Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Preşedintele Băsescu, atacuri dure la Ponta şi Antonescu

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre pactul de coabitare, precizând că Ponta şi Antonescu "sunt ca doi bebeluşi din punct de vedere al înţelegerii funcţionării instituţiilor unui stat democratic".

LIVE TEXT Preşedintele Băsescu, atacuri dure la Ponta şi Antonescu

Articol de Luminiţa Apostolescu, 08 Octombrie 2013, 17:56

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că acordul de coabitare cu premierul Victor Ponta prevede doar respectarea Constituţiei şi a regulilor statului de drept.

El a răspuns astfel îngrijorărilor exprimate de membrii Consiliului Superior al Magistraturii care se temeau că preşedintele şi premierul ar fi convenit să îşi împartă numirile în funcţii de conducere din Justiţie.

politicaromoneasca.ro vă prezintă LIVE TEXT declaraţia de presă a preşedintelui

"Felicit CSM pentru promptitudinea cu care a reacţionat la solicitarea unui procuror de a i se apăra reputaţia".

"Legat de acordul de colaborare instituţională pe care unii abia acum îl descoperă, inclusiv CSM. Am transmis CSM-ului o copie a pactului de coabitare, deşi se află postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, din 14 decembrie 2012".

Ponta şi Antonescu, "doi bebeluşi"

"Mulţi se întreabă de ce a fost necesar (pactul de coabitare n.r.)".

"Din păcate pentru România, actorii principali ai loviturii de stat, Ponta şi Antonescu, au câştigat zdrobitor alegerile din noiembrie 2012".

"Ca om politic cu experienţă am înţeles că asta însemna un blocaj al relaţiilor României cu alte state şi o puternică suspiciune legată de capacitatea noii puteri de a urma cursul democratic care a însemnat inclusiv consolidarea instituţiilor statului de drept".

"Nu a venit de la nicio cancelarie propunerea pactului, a fost o idee a consilierilor care îşi puneau problema cum facem ca România să rămână cu uşile deschse".

"Am găsit această soluţie propusă imediat după invalidarea referendumului".

"Ca atare, România a optat în urma alegerilor ca primii oameni în stat să fie Antonescu si Ponta, primii responsabili de lovitura de stat, şi mi s-a părut rezonabil sa le întind o mână nu lor, ci României".

"Ei au demonstrat că nu au înţeles nimic din ce au facut în 2012. Amândoi sunt ca doi bebeluşi din punct de vedere al înţelegerii funcţionării instituţiilor unui stat democratic".

Antonescu, profund "nefrecventabil"

"A fost singura soluţie care l-a facut frecventabil pe cel care a semnat acordul. Crin Antonescu este încă, profund nefrecventabil".

"Acest acord nu spune nimic altceva decât să respectăm Constituţia şi regulile statului de drept".

Elemente din pactul de coabitare

"Voi citi câteva elemente că poate şi în condiţiile în care am trimis acordul la CSM, s-ar putea să fie un membru CSM care să nu-l citească".

"La capitolul Independenţa justiţiei - respectul pentru valorile constituţionale şi pentru instituţiile fundamentale ale statului, înecpând cu justiţia care nu trebuie să fie atacată şi astfel delegitimată. Consolidarea independenţei justiţiei în raport cu influenţa politică - când premierul ordonă 'Schimbaţi un procuror-şef care e cu delegaţie şi puneţi omul meu', mai suntem în faţa consolidării independenţei justiţiei"?

"Domnul Ghiţă trebuie să purceadă la a achiziţiona televiziuni şi radiouri şi atunci dăm o ordonanţă de urgenţă cu caractar discriminatoriu pentru ţintele lui Ghiţă şi Ponta. Avocatul Poporului a anunţat azi că reflectează. Dânsul gândeşte..."

"Acordul reflectă o mare îngrijorare a mea, că aceşti oameni nu vor respecta Constituţia şi legile, aşa cum se confirmă".

"Sunt foarte multe domenii în care cele două segmente ale puterii executive, preşedinte şi Guvern, au atribuţiuni. De exemplu: decorarea, avansarea la gradul de general, numirea în funcţii de conducere în parchete, numirea ambasadorilor".

"În toate aceste situatii propunerea pleaca de la executiv, are un parcurs intermediar, la procurori, sau vin direct la preşedinte, pentru materilalizare prin decret".

"Dacă există rea credinţă, oricare îl poate bloca pe celalalt. Ministerul de Justiţie nu face propuneri, se rămane pe interimate, cum la fel de bine preşedintele poate sa blocheze, nu emiţi decretul. Nu există sancţiuni sau termene pentru aşa ceva".

"Atunci am convenit un mecanism: acolo unde preeminenta deciziei e la preşedinte, dacă sunt dispute prevaleaza punctul de vedere al preşedintelui"

"Formularea este: Vor fi respectate de către fiecare atribuţiile şi poziţiile celeilalte părţi în actele de decizie administrativă ce implică ambele părţi".

"Dacă sunt puncte de vedere diferite, va avea prioritate decidentul final".

"Aceasta e situaţia în cazul procurorilor. Trebuia facută o consultare de către ministrul Justiţiei. Riscul e să expună aceşti oameni, CSM să-i avizeze sau nu, să ajungă la mine si neavând explicaţii, să spun nu".

"Consultarea în situaţii de acest gen când preşedintele nu are aceleaşi opţiuni politice cu majoritatea parlamentară e absolut necesară".

"Faptul că sunt doi politicieni, preşedintele şi ministrul Justiţiei, nu ştiu de ce se bagă premierul aici, ăsta e un abuz care trebuie discutat mâine, dar era mult mai bine şi corect ca ministrul Justitiei să nu execute ordinul premierului şi să aibă o discuţie cu mine. Aş fi avut o singura întrebare: ai ţinut cont de propunerea sefului institutiei respective?"

Desemnarea unor şefi de secţie în Parchet

"Este în regulamentul DNA obligaţia ca procurorul şef al DNA să fie consultat. Am susţinut întotdeauna propunerile care au avut suportul şefului de institutţie şi am fost extrem de reticent cand a fost vorba de propuneri care au parut din capul Ministrului Justiţiei".

"Şeful institutiei lucrează cu procurorul respectiv, cum poti să-i desemnezi un şef de secţie pe care şeful instituţiei nu-l vrea? Nu va putea lucra cu el din varii motive".

"Să nu fie vreun semn de întrebare, am o singură propunere pentru un adjunct de şef de secţie care stă la mine în mapă de doi ani, din perioada lui Morar, şi căreia nu i-am dat un rezultat. Ştiam că e sustinută de procurorul şef, am avut dubiile mele. Să sperăm că noile numiri vor clarifica lucrurile".

"Când propunerea era susţinută de Morar, mi-a fost foarte greu, nici nu am vrut să-l jignesc, nici nu am vrut să-mi impun un punct de vedere. Am preferat să-l las sa lucreze cu delegare".

Deplasările lui Ponta, eşec total

"În deplasările externe bilaterale, multe la număr, şi foarte bine că sunt multe, foarte rău că le-a facut prost. Singura deplasare unde am stabilit mandatul a fost în Germania".

"După care a crezut că aşa cum are în spate prestigiul unei lovituri de stat, cu raniţa încarcată de plagiate, sigur ca România e greu de refuzat cand se cere premierul într-o vizita, dar rezultatele vor fi: A ţinut sa meargă în Azerbaidjan: rezultatul a fost extraordinar, am pierdut Nabucco".

"A ţinut să meargă în Kazahstan: a cedat 400 mil dolari din datoria Rompetrol faţă de România".

"A vizitat Arcul de Triumf şi am obţinut o extraordinară susţinere pe Schengen".

"A venit că vrea sa meargă la Consiliul European pe energie, în mai, înainte de decizia privind Nabucco. A avut mandat să susţină Nabucco, sigur că în intervenţii a sustinut Nabucco, dar nu a ştiut cum să introducă în documentul Consiliului ca Nabucco e prioritar. În mandat a avut clar scris Nabucco şi nu TAP".

Ponta, un Oprescu "de mai proastă calitate"

"Nu pot sta în remorca unui mitoman cum e Victor Ponta şi sa fim amândoi etichetaţi la fel".

"El zâmbeste, râde, e un Oprescu de mai proastă calitate, măcar Oprescu are mai mult umor. Nici ăla nu face nimic şi tot cu şmecherii de pe malul Dambovitei, numai că el se pare ca nu e de pe malul Damboviţiei şi mai puţin evoluat la modul cum exerseaza clovneria la nivel de şef de guvern".

"La fel şi Ponta. Numai că el se pare că nu e chiar de pe malul Dâmboviţei şi mai neevoluat în modul în care exersează clovneria la nivel de şef de guvern".

"Cel mai ridicol e când spune 'Ne trebuie pactul', dar v-am dat doar câteva exemple cum îl face pulbere în comportament. De ce? Crede că păcăleşte pe cineva să spună 'Nu eu am rupt pactul, preşedintele'?".

"El trebuie să ştie că atunci când voi decide să-mi ridic semnătura de pe acest acord, o voi face cu toată convingerea şi informând public de ce, pentru că un pact care nu se mai respectă este golit de conţinut. Sigur, poate şi el are să-mi reproşeze mie încălcări ale acestui acord. Sunt dispus să le discutăm".

"Dar nu voi ezita să-mi retrag semnătura de pe un acord care a rămas gol".

Dosarul referendumului

"În ceea ce priveşte dosarul referendumului, care este în dezbatere publică, nu am nici o consideraţie de făcut, decât una singură".

"Şi eu am citit parte din rechizitoriu şi vă pot spune că îl voi citi integral până mâine, pentru că el prezintă o epopee a furtului în campanii".

"Cu acelaşi mecanism au mai furat odată, cel puţin în 2009, iar în 2004 am suspectat calculatorul, dar în 2009, la alegerile prezidenţiale, PSD a utilizat exact acelaşi mecanism de furt şi pe urma tot ei strigau 'noi am furat mai puţin ca ei' sau 'maşinăria noastră a mers mai prost''.

Declaraţia integrală pe prima pagină, în playerul AUDIO

Plenul Camerei Deputaţilor a decis reintroducerea cotelor de vânătoare la urşi
Știri 16 Iulie 2024, 08:06

Plenul Camerei Deputaţilor a decis reintroducerea cotelor de vânătoare la urşi

Actul normativ prevede, între altele, recoltarea unui număr de maxim 426 de exemplare pe an la nivel naţional ca măsură de...

Plenul Camerei Deputaţilor a decis reintroducerea cotelor de vânătoare la urşi
Sebastian Burduja: Sistemul Energetic Naţional funcţionează la parametri normali
Știri 16 Iulie 2024, 07:55

Sebastian Burduja: Sistemul Energetic Naţional funcţionează la parametri normali

A fost crescută producţia internă cu 400 de megawaţi, iar importurile de energie sunt un factor de stabilizare a pieţei, a...

Sebastian Burduja: Sistemul Energetic Naţional funcţionează la parametri normali
Deputații, chemați din vacanță pentru modificări legislative în privinţa urşilor
Știri 15 Iulie 2024, 12:53

Deputații, chemați din vacanță pentru modificări legislative în privinţa urşilor

Problema înmulţirii urşilor şi a prezenţei tot mai dese a acestora în zonele locuite a revenit în atenţie după tragedia...

Deputații, chemați din vacanță pentru modificări legislative în privinţa urşilor
Comitetul ministerial pentru sectorul energetic,  convocat de ministrul Energiei
Știri 15 Iulie 2024, 12:43

Comitetul ministerial pentru sectorul energetic, convocat de ministrul Energiei

Pe agendă se află o analiză a situaţiei din sistemul energetic naţional, impactul condiţiilor meteorologice şi măsurile...

Comitetul ministerial pentru sectorul energetic, convocat de ministrul Energiei
Elena Lasconi salută înţelegerea PSD şi PNL privind  calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare
Știri 04 Iulie 2024, 17:49

Elena Lasconi salută înţelegerea PSD şi PNL privind calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare

Liderul USR, Elena Lasconi, salută înţelegerea PSD şi PNL pe calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.

Elena Lasconi salută înţelegerea PSD şi PNL privind calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare
S-a stabilit data alegerilor. Românii vor vota președintele pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarii pe 1 decembrie
Știri 04 Iulie 2024, 17:43

S-a stabilit data alegerilor. Românii vor vota președintele pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarii pe 1 decembrie

Decizia privind desfășurarea alegerilor a fost luată astăzi de coaliţia de guvernare şi adoptată prin Horătâre de guvern.

S-a stabilit data alegerilor. Românii vor vota președintele pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarii pe 1 decembrie
O nouă reuniune a coaliției privind data alegerilor prezidențiale
Știri 03 Iulie 2024, 21:54

O nouă reuniune a coaliției privind data alegerilor prezidențiale

Coaliţia de guvernare se va reuni pentru a lua o decizie asupra calendarului pentru alegerile prezidenţiale

O nouă reuniune a coaliției privind data alegerilor prezidențiale
Marcel Ciolacu: Ca prim-ministru, trebuie să am o discuţie cu toate partidele politice privind calendarul alegerilor
Știri 27 Iunie 2024, 16:51

Marcel Ciolacu: Ca prim-ministru, trebuie să am o discuţie cu toate partidele politice privind calendarul alegerilor

Liderii coaliţiei PSD-PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere în privinţa datei alegerilor prezidenţiale.

Marcel Ciolacu: Ca prim-ministru, trebuie să am o discuţie cu toate partidele politice privind calendarul alegerilor