe 2013, alături de ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

► Aş vrea să fac două precizări. În primul rând, vreau să lămuresc "starea bugetară a naţiunii", a prezenta naţiunii cu banul public şi proiectul de buget pe 2013.

► Cu câteva zile înainte de vizita delegaţiei FMI cred că pot să spun că în urmă cu exact un an, cei mulţi au dat un mesaj: mai mulă transparenţă, mai multă onestitate, mai multă responsabilitate.

►Guvernul nu are niciun ban al său. Noi suntem doar nişte administratori.

►Mai vreau să precizez că este o prezentare în care am folosit rotunjirea cifrelor.

►Pentru a evita orice fel de confuzii am evitat să folosesc valorile mari.

►Voi arăta ce înseamnă bugetul şi cheltuielile României, măsurile noi pentru 2013, datoriile istorice.

►Ajustarile macroeconomice şi financiare au fost necesare, România nu mai era împrumutată la costuri acceptabile.

Victor Ponta: În 2012 am cheltuit mai mult decât am produs

► BIP reprezintă rezultatul muncii, veniturile din muncă şi din cativităţile pe care le desfăşoară toţi românii din această ţară.

►În 2013, PIB-ul va fi de 140 miliarde de euro echivalent cu 7.000 de euro pentru fiecare cetăţean român. România a pierdut până acum acest PIB, am scăzut la 124, 131, 132 de miliarde.

►Deficitul bugetar înseamnă banii pe care ar trebui să-i imprumutăm. Banii pe care i-am împrumutat, mai mult decât am produs.

► În 2012 am cheltuit mai mult decât am produs cu 3,1 mld euro, iar în 2013 cu 3 mld de euro.

►Efortul din 2013 va fi întoarcerea la 2008, să închidem patru ani de subdezvoltare.

►În 2013 veniturile statului vor ajunge la 46 mld euro, o treime din ce produc românii merge către bugetul public, respectiv 2300 euro pentru fiecare cetăţean.

►Şi în acest an vom cheltui mai mult decât producem, la finele lui 2013 fiecare dintre noi va fi mai dator cu 150 de euro decât era la începutul anului.

►Această diferenţă este deficitul bugetar, care va fi acoperit din surse interne şi externe.

Victor Ponta: România are o datorie de 34,7% din PIB

►Cât are de plătit România datorie publica? 51 mld euro, 2500 euro fiecare român, de la nou-născut, la cel mai în vârstă are practic o datorie, datoria publică a României.

►În urmă cu patru ani România avea 28 mld euro datorie, 1400 euro pentru fiecare cetăţean.

►În acest an, România are datorii scadente de 14,4 miliarde de euro. Guvernul are de rambursat 1,2 miliarde euro din împrumutul primit de la FMI şi Uniunea Europeană.

►România are o datorie de 34,7% din PIB. În UE, doar trei ţări au datorie mai mică (Estonia, Bulgaria, Luxemburg), în timp ce 23 de ţări au datorie mai mare.

►Pentru ce vom cheltui banii publici? Avem de plătit 10,2 miliarde de euro salarii pentru ce înseamnă personal bugetar, pensii 11,1 miliarde de euro, investiţii de 7,8 miliarde de euro, dobânzi la credite de 2,5 miliarde de euro, subinvestiţii de 1,1 miliarde de euro, contribuţia României la UE de 1,4 miliarde de euro şi alte cheltuieli şi transferuri de 2,9 miliarde de euro.

►Domeniile:

- Asigurări şi asistenţă socială: 16,5 miliarde euro. Pentru sănătate: 6,2 miliarde euro din bani publici, transporturi: 4,9 miliarde euro, educaţie şi cercetare 4,4 miliarde euro, agricultura şi dezvoltare rurală 3,8 miliarde euro, aici însă nu sunt incluse subvenţiile de la politica agricolă comună.

- Administraţie publică centrală şi locală 2,0 miliarde euro; locuinţe, servicii şi dezvoltare publică 1,5 miliarde euro. Pentru Apărare: 1 miliard euro, pentru mediu, 1 miliard euro, alte domenii bugetare (datorie publică, alte servicii generale etc): 5,0 miliarde euro.

►În 2012 am reîntregit salariile în sectorul bugetar la nivelul din iunie 2010, plata a însemnat o cheltuială suplimentară de 500 mil euro, neperceperea începând cu luna mai a contribuţiilor pentru sănătate la pensionari şi recuperarea graduală a sumelor tăiate de fostele guverne, a însemnat în 2012 o cheltuială suplimentară de 300 milioane euro.

►Creşterea absorbţiei de fonduri europene cu 450 milioane euro faţă de 2011 a presupus sume suplimentare.

►Precizez, pentru că s-a terminat campania electorală, în 2012 într-o perioadă de alegeri, de criză politică, am îndeplinit totuşi principale criterii - deficit bugetar - convenite cu partenerii noştri externi.

În 2012 "nu am mai luat niciun euro sau dolar de la FMI"

►În 2012 România e pe primul loc în UE în ce priveşte efortul de reducere procentuală a deficitului, nu e neapărat o fericire să fii pe primul loc la ajustare, dar s-au spus foarte multe lucruri anul trecut de dezastre economice, a fost dificil.

►Pentru prima oară după 2007 ne-am încadrat în limita de deficit de 3% din PIB, o limită prevăzută în tratatele europene.

►Stabilitatea politică şi predictibilitatea au asigurat revenirea cursului de schimb la un nivel aproape surprinzător. Euro e la o cotaţie mai mică decât în aprilie 2012, stabilitatea şi predictibilitatea din 2013 ne vor ajuta să păstram acest indicator în limitele propuse.

►În 2012 nu am mai luat niciun euro sau dolar de la FMI, ne-am împrumutat la costuri din ce în ce mai mici pe pieţele private, cu un minim de 5% la euro şi 6,03 % la lei.

►Indexarea pensiilor presupune o cheltuială suplimentară în 2013 de 500 milioane euro.

►Finalizăm restituirii sumelor reţinute la pensionari din contribuţiile de sănătate, cheltuiala suplimentară faţă de 2012 de 100 milioane de euro.

►Plata celei de-a doua tranşe de recuperare a salariilor bugetarilor - cheltuiala suplimentară de 1,1 miliarde de euro.

► Plata facturilor la medicamente - avem de plătit 800 milioane euro pentru ce nu s-a plătit până acum.

►Doar aceste măsuri presupun o alocare suplimentară de 3,5 mld euro.

►Ideea de reducere de cheltuieli are la bază un concept în care nu poţi să tai de la cel care are cel mai puţin. Primul lucru e să tai de la cel care are o funcţie importanta, venituri mai mari.

►Decizia adoptată ieri de a reduce numarul de consilieri, evident impactul nu e foarte mare, dar mesajul e că nu se începe de la bază cu tăierea, ci de la vârf.

►În 2013, Parlamentul va rămâne la nivelul de buget al anului 2012.

►La fel la Guvern, de la numărul de consilieri vom trece până pe 31 martie la reduceri în aparatul central. Nu există în nicio structură a aparatului central un singur post suplimentar aprobat, deja după primele HG există o reducere între 5 - 8 - 10% a numărului de personal.

►Eliminarea privilegiilor în companii de stat, autorităţile publice, există privilegii despre care opinia publică ştie foarte puţin, dincolo de salariu, de venit.

►Sunt la fel de convins că acolo unde vorbim de categorii speciale, cum este cea a revoluţionarilor, soluţia nu e să cedezi, ci de a aplica corect.

►Suntem la 23 de ani dupa 1989 şi cei care au merite speciale, ţara şi bugetul le poate fi recunoscător; dacă unii au abuzat sistemul a continua e un act de nedreptate.

►Unul dintre motivele pentru care avem atât de multe datorii e practic de a angaja cheltuieli fără a avea bani.

►Zilele astea am aflat bugetul Festivalului Enescu, important şi pentru o ţară bogată, dar nu sunt bani.

►Nu mai aprobăm finanţarea niciunei investiţii pentru care există posibilitatea de a accesa fonduri europene. Interzicem prin legea bugetului.

Ponta: Anul 2013 nu permite şi noi creşteri de salarii sau pensii

►Stoparea alocărilor pe criterii politice. Nu am aprobat şi nu voi aproba în fondul de rezervă alocari pe primarii care duc la ideea că dam mai mult la un partid sau altul.

►Obiectivele pentru 2013-2016: România îşi propune să-şi respecte angajamentele asumate cu partenerii externi. Păstrarea măsurilor pentru inechităţile sociale.

►Anul 2013 nu permite şi noi creşteri de salarii sau pensii. Am reparat ce s-a tăiat în 2010, dar ar fi neserios să vorbim de creşteri de salarii în zona bugetară şi pensii.

►Reformele principale: personalul bugetar este alocat pe nişte criterii ce nu mai corespund realităţii, în sănătate avem prea puţini angajaţi, în alte zone sunt prea mulţi.

►Reforma salarizării: nu s-au aplicat niciodată prevederile legii salarizării unice, avem în continuare funcţionari care au salariu de la stat de 3-5 ori cât un medic, profesor sau pompier.

►Actualul guvern îşi propune o reformă reală.


►La fel sistemul social şi de colectare a taxelor - dorim o reorganizare şi restructurare fundamantală a Gărzii Financiare, controlului vamal, a instituţiilor care nu trebuie să fie simpli încasatori de la cei cinstiţi, ci un braţ armat, un instrument de descoperire şi sancţionare a celor care trăiesc din evaziune fiscală.

►Vom lansa Ghidul cetăţeanului despre buget. Vom publica online datele din bugetul României.

►Îmi menţin hotărârea de a prezenta tuturor grupurilor parlamentare cu deschiderea de a încorpora propunerile bune.

►Reorganizarea sistemului de colectare şi de combatere a evaziunii fiscale şi o continuare a reformei judiciare prin implementarea noilor coduri şi prin capacitatea justiţiei de a recupera prejudiciile de la cei care le-au produs.

►Până azi nu exista nicio consecinţă referitoare la neregulile majore înregistrate în ultimii ani la companii precum Poşta Română, Hidroelectrica, Oltchim, ANAF, CNAS, ANRMAP, unde s-au pierdut miliarde de euro din bani publici.

George Simion, despre anularea alegerilor: Lovitură de stat în plină desfășurare
Știri 06 Decembrie 2024, 17:12

George Simion, despre anularea alegerilor: Lovitură de stat în plină desfășurare

În opinia lui George Simion, președintele AUR, decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale reprezintă "o lovitură de...

George Simion, despre anularea alegerilor: Lovitură de stat în plină desfășurare
Elena Lasconi, despre decizia CCR: Astăzi este momentul în care statul român a călcat în picioare democrația
Știri 06 Decembrie 2024, 17:06

Elena Lasconi, despre decizia CCR: Astăzi este momentul în care statul român a călcat în picioare democrația

Preşedinta USR, Elena Lasconi, candidată la turul doi al alegerilor prezidenţiale, a criticat în termeni duri decizia de...

Elena Lasconi, despre decizia CCR: Astăzi este momentul în care statul român a călcat în picioare democrația
Marcel Ciolacu: Decizia CCR privind anularea alegerilor este singura soluție corectă
Știri 06 Decembrie 2024, 17:02

Marcel Ciolacu: Decizia CCR privind anularea alegerilor este singura soluție corectă

Într-o postare pe o rețea de socializare, liderul social-democrat precizează că anchetele autorităților trebuie să arate cine...

Marcel Ciolacu: Decizia CCR privind anularea alegerilor este singura soluție corectă
UPDATE S-au deschis primele secții de votare din străinătate pentru alegerile prezidențiale. Peste 320 de români au votat
Știri 06 Decembrie 2024, 08:58

UPDATE S-au deschis primele secții de votare din străinătate pentru alegerile prezidențiale. Peste 320 de români au votat

Primele secții de vot s-au deschis în Noua Zeelandă și Australia, după care vor urma Japonia și alte țări din regiune.

UPDATE S-au deschis primele secții de votare din străinătate pentru alegerile prezidențiale. Peste 320 de români au votat
Mii de oameni au protestat în București și Cluj Napoca într-un miting pro-democrație
Știri 06 Decembrie 2024, 08:34

Mii de oameni au protestat în București și Cluj Napoca într-un miting pro-democrație

"Europa" a fost scandarea serii la mitingul pro-democraţie din Capitală.

Mii de oameni au protestat în București și Cluj Napoca într-un miting pro-democrație
SUA şi Rusia se acuză reciproc de intervenţie în alegerile prezidenţiale din România
Știri 06 Decembrie 2024, 08:28

SUA şi Rusia se acuză reciproc de intervenţie în alegerile prezidenţiale din România

Antony Blinken declară că autorităţile române au dezvăluit un efort rusesc de amploare şi bine finanţat de a influenţa...

SUA şi Rusia se acuză reciproc de intervenţie în alegerile prezidenţiale din România
Miting autorizat, sub sloganul "România speră!", în centrul Bucureștiului
Știri 05 Decembrie 2024, 21:35

Miting autorizat, sub sloganul "România speră!", în centrul Bucureștiului

Oamenii s-au adunat pentru a susţine menţinerea României în Uniunea Europeană şi în NATO, pentru democraţie, dar şi împotriva...

Miting autorizat, sub sloganul "România speră!", în centrul Bucureștiului
CCR a primit patru sesizări de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale
Știri 05 Decembrie 2024, 17:25

CCR a primit patru sesizări de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale

Au fost depuse sesizări de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru...

CCR a primit patru sesizări de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale