Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT: Preşedintele Băsescu: România susţine integritatea teritorială a Ucrainei

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat poziţia României faţă de situaţia sin Ucraina şi a cerut ca Moscova şi Washington-ul să "îşi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti".

LIVE TEXT: Preşedintele Băsescu: România susţine integritatea teritorială a Ucrainei

Articol de Simona Mihăescu, 04 Mai 2014, 13:51

Va prezenatăm în format LIVE TEXT cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Băsescu.

Declaraţia integrală, pe prima pagină a site-ului, în playerul AUDIO

►Poziţia statului român faţă de Ucraina: România este un susţinător fără rezerve a integrităţii teritoriale a Ucrainei. Din păcate, în estul şi sudul Ucrainei lucrurile se complică.

►În momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica, în Ucraina, un început de război civil.

►Categoric, guvernul legitim de la Kiev are obligaţia să menţină funcţionarea şi funcţionalitatea tuturor instituţiilor statului. În acelaşi timp, numărul de victime ridică problema profesionalismului cu care se fac aceste intervenţii.

România respinge poziţia Moscovei

►Nu criticăm, dar constatăm un dialog ineficient între Moscova şi Washington. În fiecare zi aflăm despre convorbiri telefonice ale înalţilor demnitari din ambele ţări, în care fiecare îi cere celuilalt să pună sub control una dintre părţi.

► România nu poate să nu observe acest lucru, că tipul de dialog între Washington şi Moscova este unul care nu va duce nicăieri; ba dimpotrivă, va netezi drumul spre un război civil.

►De aceea propunerea pe care o fac în numele României este ca Moscova şi Washingtonul să-şi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti. Dacă între cele două părţi nu începe urgent un dialog, riscul unui război civil este major.

►România, ca vecin al Ucrainei, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple.Asta cu atât mai mult cu cât ceea ce evaluam la un moment dat, extinderea conflictului către sudul Ucrainei, s-a produs deja prin acţiunile de la Odesa, de ieri şi de alaltăieri. Iar regiunea Odessa are frontiera pe braţul Chilia.

►Deci credem că lucrul esenţial în momentul de faţă este evitarea unui război civil generalizat pe teritoriul Ucrainei. Vreau să fiu foarte clar: un astfel de conflict nu are şanse, nu are niciun fel de şansă să implice România, cu atât mai mult cu cât ţin să menţionez poziţia extrem de echilibrată pe care o are minoritatea românească din Ucraina.

Ştim poziţiile pe care le au liderii minorităţii româneşti din Ucraina, apreciem foarte mult faptul că respectă ceea ce România a cerut întotdeauna tuturor minorităţilor - să-şi respecte originile, cultura, obiceiurile, dreptul de a învăţa în limba română, dar să fie loiale statului pe teritoriul căruia trăiesc. Iar, spre cinstea lor, românii din Ucraina sunt loiali statului ucrainean.

►În acelaşi timp, şi poziţia Moscovei legată de faptul că forţele de securitate ale Ucrainei au atacat civili nevinovaţi.

►România respinge o astfel de susţinere, care este cel puţin mincinoasă. Civilii nevinovaţi nu iau ostatici şi declară prizonieri de război membrii ai OSCE, civilii nevinovaţi nu doboară elicoptere ale armatei ucrainene, civilii nevinovaţi nu ocupă sedii ale statului ucrainean.

Evenimentele de la Odesa devin periculoase

►Ele se pot constitui în elementul de declanşare a unui război civil masiv.

Moscova şi Washington să îşi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului

►Nu criticăm, dar constatăm un dialog ineficient între Moscova şi Washington.

►Aflăm zilnic despre convorbirile telefonice. România nu poate să nu observe acest lucru, că tipul de dialog este unul care nu va duce nicăieri, ba dimpotrivă, va netezi drumul către un război civil.

►De aceea, propunerea pe care o fac în numele României, este ca Moscova şi Washingtonul să îşi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti.

►Dacă între cele două părţi nu începe urgent un dialog, riscul unui război civil este major. Iar România, ca vecin al Ucrainei, este extrem de interesantă ca acest lucru să nu se întâmple.

►Asta cu atât mai mult cu cât extinderea conflictului în sudul Ucrainei s-a produs deja, la Odessa.

Românii din Ucraina sunt loiali statului ucrainean

►Un astfel de conflict nu are şanse să implice România, cu atât mai mult cu cât ţin să menţionez poziţia extrem de echilibrată pe caren o are minoritatea românească din Ucraina.

►Dacă nu se reuşeşte urgent punerea la masa tratativelor a separatiştilor şi a Kievului, riscul major este ca în partea de est şi de sud-est a Ucrainei să nu se poată desfăşura alegeri prezidenţiale.

►Un preşedinte ales numai cu voturile din centrul şi vestul Ucrainei riscă să stimuleze ruperea Ucrainei.

România poate fi afectată de situaţia din Ucraina

►Nu există riscul ca România să fie angrenată într-un război, însă România poate fi puternic afectată de situaţia de instabilitate generată de un război civil în Ucraina.

►Instabilitatea se va materializa în modul în care România se va putea împrumuta pe pieţele externe. Nu mai vorbim de importuri, exporturi şi aşa mai departe.

►Responsabilitatea Federaţiei Ruse pentru această situaţie este majoră.

►Faptul că au izbucnit conflicte în Odesa este un element în plus care ne îngrijorează, dar nu ne surprinde.

Despre afirmaţia premierului Ponta "că ne paşte un război"

►Aş vrea să corectez câteva afirmaţii ale premierului, făcute cu lejeritate, într-o campanie prezidenţiale pe care o desfăşoară, dar care nu pot fi incluse în zona grobianismului pe care l-a arătat în ultimele zile, pentru că declaraţiile sunt imediat absorbite de partenerii noştri.

►Una dintre afirmaţiile făcute la Craiova a fost aceea că "ne paşte un război".

►Vreau să afirm pentru toţi românii şi pentru partenerii noştri:România nu are sentimentul că va fi atacată de Federaţia Rusă şi nu are niciun element care să ne îndrepte spre o astfel de întâmplare. Asta nu înseamnă că România nu participă la efortul de descurajare a instabilităţii în regiune.

►Afirmaţia că ne paşte războiul nu are acoperire, iar cetăţenii României sunt în deplină siguranţă.

Despre afirmaţia premierului "Să apărăm Moldova"

►Vreau să anunţ că România nu are planificată apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare. Şi asta chiar prin Constituţia Republicii Moldova, care se declară stat neutru.

►Cred că ceea ce al trebui să îl preocupe pe premier ar fi să treacă de la declaraţii la fapte. Dacă vrea să apere Republica Moldova trebuie să dea prioritate proiectelor de interconectare energetică.

Altfel, totul rămâne o demagogie, când Republica Moldova este dependentă de importurile de energie.

Guvernul se concentrează pe campania electorală

►Cred că s-a exagerat cu concentrarea guvernului pe campania electorală. Cred că este nevoie de soluţii. Răstitul la prefecţi nu rezolvă problema. Am informaţii din teren unde nu se întâmplă nimic.

►În timp ce era copios fluierat la Certeze, primul ministru a simţit nevoia să spună că are de transmis un mesaj de la mine. Vreau să spun că nu am dat niciun mesaj, mai ales după grobianismul de care a dat dovadă în ultimele zile.

►Altfel sunt convins că va primi şi bărci şi jandarmi dacă se duce la inundaţii.

Nu se pune problema chemării rezerviştilor

►Toate statele membre NATO au făcut o astfel de analiză. Concluzia: sunt destul de mulţi rerervişti în Spania şi Italia. Nu ne punem problema rechemării, deocamdată s-au făcut evaluări.

Despre apariţia cu tricoul PMP

►Întrebat de jurnalista Antenei 3 de a purtat un tricou cu sigla Partidului Mişcarea Populară, în condiţiile în care preşedintele României nu trebuie să se implice în campaniile electorale ale partidelor politice, Traian Băsescu a răspuns:

►Păcat că sunt cu steagurile în spate, că aş fi venit cu acel tricou. Mă îmbrac cum vreau. Voi vota Partidul Mişcarea Populară. Nu am încălcat Constituţia, pentru că Constituţia nu îmi interzice să votez.

Despre Armata României

►Armata României este profesionistă, una dintre cele mai bine instruite din regiune, călită în teatre de conflict.


Pensiile vor fi plătite înainte de Paște
Știri 25 Aprilie 2024, 20:04

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște

Pensionarii îşi vor putea primi în avans drepturile înainte de sărbătorile pascale, a afirmat purtătorul de cuvânt al...

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște
Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
Știri 25 Aprilie 2024, 15:04

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990

Ministrul Justiţiei, Alina Ghorghiu, a declarat că speră că statul român îşi va achita această restanţă, Dosarul Mineriadei,...

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
Știri 25 Aprilie 2024, 09:00

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara

Propunerea ca şedinţa să se desfăşoare la Timişoara a venit din partea preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred...

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Știri 25 Aprilie 2024, 08:42

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei...

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud