Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Traian Băsescu: Trebuie să ne împrumutăm aproape continuu

Preşedintele Traian Băsescu vorbeşte, la Radio România Actualităţi, despre problemele politice şi economice actuale.

LIVE TEXT  Traian Băsescu: Trebuie să ne împrumutăm aproape continuu

Articol de Luminiţa Apostolescu, 21 Decembrie 2011, 13:07

"Voi face sărbătorile în ţară."

"Cred că anul 2012 va fi anul în care România nu va intra într-o depresie economică."

"Aş vrea să facem sărbătorile cu relaxarea şi nu cu grija că şi România poate intra într-o situaţie de derapaj."

"Aş vrea să-i asiguri pe români că România nu poate intra într-un derapaj, indiferent ce se va întâmpla în Uniunea Europeană."

"A venit timpul ca noi, oamenii politici, să ne abţinem de la a mai comenta Revoluţia, cu condiţia ca toţi să le punem la dispoziţia istoricilor actele care există."

"Cred că a venit timpul să închidem dosarul Revoluţiei, să intre cercetătorii pe el."

"Eu am înţeles Revoluţia de la televizor."

"Eu nu am fost implicat în Revoluţia din '89."

"Am revocat miniştri din funcţie pe denunţuri de la DNA. L-am revocat pe Păcuraru, pe Chioariu."

"Politicul a dat putere magistraţilor."

"Răspunderea magistraţilor este absolut necesară."

"Am în atenţie dosare ale unor oameni politici."

"Faptul că multe dosare prezentate cu tam-tam s-au finalizat cu achitări şi cu suspendări la executare, arată că avem probleme nu numai la judecători ci şi la procurori."

"Judecarea proceselor de mare corupţie este categoric un lucru cerut de Bruxelles."

Noua Lege a sănătăţii, de maximă importanţă

"Noua Lege a sănătăţii e cel puţin la fel de revoluţionară ca cea a educaţiei, va genera o altă abordare."

"Spitalele vor putea să opteze să devină societăţi comerciale şi vor putea să obţină credite pentru achiziţionarea de aparatură."

"Se va produce o optimizare a costurilor în sistemul de sănătate şi o urmărire a lor. Statul nu e acum capabil să urmărească ce se întâmplă cu fiecare leu."

"Vor veni şi bani privaţi în sistemul de sănătate."

"Se vor introduce case de asigurare private care vor primi de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate resurse financiare conform numărului de asiguraţi pe care le au."

"Cei care primesc oferte cu asigurări la 0 lei sunt păcăliţi."

"Cetăţenii români să nu se păcălească acceptând să se înroleze la diverse case de asigurări, pentru că ele nu există."

"Aici e o teamă a unui ministru, a unui partid de a pune Legea sănătăţii în dezbatere publică, teama de comparaţie - teama de ce este acum şi cum ar putea fi sistemul."

"Motivul opunerii UDMR nu poate fi decât traficul de influenţă făcut de baronii din sistemul de sănătate şi de baronii sistemul de distribuţie medicamente care par mai importanţi decât interesul naţional."

"Problema privind Legea sănătăţii pare a fi tot la UDMR. Voi face un apel la politicienii din UDMR, să înţeleagă că sunt politicieni care servesc România şi nu politicieni care blochează nevoia de reformă a statului român."

"Un sistem participativ, în care cetăţenii dau bani, unde banii nu pot fi controlaţi este sortit să genereze prestaţii de proastă calitate."

"Opţiunea mea este să modificăm Legea sănătăţii. Acest sistem s-a dovedit extrem de vulnerabil, din punct de vedere al controlării costurilor."

"Acest sistem îi serveşte pe salariaţii din sistem."

"Legea sănătăţii este de maximă importanţă."

Comasarea alegerilor

"Am convingerea că românii vor înţelege foarte bine ce au de făcut."

"Introducerea uninominalului i-a obligat la discursuri locale şi pe parlamentari, nu numai pe primari."

"Este foarte importantă stabilitatea politică şi capacitatea noastră de a continua procelese de reformă începute în 2009-2010."

"Cred că nu e afectată cu nimic democraţia dacă am o urnă pentru primar şi o urnă pentru parlamentari."

"Am spus-o public că sunt gata să revenim la suprapunerea mandatului preşedintelui cu al Parlamentului, pentru că aproape în fiecare an avem alegeri."

"Din punct de vedere practic sunt de acord cu comasarea alegerilor."

"Cel mai preţios lucru în momentul de faţă nu este aurul, ci locurile de muncă. În momentul în care ai o economie care poate crea locuri de muncă, ai resursă la bugetul de stat şi atunci te împrumuţi mult mai puţin."

"România poate deschide nişte exploatări creând locuri de muncă. Nu mă gândesc numai la Roşia Montană, mâ gândesc şi la alte zăcâminte pe care le avem. Datorită creşterii preţului acestor metale pe piaţa internaţională a devenit rentabil să le expoatăm."

"A doua resursă este în regiile de stat. Trecerea lor pe profit, restructurarea lor este o altă resursă care va genera creştere de productivitate."

"Mecanismul de absorbţie a fondurilor a început să funcţioneze. România ar putea absorbi aceşti bani. Cu cât absoarbe mai mult, cu atât nevoia noastră de a ne împrumuta este mai mică."

"Avem şi o resursă vizibilă care se numeşte fonduri europene."

"Trebuie să ne împrumutăm aproape continuu ca să plătim creditul scadent. Acesta este un mare risc pe care îl are România şi este consistent."

"Avem două riscuri majore - reducerea fluxurilor de capital pe care băncile româneşti cu acţionari străini le au în România. 90% din datoria publică este pe termen scurt."

"România nu iese pe piaţa internaşională să se finanţeze pentru că sunt turbulenţe."

"Nu merge nimic din proiectul managementului privat la companiile de stat."

"La Romgaz şi Transgaz problema este ce profit fac."

"Cred că o măsură imediată este responsabilizarea managerilor acestor regii de stat care nu au făcut restructurări."

"Primul ministru a respins toate modificările de buget cerute de companii, cerând explicaţii precise asupra motivelor pentru care nu s-au realizat bugetele. Eu sper că va face şi pasul următor, după ce vede bugetele să-i dea afară pe directorii care nu au respectat parametrii bugetari."

"Acest acord nu este un miracol. El nu rezolă fundamental toate chestiunile. Obiectivele lui sunt să rezolve problemele de datorie guvernamentală."

"Ne-ar creşte enorm exporturile dacă am fi în zona euro."

"România are nevoie să fie în parteneriat cu statele Europei. Pe de altă parte, România are nevoie să fie credibilă în acest proces de intrare în zona euro."

"Acordul devine obligatoriu abia când intri în zona euro. O astfel de abordare este greşită."

"Pentru statele din zona non-euro nu este obligatorie ratificarea acestui acord sau poate fi o soluţie alternativă ratificarea parţială a acordului."

"Statele din afara zonei euro pot adera parţial la acord."

"Eu nu cred că zona euro se va putea prăbuşi. Ne menţinem obiectivul, 2015, de intrare în zona euro."

"Parametrii bugetari vor fi alcătuiţi de fiecare guvern, dar verificarea se va face dacă se respectă parametrii Acordului de la Maastricht."

"Mai devreme sau mai târziu, Europa şi Statele Unite trebuie să se coreleze pentru ca împreună să fie parte a celor care conduc procesul de globalizare în direcţia favorabilă naţiunilor lor."

"În viitor, suvernanitatea României depinde de cât de suverană va fi Uniunea Europeană. Dacă vom fi într-o organizaţie slabă, neunită nu vom putea face faţă nici concurenţei asiatice, nici celei americane, nimănui."

"Această dezbatere publică ar trebui să se poarte la Consiliul European, în Parlamentul European, în Parlamentul României şi la televiziuni."

"Românii trebuie să ştie ce se întâmplă cu ţara lor şi trebuie să fie convinşi că cel mai important lucru pe care îl avem de îndeplinit acum este să facem parte dintr-o structură politico-economică de talia UE care este capabilă să facă faţă procesului de globalizare."

"Dacă lăsăm informarea publicului strict la informarea unor ziarişti care nu au citit niciodată nici măcar un articol din tratatele Uniunii, cu certitudine nu vom reuşi să solidarizăm populaţia."

"O dezbatere publică asupra acestui acord ar face românii mai solidari cu acţiunea guvernamentală şi, să spunem prezidenţială."

"În Consitiuţie trebuie introduse toate cele trei elemente -deficit structural maxim de 0.5%, dar şi menţionarea faptului că avem obligaţia să avem excedente, deficitul bugetar de maxim 3% şi gradul de îndatorare de maximum 60%, datorie publică."

"Nu în toate ţările există sentimentul că Europa este o entitate care ne serveşte tuturor - Europa unită."

"Nu pot risca pe mâna înţelepciunii partidelor din România. Şi atunci am transmis deja la toate cancelariile din UE, această opţiune a noastră, să judecăm dacă este posibil ca această condiţionare să fie îndeplinită şi de statele non-euro, înainte de intrarea în zona euro şi nu până la 31.12.2012"

"Eu cred că aceasta este o formulă rezonabilă, ca România să îşi înscrie în Constituţie condiţiile Acordului de la Maastricht, legat de deficite şi de gradul de îndatorare înainte de intrarea în zona euro."

"Am transmis deja prin toţi ambasadorii statelor membre UE să analizăm posibilitatea şi a altei condiţionări: sau această condiţionare cu revizuirea Constituţiei să fie valabilă pentru statele non-euro până la intrarea în zona euro sau să găsim o altă formulă. "

"Mi s-a părut mai uşor să găsesc înţelegere la colegii mei, liderii europeni, care au capacitatea să privească realist problemele."

"Niciun partid nu se opune acordului, dar au pus cam multe condiţii ca să apreciez că nu vom intra într-un lung proces de negociere."

"Va trebui să se stabilească un calendar de rambursare."

"Şi noi dăm înapoi cele şase miliarde pe care i-a împrumutat Germania şi Franţa pentru noi."

"România nu dă bani pe care să nu-i mai primească înapoi."

"Se va stabili la Consiliul din martie dacă vom participa la Fondul european."

"Dificultăţile din Grecia, din Italia, au făcut să crească dobânzile şi pentru împrumuturile României."

"Nu suntem o ţară de neputincioşi sau care nu ar putea să intervină într-un moment de criză al Europei. Depindem de ce se întâmplă în Europa."

"România are posibilitatea să participe, nu cu bani din bugetul de stat, dar are posibilitatea să facă un plasament la Fond din propria ei rezervă valutară."

"Şi noi putem contribui la consolidarea Europei şi atunci când este nevoie la evitarea unor derapaje majore din zona euro, lşucru care ne afectează major dacă se întâmplă."

"Abordarea noastră este abordarea "piticului", mă refer la oamenii politici."

"S-a stabilit ca statele din zona euro să contribuie cu 150 de miliarde de euro, iar statele din zona non-euro cu 50 de miliarde, practica fiind că acele state din zona non-euro, cum este România şi Marea Britanie şi Cehia şi Polonia, statele din zona non-euro care au un acord cu FMI să nu contribuie."

"Vrem o zonă euro sigură, ceea ce se poate realiza prin mai multă integrare şi cât mai multă disciplină bugetară."

"România îşi doreşte ca acest acord foscal să genereze mai multă integrare economică decât cea de până acum şi mai multă siguranţă în zona euro. Oricum, suntem puternic afectaţi în condiţiile în care nu suntem în zona euro."

"Vom avea o echipă de trei negociatori. Va hotărî Guvernul cine vor fi. Dacp voi fi întrebat de guvern, opţiunea mea va fi ca şeful acestei echipe să fie ori domnul Orban, ori domnul Bogdan Aurescu".

"Avem o probă vie că nu avem de ce să ne considerăm inferiori în Uniunea Europeană"

"Miza e respectarea a ceea ce Uniunea a agreeat încă din 1992"

"Estenţa este respectarea parametrilor acordului de la Maastricht"

"Deja se numeşte Acord interguvernamental privind o Uniune Economică consolidată"

"Un proiect există în dezbatere. România a comunicat şi în scris adeziunea sa pentru acest acord"

"Urmează să vedem forma finală a Acordului"

"Nu a fost o singură excepţie cu privire la acordul de guvernanţă fiscală. A fost o singură ţară care a expus-o veto-ul său cu privire la modificarea Tratatului"

VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis,  primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden
Știri 07 Mai 2024, 22:42

VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden

Pe agenda discuţiilor s-au aflat situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, dar şi consolidarea securităţii în spaţiul...

VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden
Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030
Știri 07 Mai 2024, 20:08

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030

Maia Sandu a declarat că responsabilii de la Chişinău lucrează pentru a reintegra Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă...

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030
Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden
Știri 07 Mai 2024, 09:47

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden

Cei doi lideri vor celebra cei 20 de ani de când România a devenit membră a NATO, iar preşedintele Biden îi va mulţumi...

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden
Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council
Știri 02 Mai 2024, 18:27

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council

Ceremonia acordării premiilor Consiliului Atlantic 2024, denumite de mass-media 'Oscarurile Washingtonului', va avea loc în...

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council
Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii
Știri 01 Mai 2024, 16:06

Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii

Intrăm într-o perioadă în care este ușor să cădem victime pericolelor extremismului, manipulării și a cercetărilor...

Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii
Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie
Știri 30 Aprilie 2024, 17:07

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că au crescut și încasările din contribuţii sociale cu 22% și că sunt bani pentru...

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie
Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"
Știri 26 Aprilie 2024, 14:51

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră se desfăşoară conform programului, a declarat...

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"
Pensiile vor fi plătite înainte de Paște
Știri 25 Aprilie 2024, 20:04

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște

Pensionarii îşi vor putea primi în avans drepturile înainte de sărbătorile pascale, a afirmat purtătorul de cuvânt al...

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște